גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק ההנפקות בת"א רותח: "לא זוכר התנפלות כזו ב-20 השנים האחרונות"

תל אביב לקראת שיא של עשור במספר הנפקות ה-IPO ● פעיל בשוק החיתום: "הטרנד העיקרי הוא של הנפקת חברות אנרגיה מתחדשת וחברות טכנולוגיה, בזכות העמידות והביצועים שאותן חברות הפגינו במשבר"

הבורסה בתל אביב/ צילום: שלומי יוסף
הבורסה בתל אביב/ צילום: שלומי יוסף

שוק הנפקות האקוויטי הראשוני (IPO) בבורסה בתל אביב בוער זה כמה חודשים, וכעת נראה כי הוא נמצא בנקודת רתיחה חדשה, עם יותר מעשר חברות הנמצאות בשלבים מתקדמים יחסית של התהליך - מגיבוש טיוטות תשקיף ועד פרסומן, לקראת הנפקה.

נוסף על חברות אלה, שככל הידוע שואפות להספיק לבצע את ההנפקה עוד לפני סיומה של שנת 2020, מתחממות על הקווים חברות נוספות במספר דו-ספרתי, המבקשות גם הן לרכוב על גל ההנפקות הראשוניות בשוק ההון המקומי, ולבצע גיוס הון תוך זמן קצר יחסית. זאת לפני שהסנטימנט בשוק, או טעמי המשקיעים, ישתנו.

מדובר בעיקר בחברות מתחומי הטכנולוגיה והאנרגיה המתחדשת - שניים מתחומי הפעילות שהפכו לחביבי המשקיעים בעת משבר הקורונה, בזכות העמידות הגבוהה שהפגינה פעילותן ופוטנציאל הצמיחה הגלום בהן, אשר במקרים רבים במבט קדימה אף נראה כי גדל בעקבות המשבר.

פעיל ותיק בשוק החיתום אמר היום, כי "אני לא זוכר התנפלות כזו על השוק ב-20 השנים האחרונות, גם בתקופות הטובות. הטרנד העיקרי כיום הוא של חברות אנרגיה מתחדשת וחברות טכנולוגיה, בזכות העמידות והביצועים שאותן חברות הפגינו במשבר".

לדבריו, "במקום מסוים יש גם קצת חשש מכך שלא כל החברות יתומחרו בהתאם לשוויין האמיתי, בעיקר בשותפויות המו"פ, שעד היום בתור מבנה לא התאימו לשוק, שלא ידע לתמחר את האירועים המתרחשים בחברות הבנות".

בשלב מתקדם: אלמדה ואאורה ריט

בין החברות העומדות על הפרק, השתיים המתקדמות ביותר בשלבי הנפקתן הן שותפות הביומד אלמדה ונצ'רס (Almeda ventures) שמוביל צחי סולטן, יו"ר דיסקונט קפיטל חיתום, וקרן הנדל"ן אאורה ריט, של חברת אאורה שבשליטת המנכ"ל יעקב אטרקצ'י - שתיהן כבר לאחר פרסום טיוטות תשקיף ציבוריות.

מלבדן, לא מעט שמות נוספים עלו לכותרות בתקופה האחרונה כמועמדות וכחברות המקדמות מהלכים לקראת הנפקת מניות ראשונית, ובהן כאמור בולטת הדומיננטיות של חברות הטכנולוגיה והאנרגיה הנקייה.

הנפקות-המניות-הראשוניות

בין השמות הבולטים בענפים אלה, סולאיר (Solaer) ונופר, הפועלות בתחומי האנרגיה המתחדשת, לצידה של יצרנית הרובוטים לניקוי פאנלים סולאריים אקופיה, שבין בעליה שאול שני וליאון ויהודית רקנאטי.

ליאון רקנאטי נמנה גם עם בעלי מניות חברת הטכנולוגיה אקווריוס מנועים (Aquarius Engines), המפתחת מנועים חסכוניים ויעילים, ואשר גם היא מקדמת את הנפקת מניותיה, ועוד בין חברות הטכנולוגיה הבולטות העומדות על הפרק בקשר להנפקת אקוויטי ראשונית נמנית הייקון (Highcon), שבין משקיעיה בני לנדא וקרן JVP של אראל מרגלית.

לנדא הוא גם היזם המוביל את חברת ג'נסל (GenCell), העוסקת בפיתוח מוצרים לשם הפקת אנרגיה נקייה וזולה, שפועלת גם היא לגיוס הון ראשוני בבורסה בתל אביב בזמן הקרוב.

עוד חברות הבוחנות אפשרות לגיוס הון בבורסה כבר בתקופה הקרובה - חברת האשראי הצרכני בלנדר (Blender) של משפחת אביב, ככל הנראה בדרך של הנפקה ללא תשקיף, וכן בפיננסים בוחנת אפשרות של הנפקת הון ציבורית חברת הביטוח ווישור (weSure).

מי שעלתה לכותרות מוקדם יותר השבוע היא חברת פולירם תעשיות פלסטיק, שבשליטת קרן פימי בראשות ישי דוידי, הבוחנת את הנפקת מניות החברה הבת לפי שווי של כמיליארד שקל, באמצעות מכירת חלק מההחזקות שלה (65%).

שיא של 17 חברות ב-2017

בהנחה שרוב תוכניות ההנפקה ייצאו לפועל כמתוכנן, גם אם לא של כל החברות המוזכרות, נראה כי מספר ההנפקות של השנה הנוכחית בדרכו לשבור את השיא של העשור האחרון, שנרשם ב-2017, אז הונפקו 17 חברות חדשות (דומה למספר של 2010).

עוד טרם יציאתן לפועל של שלל ההנפקות העומדות כעת על הפרק, תריסר חברות שהשלימו בהצלחה הנפקות ראשוניות של מניותיהן בת"א מתחילת השנה גייסו יחד יותר מ-2 מיליארד שקל, וכבר עברו את מספר הנפקות ה-IPO ב-2019, שהייתה שנה עם תנאי רקע נוחים בהרבה להנפקות מבחינת המתרחש בשוק.

גיוסי ההון הראשוניים המרובים והמוצלחים שנעשו עד כה, עיקרם מאז חודש יוני, בולטים במיוחד על רקע חוסר היציבות הקיצוני שאפיין את המסחר בשווקים עד לאחרונה. התפשטות וירוס הקורונה גררה מוקדם יותר השנה את שוקי ההון לטלטלה עזה, שממנה התאושש השוק המקומי באופן חלקי בלבד, כך שמדד הדגל בתל אביב, ת"א 35, מציג מתחילת השנה ועד כה צלילה של יותר מ-20% בערכו.

מול מדד ת"א 35 בולטים הביצועים החיוביים של המניות החדשות שהונפקו, שמרביתן הניבו למשקיעים בהן תשואות חיוביות, חלקן אף בשיעורים דו-ספרתיים ואף למעלה מכך.

שיטת ההצעה הלא אחידה משתלטת

חלק ניכר מהצלחת בציר ההנפקות של 2020, גם בעת הגיוס וגם לאחר תחילת המסחר בהן, טמון בשינוי שיטת ההנפקה, שבאמצעותה נעשו מרבית גיוסי ההון השנה. שיטת ההנפקה ההולכת והופכת דומיננטית יותר ויותר עם ההתקדמות בזמן היא בדרך של "הצעה לא אחידה", וזאת על חשבון דרך ההנפקה המסורתית של מכרז, שבאמצעותה בוצעו יתר ההנפקות השנה.

בדרך הנפקה של הצעה לא אחידה בונים חתמי ההנפקה "ספר הזמנות" (Book Building), בדרך כלל מול מספר מצומצם יחסית של משקיעים מוסדיים, שלכל אחד מהם מתבצעת הקצאה של נתח מהמניות, לאחר שהצדדים סיכמו מראש על המחיר בהנפקה.

זאת לעומת הנפקה בשיטת המכרז (הצעה אחידה), שהייתה שיטת ההנפקות היחידה בישראל עד לפני שנים אחדות, ושבמסגרתה מתקיים מכרז שבו כל משקיע יכול להציע הצעות לרכישת מניות בדרך של הצעת מחיר, וההצעה הגבוהה מקבלת את מרבית הסחורה, בעוד שהצעה נמוכה נשארת "בחוץ".

הנפקה בדרך של הצעה לא אחידה מגדילה את הוודאות להשלמת ההנפקה בהצלחה, באמצעות מחיר מוסכם מראש על שני הצדדים המעורבים בה - החברה והמשקיעים - לאחר מו"מ המתנהל ביניהם. 

ביצועי המניות בטווח הזמן הקצר שלאחר ההנפקה (עד חודש) עשויים להגביר את רצון המשקיעים לקחת חלק בהנפקות שכאלה בעתיד. גם הריביות הנמוכות מאוד באפיקי האג"ח השונים, והחיפוש אחר אלטרנטיבות השקעה, בעיקר מצד גופים מוסדיים, תומכות בהתעוררות השוק הראשוני בת"א.

גורם בשוק החיתום הסביר, כי "הכיוון החיובי תפס תאוצה בעיקר בזכות שינוי שיטת המכרז בהנפקות, שמאוד תומך בחברות המגיעות כעת לבורסה. כשחברה מוכרת את הסחורה שלה ל-4-5 גופים מוסדיים בולטים, ואין מי שימכור את הנייר אחר כך בשוק, אז הוא יהיה חייב לעלות עם תחילת המסחר בו". 

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביות מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?