גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראיון ראשון ובלעדי עם שר הכלכלה של האמירויות: "לא מבין איך לא עשינו את זה קודם"

ברקע חתימת ההסכם עם ישראל בוושינגטון, אומר עבדאללה בין טוק בראיון ל"גלובס" כי שיתוף הפעולה בין הצדדים יכלול כל נושא אפשרי ("מבריאות, חקלאות ועד חלל") • הוא מציע לפלסטינים להצטרף ("רק ירוויחו מזה"), וקורא לישראלים לקנות כרטיסי טיסה ("עניין של שבועות בודדים")

עבדאללה בין טוק אל מארי, שר הכלכלה של האמירויות / צילום: משרד הכלכלה איחוד האמירויות
עבדאללה בין טוק אל מארי, שר הכלכלה של האמירויות / צילום: משרד הכלכלה איחוד האמירויות

לא מעט ערפל אופף את ההסכם שנחתם בוושינגטון בין ישראל לאיחוד האמירויות. סוגיות כלכליות שעדיין לא ברורות, הסכמים ביטחוניים כאלו ואחרים, ועד סוגיית עתידם של הפלסטינים בעקבות ההסכם.

כעת, בראיון טלפוני ל"גלובס" מוושינגטון, שם הוא שוהה עם המשלחת של איחוד האמירויות, מנפק שר הכלכלה של האמירויות עבדאללה בין טוק אל-מארי (Abdullah bin touq al marri) שלל אמירות מעניינות סביב ההסכם ואיך יראה השת"פ בין המדינות.

בין טוק נכנס לתפקידו ביולי האחרון במסגרת סבב מינוי שרים חדש, והגיע לשם מתפקיד מנכ"ל הקבינט - גוף השרים המצומצם שבו מתקבלות כמה מההחלטות האסטרטגיות החשובות באמירויות. לבין טוק תובנות רחבות על משמעויות הסכם השלום, והשתיים הבולטות הן המשמעויות האסטרטגיות והגיאופוליטיות של ההסכם.

לשאלת "גלובס" על הקשר הביטחוני של העסקה, לרבות האפשרות לביטול ההתנגדות הישראלית למכירת מטוסי F35 לארצו, הוא אומר: "לא אוכל להתייחס כמובן לסוגיית מכירות הנשק באופן ממוקד, ועם זה חובה להבין כי זוהי סוגיה חשובה. ביטחון האזור הוא אינטרס משותף של האמירויות וישראל וכמובן של ארצות הברית, והברית הנוצרת כאן נועדה לשמור על הביטחון הזה, תוך שמירה על האינטרסים המשותפים ומתוך חזון משותף של קידמה ויציבות. זוהי ברית אסטרטגית אמיתית שתשמור על ביטחון האזור".
משמע, לא זו בלבד שבטחונה של ישראל לא יפגע, האמירתיים רואים בהסכם ברית אסטרטגית מדינית-ביטחונית שמכנסת שותפים בעלי אינטרסים זהים ובמובלע הכוונה היא כמובן גם לאויב המשותף, איראן.

בין טוק מרמז כי ישנה אפשרות לחיבורן של מדינות צפון אפריקה הערביות למשוואה. "השת"פ המשולש חורג מהאזור שלנו ועשוי לקדם מאוד פרויקטים שלנו במקומות שונים בעולם. כך באפריקה, בכמה מדינות בצפונה ובמרכזה אנחנו מקיימים פרויקטים גדולים של תשתית ואחרים ביחד עם ארצות הברית, ופתוחים לחיבור של חברות ישראליות לפרויקטים הללו. יש לטכנולוגיות הישראליות הרבה מה לתת בתחומים שבהם אנו עוסקים. וזה מרחיב לא רק את העסקים, אלא גם מתקשר גם לסוגיות אסטרטגיות גיאופוליטיות".

הפלסטינים - יצטרכו להחליט אם להישאר מאחור

הסוגיה הפלסטינית עולה בהמשך דבריו. בין טוק מציג את האסטרטגיה של ארצו - כלכלה, מסחר והעלאת רמת החיים - כצעד מקדים ומוביל לפוליטיקה הבינלאומית, ומאשר את הידיעה שפורסמה ב"גלובס" בשבוע שעבר על הצעת השקעה גדולה של האמירויות ומדינות אחרות ברשות הפלסטינית בניסיון להחזיר אותה לשולחן המשא ומתן.

"ההצטרפות למהלך תלויה בפלסטינים, ואך ורק בהם. זו החלטה עצמאית של הממשלה שלהם. אנחנו מצידנו מוכנים לעודד אותם לכך בכל דרך שנוכל - בפיתוח כלכלתם, ברמת התשתיות ובעיקר בקידום יחסי המסחר שיכולים לסייע להם מאוד. מסחר וכלכלה אינם פוליטיים, הם מבוססים על ביקוש והיצע, על צרכים כלכליים, וחשוב שהם יבינו את זה. לאורך ההיסטוריה יחסי מסחר וכלכלה תקינים עודדו את השלום, וזה העיקרון שמכוון אותנו גם במהלכים האחרונים. אני מקווה שהממשלות ילכו אחרי אנשי העסקים והכלכלה".

כלומר, באמירויות משאירים פתח לכך שהסרבנות הפלסטינית תתמוסס עם קידום ושיפור איכות החיים של התושבים, ואנשי העסקים הפלסטינים שינצלו את המצב החדש ויובילו את המהלך, בתקווה שהממשלה ברמאללה תצטרף בהמשך.

ההסכם - "רגע היסטורי אמיתי, התחושה נפלאה"

שר הכלכלה של האמירויות מדבר על ההסכם שנחם בוושינגטון במונחים של "היסטוריה".

הוא אומר: "התחושה בקרבנו בממשלה וגם בעם היא נפלאה. זהו רגע היסטורי אמיתי ומביא תחושת התרוממות רוח. זה הסכם חשוב במיוחד לשתי המדינות, ישראל והאמירויות, לאזור ולעולם כולו - במה שהוא מייצג, הבאה לראש סדר העדיפויות מטרה אנושית המשותפת - רווחתם של בני האדם, ומתן תקווה לעתידם ולעתיד הדורות הבאים.

"פגשתי בעצמי אנשי עסקים ישראלים, בשבועות האחרונים, והחיבור היה מיידי. הם כאלה שכבר עשו עסקים איתנו גם לפני ההכרזה על ההסכם, אבל אחריה תחושת הקרבה גדולה יותר. הם הראו לי תמונות של תל אביב והזמינו אותי לבוא לבקר. ואצלנו ניתן היה לראות בעיקר ברשתות החברתיות מבול של אמירות חיוביות, וקשרים שנוצרו בין אמירתיים לישראלים באופן טבעי לגמרי. זה נותן אווירה מצויינת גם לפיתוח היחסים המסחריים והכלכליים. איחוד האמירויות היא מדינה מכניסת אורחים מטבעה לאנשים מכל העולם, וקבלת הפנים לישראלים היא חלק מזה. גם המדיניות הממשלתית היא פתיחות בינלאומית אנושית וגם מסחרית-כלכלית. אנחנו מארחים ועידות כנסים ואירועי ספורט בינלאומיים. אנחנו פתוחים לעולם, ובכלל זה כעת גם לישראל ולישראלים".

בין טוק מציין גם את הרקע התרבותי הדומה בין ישראל לאמירויות כגורם השפעה על הקשר החם והמיידי שנוצר. "אנחנו מתרבויות דומות, בני אותו אזור, וחולקים תכונות משותפות, סקרנות כלפי חוץ, אוהבים לראות עולם. אנחנו מצפים לגל התיירים הישראלי, וגם אתם צפויים למבקרים רבים שיגיעו מהאמירויות. שני העמים בעלי רצון ללמוד להמציא ולפתח יזמות אישית וציבורית, והשילוב לכן מובהק".

השת"פ - חקלאות, מים, בריאות, בעצם הכל

"יש כל כך הרבה תחומים משותפים ותואמים, שמעלים את השאלה ההפוכה - מדוע זה לא קרה עד עכשיו. החיפוש אחר חידושים טכנולוגיים שישפרו את חיי האנשים, היזמות, עידוד הקידמה, המירוץ למתן פתרונות טובים לבעיות, שרבות מהן דומות, כמו המים האנרגיה ועוד. חיבור האינטרסים והיעדים והאווירה הבינלאומית הבשילו בזמן הזה, ותודה לאלוהים על כך ועל המנהיגים שידעו לקדם את השלום החיובי הזה".

ואיזה עסקים בעיקר ניתן לעשות בין המדינות?
"בקיצור - טכנולוגיות חדשניות. וביתר פירוט, החקלאות למשל, אגריטק, ישראל ידועה כחלוצה בעולם בתחום, ובעיקר בתנאי אקלים מדבריים כמו אצלנו. כל העולם לומד מהטכנולוגיות הישראליות ואלה לומדות ממקומות אחרים בעולם, וכעת נוכל להרחיב את המעגל אלינו. לכך קשור כמובן ענף המים, השקיה התפלה, מיחזור ושימוש נכון במשאב הטבע היקר הזה.

"תחום חשוב אחר הוא הבריאות, ואין זה מקרי שבתחום זה נחתמו הסכמי שיתוף הפעולה הראשונים הקשורים למאבק בקורונה, ולא רק. אצלנו הנושא הזה בהתפתחות עצומה, בתחום המחקר היישומי. הקורונה הציבה אתגר בפני האנושות שצריכה לאחד כוחות להיאבק בה, כפי שחברות משתי המדינות עושות כעת. וכך גם בתחום האנרגיה הסולארית שיעילה במיוחד באזור שלנו. אנחנו מעריכים כי ההסכם יביא למספר גדול במיוחד של הסכמי סחר, מכירות והשקעות בין המדינות, ובין אנשי עסקים וחברות בין המדינות".

בין טוק אומר כי בימים אלו "אנחנו מכינים הערכה לגבי היקף הגידול במסחר ובקשרים הכלכליים שיוביל ההסכם הזה. במבט ראשון, זה יביא לגידול משמעותי בצמיחה וליצירת אלפי - אם לא עשרות אלפי - מקומות עבודה בשתי המדינות".

מה יגלה איש העסקים הישראלי המגיע לאמירויות?
"אנשי העסקים הישראלים יגלו כי כל אמירות היא אחרת ומתמחה בתחומים אחרים, וכל ישראלי שמבקש ליצור קשרים יוכל למצוא באיזה מהן להתפתח. ויש ממעל את הצרכים והדגשים של המדינה כולה. אני שוב מדגיש את נושאי המים והאנרגיה הסולארית, אבל יש עוד תחומים - למשל חקר החלל. ביולי השנה שיגרנו את ‘משימת התקווה’ למאדים, גשושית שתיכנס למסלול סביב מאדים בשנה הבאה ותחקור את הכוכב. זה השיגור הראשון של מדינה ערבית, ואנחנו בטוחים שלמדענים הישראלים יש הרבה מה לתרום ולשתף פעולה עימנו בתחום הזה".

מה מייחד את איחוד האמירויות במובן הגלובלי?
"איחוד האמירויות היא גשר כלכלי למדינות באזור כמו סעודיה, אבל בעצם לעולם כולו, זו האסטרטגיה המוצהרת שלנו - להיות גשר כלכלי-עסקי-מסחרי-פיננסי לכל העולם, ומכאן ההזדמנות הגדולה גם לישראל להשתמש בגשר הזה, ולחבר את אנשי העסקים החברות והטכנולוגיה שלה לכל מקום בעולם. השמיים הם הגבול".

מתי נוכל לבקר באמירויות עם דרכון ישראלי?
"הדבר הראשון הוא כמובן חתימת הסכם השלום ההיסטורי בבית הלבן, שייתן את המסגרת והדחיפה לכל ההסכמים המעשיים שיחתמו ויכנסו לתוקף בשבועות הקרובים. יש שורה ארוכה של הסכמים שממתינים לסגירות וחתימות סופיות, והכוונה בוודאי מצידנו היא לקדם אותם במהירות האפשרית. יש לנו עניין ליישם בקרוב מאוד את ההיבטים המעשיים, הכלכליים והמסחריים, ולכן אני מעריך שמדובר בשבועות בודדים לקראת סגירת ההסכמים הדיפלומטיים, ענייני אשרות הכניסה והטיסות הישירות".

רגע לפני שהוא מתפנה לחזור לענייני המשלחת בוושינגטון, אומר בין טוק: "אני רוצה לסיים את הראיון בברכה בעברית - ‘שנה טובה וחג שמח’". 

עבדאללה בין טוק אל מארי
בן 37, תושב אבו דאבי • מונה לתפקיד שר הכלכלה ביולי השנה במסגרת רה ארגון ממשלתי • קודם לכן שימש מנכ"ל הקבינט - צוות השרים המצומצם והחשוב בקבלת ההחלטות האסטרטגיות, וכן מנכ"ל משרד הפרויקטים האסטרטגיים של האמירויות • הוא בעל תואר בהנדסה אזרחית מאוניברסיטת שפילד בבריטניה

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?