גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי חשש: איך ניקח אחריות על ניהול עתידנו הפיננסי

תקופת הקורונה מדגישה יותר מתמיד את הצורך בחיסכון ובהשקעתו בצורה נאותה ● לשם כך יש צורך בכלים מעשיים, שלכל אחד מאיתנו יש באופן טבעי ● אז צאו לדרך וראו את הצד החיובי שבסיכון: הוא שומר הראש שלנו

כספומט בירושלים. לא קשה ללמוד כיצד פועלים המנגנונים שבהם כספינו מנוהלים / צילום: Yonathan Weitzman, רויטרס
כספומט בירושלים. לא קשה ללמוד כיצד פועלים המנגנונים שבהם כספינו מנוהלים / צילום: Yonathan Weitzman, רויטרס

"אין ארוחות חינם" הוא אחד המשפטים השגורים ביותר בשוקי ההון בעולם. יש משפטים נוספים, כגון No pain - no gain, שמשמעותם היא שתמיד, אבל תמיד, לרווח, להצלחה, נלווה גם כאב הסיכון שיכול להתממש - יש מחיר שאותו אנו עלולים לשלם בדרך אל האושר.

רובנו לא מצויים בעולם ההשקעות בדרך של שגרת עשייה, עבודה או תחביב. מלבד מנהלי ההשקעות בגופים המנהלים את כספי הלקוחות, רבים מהשחקנים משקיעים בשוק באופן עצמאי, מתוך גירוי אינטלקטואלי, מימוש הצלחה והשגת הישגים, ואחרים רואים בפעילות ההשקעות בשוק ההון מקור ליצירת רווחים באמצעות הימור על התוצאה האפשרית של ההשקעה.

החששות מפגיעה כלכלית והצורך בכסף נזיל העמיקו את ההבנה שכספי הפנסיה לבדם לא יספיקו לכלכל את חייהם של ישראלים רבים, שאינם עוד במעגל העבודה. משבר הקורונה הציף את המורכבות הכרוכה בניהול השקעות בשווקים תנודתיים והצורך בחיסכון פיננסי נוסף מעולם לא היה נחוץ יותר. מאז פרצה המגפה בתחילת השנה, עלתה גם האי-ודאות: מה יעלה בגורל השווקים, והאם להצטרף או לברוח? איך לנהל נכון את הסיכונים הצפויים? ואיך מוודאים שסכומי הכסף שנצברו לא יתאדו?

על כל אחד מאיתנו מוטלות האחריות והחובה להבטיח את קיומו בכבוד בעתיד, וזאת באמצעות בניית חיסכון בהווה. בדרך אל העתיד אנו עלולים להיכשל בכשלים אשר ישפיעו על גודל החיסכון ועל רמת חיינו בשנים המתקדמות של חיינו.

כשם שבנוגע לבריאותנו בתקופת קורונה אנו למדים ומשקיעים זמן וקשב לבעלי הידע והניסיון כדי לפעול נכון ולקבל החלטות, כך עלינו לנהוג גם בתחום ניהול החיסכון הפרטי שלנו, לאורך זמן, לצורך עתיד בטוח יותר.

הסיכון: שומר הראש שלנו

ניהול השקעות אינו כל כך מסובך ולא עולם "סודי". זהו צורך הישרדותי פשוט: ליצור ולהבטיח חיסכון לעתיד, לתקופת החיים שבה אנו לא עובדים באופן שוטף, בדיוק כמו רבים בעידן הנוכחי. ואולם, בשל פערי ידע ומידע בשוק ההון, ציבור החוסכים מצוי בנחיתות מידע לעומת שחקנים מקצועיים ומקורבים יותר.

הדבר נכון למרבית הבחירות שלנו, החל ממקום העבודה, דרך בחירת בן או בת זוג ועד רכישת דירה, הכרוכות בתזמון המתאים ומשלבות בין סיכון לסיכוי, בין תשואה להפסד, בין הצלחה לאי-הצלחה. כך, גם עולם ההשקעות הוא עולם שיכול להיות אינטואיטיבי ומובן לכל, ולכן אין סיבה להירתע ממנו; אין מדובר בעולם מסובך וסודי, אלא בנושאים שאותם יכול כל אחד מאיתנו להבין ולבחור בעמדה, חלופה או דעה, ובעיקר לקבל החלטות השקעה. אולם מאחר שהחלטות אלו כרוכות בסיכון הנובע מחוסר הוודאות בנוגע לתוצאה, רווח, הפסד או אף אובדן כספנו, רובנו נרתעים מהן.

כאן עליכם לזכור כי הסיכון הכרוך בהחלטות השקעה אינו שונה במהותו מכל סיכון אחר, שאותו אנו מבינים טוב יותר. התוצאה העתידית אינה ודאית או מוחשית - וכך גם הסיכון. מכאן נובע הקושי הנוסף בהחלטות השקעה, אבל כאן נכנס הטבע לפעולתו: יש לנו יכולת טבעית לקבל החלטות השקעה המלוות בסיכון. פעולה שיש בה סיכוי לתוצאה כה חיובית, יש בה גם סיכון לתוצאה שלילית מאוד. הבנת הרעיון כי לצד הסיכוי, הגדל, קיים גם סיכון ההולך וגדל באופן משמעותי, משמשת עבורנו "שומר ראש".

כשם שלא נקפוץ מקומה שנייה כדי להגיע במהירות למטה, כך לא נשים את כל כספנו בנכסים מסוכנים כמו מניות הזנק. מאידך, הימנעות מלקיחת סיכונים היא הסיכון האמיתי, ולכן אנו נמצאים במסלול של שוקי ההון מתוך בחירה ועבור מטרה ברורה, גם אם אנחנו שונאי סיכון.

אז איך לפעול נכון? עלינו לייצר לעצמנו שיטה ולא לחשוב "איך לעשות כסף", אלא איך לנהל נכון, לבחור בסיכונים שמתאימים לנו כדי להגיע לתשואות טובות ויציבות, ובכך לשפר את עתידנו. הדברים לא מסובכים ולכולנו יש התבונה והניסיון הדרושים להתנהל בתחום ההשקעות, שאינו שונה מתחומי חיים אחרים. ניקח למשל את תחום המזון, התזונה.

על מזון והשקעות - כולנו יכולים

כיצד אתם נוהגים לצרוך את המזון שלכם? מכינים אותו לבד? צורכים אוכל קנוי? מעובד? אוכלים רק במסעדה? האם לא הייתם רוצים שמישהו יחשוב איתכם על "מה הייתם רוצים לאכול"?

ניהול חסכונותינו לעתיד הוא לא פחות משמעותי מאוכל. למעשה, הוא משמעותי הרבה יותר, מאחר שיש בו הרבה אוכל - כל ארוחותינו לעתיד. כיצד נכון לקבל החלטות ואלו מוצרים לקנות? קודם כל יש להתייחס לסגנון ולהתאמה האישית.

● האם להכין לבד את האוכל - כלומר, להשקיע באופן עצמאי?

● האם לקנות מזון מעובד באריזות - כלומר להשקיע רק בקרנות או בעוקבי מדד?

● האם לקנות מזון מוכן אבל איכותי - כלומר, להשקיע באמצעות מנהלי תיקים?

● האם להתייעץ דרך קבע עם מומחה תזונה - כלומר, עם יועץ השקעות פרטי?

● האם ניתן לרכוש שירות בישול פרטי, המקביל לשירות הפמילי אופיס?

לאחר מכן מגיע תורה של שאלה חשובה עוד יותר: ממי אנו קונים? באיזו חנות ובאיזה ערוץ הפצה? האם לקנות את ההשקעות שלנו באמצעות סוכן, המקבל עמלה תמורת כל נגיסה שלנו, ללא קשר לאיכותה ולתרומתה לבריאותנו? כיצד נוודא כי נזכה לקבל את המוצר הטוב ביותר? רק יועץ השקעות אובייקטיבי, שאינו תלוי בשום גוף פיננסי אחר, יגיש לנו ארוחה טובה ואיכותית שמתאימה לנו, למאפיינים ולטעם האישי שלנו.

האחריות כולה שלנו

גם בתחום ההשקעות לא קשה להבין מה נכון ומה לא, למרות שקיים פער של ידע ומידע בינינו ובין הגורמים המציעים לנו את המוצרים ואת השירותים הפיננסיים שאותם אנו צורכים. אנו יכולים לפעול כדי להתגבר על הפער בין מה שאנו מעוניינים לרכוש ובין מה שמוכרים לנו, או לצמצמו משמעותית, באמצעות ידע, מידע וכלים שנרכוש לצורך ההחלטה.

לא קשה גם ללמוד כיצד פועלים המנגנונים ושוקי ההון שבהם כספינו מנוהלים, כיצד פועלים שוק המניות ושוק האג"ח; להבין מהו בעצם "הסיכון" שעליו תמיד משוחחים איתנו, כאילו מדובר במילת קסם שאיתה יכולים לשכנע אותנו לפעול כך או אחרת; פסיבי או אקטיבי, תזמון שוק ועוד. מהן הקרנות או תעודות הסל וכיצד עובדים איתן; איך לבחור ברמת הסיכון הנכונה באופן עצמאי - לא רק מתוך המסרים והקודים שאותם אנו שומעים מהעולם המייעץ ומשווק לנו את ההשקעות.

ייתכן כי רכישת הידע כשלעצמה לא תאפשר לנו לבחור, אך היא תספק לנו יכולת ללמוד טוב יותר להתמקד במוצר או בשירות התואם יותר את הצורך שלנו, ואולי אף להחליט טוב יותר, אך בעיקר לא לקחת, בצורה פשטנית, את מה שמציעים לנו. ברור כי ככל שיש ביכולתנו להחליט מה טוב לנו, נוכל לבקש זאת מהמוכר ואף לדון במחיר.

לעולם, אבל לעולם, איש לא יהיה רגיש לקדושת כספנו ויפעל בניקיון דעת מלא, כפי שאנו עצמנו היינו פועלים בכספנו, שנצבר לאחר עמל רב בעבר, והוא אולי סלע קיומנו בעתיד. 

המאמר מבוסס על קטעים מהספר "הסיכון: שומר הראש שלנו - על השקעות, תשואות,  ומה שביניהן" של גדעון בן נון. 

הכותב הוא מנכ"ל חברת אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות, המייעצת בניהול השקעות וניהול סיכונים פיננסיים, ומחבר הספר "הסיכון: שומר הראש שלנו". אין לראות בטור זה ובאמור בו תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק.

עוד כתבות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש