גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיתוף כלל בעלי המניות בגיוס הון מנטרל את אפקט הקיפוח בהנפקה פרטית

גל ההנפקות הפרטיות צבר תאוצה בשנים האחרונות בשוק ההון הישראלי, ובפרט בזמן משבר הקורונה ● לצד היתרונות בדרך הגיוס הזאת, יש לה גם כמה תופעות לוואי, שמשפיעות בעיקר על בעלי מניות המיעוט בחברה, כמו דילול וירידת ערך בהחזקותיהם

חדר עסקאות של אחד מבנקי ההשקעות בתל אביב / צילום: Dan Balilty, Associated Press
חדר עסקאות של אחד מבנקי ההשקעות בתל אביב / צילום: Dan Balilty, Associated Press

חברה שמעוניינת לגייס הון בשוק, יכולה לעשות זאת בדרכים שונות, כמו הנפקה משנית מלאה, הכוללת בחירת חתם, רוד-שואו בין משקיעים, תוך קבלת אישור תשקיף מהרשות ועוד; הנפקת זכויות לבעלי המניות הקיימים, תוך מניעת דילול של בעלי המניות הקיימים, בדגש על שמירת דבוקת השליטה הקיימת); הנפקת כתבי אופציה; וכן חלופה שהיא כיום נפוצה מאוד - גיוס הון על ידי הקצאה פרטית.

הקצאה פרטית של מניות בחברה ציבורית היא, למעשה, גיוס הון באמצעות מכירת מניות שלא לציבור ולא במסגרת הבורסה. ההקצאה מוצעת למשקיעים חדשים או לבעלי עניין קיימים בחברה, המעוניינים להגדיל את שיעור החזקתם, או לחלופין הקצאה אישית לגוף חדש (בדרך כלל לגוף מוסדי). ראוי לציין כי הקצאה פרטית יכולה להיות במכשירים אחרים מלבד מניות (גם אג"ח, אג"ח להמרה וזכויות).

גיוסי ההון נפוצים יותר בימים אלה, מפני שהם מאפשרים לחברות לקבל "חמצן" מימוני מהיר וכמעט נטול עלויות. לראיה, היקף ההקצאות הפרטיות בשנת 2019 הסתכם בכ-3.9 מיליארד שקל - סכום גבוה בכ-86% לעומת ההיקף בשנת 2018, שבה סך ההקצאות הפרטיות עמד על כ-2.1 מיליארד שקל.

עם פרוץ משבר הקורונה במרץ האחרון, הגיוסים הערים שאפיינו את שוק המניות בתל אביב בחודשיים הראשונים של 2020 נבלמו כמעט לחלוטין - מגמה שאפיינה גם את חודש אפריל, שבמהלכו גויסו כ-95 מיליון שקל בשלוש הקצאות פרטיות.

היקפי ההקצאות הפרטיות בשוק המניות הישראלי בשנים האחרונות

עם ההקצאות הפרטיות הבולטות שבוצעו מתחילת שנת 2020 נמנים: 172 מיליון שקל, שגויסו על ידי חברת הקלינטק אלקטריאון בהקצאת מניות למשקיעים שונים; כ-41 מיליון שקל שגויסו על ידי קרן הריט מגוריט בהקצאת מניות לבעלי עניין; 75 מיליון שקל שגויסו על ידי חברת האנרגיה הירוקה אנלייט אנרגיה, והקצאות פרטיות נוספות.

כפי שניתן לראות בתרשים המוצג בטור זה, קיימת מגמת עלייה מובהקת בשיעור ההקצאות הפרטיות מתוך סך הגיוסים של חברות בבורסה, כך שבשנת 2019 שיעור ההקצאות הפרטיות היווה כ-35% מתוך סך גיוסי המניות שנעשו.

היתרונות של הקצאה פרטית

להקצאה פרטית יש יתרונות לא מבוטלים, וזו הסיבה שהיא שכיחה מאוד. בין היתרונות יש לציין כי הנפקות פרטיות של חברות ציבוריות נעשות בעלות נמוכה יותר מאשר הנפקות לציבור, בין השאר, כי איננן מחייבות בפרסום תשקיף. חברות קטנות הזקוקות לגיוס משמעותי, יעדיפו לצאת בהנפקה פרטית לכמה ניצעים גדולים (למשל, גופים מוסדיים), שביכולתם להזרים כספים בהיקף רחב יותר מהמשקיע הפרטי בהנפקה ציבורית או לחלופין לפנות למשקיע המקורב לבעלי השליטה.

כמו כן, היעדר המחויבות בפרסום תשקיף מעניק לחברות את האפשרות לבצע הנפקה בדיסקאונט גבוה יחסית ללא כל תגובה מהשוק, שכן הבסיס בהנפקות אלה הוא היכולת לשמור על מחיר השוק. על פניו, נצפה כי גיוס בהקצאה פרטית אכן יעשה ממשקיעים פרטיים, אבל לרוב הגיוסים נעשים מול הגופים המוסדיים הגדולים.

בזמנים שבהם קיימת חוסר ודאות כה רב, כפי שאנו חווים כיום בעקבות משבר הקורונה, הרבה יותר "נוח" לחברה לבצע הנפקה ללא תשקיף ולעקוף את כללי החשבונאות והדיווח הנוקשים החלים עליה. מבחינת הדירקטורים בחברה, מכיוון שבהנפקה זו לא נדרש פרסום תשקיף, הם אינם חשופים לתביעות ייצוגיות. עם זאת, מרחף החשש לאיבוד אמון מצד ציבור המשקיעים ובעלי מניות המיעוט בחברה.

מאפיין נוסף לחברות שיעדיפו הנפקה פרטית, הן חברות בעלות מסחר דליל במנייתן. המסחר הדליל יכול להיווצר הן כתוצאה מתדמית שלילית והן כתוצאה מהיקף פעילות מצומצם של החברה.

עם זאת, להקצאה פרטית יש חסרונות אינרטיים, שנובעים מאותם יתרונות. אחד החסרונות הבולטים הוא פגיעה בבעלי מניות המיעוט בחברה. הפנייה לניצעים ספציפיים מהווה קיפוח של בעלי מניות המיעוט בחברה, שלא זכאים להשתתף בהנפקה - ולפיכך החזקתם מדוללת. כמו כן, היכולת הקיימת לבעל השליטה לבחור את הניצע בהנפקה עלולה להוות מכשול עבור בעלי מניות המיעוט.

לעתים עשוי בעל השליטה בחברה לבחור לבצע הנפקה פרטית עבור משקיע המקורב אליו, ויחד להתוות את פעילות החברה כרצונו. מצב זה עשוי להוביל להשתלטות על החברה וקיפוח המיעוט.

למרות זאת, נציין כי לעתים ייתכן מצב שבו אותו גוף מוסדי שיכניס כסף לחברה, יוכל למעשה לקדם אותה, ובד בבד לגרום לבעלי מניות נוספים להתעניין בה וליצור סחירות גבוהה יותר במניה. למרות הדיסקאונט שבעקבותיו בעלי המניות הקיימים נפגעים כתוצאה מירידה במחיר החברה בטווח הקצר, בטווח הבינוני-ארוך יכול להיות שההקצאה הפרטית לגוף המוסדי למעשה תגדיל את הסחירות ואת העניין בחברה - דבר שיסייע לה.

החוקים שמגינים על המיעוט

כדי למנוע (או לפחות להפחית) חשש שההקצאה עלולה להיעשות בתנאים עדיפים, כך שחלקם של בעלי המניות הציבור (המיעוט) ידולל לטובת חלקם של הרוכשים החדשים, או אפילו לטובת בעלי העניין, נחקק סעיף 270 (5) לחוק החברות, שלפיו הצעה פרטית, שכתוצאה ממנה יגדלו החזקותיו של בעל מניה מהותי בניירות ערך של החברה או שכתוצאה ממנה יהפוך אדם להיות בעל מניות מהותי לאחר ההנפקה, תהיה כפופה לאישור דירקטוריון ולאישור האסיפה הכללית. לסעיף זה חשיבות רבה, שכן הוא מעניק לבעלי מניות המיעוט בחברה את הזכות לבחון את תקינות ההצעה על ידי אישורה באסיפה הכללית, וכתוצאה מכך למנוע אפליה העלולה להתרחש נגדם.

מנגנון נוסף הקיים בחלק מההצעות הפרטיות ונועד לשמור על בעלי מניות המיעוט בחברה, הוא חסימת מניות. על פי הוראות סעיף 15ג' לחוק ניירות ערך, תשכ"ח-1968 והוראות תקנות ניירות ערך תש"ס-2000, יחולו מגבלות על מכירת המניות המוצעות בהצעה פרטית. המניות המוצעות בהנפקה הפרטית יהיו חסומות למשך שישה חודשים. מנגנון החסימה מגביל את הניצעים בהנפקה הפרטית למכור את מניותיהם, וכתוצאה מכך לא מושפע מחיר המניה בשוק. יותר מחוסר היכולת להשפיע על מחיר השוק, מנגנון חסימת המניות מאפשר לחברה לשדר אמינות, שכן אם המשקיעים מאמינים כי מחיר המניה צפוי לעלות אין להם כל סיבה למכור את מניותיהם מיד לאחר ההנפקה.

כאמור, להנפקה פרטית אין כמעט השפעה על מחיר השוק. הנהנים היחידים בהנפקה הם הניצעים, שזוכים בדרך כלל לדיסקאונט משמעותי במחיר המניה, ולפיכך המיעוט בחברה נפגע.

גל ההנפקות הפרטיות צבר תאוצה בשנים האחרונות, ובפרט בזמן משבר הקורונה. הרגולציה המעטה יחסית הכרוכה בתהליך והמהירות שבה הוא מתבצע, משכו חברות רבות בשוק לבחור לגייס הון דרך פנייה לניצעים פרטיים. לצד היתרונות הרבים בתהליך זה, קיימות כמה תופעות לוואי, המשפיעות בעיקר על בעלי מניות המיעוט בחברה, כמו דילול וירידת ערך בשווי החזקתם.

כדי למנוע את קיפוחו של המיעוט, מן ראוי כי מנגנון חסימת המניות ילווה בכל הנפקה פרטית. כך תוגבל יכולתם של הניצעים למכור את מניותיהם סמוך למועד ההנפקה ולהשפיע על מחיר השוק בצורה שלילית.

דרך נוספת היא שיתוף כלל בעלי המניות בחברה בגיוס ההון - כלומר, יש להעניק לבעלי המניות הקיימים את הזכות להציע הצעות גבוהות יותר בתוך 30 יום, ככל שהם מאמינים שמחיר הכניסה של אותו ניצע חדש או ספציפי נמוך מדי. מנגנון זה מהותי, ככל שנייר הערך או המניה אינם סחירים. לכן, כדי למנוע את קיפוח המיעוט בחברות (ובחברות בהן המניות אינן סחירות בפרט), יש להעניק לכלל בעלי המניות זכות להשתתף בהנפקה.

אם כן, שיתוף כלל בעלי המניות בגיוס הון מנטרל את אפקט הקיפוח הצורם שנוצר בהנפקה פרטית. קיימת חשיבות בשיתוף כלל בעלי המניות, שכן הם בעלי אינטרס להשפיע על עתידה והצלחתה של החברה. 

הכותבים הם מייסד שותף ואנליסטית בחברת הייעוץ בטא פייננס. אין באמור המלצה לקנייה או מכירה של ניירות ערך. הכותבים עשויים להחזיק באחד או יותר מהניירות המוזכרים בטור, וזהו אינו תחליף לייעוץ פרטני המותאם לצרכיו האישיים של כל אדם. הסקירה בוצעה על בסיס מידע ונתונים ציבוריים, המפורסמים לכלל המשקיעים, ועליהם בלבד.

עוד כתבות

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות