גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

No More Moore? העולם עובר לחיות לפי החוק של מייסד אנבידיה

במשך עשורים הכלל החשוב בתעשיית השבבים היה "חוק מור", שהומצא על ידי מייסד אינטל, ומדגים את הזינוק הטכנולוגי שניתן להשיג בכל שנה וחצי ● עכשיו, לאחר שביצועי השבבים לבינה המלאכותית של אנבידיה השתפרו פי 317 מ-2012, אפשר לייסד את "חוק הואנג", על שם מנכ"ל החברה ● איך הכלל החדש משנה את חיינו ומה הקשר לרכישת הענק שביצעה אנבידיה באחרונה?

ינסן הואנג. החוק שלו יוכל לשפר הרבה בפרק זמן קצר יחסית / צילום: Chiang Ying ying, Associated Press
ינסן הואנג. החוק שלו יוכל לשפר הרבה בפרק זמן קצר יחסית / צילום: Chiang Ying ying, Associated Press

בעידן הראשון של המחשוב המודרני, המגמה השלטת היתה "חוק מור".

זה לא היה חוק פיזיקלי, אלא תחזית של גורדון מור, אחד ממייסדי אינטל. החוק הזה קבע שמספר הטרנזיסטורים בשבב אלקטרוני מכפיל את עצמו בערך בכל שנתיים. הביצוע של השבבים הללו, ושל המחשבים שהם מניעים, עלה בערך באותו קצב. זו היתה ליבת תעשיית השבבים, קדירת הזהב שממנה צמחו טכנולוגיות של טריליון דולר, ששינו כמעט כל היבט בחיי היומיום שלנו.

כאשר יצרני השבבים הגיעו למגבלת המעגלים המודפסים האטומיים והפיזיקה של האלקטרוניים, חוק מור הפך לאיטי יותר, ויש שאומרים שאיבד תוקף. אבל במקומו עלה חוק חדש, לא פחות משמעותי למחשוב בחצי המאה הבאה.

הוא נקרא "חוק הואנג", על שם מנכ"ל חברת אנבידיה (Nvidia) ואחד ממייסדיה, ינסן הואנג. הוא מתאר איך שבבי הסיליקון שמניעים בינה מלאכותית, יותר מהכפילו את ביצועיהם בכל שנתיים. השיפור הזה אמנם נובע כנראה גם מחומרה וגם מתוכנה, אך התקדמותו היציבה הופכת אותו למאפשר של כל דבר, ממכוניות, משאיות ואוניות אוטונומיות עד לזיהוי פנים, קול וחפצים במכשירים האישים שלנו.

חוק מור לעומת הואנג

מנובמבר 2012 עד מאי 2020, ביצועי שבבים של אנבידיה עלו פי 317 לחישובי בינה מלאכותית מסוימים, אומר ביל דאלי, המדען הראשי וסגן הנשיא הבכיר למחקר באנבידיה. במילים אחרות, בממוצע, הביצועים של השבבים הללו הוכפלו ויותר בכל שנה, קצב התקדמות שמגמד את חוק מור.

ההתמחות של אנבידיה זה זמן רב היא יחידות עיבוד גרפיות, GPU, שעובדות ביעילות כשיש מטלות עצמאיות רבות לביצוע בו זמנית. יחידות עיבוד מרכזיות, CPU, שאינטל מתמחה בהן, הן הרבה פחות יעילות, אך טובות יותר בביצוע סדרת מטלות יחידה במהירות רבה. אי אפשר לארגן כל תהליך מחשוב כדי שהוא יטופל ביעילות על ידי GPU, אבל עם אלו שאפשר, כולל יישומי בינה מלאכותית רבים, מהירות הביצוע גבוהה פי כמה, עם אותה כמות כוח (חשמל).

ביצוע עשרות טריליוני חישובים בשנייה

אינטל היתה מנוע ראשי של חוק מור, אך היא לא היתה היחידה. השמירה על החוק חייבה עשרות אלפי מהנדסים ומיליארדי דולר בהשקעות במאות חברות ברחבי העולם. באופן דומה, אנבידיה איננה היחידה שמניעה את חוק הואנג - ולמעשה הסוג שלה של עיבוד בינה מלאכותית מאבד אולי את היתרון שלו בכמה יישומים. זו כנראה הסיבה העיקרית לכך שהיא רוכשת החודש ב-40 מיליארד דולר את אדריכלית השבבים Arm, שגם היא מחזיקה במפתח לשיפור מתמשך במהירות הבינה המלאכותית.

קצב השיפור בחומרה ספציפית לבינה מלאכותית (AI) יאפשר מגוון של יישומים אוטופיים ודיסטופיים בעת ובעונה אחת, מביטול תאונות דרכים עד מעקב בכל מקום. אבל הוא גם מאפשר כבר כעת יישום פחות פנטסטי עם השלכות אדירות על האופן שבו אנחנו עורכים קניות, והגורל של מיליוני משרות בקמעונאות: קופות יציאה מהחנויות ללא קופאיות.

חברת סטנדרד (Standard) מסן פרנסיסקו הודיעה לאחרונה על עסקה עם Circle K להפוך כמה מחנויותיה לחוויית "קח ולך" בדומה לחנויות Amazon Go של אמזון. חברת הסטארט-אפ, שהוקמה לפני שלוש שנים, מתקינה מצלמות ברחבי החנות, ומעבירה וידאו מהחנות למערכת של אנבידיה, שמבצעת עשרות טריליוני חישובים בשנייה. כשהקונים מכניסים מוצרים לעגלות שלהם, המערכת "רושמת" הכל ומחשבנת אותם באמצעות הטלפונים הניידים שלהם כשהם יוצאים מהחנות.

גורדון מור. קדירת זהב ממנה צמחו טכנולוגיות של טריליון דולר / צילום: PAUL SAKUMA, Associated Press

מערכת שמבצעת כה הרבה פעולות בשנייה, מהירה יותר ממחשב העל החזק ביותר בעולם בשנת 2012, לפחות במשימות של ביצועי בינה מלאכותית.

"אנחנו באמת לא צריכים לעשות שום דבר. רק להמתין שאנבידיה תוריד לנו את המחירים בכל שנה", אומר אדם פישר, מייסד סטנדרד והמנכ"ל שלה.

גם המשאיות האוטונומיות מחכות לאנבידיה

מגזר נוסף שמושפע מחוק הואנג הוא כלי הרכב האוטונומיים. האתגר של חברת המשאיות האוטונומיות TuSimple מסן דייגו שמתרחבת במהירות, הוא לייצר מערכת נהיגה עצמית שיכולה לעמוד בכוח (חשמל) ובמגבלות המרחב של סמי-טריילרים עם מנוע דיזל. ברכב טיפוסי של TuSimple, פירוש הדבר הוא דחיסת על המערכת שלא יכולה להשתמש ביותר מ-5 קילווואט, בתא השינה הממוזג של המשאית.

במגבלות הכוח הללו, מה שהכי חשוב הוא הביצוע לכל וואט. TuSimple רואה את הביצוע מוכפל כל שנה במערכות של אנבידיה, אומר שיאדואי הו, ממייסדי החברה והמנהל הטכנולוגי הראשי שלה.

שיפורים דומים בביצועים מתרחשים מאז 2005 בתחום נוסף של בינה מלאכותית: הטלפונים הניידים שלנו.

ב-2017 אפל השיקה את אייפון 8, שכלל את מנוע ניוראל שלה. אפל עיצבה את השבב הזה ספציפית למשימות למידת מכונה, שחשובות לסוגים רבים של בינה מלאכותית (שותפתה לייצור השבבים היא טייוואן סמיקונדקטור).

ההחלטה של אפל להפוך את השבב לנגיש לכל יישום בטלפון, וגם ההשקה של שבבים ותוכנה מקבילים לטלפוני אנדרואיד, אפשרה סוגים חדשים של עסקי בינה מלאכותית, אומר ברונו פרננדז-רואיז, המייסד המשותף וסמנכ"ל הטכנולוגיה של Nexar, חברה שמייצרת מצלמות בינה מלאכותית ללוח המחוונים של מכוניות. על ידי עיבוד הווידאו שמפיקות מצלמות לוח המחוונים, הטכנולוגיה של Nexar מזהירה נהגים מפני הסכנות המיידיות על הכביש.

השימושים בבינה מלאכותית ניידת מתרבים והולכים, בטלפונים ובמכשירים חכמים ממדיחי כלים עד נעילת דלתות ונורות חשמל, וכן במיליוני חיישנים שמגיעים לערים, מפעלים ומתקני תעשייה. מעצבת השבבים Arm - שאת הפטנטים שלה קונות ברישיון אפל (לשבבי אייפון) ועוד חברות טק רבות אחרות, גדולות כקטנות - היא במוקד המהפכה הזו.

בשלוש עד חמש השנים האחרונות, רשתות למידת מכונה מתחזקות מאוד במונחי יעילות, אומר דניס לאודיק, סגן נשיא לשיווק בחטיבת למידת המכונה של Arm. "כעת זה יותר עניין של לגרום לדברים לעבוד בסביבה כמה שיותר קטנה", הוא מוסיף. השבבים הקטנים וחוסכי האנרגיה של Arm, שהם זעירים מספיק כדי לקבל כוח מסוללה של שעון, יכולים כעת לאפשר למצלמות לזהות חפצים בזמן אמת.

המעבר הזה של עיבוד AI מהענן ל"קצה" - על המכשיר עצמו - מסביר את רצונה של אנבידיה לקנות את Arm, אומר ערן שיר, ממייסדי Nexar והמנכ"ל שלה. לאנבידיה יש כמעט מונופול על עיבוד AI בענן. אבל לפני שנתיים אנבידיה ביצעה 40% מעיבוד הנתונים שלה בענן, ואילו השבבים של Arm מאפשרים לה לעשות הרבה יותר עיבוד במכשירים הניידים, ומהר יותר, מפני שאין צורך להעבירם תחילה באינטרנט. היום, הענן עושה רק 15% מהעבודה. בנוסף, כמה פונקציות, כמו הכוונה לחניה פנויה, לא היו אפילו אפשריות עד לאחרונה, כששבבי הטלפונים הפכו לחזקים יותר.

צוואר הבקבוק של חוק הואנג

מומחים מסכימים שהתופעה שכיניתי חוק הואנג מתפתחת במהירות שיא, אבל קשה לקבוע את הקצב האמיתי שלה. המלכ"ר Open AI אומר שבהתבסס על מבחן קלאסי של זיהוי תמונות עם בינה מלאכותית, הביצוע מוכפל בערך כל שנה וחצי. אבל יש קושי אפילו בהסכמה על ההגדרה של "ביצועים". קבוצת חוקרים מגוגל, ביידו, הרווארד, סטנפורד ולמעשה כל חברת טק גדולה, משתפת פעולה במאמץ למדוד את הביצועים טוב יותר ובצורה אובייקטיבית יותר.

בעיה נוספת עם חוק הואנג היא שהוא מתאר כוח עיבוד שאי אפשר לזרוק על כל יישום. גם במשימה סטריאוטיפית של בינה מלאכותית כמו נהיגה אוטונומית, רוב הקוד של המערכת מחייב מעבד, אומר הו מחברת TuSimple. ד"ר דאלי מאנבידיה מכיר בבעיה הזו, ואומר שכאשר המהנדסים מזרזים מאוד חלק אחד של החישוב, מה שאי אפשר לזרז הופך באופן טבעי לצוואר בקבוק.

ייתכן גם שבדומה לחוק מור, גם חוק הואנג יאבד תנופה. זה יכול לקרות בעוד עשור, אומר סטיב רודי, סגו נשיא לשיווק ביחידת למידת המכונה של Arm. אבל חוק הואנג יוכל לשפר הרבה בפרק זמן קצר יחסית זה, ממכוניות ללא נהג עד מפעלים ובתים שחשים את הסביבה ויכולים להגיב לה. 

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים