גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכמות היסטוריות: הנפקת התעשייה האווירית יוצאת לדרך

ועדת השרים להפרטה צפויה לאשר להנפיק עד 35% מהתעשייה האווירית, לאחר שהושגו הסכמות עם הממונה על השכר ועם גורמי ביטחון • העובדים לא יידרשו להחזיר כסף בשל חריגות שכר, והאינטרסים החיוניים של המדינה יוגנו בכנסת

דוד אמסלם / צילום: יוסי זמיר
דוד אמסלם / צילום: יוסי זמיר

סוכם מתווה ההפרטה של התעשייה האווירית. בממשלה מעריכים כי השלב הראשון בדרך להנפקת החברה יצא לדרך כבר בשבוע הבא, כשוועדת השרים להפרטה תתכנס לאשר את נוסח הצעת ההחלטה שגובשה. לאחר אישור המתווה ייפתח מו"מ רשמי בין המדינה לבין הנהלת התעשייה האווירית, בראשות היו"ר הראל לוקר, ועובדי החברה. זאת במטרה להגיע בתוך שלושה חודשים לחתימה על הסכם קיבוצי חדש שיסדיר בין היתר את התמורה שיקבלו העובדים במסגרת ההנפקה.

יו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית יאיר כץ עדכן ביום רביעי את נציגות העובדים בחברה על ההתקדמות במגעים עם המדינה וקיבל את הסכמתה לפתוח במו"מ רשמי. זאת מתוך הבנה שהנהלת החברה חזרה בה מההחלטה על צמצומים של מאות עובדים בחטיבת התעופה האזרחית. מדובר בהתקדמות משמעותית בתהליך שהמדינה מנסה לקדם כבר מעל שני עשורים. מרגע קבלת האישור של ועדת השרים להפרטה, תהליך ההנפקה יוכל לצאת לדרך ולהתקדם באופן עצמאי, בניהול רשות החברות הממשלתיות.

המדינה מתכוונת להנפיק בשלב ראשון 25% ממניות החברה, לפי שווי של 12 מיליארד שקל לחברה. יו"ר ועדת השרים להפרטה, שר הדיגיטל ח"כ דוד אמסלם, צפוי לקבוע את המועד לכינוסה של הוועדה בשבוע הבא. על פי גורמים המעורבים בהליך, נוסח ההחלטה שתובא לאישור ועדת השרים יאפשר מכירה של עד 35% ממניות החברה בדרך של הנפקה ציבורית בבורסה. רשות החברות הממשלתיות, בניהולו של יעקב (ינקי) קוינט, תוביל את הליך ההנפקה של החברה ותקבע את התנאים שלו.

הראל לוקר, יו"ר התעשייה האוירית / צילום: איל יצהר, גלובס

סוכם שיימצא הסדר לחריגות השכר

גיבוש מתווה ההפרטה, שכאמור מתעכבת כבר שנים, התאפשר לאחר שנמצאו הסדרים בשני הנושאים העיקריים שעיכבו את התהליך. הנושא הראשון הוא הסתייגויות של הממונה על השכר באוצר, שדרש מעובדי החברה להחזיר חריגות שכר. הנושא השני הוא הסתייגויות של גורמי ביטחון, אשר חששו כי חובות הדיווח והגילוי שיחולו על החברה בעקבות ההנפקה יסכנו אינטרסים ביטחוניים.

ל"גלובס" נודע כי בהתערבות שר האוצר ישראל כ"ץ סוכם עם הממונה על השכר באוצר קובי בר-נתן והמשנה שלו אפי מלכין, כי יימצא הסדר לנושא חריגות השכר שהתגלו בחברה, והעובדים לא יידרשו להחזיר כסף למדינה. גם במחלוקת עם מערכת הביטחון הושגו הסכמות, במעורבות של שר הביטחון בני גנץ. המנגנון שאמור להבטיח שמירה על האינטרסים הביטחוניים מבוסס על צו לשמירה על האינטרסים החיוניים של המדינה בתעשייה האווירית ובאלתא שיחוקק בכנסת לפני ההנפקה. מדובר בצו מחמיר יותר מזה שהוצא בהליכים דומים בעבר (הנפקות בזק או אל על). ובמסגרתו יוטלו מגבלות בנושאים הקשורים למבנה הבעלות בחברה (עסקאות להעברת זכויות) וכן בסוגיות הקשורות לשליטה השוטפת בחברה למשל מבנה הדירקטוריון ונושאי המשרה הבכירים בחברה.

בדיונים שנערכו אצל מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל הובהר, כי למדינה תעמוד אפשרות לפנות לבית המשפט ולבקש חיסיון בכל מקרה שבו יתעורר חשש שחובת הדיווח של החברה מסכנת אינטרסים ביטחוניים ואסטרטגיים של ישראל. הפנייה לבית המשפט תסתמך על חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה.

הנפקה תייתר את הצורך צמצומים נרחבים

עובדי התעשייה האווירית דרשו בעבר לקבל נתח של 2.5% ממניות, בהנחה של 30%. מדובר על הטבה של כ-90 מיליון שקל, או כ-6,000 שקל לעובד, בחברה אשר מעסיקה כ-15 אלף עובדים. התעשייה האווירית סובלת מהסכמי עבודה מיושנים ומהוצאות שכר גבוהות יחסית, בהשוואה למתחרה שלה חברת רפאל. הבעיה חריפה במיוחד בחטיבת התעופה האזרחית של התעשייה האווירית, ועל רקע זה החליט דירקטוריון החברה לצמצם מאות משרות. הנפקת התעשייה האווירית, שצפויה לחזק את ההון עצמי של החברה מייתרת את הצורך המיידי בביצוע צמצומים מרחיקי לכת.

התעשייה האווירית מספקת מוצרים ושירותים בתחומי התעופה והחלל לשוק הצבאי ולשוק האזרחי. הכנסותיה של החברה בשנת 2019 הסתכמו בכ-4.1 מיליארד דולר וכ-74% מהמכירות היו לייצוא. החברה סובלת משיעורי רווחיות נמוכים יחסית, אם כי ב-2019 עברה מהפסד לרווח תפעולי של כ-120 מיליון דולר. 

יאיר כץ, מזכיר ארגון העובדים הארצי: "מדובר בצעד משמעותי אך מרבית העבודה עוד לפנינו. כפי שכבר ציינתי, תע"א כחברה עסקית תחרותית, סוחבת על גבה רגולציות ממשלתיות שאינן תואמות לשוק התחרותי בו היא פועלת, והנפקת מניות המיעוט בחברה, היא בהחלט הזדמנות נהדרת להיפרד מהן. ארגון העובדים וצוות היועצים המקצועי המלווה אותנו, נכון להמשיך ולשבת מול כל הגורמים המעורבים על מנת לקדם מהלך שישפר את תנאי העובדים והחברה".

הבסיס: המודל האירופי להפרטת חברות ביטחוניות

מודל ההפרטה של התעשייה האווירית מבוסס על הניסיון אשר נצבר במדינות מערב אירופיות במכירת חברות ביטחוניות בבעלות ממשלתית. תהליכי ההפרטה של חברות ביטחוניות כאלו במערב אירופה החלו עוד בשנות ה-80 של המאה הקודמת והגיעו לשיא שלהם בשנות ה-90 ובעשור הראשון של שנות ה-2000.

בין היתר מדובר למשל על חברת האלקטרוניקה ומערכות המידע Thales, שממשלת צרפת הקטינה את חלקה בבעלות עליה במהלך השנים עד ל-25% כיום; בחברת Leonardo האיטלקית, שממשלת איטליה מחזיקה בה כיום בנתח של כ-30%; יצרנית המטוסים Airbus, ש-25% מהבעלות עליה מוחזקת במשותף על ידי ממשלות צרפת, גרמניה וספרד; וכן בחברת BAE הבריטית, שהופרטה במלואה על ידי ממשלת בריטניה בשני שלבים, בשנות ה-80 וה-90 של המאה ה-20. הניתוח שערכה רשות החברות הממשלתיות העלה כי דרך ההפרטה המועדפת הייתה הנפקה של מניות החברה בבורסה, תוך שמירה על אינטרסים לאומיים באמצעות מנגנונים משפטיים שמטילים מגבלות על מכירת מניות, שינויים בהרכב הדירקטוריון וההנהלה הבכירה ומכירת נכסים אסטרטגיים. עבודת הרשות מצטטת שלושה מחקרים אמפיריים בינלאומיים, מהם עולה כי הליכי הפרטה באמצעות הנפקת מניות הביאו לשיפור ברווחיות התפעולית של החברות הביטחוניות.

על רקע הניסיון האירופי, הסכים משרד הביטחון למתווה שהציעה רשות החברות. זאת לאחר שקודם לכן צידד המשרד במכירת השליטה בחברה למשקיע אסטרטגי, כפי שנעשה במקרה של תע"ש - שנמכרה ב-2018 לאלביט מערכות תמורת 1.9 מיליארד שקל.

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק