גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחיר הכלכלי של עליית הטמפרטורות כבד כמו החום עצמו

בשירות המטאורולוגי חוזים שגלי החום בשנים הקרובות יובילו אותנו לטמפרטורה של יותר מ-50 מעלות ● מחקר חדש מצביע על תרומתו של האספלט העירוני למשבר האקלים ולזיהום האוויר ● המצב יהפוך גרוע עוד יותר אם לא יינקטו צעדים משמעותיים לצמצום פליטות גזי החממה

אנשים יושבים בטיילת בתל אביב ליד חוף הים בזמן גל חום / צילום: Oded Balilty, AP
אנשים יושבים בטיילת בתל אביב ליד חוף הים בזמן גל חום / צילום: Oded Balilty, AP

בין הגולן לאילת - לא משנה היכן אתם מתגוררים, בשבועיים האחרונים קשה לחמוק מהחום העז. לפני ימים אחדים נשבר שיא חום של כל הזמנים בירושלים, ושעות קודם לכן נשבר בעיר הבירה שיא חום של 118 שנים. שיאי חום נוספים נשברו גם בעמק החולה ובגולן, ובכל הארץ דווח על שרב קיצוני וחריג.

מגן דוד אדום סיכם את אירועי החום הכבד: במשך שבוע בלבד הוענק שירות ל-1,871 בני אדם שסבלו מפגיעות חום שונות. שלושה נפגעו באורח קשה ממכת חום: צעיר בן 19 שפונה מנחל פורה, תוך כדי החייאה, לבית החולים סורוקה ושם נקבע מותו; גבר כבן 50 במצב קשה שפונה לבית החולים זיו בצפת, לאחר ששכב כשעתיים ברחוב בקרית שמונה; ואישה בת 58 שהתמוטטה ברחוב באילת, ופונתה לבית החולים יוספטל. גבר נוסף, בן 31, טופל כשהוא במצב בינוני בעין יהב, ופונה במסוק לבית החולים. לאלה התווספו מאות בני אדם שהתעלפו או התייבשו - חלקם הופנו לבית החולים - ו-1,184 בני אדם שסבלו מחולשה, סחרחורות ובלבול .

"גל החום הזה עדיין לא נגמר. אנחנו עם רצף של ימים חמים מאוד, וגם אם השיא מאחורינו, אנחנו נמצאים באחוזון ה-90 של אוגוסט וזה נגרר לתוך ספטמבר", מסביר ניר סתיו, מנהל השירות המטאורולוגי. "זהו אחד מגלי החום הארוכים והמשמעותיים שידענו בישראל. כל המחקרים מראים שגלי החום הולכים ומתרבים, ולא מסתכמים רק במרכז הקיץ, אלא גולשים גם לספטמבר ומאי.

"באזורים מסוימים בארץ הגענו ל-49 מעלות, ובאילת התקרבנו לכך. זה קשור לכך שהאקלים משתנה, וברור שגלי החום בשנים הקרובות יובילו אותנו לטמפרטורה של יותר מ-50 מעלות. זה לא יהיה מחזה נדיר. אולי הקידומת 5 תוריד את האסימון לחלק מהאנשים, שיבינו שאנחנו לא במצב של עסקים כרגיל".

סתיו מכוון לכך שאם נמשיך בתרחיש 'עסקים כרגיל', שבו לא נוקטים בצעדים משמעותיים לצמצום פליטות הפחמן האנושיות, המצב צפוי להחמיר משמעותית. זה אולי נשמע כמו חזיון רחוק, אך חשבו על הילדים של ימינו. בשנת 2100, כשהם יגיעו לשנות זקנתם ויזדקקו למערכת תומכת, תעלה הטמפרטורה בישראל בעד 4 מעלות, ביחס לשנים 1988-2017. לעומת זאת, בתרחיש הטוב, שלפיו האנושות תנקוט בפעולות להפחתת פליטות גזי החממה, תעלה הטמפרטורה בממוצע ב-1.5 מעלות צלזיוס.

בזמן-שישראל-שוברת-שיאי-צריכת-חשמל

בזמן שהחום בחוץ כבד מנשוא, בשבוע החולף צריכת החשמל שברה שרשרת של שיאים. ביום חמישי ה-3.9 נשבר בפעם השלישית לאותו שבוע שיא הביקוש לחשמל בכל הזמנים, ועמד על 14,662 מגה-וואט. מדובר בעלייה של יותר מ-1,000 מגה-וואט מהשיא אשתקד, בדומה לתוספת של תחנת כוח גדולה, על השלכות זיהום האוויר ופליטות גזי החממה שלה. גם השיא ביחס לסופי השבוע נשבר, כשבשבת ה-5.9 עמדה הצריכה על 13,092 מגה-וואט, גידול של 15% מהשיא הקודם (שהתרחש בחודש ינואר), ואילו ביום שישי עמד הביקוש על 14,138 מגה-וואט.

ואולם למרות שהפחתת השימוש בדלקים מאובנים מזהמים היא הכרחית להתמודדות עם משבר האקלים ובלימת עליית הטמפרטורה, בגל החום הגדול עמד ייצור החשמל ממקורות מתחדשים בשיאו על 12.5% בלבד.

אתגר האספלט

ההשלכות הכלכליות של עליית הטמפרטורה הן רבות. החל מהצורך להשקיע בתשתיות ובהסתגלות לעולם חם יותר, ועד לירידה בפרודוקטיביות עובדים, וחשיפה משמעותית יותר לתופעות קיצון, דוגמת שריפות חמורות. מחקר אמריקאי, שפורסם בכתב העת נייצ'ר, מעריך כי ההתחממות הגלובלית תוריד את ההכנסה העולמית בכ־23% עד שנת 2100. בקרב המדינות העניות ביותר תהיה ההשפעה קיצונית יותר, וכלכלתן תצטמק ב־75%. בארה"ב, למשל, נאמדות העלויות הבריאותיות של גלי חום בשנים 2002-2009 ב-5.3 מיליארד דולר. עד 2016 כבר עמדו ההוצאות הללו על 3.3 טריליון דולר .

מחקר אחר, של אוניברסיטת אוקספורד, חושף את השפעותיו של החום הכבד על בריאות האדם, במיוחד בערים. הערים נמצאות בחזית המאבק במשבר האקלים, שכן הן הפולטות העיקריות, ובהן חיים מרבית התושבים. לכן, הן הראשונות הנדרשות ליישם פתרונות להפחתת פליטות ולהסתגלות לשינויי האקלים. כעת, הן ניצבות בפני אתגר מורכב במיוחד - לפי חוקרי אוקספורד, בימים החמים הופכות פליטות מאספלט למקור משמעותי של זיהום אוויר. כשהוא נחשף לתנאי חום בקיץ, האספלט גורם לעלייה של 300% בפליטות של מזהמים מסוכנים, הפוגעים בבריאות הציבור.

החוקרים אספו דגימות אספלט הנמצא בעיקר בכבישים, גגות ושבילי גישה, ובדקו כיצד הוא מתנהג בעת חימום לטמפרטורות שבין 40 ל-200 מעלות צלסיוס. הם הבחינו כי כמות פליטות הזיהום גדלה פי שניים כשהאספלט מתחמם מ-40 לכ-60 מעלות - חום שאליו מגיע האספלט לעיתים קרובות בקיץ (נזכיר: תחזיות מזג האוויר מודדות את הטמפרטורה כפי שהיא בצל, אך האספלט חשוף לשמש ואוגר בתוכו חום, ולכן מתחמם באופן משמעותי) .

"הממצא העיקרי הוא שמוצרי אספלט שונים פולטים כמות נכבדה של רכיבים מזהמים לאוויר, כתלות חזקה בטמפרטורה וגורמים סביבתיים שונים", כותבים החוקרים. בעוד שלערים רבות בעולם חודר הרכב החשמלי ובכך מפחית את הזיהום, לפי המחקר החדש, השפעת משבר האקלים והתחממות כדור הארץ יגרמו לכמות הזיהום מהאספלט, המשמש את אותן מכוניות, דווקא לעלות.

בטון אפור במקום אספלט

עליית הטמפרטורה דוחקת את הערים לקצה. בערים מסוימות, במיוחד במזרח התיכון, עד סוף המאה תהפוך המחייה לבלתי אפשרית. 'אי החום העירוני', הנוצר בשל היעדר צמחיה ושטחים פתוחים לצד ריבוי אספלט ובטון, גורם לכך שפער הטמפרטורות בין לב העיר לשוליה יכול להגיע עד ל-12 מעלות. הערים, אם כן, חייבות למצוא פתרונות - כדי לאפשר לתושביהן לצאת מפתח ביתם בימי הקיץ.

אם עד היום נבחן רק הצורך להפחתת פליטות מכלי רכב כדי לשפר את איכות האוויר, החוקרים מוסיפים את הכבישים והאספלט לרשימת הדאגות. החשש שלהם הוא כי אספלט תורם משמעותית לזיהום האוויר בערים במהלך חודשי הקיץ, ויכול לייצר יותר פליטות חלקיקים מאשר רכבי בנזין ודיזל יחדיו. "עם עליית הטמפרטורות וכמות כלי הרכב השוחקת את הכבישים, אנו צופים לראות עלייה בכמות הזיהום שמקורו באספלט", אמרו החוקרים מאוקספורד.

מתכנני ערים ברחבי העולם נדרשים כעת לסוגיה. באירופה, חלק מהכבישים עשויים בטון אפור במקום אספלט שחור. פרופ' אורלי רונן, העוסקת בקיימות עירונית בעידן משבר האקלים, מספרת על האתגר: "בלוס אנג'לס עשו פרויקט גדול של צביעת כבישים בחומרים בהירים יותר בגווני אפור-לבן, הפולטים פחות חום. יש ניסיונות למצוא חומרים שעמידים יותר בטמפרטורות גבוהות ושיוצרים אותה מידת חיכוך, אך עדיין אין פתרון מוסכם. בהיערכות לשינויי אקלים, זה נושא שתופס תאוצה".

האם ניתן לצפות לשינוי בישראל כבר בעתיד הקרוב? גורם המבצע פרויקטים של תשתית בארץ מסביר את המורכבות הכלכלית: למרות תרומתו של האספלט לאי החום העירוני ולזיהום האוויר, העלות של פתרונות צביעת האספלט או שימוש באספלט שאיננו שחור "גבוהה בפער מאוד משמעותי, ולכן לא ריאלית. צבע דו רכיבי, למשל, יקר פי שלושה. בישראל יש עשרות אלפי קמ"ר של אספלט, שבכל שנה מחליפים חלקים מהם כחלק מהליך האחזקה". 

עוד כתבות

מימין: רועי זיסאפל, שבתאי אדלרסברג, דורון בלשר / צילום: יח''צ, תמר מצפי, ניר סלקמן

הישראלית שנכנסה לרשימת המניות המומלצות של אופנהיימר

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● רדוור קפצה לאחר שהחברה הודיעה על תוכנית לרכישה עצמית של מניות ● לאחר שמנייתה הגיעה לשיא לפני כשבועיים, על רקע ההאצה בביקוש לחשמל לתשתיות AI - אורמת נכנסה לרשימת המניות הישראליות המומלצות של אופנהיימר ● ואודיוקודס נסחרת סביב רמות שפל של שנתיים

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

טראמפ. הפסד במחוז טקסני שהיה רפובליקני 50 שנה / צילום: ap, John Locher

מבחן על סטרואידים: מתקרב רגע ההכרעה לכהונתו של טראמפ

בהתחשב בכך שהנשיא עצמו העיד "אנחנו חייבים לנצח, כי אם לא הם ידיחו אותי", בחירות האמצע הן מבחן על סטרואידים לכהונת טראמפ ● מעבר למהמורה הזו יש לו שלל אתגרים, החל מהתמודדות עם ענקיות הטק והשלכות הבינה המלאכותית, וכלה בחזית מול סין

אלי גליקמן, מנכ''ל צים / צילום: צים

ועד העובדים בצים הודיע על שביתה בעקבות מכירת החברה

על רקע המגעים למכירת השליטה לקרן פימי והפג לויד, ועד העובדים בצים הכריז על שביתת אזהרה והשבית את פעילות מטה החברה בישראל

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

אלכסיי נבלני / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

אירופה מאשימה את רוסיה: נבלני נרצח על ידי רעל צפרדעים

אירופה מאשימה את רוסיה בהרעלת מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני לאחר שבגופו נמצא הרעלן הנדיר אפיבטידין, שמקורו בצפרדעים ארסיות מאקוודור ● בריטניה טוענת שרק למוסקבה הייתה יכולת להשתמש ברעלן ותפנה לארגון לאיסור נשק כימי בהאשמה נגד הפרת האמנה ● הקרמלין טרם הגיב

לעבוד בהייטק / צילום: Shutterstock, dotshock

משבר הג'וניורים כבר כאן? מעל 16 אלף מובטלים בהייטק, והשכר עולה

בדוח חדש של שירות התעסוקה עולה כי מגמת העלייה בכמות דורשי העבודה בהייטק מתייצבת ● למרות שמספר המשרות הפנויות בתחומי ההייטק הולך ועולה, הן דורשות ניסיון שאין לרבים מדורשי העבודה בתחום ● פערי השכר בהייטק לעומת האוכלוסייה הכללית התרחב בכ-20% לעומת תחילת 2022

מצלמה של חברת עין שלישית / צילום: עין שלישית

האסיפה הכללית של עין שלישית אישרה מכירת 30% לאדג' האמירתית

העסקה נחתמה בינואר אשתקד, ובמסגרתה תשקיע אדג' כ־10 מיליון דולר בתמורה לכ־30% ממניות חברת בעין שלישית, המפתחת מערכות אלקטרו־אופטיות מבוססות בינה מלאכותית ● המהלך יצא לפועל לאחר שאגף הפיקוח על היצוא הביטחוני במשרד הביטחון העניק את האישור הנדרש לעסקה

זוהרן ממדאני / צילום: Reuters, Derek French

עיריית ניו יורק "זרקה" חברת רחפנים שעובדת עם ישראל

עיריית ניו יורק החליטה שלא לחדש את חוזה השכירות של חברת הרחפנים Easy Aerial במבנה שבבעלותה ● לפי ה"ניו יורק פוסט", החברה סיפקה אמצעים לישראל לפעילות באזור גבול רצועת עזה ● דוברת המתחם הכחישה ואמרה כי אי־חידוש הסכם השכירות נבע "מסיבות עסקיות"

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דיון בבג''ץ / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

בג"ץ בצו על-תנאי ללוין: נמק מדוע אינך מכנס את הוועדה לבחירת שופטים

לפי הצו, שר המשפטים ינמק עד 8 במרץ מדוע לא כינס את הוועדה לבחירת שופטים מאז ינואר 2025 לצורך איוש התקנים החסרים בכל ערכאות הרשות השופטת ● הצו ניתן בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום חמישי האחרון, במסגרתו השופט אלכס שטיין סיפר בין היתר כי "נאלצתי אישית לשחרר שלושה אנשים בתיקי רצח" בשל המחסור בשופטים ● מנגד, לוין טען כי החוק נותן לו שיקול-דעת לפעול בהתאם לאידאולוגיה שלו

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

התאונה הקטלנית בבתי הזיקוק אשדוד: מה בודקת המשטרה?

שלושה ימים לאחר התאונה הקטלנית בבית הזיקוק באשדוד, במשטרה עדיין חוקרים מהו החומר הקטלני שגרם למותן של שתי העובדות ● בעקבות התאונה, הציבור התבקש שלא להשתמש במכלי חמצן של חברת סלם יעקב, בהם השתמשו העובדות ● "כל המכלים חשודים כרגע, והציבור לא יכול להשתמש בהם"

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

בעקבות הורדת הריבית, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי דירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025 שהפכו את הקערה, והורו על עליות גדולות, שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, במקביל, מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף