גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדבקה בהפגנות: כמה אמין המאמר שהשר אוחנה מסתמך עליו?

מחקר שנשיאת העליון הזכירה בבג"ץ מפריך את הקשר בין הפגנות לתחלואה, אבל השר לביטחון פנים כתב ב"גלובס" על מחקר הפוך ● קראנו ולא השתכנענו ● "המשרוקית של גלובס"

אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ
אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ

האם השר לביטחון פנים אמיר אוחנה מצא סוף-סוף ראיית-זהב שתוכיח שהפגנות הן מדגרות קורונה? רבים חזרו על ההאשמה הזאת בחודשים האחרונים, אבל לא הצליחו לספק לה בסיס עובדתי. אפילו בדיון על חוק ההפגנות שהתקיים בבג"ץ הבוקר (ג') הודה נציג המדינה, עו"ד אודי איתן, שאין מידע על אדם אחד שנדבק בהפגנה. אדרבה, ענתה לו נשיאת העליון אסתר חיות, "אני מכירה את המחקר האמריקאי שקבע שלא הייתה עלייה ברמת התחלואה בערים בהן התקיימו הפגנות. סגר מוריד תחלואה לא בגלל הגבלת הפגנות אלא בגלל שזה סגר".

ובכן, השר אוחנה, במאמר שפרסם במדור הדעות ב"גלובס", סיפר שיש מחקר הפוך לחלוטין. "פרופ' שוקי שמר, מנכ"ל אסותא", הוא כתב, "שלח לי מאמר מפורט שפורסם לאחרונה במגזין של אוניברסיטת אוקספורד, המוכיח מחקרית שההפגנות שנערכו בארה"ב בחודשים האחרונים תחת מחאת Black lives matter הגדילו משמעותית את שיעורי ההדבקה בקורונה בערים שבהן נערכו". קשה לוודא שאדם ספציפי נדבק בהפגנה, אוחנה מודה, אבל עיניכם הרואות: הקשר הכללי הוא עובדה מדעית.

מבט מהיר במחקר שאוחנה מפנה אליו מערער את הביטחון הזה. "מהיר" היא המילה הנכונה, כי המאמר ה"מפורט" מסתכם ב-745 מילים (לא כולל הערות) - דומה לטקסט שאתם קוראים עכשיו. הוא פורסם ב-Journal of Public Health, שהוא אכן כתב עת מבית הוצאת אוקספורד אבל די שולי, והנתונים האמפיריים בו מתמצים בטבלה בת שני טורים. המחברים בחרו 8 ערים אמריקאיות שבהן התקיימו הקיץ הפגנות גדולות בעקבות ההריגה של ג'ורג' פלויד. בטור אחד הם רשמו את שיעור הגידול בהדבקה בחודש שאחרי פתיחת המשק (הקצב ה"רגיל"); ובטור שני את השיעור בחודש שאחרי תחילת ההפגנות (הקצב ה"חריג"). הם השוו בין שני המספרים, והגיעו למסקנה שבשש מהערים הנתון השני היה גבוה בהרבה מהראשון. וזהו. זה כל הטיעון.

"כמו נייר עמדה לא מבוסס"

נעם לויתן, דוקטור לביולוגיה וחבר עמותת "מדעת", קרא איתנו את המאמרון הזה. הוא מצביע על שורה של כשלים. דבר ראשון, אין שום קבוצת ביקורת. לדוגמה, מה קרה באותו זמן בערים שלא התקיימו בהן הפגנות? המחברים לא בדקו. המחברים לא ניסו לבדוק אם התחלואה הייתה קשורה לגורמים אחרים. הם מציינים שלא בדקו אפילו את הקשר בין היקף ההפגנות בכל עיר לבין העלייה בתחלואה.

דבר שני, קשה להבין מנין נלקחו המספרים המעטים שבטבלה. המחברים מציינים שלא הסתמכו על חקירות אפידמיולוגיות, אלא על נתונים ש"עלו מיד בחיפוש המשתנים ושמות הערים בגוגל". ניסינו לגגל. לא עבד. בכלל, במאמר הקצרצר אין פרטים שמאפשרים לשחזר את התרגיל: לא המקורות לנתוני ההדבקה, לא מועדי ההפגנות בכל עיר, שבהם התחילו לספור כביכול את הגידול במספר הנדבקים. "המחקר נראה יותר כמו נייר עמדה לא מבוסס", אמר לנו לויתן. "הוא פגום, ולא ברור לי איך הוא עבר ביקורת עמיתים ופורסם".

כך או אחרת, המחברים עצמם לא כותבים בשום מקום שהוכיחו שההפגנות גרמו לעלייה בהדבקות, אלא מציינים באופן כללי שהפרת ההנחיות לריחוק חברתי כנראה סייעה לכך.

מיהם בעצם המחברים של התרגיל הקטן הזה? שלושה אנשים חתומים על המאמר. שני הראשונים הם רנדל ודון ולנטיין - זוג מרצים למנהל עסקים מאוניברסיטת ויליאם קרי, מוסד נוצרי במדינת מיסיסיפי. השלישי מרצה לרפואת ילדים מאוניברסיטת ארקנסו למדעי הרפואה. באורח פלא, גם הוא ולנטיין - ג'ימי ולנטיין. קרוב לוודאי שזוג הכלכלנים הם הוגי הטיעון, כי המאמר מתאר את התחלואה החריגה בביטוי מהז'רגון של תורת המימון, abnormal return.

למאמר לא הייתה שום תהודה בעולם המדעי. כתב העת המארח הוא אמנם מבית אוקספורד, אבל דירוג ההשפעה שלו (אימפקט פקטור) נמוך למדי - מאמר ממוצע מצוטט פחות מפעמיים. המאמר שלנו אמנם מככב ברשימת המאמרים הנקראים באתר של כתב העת, אבל שום פרסום אחר לא מצטט אותו. האזכור היחיד בארצות הברית הוא באתר הימין הרפובליקאי "ברייטברט". מתוך 233 שיתופים של המאמר בטוויטר, שרובם ככל הידוע נעשו מישראל, רק שלושה מהמצייצים הם נשות מדע ורפואה.

מחקרים מקיפים יותר הראו אחרת

מחקרים מקיפים בהרבה על הקשר בין הפגנות לקורונה הגיעו למסקנות אחרות. לויתן הפנה אותנו לשניים. מחקר של מכון בשם "הלשכה הלאומית למחקר כלכלי" בחן 315 ערים, שב-281 מהן התקיימו הפגנות של BLM. החוקרים, אנשי כלכלה וכלכלה רפואית, לא מצאו שום קשר בין עלייה בתחלואה להפגנות. מנתונים סלולריים שאספו, עולה שבערים עם ההפגנות דווקא גבר הריחוק החברתי. ייתכן מאוד שזה המאמר שנשיאת העליון קראה.

מחקר אחר חוקרים מאוניברסיטאות נורת'איסטרן, הרווארד, נורת'ווסטרן וראטגרס זיהה קשר הפוך, אם כי נסיבתי בלבד: העלייה בתחלואה הייתה פחותה בערים עם הפגנות. שני המחקרים האלה לא עברו עדיין ביקורת עמיתים.

פרופ' שמר, שהעביר לאוחנה את המאמר של בני ולנטיין, הודה כי "ההסבר שלהם נסיבתי ולא סיבתי". מצד שני, הוא הדגיש שקשר כזה "קשה מאוד להוכיח אפידמיולוגית". שמר מסכים עם לויתן על שני דברים: צריך לאפשר הפגנות, וצריך להתאים אותן לקורונה. "לדעתי חייבים לקיים אותן בדומה להגבלות של התקהלויות אחרות, בגלל פוטנציאל ההדבקה", הוא אומר. לויתן מציע להשתמש בכלי הקשה ואמצעי הגברה במקום צפצפות וצעקות. "כל עוד המגפה בישראל לא בשליטה, אפשר לשקול לצמצם את מספר המשתתפים".

עוד כתבות

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת"א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין ושהפרמיה מוצדקת"

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי הדירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025, שהפכו את הקערה והצביעו על עליות גדולות שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, ובמקביל מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי "פייננשל טיימס" חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי