גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפקח על הבנקים: "המתנה פסיבית להתממשות סיכונים סביבתיים ואקלימיים אינה אופציה מועדפת"

האם בקרוב המערכת הפיננסית תדחוף קדימה השקעות ירוקות ותבסס עקרונות התמודדות עם סיכוני משבר האקלים? המפקח על הבנקים מסמן את הדרך בנושא ● השרה להגנת הסביבה: "לא ייתכן שגופים מוסדיים ישקיעו את חסכונות הציבור בחברות שמזהמות ומקצרות את חיי החוסכים"

בשנים האחרונות, החלו בנקים בעולם להתוות מדיניות להיערכות עם סכנות משבר האקלים, כשהם חוששים מפני טלטלות כלכליות להן יכול להוביל המשבר במדינות שונות בעולם, ככל שיחריף. בין אם מדובר בשריפות ענק המתפשטות במהרה בשל התנאים האקלימים המשתנים, עליית גובה פני הים בסמוך לבתי תושבים באופן שיהפוך שטחים רבים בלתי אפשריים למגורים, הצפות הגורמות לנזק רב לרכוש ולנפש, או הקושי לגדל מזון בתנאים סביבתיים ההופכים קשים מיום ליום: המערכת הפיננסית נדרשת להיערכות.

הבנק להסדרי סליקה בינלאומיים (BIS), טען בדוח שהוציא בתחילת השנה, שהמשבר האקולוגי עלול לגרום לאחד הזעזועים הכלכליים הגדולים שידעו מדינות העולם, והזהיר כי לבנקים אין בעת הזו מספיק כלים בכדי להתמודד עם הסוגיה, שתהפוך יותר ויתר רלוונטית ומאיימת בשנים הקרובות. בצילה של הערכה לפיה התמ"ג הגלובלי עלול לקרוס ב-25% בשל השפעות שינויי האקלים, לבנקים ישנו תפקיד מרכזי בהתמודדות וביצירת תוכנית התגוננות עם המשבר.

היום (ד'), בהתבטאות ראשונה בנושא המסמנת את תחילת העיסוק בתחום בישראל, אומר המפקח על הבנקים, יאיר אבידן: "קיים קושי בהתמודדות עם הסוגיות המורכבות של פיתוח והאצה כלכלית במקביל להקפדה על צמצום סיכונים סביבתיים דוגמת סיכוני אקלים, זיהום, בירוא היערות ועוד, אולם הקשיים הנ"ל אינם פוטרים אותנו, כל השותפים לעשיה, מהתמודדות עם הסיכונים הכלכליים הנגזרים מתהליכים סביבתיים. המתנה פסיבית להתממשות הסיכונים אינה אופציה מועדפת. סיכונים סביבתיים, ובפרט סיכוני אקלים, הם סוגיות בינלאומיות, חוצות יבשות וארצות הדורשות שיתוף פעולה גלובלי".

את הדברים אמר אבידן במסגרת סדנה מקצועית שנערכה היום ביוזמת המשרד להגנת הסביבה ובשיתוף הרגולטורים הפיננסיים בישראל, בנושא רגולציה של סיכונים פיננסים סביבתיים והזדמנויות. בסדנה השתתפו רשות ניירות ערך, בנק ישראל ורשות שוק ההון, ונציגי ה-OECD שהוזמנו בכדי להציג את המדיניות האירופית בתחום. בהמשך, יערך מפגש נוסף, בו יציגו הרגולטורים הישראלים את סיכונים סביבתיים בישראל בעלי השפעה פיננסית משמעותית, כולל סיכוני חומרים מסוכנים, זיהום קרקע, שינוי אקלים ועוד.

ישראל עדיין משתרכת מאחור בתחום האקלים

טרם תקופתו של אבידן, למעשה, הפיקוח על הבנקים לא עסק בנושא. כעת, כאמור, התחיל הפיקוח על הבנקים תהליך בנושא. המפקח על הבנקים קרא לגורמים הרגולטורים השונים בישראל להירתם ולשתף פעולה בהתמודדות עם סיכוני האקלים וציין כי קיימת חובה לכולנו להירתם למאבק הגלובאלי לצמצום השפעות סיכוני האקלים, כאשר מנגנוני השוק לבדם לא יוכלו להביא לשינוי הנדרש. בתוך כך, הדגיש המפקח כי נדרשת מעורבות ושיתוף בין גורמים ממשלתיים, רגולטורים והסקטור העסקי, ומחויבות "ארוכת טווח למימוש מפת דרכים שתגובש ליישום מדיניות מתקדמת בטיפול בסיכוני האקלים על מנת שנחיה כאן בחברה טובה יותר".

ישראל עדיין משתרכת מאחור, מזמן שמדינות רבות מבצעות תהליכים בנושא וערות לסיכוני האקלים. כך למשל, האיחוד האירופי המוביל מגמה זו, מחייב חברות גדולות בדיווח על השפעותיהן הסביבתיות והחברתיות. בשנת 2018, הנציבות האירופית השיקה תוכנית פעולה בנושא מימון צמיחה מקיימת, הכוללת צעדים להגברת השקיפות ולהטמעת שיקולי קיימות בשוק הפיננסי והבנקאי. לצורך כך, פורסם באחרונה מסמך הטקסונומיה האירופית למימון בר-קיימא אשר יהווה את הבסיס לרגולציה האירופית בתחום.

אבידן הדגיש היום בדבריו שהוא פועל להנעת תהליך בנושא מתוך הבנה ומחויבות לחשיבותו, אך עם זאת, מדובר בתהליך ארוך טווח; "יישום הדרישות החדשות הינו תהליך מורכב וצפויה דרך ארוכה עד שנגיע ליישום של הנחיות ברות אימוץ. הטיפול בניהול סיכונים סביבתיים וסיכוני אקלים בראייה בנקאית דורש שינוי חשיבתי - בשונה מהסיכונים המסורתיים, ניהולם של סיכוני האקלים וסביבה הוא לטווח ארוך".

עד כמה מורכב הנושא? המערכת נדרשת להסתגל לא רק לחשיבה על סיכוני אקלים דוגמת עליית הטמפרטורה וגובה פני הים, אלא גם 'סיכוני מעבר' הנובעים ממנגנוני צמצום פחמן המיושמים בעולם (דוגמת מס פחמן או צעדים ליישום הסכם פריז). "בעולם ניהול הסיכון המודלי, אופק הזמן הארוך מעלה את הקושי בקביעת מודלים ותרחישי קיצון שיוכלו למדוד באופן אמין את הסיכון", מסביר אבידן. "ובהינתן הנ"ל - יש למצוא את המוטיבציה הראויה, המתאימה והמדידה לקידום פעילויות אלה".

יחד עם זאת, על אף האתגר, הדגיש אבידן את ההזדמנויות שבפתח; "זוהי הזדמנות למערכת הבנקאית לקחת חלק משמעותי יותר במרקם הכלכלי-חברתי, לכוון לבנקאות משפיעה (Impact Banking), לגבש תיאבון סיכון, במדיניות האשראי וההשקעות המוטה והמוכוונת לשינוי הסיכון הסביבתי, אגב הקטנתו לאורך זמן".

ישראל איננה מובילת מגמה בתחום, ונדרשת לנושא באיחור. מלבד הערך המוסרי בהשקעות אחראיות, בדיקה של אגף המחקר בדויטשה בנק, העלתה תוצאה מעניינת. עוד בשנת 2016, סקר מטא מחקר יותר מ-2000 מחקרים בתחום, והצביע על כך שהשקעה חברתית לא רק שאינה פוגעת בתשואה, אלא היא אף מיטיבה עמה בטווח הארוך, בעוד שבפחות מ-%10 מהמחקרים בתחום התקבלה תוצאה המצביעה על קשר הפוך. הסיבה העיקרית לכך, לפי דויטשה בנק, היא שחברות אשר מתנהלות בשקיפות ובאחריות סביבתית, חברתית וכלכלית חשופות פחות לתביעות ולהתערבות הרגולטור, בעוד שחברות עם . ממשל תאגידי רופף והיעדר שקיפות מספקת, חשופות לפגיעה בתשואות ארוכות הטווח של המניה.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, הסבירה היום במהלך הכנס את חשיבות הנושא, ואף פנתה בחריפות לרגולטורים הגוררים רגליים: "לא ייתכן שגופים מוסדיים ישקיעו את חסכונות הציבור בחברות שמזהמות ומקצרות את חיי החוסכים. מדינת ישראל צריכה להצטרף למועדון המדינות המובילות ביצירת סטנדרטים נאותים לגילוי ולהטמעה של שיקולים סביבתיים בסקטור הפיננסי. סיכוני אקלים וסביבה צריכים לעמוד לנגד עיני הגופים המנהלים את החסכונות של הציבור. הטמעת שיקולים אלה תוביל לצמיחה חכמה, המתחשבת במגוון הצרכים של החברה והסביבה".

"ממשלות ברחבי העולם מגבירות את תמיכתן בפרויקטים ירוקים בשנים האחרונות"

בנקאות משפיעה, מהווה לא אחת בעולם חלק מנגנון הפעולה של הבנקים. בקבוצת הבנקים של אוסטרליה וניו זילנד (ANZ), למשל, מצהירים כי הם שואפים לממן מטרות בנות קיימא בגובה 50 מיליארד דולר לפחות עד 2025, ולתמוך בלקוחות הגדולים בתחום האנרגיה, התחבורה, המזון, הבנייה והחקלאות, בצרכים הנדרשים לשם עמידה בהתחייבויותיהם למעבר לכלכלה דלת פחמן.

דווקא בזמן משבר הקורונה, כשמדינות העולם מנסות להסתגל לשגרה החדשה ומניות חברות הנפט, למשל, בצלילה, בחודש אוגוסט הנכסים המנוהלים בקרנות העומדות בעקרונות הסביבה, החברתית והממשל (ESG) עלו לראשונה על טריליון דולר, כך לפי נתוני Morningstar. זאת, לאחר התעניינות גוברת של משקיעים בקרנות בנות-קיימא, דווקא בעקבות משבר הקורונה, והשקעות של 71.1 מיליארד דולר בין אפריל ויוני. בתוך כך, דיווחה קרן ההשקעות BlackRock על רבעון שיא בתזרים מוצרי ESG, ­לאחר השקעה של 15. 5 מיליארד דולר על-ידי לקוחותיה במוצרים בעלי מאפיינים ירוקים וסביבתיים.

"ממשלות ברחבי העולם מגבירות את תמיכתן בפרויקטים ירוקים בשנים האחרונות, הן באמצעות רגולציה והן באמצעות הוצאות פיסקליות", אמרו אנליסטים ב-UBS במחקר שפורסם באוגוסט. "זה התחזק בעקבות מגפת הקורונה, ובשל כך שממשלות התחייבו בתוך כך להתאוששות ירוקה מהמשבר". בהלימה לכך, מספר הקרנות האירופאיות המשתמשות בקריטריונים של ESG כחלק מרכזי בתהליך החלטות ההשקעה שלהם, זינק ל-2,703 בסוף הרבעון השני, לעומת 2,584 בסוף מרץ.

למרות ההזדמנות הגלומה בהיבטי ממשל תאגידי ואחריות תאגידית, לפי דוח רשות ניירות ערך משנת 2019, מרבית החברות הישראליות אינן מדורגות בהיבטי ממשל תאגידי ואחריות תאגידית (ESG) על ידי חברות הדירוג הבינלאומיות. האיחור באימוץ סטנדרטים לגילוי בהיבטי ממשל תאגידי ואחריות תאגידית בקרב חברות נובע בין השאר מהיעדר אסדרה ייעודית בנושא בקרב המשקיעים המוסדיים המקומיים. הקושי באימוץ קוד התנהלות למוסדיים בישראל נובע מאופי האסדרה הישראלית, אשר לא כפי שנהוג בשווקים מפותחים רבים, הינה מבוססת-כללים ולא מבוססת-עקרונות - קווים מנחים המאומצים באופן וולונטרי.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב