גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עכשיו זה רשמי: אנבידיה רוכשת את ARM ב-40 מיליארד דולר; מה עומד מאחורי העסקה?

חברת אנבידיה עומדת לאתגר את אינטל במגרש נוסף: שבבים למכשירי הקצה ● בניגוד לסופטבנק, שהייתה משקיע פיננסי ב-ARM, אנבידיה יוצרת מפלצת טכנולוגית ● איך העסקה תשפיע על אנבידיה, מה המשמעות שלה לשוק השבבים, ולמה באפל לא בהכרח יאהבו את זה?

מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג/ צילום: שלומי צור
מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג/ צילום: שלומי צור

עלייה של יותר מ-2,000% במחיר המניה בחמש שנים, איום על הבכורה של אינטל ושליטה (לפחות כעת) בשוק השבבים לבינה מלאכותית - כל אלו לא מספיקים לחברת אנבידיה האמריקאית, שעומדת להשתלט על תחום נוסף באמצעות הרכישה הגדולה אי פעם בתעשיית השבבים. אנבידיה הכריזה על רכישת חברת ARM הבריטית מידי סופטבנק תמורת יותר מ-40 מיליארד דולר.

חברת ARM מפתחת טכנולוגיה לשבבים של מכשירי קצה כמו סמארטפונים ומחשבים. המודל העסקי שלה לא מבוסס על ייצור השבבים, אלא על הענקת רישיונות לשימוש בטכנולוגיה שלה בתמורה לתמלוגים.

העסקה בין אנבידיה וסופטבנק תשלב בין מזומן למניות: 21.5 מיליארד דולר במניות, 12 מיליארד דולר במזומן וסופטבנק תקבל 5 מיליארד דולר נוספים במניות, בהתאם לעמידה של ARM ביעדים. בעבור אנבידיה, זינוק של מעל 160% במחיר המניה שלה בשנה האחרונה הפך את הרכיב המנייתי לאטרקטיבי. בניגוד לסופטבנק, שהייתה משקיע פיננסי, אנבידיה יוצרת מפלצת בעולם השבבים. הרכישה תכניס אותה עמוק לתוך מכשירי הקצה, ותהפוך אותה מיצרנית של שבבים בכמה תחומים צומחים לחברה עם דריסת רגל כמעט בכל תחום.

ההכנסות של אנבידיה עמדו ב-12 החודשים האחרונים על 13 מיליארד דולר בלבד, לעומת 78 מיליארד דולר של אינטל. למרות זאת, שווי השוק שלה עבר את זה של אינטל, ומנייתה ממשיכה לנסוק. אנבידיה נסחרת כיום לפי שווי שוק של 331 מיליארד דולר (אינטל לפי 211 מיליארד דולר) - ובמובן הזה היא חברת השבבים האמריקאית הגדולה ביותר. הזינוק במניה מהיר משמעותית מהגידול בקצב ההכנסות של החברה, ומבוסס בעיקר על אופטימיות כלפי עתידה של אנבידיה ופסימיות לגבי עתיד אינטל.

אנבידיה, שהוקמה ב-1993, היא קודם כל חברה שפיתחה מעבדים גרפיים (GPU - Graphics processing unit) לעולם הגיימינג, ומשם עדיין מגיעות קרוב למחצית מההכנסות שלה (43%). לפני כמה שנים גילו חוקרים באקדמיה כי המעבדים של אנבידיה מתאימים יותר לעולמות הבינה המלאכותית מאלו של אינטל ושל חברות אחרות. זה היה האות לנסיקה של החברה, שהצליחה להפיק את המקסימום מהמצב. כך, למשל, החברה שולטת בשוק השבבים המתקדמים לחוות השרתים.

אינטל נמצאת מאחור, אך רבים בתעשייה עדיין מסרבים להספיד אותה, מכיוון שהחברה הוותיקה כבר הוכיחה כמה פעמים את יכולת ההישרדות שלה. התחרות בין השתיים גם מייצרת עניין בעולם המיזוגים והרכישות - לאחר ששתיהן התחרו על רכישת מלאנוקס הישראלית, אנבידיה הצליחה לעשות זאת תמורת 6.9 מיליארד דולר. במסגרת התחרות, אינטל רכשה גם את הבאנה הישראלית, שמתמחה בשבבים לבינה מלאכותית.

אנבידיה חושבת על ה-5G

חברת ARM הוקמה בשנת 1990 כספין-אוף שנוצר משיתוף פעולה של אפל ו-Acorn Computer Group. שבבים שמבוססים על טכנולוגיה של ARM נמצאים כמעט בכל מכשיר קצה שנמכר בעולם, מסמארטפונים ועד מחשבים. בחברה שמו דגש על שבבים שצורכים אנרגיה נמוכה, דבר שנתן לה יתרון בהשוואה למתחרות.

המהלך הנוכחי של אנבידיה מאתגר את אינטל גם במגרש שבו כמעט ולא שיחקה עד כה - מכשירי הקצה. ARM לא הייתה צריכה את אנבידיה לצורך כך. למשל, אפל הודיעה בחודש יוני האחרון כי היא מחליפה את המעבדים של אינטל במחשבי המק למעבדים שהיא מפתחת בעצמה, ושיהיו מבוססים על טכנולוגיה של ARM. המטרה היא להגדיל את הגמישות של אפל, לשפר את ביצועי המעבדים, להפוך אותם ליעילים יותר וגם להביא יכולות בינה מלאכותית למחשבים.

אולם החיבור עם אנבידיה יספק ל-ARM גב פיננסי, אמינות בשוק הטכנולוגיה וחיבור לחברה צומחת ובולטת בתחום. "אנבידיה תוכל לסייע ל-ARM בפיתוח הטכנולוגיה שלה, דבר שסופטבנק לא הייתה יכולה לעשות בתור משקיע פיננסי", אומר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר ישראל.

"כיום שוק המובייל או המחשבים בקושי צומח, בין השאר בגלל התחרות, אבל כשאנבידיה רוצה להיכנס לתחום מכשירי הקצה היא חושבת קדימה - על ה-5G. המשמעות של תשתיות 5G היא עשרות מיליארדים של נקודות קצה, שמספרן יצמח באופן אקספוננציאלי, לפחות במונחי יחידות".

וסצ'ונוק מציין אלמנט נוסף שיכול לצמוח מהרכישה: כניסה של אנבידיה לתחום המעבדים המרכזיים בחוות השרתים (CPU), שנמצא כיום בשליטה של אינטל. כך אנבידיה תוכל להשיג אפילו דריסת רגל גדולה יותר בחוות השרתים.

מה יגידו בשוק השבבים

בעסקה יש גם בעיות. עד כה הייתה ARM מעין חברה נייטרלית בשוק השבבים, וזה איפשר לה לעבוד עם חברות רבות, כמו אפל, מיקרוסופט, קוואלקום וברודקום. זה לא אומר ששיתופי הפעולה ייפסקו, אך ניתן להניח כי בשוק לא יאהבו את העובדה שמעתה הספקית שלהם תהיה חברת אנבידיה.

התעצמותה של אנבידיה גם עלולה להביא בעתיד למחירים גבוהים יותר, ובכל מקרה נראה כי הרגולטורים יצטרכו לבחון היטב את העסקה לפני שיאשרו אותה. ב"וול סטריט ג'ורנל" אף העריכו כי בבריטניה לא יאהבו את העסקה בגלל החשש שתוביל לקיצוצי משרות במדינה. לפי דיווח ב"פייננשל טיימס", באנבידיה יתחייבו בפני פוליטיקאים בבריטניה לשמור על המשרות. 

סופטבנק מהמרת על הענקיות

חברת סופטבנק היפנית רכשה את ARM תמורת 32 מיליארד דולר ב-2016, ולא הצליחה להציף בה ערך משמעותי, כפי שקיוותה. מאחורי מימוש האחזקות ב-ARM עומדת החלטה של סופטבנק לממש נכסים בעשרות מיליארדי דולרים כדי לתמוך בחברות שבהן השקיעה, וכן כדי לתמוך במניית סופטבנק עצמה על ידי רכישת מניות, כך לפי דיווחים.

ההחלטה לממש נכסים ולתמוך במניה נובעת מלחץ של משקיע אקטיביסט בשם אליוט מנג'מנט. סופטבנק שקלה הנפקה של ARM, אך לבסוף החליטה למכור את מלוא האחזקות בה.

במסגרת העסקה תקבל סופטבנק מניות באנבידיה, מה שמשתלב היטב עם האסטרטגיה שלה להשקיע בחברות ציבוריות. למעשה, המהלכים של סופטבנק כנראה תדלקו את העליות בשוק הציבורי, כשהחברה רכשה אופציות לרכישת מניות של ענקיות הטכנולוגיה, שיצרו לה חשיפה של עשרות מיליארדי דולרים. זאת לצד רכישת המניות עצמן, בהיקף של 4 מיליארד דולר לפחות. לפי אתרים בחו"ל, בסופטבנק לא הגיבו על המהלכים הללו.

לאחר שהתמקדה בעיקר בהשקעות גדולות בחברות פרטיות, בשנה האחרונה שינתה החברה היפנית אסטרטגיה. אלא שמאחר וקרן הענק שלה רשמה הפסדים, והיא התקשתה לגייס את הקרן הנוספת - החליטו בחברה לגוון את ההשקעות שלהם. 

חברת ARM

חברה בריטית שמפתחת טכנולוגיה לשבבים, שבה משתמשים במרבית מכשירי הקצה בעולם • המודל העסקי מבוסס על מכירת רשיונות שימוש והיא לא מייצרת שבבים בעצמה • סופטבנק רכשה אותה ב-2016 תמורת 32 מיליארד דולר • בין לקוחותיה: אפל, קוואלקום, ברודקום ועוד

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?