גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה גרם לאוצר לדחות את מועד ההנפקה של אל על ב-15 יום

ל"גלובס" נודע כי ההחלטה לדחות את ההנפקה לאמצע ספטמבר הגיעה בעקבות לחץ של מנכ"ל אל על שטען כי מועד זה יאפשר לחברה לעשות "רוד שואו" מוצלח בפני משקיעים מחו"ל

גונן אוסישקין  / צילום: סיון פרג'
גונן אוסישקין / צילום: סיון פרג'

במכתב האחרון ששיגרה מנכ"לית משרד האוצר קרן טרנר-אייל למנכ"ל אל על גונן אוסישקין היא קבעה תאריך חדש להנפקת אל על: ה-15 בספטמבר. תאריך זה משקף דחייה של 15 ימים מהמועד שקבע האוצר לפני כן, ה-31 באוגוסט. הדחייה, כך מתברר, הגיעה בעקבות פניית אוסישקין לטרנר לפני כשלושה שבועות במכתב ששלח. במכתב ביקש אוסישקין כי מועד ההנפקה ייעשה "לא יאוחר מאמצע חודש ספטמבר ויסתיים לפני חגי תשרי". אוסישקין פירט כי "למועד ההנפקה חשיבות מכרעת להצלחתה" כשהוא מאשר את מה שפורסם ב"גלובס" כי אל על פנתה גם לבנק ההשקעות הבינלאומי Jefferies בכדי לעניין משקיעים זרים וכי בתקופה הזו היא תוכל לעשות "רוד שואו" לגופים המוסדיים. עוד  ציין אוסישקין כי הצורך לעניין משקיעים זרים נובע מהערכות החתמים בשוק הישראלי כי לא צפוי גיוס של 150 מיליון דולר (היקף ההנפקה המתוכנן) מהשוק המקומי וכי להערכתם הביקוש בשוק הישראלי לפי ההערכות לא יעלה על 100 מיליון שקל, "אי הצלחת ההנפקה משמעה גם שהמדינה תידרש להשקיע כספים רבים יותר מתוך היקף ההנפקה (כאשר גם המדינה מסרה שאינה רוצה בכך)". מנכ"ל אל על אמר כי ג'פריס לא ייקחו על עצמם חיתום להנפקה שתתקיים עד ה-31 באוגוסט, אולם, יירתמו להנפקה שתידחה בשבועיים-שלושה כשלהערכתם במקרה זה הם עשויים לגייס "סכומים משמעותיים העולים על 100 מיליון דולר".

ההנפקה המדוברת היא חלק ממתווה הסיוע שבחרה אל על בהתדיינות הארוכה מול משרד האוצר עוד מחודש מרץ עם פרוץ משבר הקורונה. הבחירה נעשתה בין החלופה לקבל סיוע דרך הלוואה בהיקף של 400 מיליון דולר בערבות מדינה של 82.5% או לקבל את הסיוע דרך הנפקה ציבורית של 150 מיליון דולר, עם הבטחה של המדינה לרכוש מניות שהציבור לא ירכוש ולאחריה לקבל אישור להלוואה של 250 מיליון דולר, או גיוס דרך אג"ח בערבות מדינה של 75%. אל על בחרה באופציה השנייה אחרי שלא מצאה בנק מלווה להלוואה של 400 מיליון דולר (גם להלוואה של 250 מיליון דולר אל על לא סיכמה עם בנק ועל כן היא עשויה לגייס את הכסף באמצעות מכירת אג"ח).

אוסישקין ציין במכתבו בחודש שעבר כי אל על הציגה תוכנית התייעלות בהיקף של מאות מיליוני דולרים בשנה. האוצר בהקשר זה דרש התייעלות של כ-350 מיליון דולר בשנה, התייעלות שמגובה בהסכמים קיבוציים עם ועדי העובדים של אל על לקיצוץ בשכר ולפיטורים של כ-2,000 מתוך כ-6,300 העובדים בחברה. ההסכם שנחתם עם ועד הטייסים מצוי במחלוקת משפטית אחרי שהאחרונים ביקשו לבטלו. לאור אי ההסכמות בין ועד הטייסים וההנהלה ההסכם נחתם "מעל ראשם" על ידי ההסתדרות. כך או כך, בכל ארבעת ההסכמים מופיע סעיף לפיו הם ייכנסו לתוקף כאשר יבשיל מתווה הסיוע האמור, הכולל כאמור הנפקה ולאחריה הלוואה.

עוד לפני שקבעה טרנר-אייל את המועד להנפקה, בהתאם לבקשתו של אוסישקין ל-15 לספטמבר פנתה אל על באמצעות היו"ר יהודה לוי והמנכ"ל גונן אוסישקין במכתב לשר האוצר ישראל כ"ץ, ובו ביקשו את התערבותו במתווה הסיוע לחברה. בין היתר, ציינו במכתב כי החברה לא קיבלה תמיכה כלשהי מהמדינה, "לא במענק, לא בערבות ולא בהלוואת גישור". עוד נטען כי החברה עמדה עד כה בכל התנאים שהציב האוצר, כולל החלטה על הנפקה בדירקטוריון, פרסום תשקיף, אי חלוקת דיווידנדים, הפחתת שכר לנושאי משרה בחברה, חתימת על הסכמי הבראה עם ועדי העובדים ועוד. בין היתר נכתב כי "אנו מציינים בצער כי עד כה פקידי משרד האוצר לא קידמו (חלילה לומר הכשילו) כל פתרון שהחברה ניסתה לקדם בקשר להלוואה בנקאית והעמידו קשיים רבים בכל עת בו החברה הביאה לשולחן הדיונים בנק אשר עבר בעיון על התוכניות העסקיות של החברה וביקש להתקדם בהעמדת הלוואה לחברה מגובה בערבות מדינה. ההתעקשות (הבלתי מוסברת ובלתי מובנת לנו) של משרד האוצר למנוע מהחברה הנפקה מוצלחת ככל הניתן, לטובת החברה, כלל ציבור בעלי המניות של החברה וטובת הציבור הישראלי, אינה מובנת ואינה מנומקת בכל נימוק ענייני. התועלת שמפיקה המדינה מהקדמה נוספת של ההנפקה בשבועות ספורים בלבד, לעומת הנזק הגדול שנגרם לחברה ולאינטרס הציבורי אינה ברורה ולא הובהרה על ידיכם מעולם".

הנפקה נקבעה כאמור ל-15 לספטמבר. עד ה-10 לספטמבר על אל על לפרסם הצעת מניות לציבור לפני ההנפקה. זאת ועוד, כאשר אל על תמשוך את ההיתר מרשות ניירות ערך לתשקיף ותפרסם את מועד ההנפקה, ישחרר משרד האוצר את עודפי כספי הפיצויים שנצברו בקופת העובדים ושאותם אל על קיבלה אישור למשוך. האוצר קבע כי אל על תמשוך את הכספים באופן מדורג ולפי ההתקדמות להנפקה. הסכום שהצטבר בעודפים בקופה זו עומד על 57 מיליון דולר.

משרד האוצר הבהיר לאל על כי בשלב הראשון הוא ירכוש מניות בשווי של כ-75 מיליון דולר (או החלק היחסי שהציבור לא יקנה) המדינה תתחייב כי היא תמכור או תעביר את המניות שהוקצו לה בתוך 24 חודשים ממועד ההקצאה, ולחברה לא תהיה יכולת לקבוע את זהות הרוכשים - לאורך התקופה לאוצר לא תהיה זכות הצבעה בחברה. בישיבת הממשלה הבאה יצביעו חבריה על שני הנושאים הללו כחלק ממתווה ההנפקה.

לאחר השלמת המתווה, המדינה תעמיד ערבות להלוואה שהחברה תקבל מגורם מממן בסכום של 250 מיליון דולר. המדינה תעמיד את הערבות לגורם המממן רק לאחר שהמתווה לעיל ימוצה ויבוצע במלואו - כלומר קודם הנפקה ולאחריה הלוואה. האוצר לא פוסל לתת ערבות מדינה להלוואה מבנק זר מוכר (כמו למשל דויטשה בנק, לפי ההצעה של דוד ספיר), אך לפי המתווה המעודכן. כלומר, 250 מיליון דולר ולא 400 מיליון דולר כפי שהציע ספיר במתווה לאל על. הצעה זו מזרימה לאל על הון של 451 מיליון דולר, 51 מיליון דולר מציע ספיר להעביר דרך רכישת 38% מהחברה בהנפקה פרטית ולהפוך לשותף שווה לבעלת השליטה כיום, חברת "כנפיים" כשהוא מציע הלוואה של 400 מיליון דולר מדויטשה בנק. במתווה הזה שואף ספיר לוותר על ההנפקה, אולם נדמה שהוא הגיע בנקודה שבה אין לאוצר כוונה לסגת כשאין לו כוונה לאשר הנפקה פרטית.

ספיר שנחוש לרכוש את החברה שלשיטתו תוכל לספק לו רווחים בטווח הארוך בשעה שהוא מתכנן להעתיק את מקום מגוריו מרוסיה לישראל, יצטרך להגמיש הצעתו ולשלב בה את ההנפקה הציבורית המתקרבת ואת ערבות מדינה להלוואה של 250 מיליון דולר. נציגיו הכוללים את אייל גבאי אף נפגשו עם האוצר ועם נציגי הדירקטוריון. גבאי שימש כמנהל רשות החברות בעת הפרטת אל על וכמנכ"ל משרד ראש הממשלה. כיום משמש גבאי כיו"ר קופת חולים מאוחדת.

נזכיר שעל הפרק שני רוכשים נוספים: איש הנדל"ן מאיר גורביץ שלא פירט את המתווה שהוא הציע לאל על למעט כוונתו להגיש "הצעה ידידותית" במסגרתה הוא ישתלב בחברה ביחד עם בעלת השליטה כיום, והרוכש שככל הנראה מקבלי ההחלטות באל על פחות ירצו לראות, אלי רוזנברג בן ה-27 שהפנה את הצעתו לאוצר ולא במקרה. הצעתו של רוזנברג היא לרכוש מניות בשווי של 101 מיליון דולר. ההצעה הופנתה לאוצר כמי שירצה לסכן כמה שפחות כספי ציבור בכל הסאגה הבלתי נגמרת של אל על. מעבר להצעת הרכישה, רוזנברג לא פרסם תוכנית עסקית המפרטת ראייה לטווח רחוק לשיקומה של אל על מהמשבר.

שלושת הרוכשים מודעים לכך שבתוך שלושה שבועות אל על תידרש להחזיר לצרכנים כמיליארד שקל, כספים שהם שילמו על טיסות שבוטלו, ושלושתם גם יודעים שהזרמת הון של 400 מיליון דולר, ככל הנראה לא יספיקו לאל על להתרומם מהמשבר החמור בתולדותיה. אל על עד כה לא פרסמה העדפות למתווה של ספיר שנשמע על פניו כמעניין יותר לאור הזרמת הון של 451 מיליון דולר לחברה כשהוא כולל הבטחה לחיסכון משמעותי ברכישת דלק סילוני בעתיד והלוואה מדויטשה בנק בריבית נמוכה משמעותית מהבנקים בישראל. בימים אלה שוהה ספיר בגרמניה בהתדיינות מול הנהלת הבנק לנושא זה.

זאת ועוד, גם למשקיעים שמעוניינים בשליטה בחברה וגם לאלו שאמורים להשתתף בהנפקה יהיה קל יותר להשקיע כספים בחברה פעילה, ואל על - אחרי הטיסה החגיגית לאבו דאבי חזרה למצב שבו היא הייתה לפני כן - נעדרת מלוח הטיסות בנתב"ג בשעה שכ-6,100 עובדיה מצויים בחל"ת. מי שמפעיל כיום טיסות בקווים לישראל הן כ-40 חברות תעופה זרות ששולטות גם בקווים החזקים של אל על - לניו-יורק וללונדון - קו שאליו תצטרף ממחר "וירג'ין אטלנטיק". כל זה עוד לפני שחגיגת האמירויות תיתן את אותותיה על התעופה המקומית. אל על חייבת להתחיל להתניע את פעילותה אם לא בשביל להזרים כסף לקופה לפחות למראית עין ולתודעה הציבורית - דין חברה פעילה שונה מדין חברה מורדמת, את זה היא יכולה לשאול בישראייר שלא נחה לרגע.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 רקטות למירון, חיל האוויר תקף בלבנון

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים