גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להכין את תיק ההשקעות ליום שאחרי הקורונה

בימים האחרונים מסתמן כי המאמצים של עשרות חברות בעולם למצוא חיסון לווירוס הקורונה מקרבים את היום שבו זה יקרה ● עד שיגיע החיסון, זה הזמן לנסות ולבדוק מהו הרכב תיק מניות שיהיה המתאים ביותר לעולם מחוסן מפני הנגיף

ניסוי בחיסון לקורונה באינדונזיה. גם ביום שבו יימצא החיסון, הצמיחה בתחום הציוד הרפואי לא תיעלם 
צילום: AP / Kusumadirezza
ניסוי בחיסון לקורונה באינדונזיה. גם ביום שבו יימצא החיסון, הצמיחה בתחום הציוד הרפואי לא תיעלם צילום: AP / Kusumadirezza

יותר מ-38 חברות שוקדות בימים אלה על פיתוח חיסון נגד קורונה, שיוכל לשחרר מיליארדי אנשים בעולם מסגר וממגבלות ריחוק חברתי. מתי יימצא החיסון הזה? איש אינו יודע, וההערכות נעות בין סוף השנה הנוכחית לבין סוף 2021.

בכל מקרה, אין ספק כי שוקי המניות יושפעו מהערכות לגבי יעילות החיסון, ולכן ניסיתי לבדוק איך כדאי שתיק המניות של המשקיעים ייראה ביום שאחרי הקורונה. ברור מאליו כי התיק הזה יכלול לא מעט סקטורים שתפקדו טוב פחות (במקרה הטוב) או אפילו גרוע (במקרה הסביר יותר), לצד סקטורים שתפקדו עד עכשיו מצוין וימשיכו לתפקד, להערכתי, גם ביום שהקורונה תיעלם.

הרכב-תיק-מניות-אופציונלי-לעידן-שאחרי-הקורונה

גידול בהשקעות בציוד רפואי יתמוך בביצועים

גם ביום שבו יימצא החיסון, הצמיחה החזקה בתחום הציוד הרפואי לא צפויה להיעלם. רק בשבוע האחרון קרא ארגון הבריאות העולמי לכל המדינות בעולם להשקיע במערכות הבריאות כדי להיות ערוכות טוב יותר למגפה הבאה. "הקורונה לא תהיה המגפה האחרונה", אמר מנכ"ל הארגון, "וכשהיא תגיע העולם חייב להיות מוכן יותר מאשר הפעם".

ההשקעות שאליהן מכוון ארגון הבריאות הן לא רק בצוותים רפואיים ובתי חולים, אלא גם בציוד רפואי ומכשור מתקדם. תחום זה חווה פריחה בעקבות הקורונה, כולל חברות המשקיעות בבדיקות קורונה וחיסונים.

כך לדוגמה, מניתוח הדוחות הכספים לרבעון השני בארה"ב, ראינו שבסקטור הבריאות היו חברות רבות שהפתיעו לטובה, ומי שבלטו במיוחד היו חברות שונות בתחום הציוד הרפואי עם צמיחה בהכנסות של 7.6% ועלייה של 31% ברווחים. לשם השוואה, ההכנסות של החברות בסקטור הבריאות כולו עלו בממוצע בכ-5% והרווח למניה ב-9%, וב-S&P 500 כולו נרשמה ירידה של 11% בהכנסות וירידה של 9% ברווח.

העובדה הזו מעניינת בהתחשב בכך שבסקטור המכשור הרפואי רבות מהחברות הן ותיקות ויציבות, נהנות מרווחיות איתנה וניתן לנתח את פעילותן ולהבין בדיוק ממה נגזר פוטנציאל הצמיחה שלהן.

בהסתכלות לטווח ארוך, אחד ממנועי הצמיחה ארוכי-הטווח של תחום הציוד הרפואי הוא העובדה שקהל היעד הולך וגדל. הזדקנות האוכלוסייה היא המגמה המשמעותית ביותר במאה הנוכחית, במקביל למגמה של חיים בריאים יותר ושיפור באיכות החיים. שתי המגמות האלה תומכות בהמשך עלייה בהוצאות בריאות, וכך גם ההשקעה בפיתוח מוצרים ושירותים שמסייעים בשמירה על בריאות תקינה.

חברות מבוססות שנפגעו עשויות לחזור בגדול

שניים מהסקטורים שמראים רווחיות טובה לאורך שנים, אך ספגו את הפגיעה הקשה ביותר מהקורונה, הם הפיננסים (בעיקר בנקים) והנדל"ן. בחלק מהמקרים, המניות בסקטורים האלה ירדו בשיעורים דו-ספרתיים גבוהים במהלך השנה הנוכחית, ומציאת חיסון תוכל להחזיר חלק גדול מהירידה, שכן היא תחזיר את הפעילות הכלכלית לרמה גבוהה יותר, תחזיר יותר עובדים למשרדים, תגרום מחדש עלייה בהוצאות, קניות ועוד.

כך לדוגמה ירדו רוב מניות הבנקים בישראל בשיעורים של בין 25% ל-30% מתחילת השנה. בהתחשב ברמת היציבות של הבנקים בישראל, ובפיקוח הרגולטורי ההדוק עליהם, סביר כי התאוששות בפעילות הכלכלית תבוא לידי ביטוי מהר מאוד במצבם של הבנקים ובשיפור ברווחיותם.

בנדל"ן, אחרי צניחה של 30% בממוצע במניות הסקטור ב-2020, הפיצול של הבורסה למדדים נפרדים לתחום המניב ולתחום הבנייה יחדד את ההזדמנויות בכל אחד מתתי-הסקטור האלה, ויחד עם התמחור האטרקטיבי שלהם ביחס לשנים האחרונות, ורמת הריבית הנמוכה שלא צפויה להשתנות בשנים הקרובות - ייתכן כי העיתוי הנוכחי מהווה נקודת כניסה מעניינת למדדים, שכרגע מתמחרים תרחיש פסימי במיוחד.

חזרה לשגרה תקפיץ מניות צריכה וקמעונות

כשבוחנים מי הסקטורים שספגו את הפגיעה האנושה ביותר, ניתן למצוא בין היתר תחומים כמו סקטור הפנאי, התיירות והתעופה, אשר המניות שם רחוקות עשרות אחוזים מרמתן ערב פרוץ המגפה. החיסרון המרכזי של החשיפה לתחום זה הוא, שכל התפרצות חוזרת של המגפה (שעשויה להתרחש גם במקרה שכבר יהיה חיסון, שכן לא כולם ימהרו להשתמש בו) - תביא לפגיעה מחודשת בענפים אלה. גם תנודתיות חדה במחירי הנפט עשויה לעשות זאת.

לפיכך, נראה כי יש עדיפות להיחשף לתחומים אלה בפיזור גדול יותר, באמצעות חשיפה, למשל, לתחום הקמעונות או הצריכה המחזורית, המציעים פיזור רחב דיו שיתאים לתרחישים שונים.

אם נבחן, למשל, את סקטור הצריכה המחזורית נגלה כי מתחילת השנה הוא עלה ביותר מ-18%, אך לצד חברות בתחום המסחר המקוון, כמו אמזון, שבלטו בביצועים חזקים השנה, תתי-סקטור רבים במדד בלטו בביצועים שליליים. כך לדוגמה, כל תחום ההלבשה (ירידה של יותר מ-4% השנה), תחום החלפים לרכב, שירד מעל 10%, תחום ההפצה והסיטונות שבלט בירידות חדות, תחומי הפנאי, התיירות, מלונאות, קולנוע, קמעונות, טקסטיל - כל אלה אמורים לבלוט לטובה ברגע שהכלכלה תשוב לפסים רגילים יותר.

ברבעון האחרון, שהחל ביולי, כאשר כלכלת ארה"ב יצאה מהסגר והחלה להתאושש לאט, ראינו שיפור משמעותי בביצועים של כל החברות בסקטור זה, וככל שתימשך ההתאוששות, וכאשר יימצא חיסון, גדלים הסיכויים לביצועים טובים עוד יותר.

חברות קטנות יחזרו לביצועים טובים מהגדולות

מניתוח הביצועים של החודשים האחרונים עולה כי את התאוששות השווקים הובילו חברות הטכנולוגיה הגדולות, כמו אפל, אמזון, מיקרוסופט, פייסבוק וגוגל, שעלו בעשרות אחוזים. במידה רבה, העלייה באה בזכות העוצמה שלהן והמשך הצמיחה גם בתקופת הסגר, בשל המעבר לעבודה מהבית וביקוש גובר למוצרים ולשירותים שלהן - מה שתומך בשמירה עליהן בתיק ההשקעות גם לאחר מציאת החיסון.

עם זאת, עוצמת חברות הטכנולוגיה הגדולות היא לא סיבה מספקת לזנוח את כל יתר סקטור הטכנולוגיה לטובתן, ופיזור ההשקעה לחברות נוספות עשוי להשתלם במיוחד בשל הפיגור של שאר החברות בסקטור - למרות שגם רבות מהן הפגינו צמיחה בהכנסות בדיוק מאותן סיבות.

ההיגיון הזה רלוונטי גם למדדים אחרים, כמו ראסל 2000 - מדד המייצג את החברות שעיקר פעילותן מתמקדת בתוך ארה"ב (בדומה למשל לת"א-90 אצלנו), כך שהשקעה בהן משמעותה השקעה בכלכלה האמריקאית.

הניסיון מלמד שבתקופות חיוביות לשוק, הביצועים של מדדי המניות של החברות הקטנות יותר (כמו ראסל 2000) עשויים להיות טובים יותר מאלה של המדדים של החברות הגדולות.

אגב, באופן דומה ניתן לבחון מדדי מניות משקל שווה (EW), שמקנים לחברות קטנות משקל דומה לזה של החברות הגדולות, ולכן נותנים להן עדיפות בביצועים בתקופות שבהן המניות הקטנות לוקחות את ההובלה.

מניות שווקים מתעוררים חוזרות לעניינים

מציאת חיסון לקורונה עשויה להתניע שורה של תהליכים חובקי עולם שיתמכו בכלכלות של השווקים המתעוררים. התאוששות בשוק חומרי הגלם בעקבות האצה עולמית בצמיחה, יחד עם חזרת התיירות העולמית, עלייה בהיקפי התנועה והטיסה בעולם ונכונות של יותר משקיעים להוציא מחדש כסף, ולהעלות את רמת הסיכון להשקעה גם לשווקים מחוץ לארה"ב - כל אלה צפויים להיות מתורגמים לעלייה בהשקעות במניות בשווקים המתעוררים. הנתונים שפורסמו השבוע בכלכלת סין, כולל צמיחה במכירות הקמעוניות - לראשונה השנה - וירידה באבטלה, עשויים ללמד כי המגמה כבר החלה.

כשבוחנים את הביצועים של השווקים המתעוררים, מגלים כי כל הגורמים האלה נתמכים גם במכפילי רווח עתידיים נמוכים יותר בשווקים אלה. כך למשל, מכפיל הרווח ל-12 החודשים הקרובים במדד השווקים המתעוררים של MSCI כיום הוא 17 בלבד, לעומת מעל 24 במדד S&P 500.

גם במבט היסטורי ניתן לראות כי משברים כלכליים מייצרים רוטציה בין שווקים מתעוררים למפותחים. עד התפוצצות בועת ההייטק בשנת 2000, מניות בארה"ב עשו תשואות עודפות על פני מתעוררים, מאז שנת 2001 ועד המשבר הפיננסי של 2008 השווקים המתעוררים הניבו תשואות עודפות משמעותיות, ומאז המשבר של 2008 ועד 2020 היה זה תורה של ארה"ב להוביל. מעניין יהיה לראות האם המשבר של 2020 יהווה שוב נקודת מפנה בהובלת שוק המניות העולמי. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים המצוינים בטור זה, ו/או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בו. אין לראות בטור זה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?