גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בניגוד לטענות, בג"ץ מעולם לא הגביל הפגנות ימין מול בלפור

החשש לזכות המחאה של המפגינים בירושלים עורר בימין טענה לאיפה ואיפה● מאז אוסלו, מספרים שם, בג"ץ הגביל מחאות ימניות מול בית רה"מ ● העובדות מספרות סיפור אחר לגמרי ● "המשרוקית של גלובס"

בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף
בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

בדיון בבג"ץ השבוע נשמעו השופטים מוטרדים מהמגבלות שחוק ההפגנות מטיל על זכות המחאה. הם התרצו רק כשהמדינה הבטיחה שהתקנות יפקעו ביום רביעי. אבל בימין לועגים שבג"ץ נזכר בחופש ההפגנה רק כשהוא נוגע למחאת בלפור. ח"כ בצלאל סמוטריץ' מימינה טען בפוסט ארוך בפייסבוק שהמחאות ה"פריבילגיות" של החודשים האחרונים מול מעון ראש הממשלה בירושלים גרמו לרשויות תוך זמן קצר לזנוח את המדיניות שנקטו כלפי קבוצות אחרות - אנשי ימין, חרדים, יוצאי אתיופיה. "אחרי שנים של הגבלת הפגנות ימין מול בית רה"מ", הוא כתב, "יומיים הפגנות שמאל, והופ, בג"ץ מבטל את ההגבלות".

סמוטריץ' לא ציין מתי היו הגבלות כאלה, וכששאלנו לא נתן תשובה ברורה. אבל רה"מ בנימין נתניהו סיפר באוגוסט במליאת הכנסת את הגרסה המלאה יותר של הסיפור. "אני לא ביקשתי להגביל הפגנות משום צד", נתניהו אמר, אבל "יש מי שהגביל אותן: בית המשפט". זה קרה לדבריו בזמן המחאות נגד הסכמי אוסלו.

שלוש בעיות יש בסיפור הזה. הראשונה היא שבג"ץ לא בדיוק הגביל את ההפגנות שנערכו ב-1993 מול המעון ששימש אז את יצחק רבין. השנייה היא שבג"ץ לא ביטל שום מגבלות הקיץ כדי לאפשר את ההפגנות נגד נתניהו, אלא רק דחה דרישה לאכוף עליהן הסדר ספציפי שאומץ בהפגנות נגד רבין. השלישית היא שבשלושת העשורים שחלפו בינתיים נערכו במקום עשרות הפגנות, כולל של הימין, שלא עמדו במתווה הזה. ומעשה שהיה כך היה.

ברק נחלץ להגנת מפגיני הימין

בראשית שנות ה-90 התעוררה מחאה גדולה מצד ימין נגד הסכמי אוסלו, ונגד רה"מ רבין שהוביל אותם. בשנת 1993 ביקשו פעילים לקיים הפגנה רבת משתתפים מול מעונו ברחוב בלפור בירושלים, אבל המשטרה סירבה. במשטרה טענו כי "זכותו של אדם לקיים אספה והפגנה אינה משתרעת לעבר מקום מגוריהם הפרטיים של נושאי משרות ציבוריות".

עמותת ימין בשם "עם כלביא" עתרה לבג"ץ בדרישה להורות למשטרה לאפשר את ההפגנה. בפסק הדין שקיבלו פה אחד שלושת השופטים - המשנה לנשיא דאז אהרון ברק והשופטים גבריאל בך ותיאודור אור - הם קיבלו טענות העותרים. "מעונו הרשמי של רה"מ הוא בעל אופי מיוחד", הם כתבו בפסק הדין. "יש בו מסמליות השלטון. הוא שונה מדירות שרד או דירות מגורים אחרות. במדינה דמוקרטית שוחרת חופש כמדינת ישראל אין להציב גבול לחופש ההפגנה ליד ביתו של רה"מ".

בקיצור, בג"ץ תמך במפגינים נגד המשטרה. עם זאת, השופטים ציינו שיש לאזן בין הזכות להפגין ובין שיקולים אחרים: זכותו של רה"מ לפרטיות; זכותם של שכניו לפרטיות ולקניין; והאינטרס הציבורי בשלום הציבור ובתנועה חופשית. לכן הם סמכו את ידיהם על הסדר פשרה שהושג בין המשטרה ובין המפגינים. השופטים לא כפו את ההסדר; הם רק אישרו אותו.

המתווה התבסס על חלוקת ההפגנה לשני מתחמים. מצד אחד תתקיים אסיפה גדולה ברחבה שמול בית הכנסת הגדול ברחוב המלך ג'ורג', כ-280 מטר ממעון רה"מ. מצד שני, "חמש מאות איש מבין המשתתפים באסיפה ייתכנסו מול מעונו של רה"מ, במתחם רח' עזה ורח' בן-מימון". במקום תוקם במה לנאומים. משך האסיפה במתחם זה יוגבל לשעות 19:00 עד 21:30, ונקבע כי המארגנים ימנו סדרנים שיפקחו על המספר המותר של משתתפים באסיפה ועל פיזורם ופינוי הכביש בשעת הסיום שנקבעה.

שיעור בגיאוגרפיה ירושלמית

אם כן, בג"ץ לא הטיל ב-1993 הגבלות כלליות על הפגנות מול בית רה"מ. כפי שהראו לפנינו גיא זוהר וחבריו בתכנית "מהצד השני" ב"כאן 11", פסק הדין של בג"ץ לא הגביל את ההפגנות, אלא דווקא אישר את הזכות לקיימן. נתניהו זכר לציין בנאומו בכנסת כי לדברי השופטים, ההפגנות צריכות להתחשב בשיקולים אחרים, כמו זכויותיהם של רה"מ ותושבי העיר. הוא שכח לציין שהם אסרו במפורש "להציב גבול לחופש ההפגנה ליד ביתו של רה"מ".

למרות זאת, נתניהו וסמוטריץ' לא היו היחידים שסיפרו על "שנים של הגבלת הפגנות" מול המעון בירושלים. טענה היסטורית דומה הדהדה בכלי תקשורת וברשתות החברתיות.

הייתכן שהמתווה שנקבע ב-1993 בכל זאת עיצב את דמות ההפגנות בעשורים הבאים? האם אנשי ימין נאלצו לכבד את מכסת השעות והמשתתפים שנקבעה למתחם הצר שנמצא ממש מול בית רה"מ, עד שבאו מפגיני קיץ 2020 מכיכר פריז וסטו ממנה ברגל גסה?

רגע של גיאוגרפיה ירושלמית. מכסת 500 המפגינים שנקבעה בפשרה נוגעת לשטח שנמצא במפגש הרחובות עזה ובן מימון. שני הרחובות מגיעים ממערב, ואחרי שהם מתמזגים לרחוב אחד הם ממשיכים כ-100 מטר מזרחה עד כיכר פריז (או בשמה האחר "כיכר צרפת"). כיכר פריז, שבה מצטלבים גם הרחובות קרן היסוד, אגרון והמלך ג'ורג', היא מוקד הפגנות ירושלמי ותיק, ומשמשת מוקד גם להפגנות נגד נתניהו כיום.

מכיוון שמדובר בכיכר קטנה, הפגנות המונים נוטות לגלוש ממנה אל הרחובות עצמם, לרבות מתחם הרחובות עזה-בן מימון. אבל על מספר הנוכחים בכיכר פריז עצמה לא היו הגבלות אפילו בפשרה מ-1993.

מעמונה ועד כיל: עשור של הפגנות במתחם המריבה

נעזרנו בדיווחים היסטוריים בעיתונות כדי לבנות מאגר מקיף של הפגנות שהיו בכיכר פריז. מתברר שרק בעשור האחרון היו כמה וכמה הפגנות שגלשו למתחם המיוחד. בדצמבר 2009 התקיימה בכיכר פריז הפגנת ימין נגד הקפאת הבניה ביהודה ושומרון, שהשתתפו בה לפי הדיווחים כ-15 אלף מפגינים. צילומים שהתפרסמו בכלי התקשורת מראים שהיא התפרסה לרחובות המקיפים את הכיכר, ממש כמו מחאת בלפור היום.

באוגוסט 2011 התקיימה בכיכר פריז הפגנה גדולה אף יותר, במסגרת המחאה החברתית. כ-30 אלף מפגינים גדשו את כל הרחובות שמקיפים את הכיכר, ובהם רחוב בן-מימון.

הפגנות אחרות התארגנו מראש במתחם המצומצם של מפגש עזה ובן מימון, סמוך לקצה רחוב בלפור. ברבות מהן השתתפו הרבה יותר מ-500 אנשים ונשים. בנובמבר 2014 התקיימה במתחם הפגנה נגד חוק הלאום בהשתתפות אלפים. במרץ 2015 הפגינו שם כ-2,500 מעובדי כיל נגד פיטוריהם. בדצמבר 2016 מילאו את המתחם אלפי אנשי ימין שמחו נגד פינוי מאחז עמונה. ביולי 2017 הפגינו בו יותר מאלף איש נגד חוק הגיור. שלושה חודשים אחר כך הפגינו כ-2,000 בני אדם במחאה על גל הפיגועים ביהודה ושומרון, בהם ח"כים ושרים מהליכוד.

בשנים 2018 ו-2019 התקיימו במתחם הפגנות בשלל נושאים, החל בדרישה להכרה בחטיפת ילדי תימן, המזרח והבלקן, דרך מחאה על סגירת שדה התעופה שדה דב, וכלה בהפגנת הורים בדרישה לאחריות ממשלתית לגיל הרך. בכולן השתתפו מאות בני אדם. לא הצלחנו לברר אם הן חרגו ממגבלת השעות שנקבעה ב-1993, אבל לפי הדיווחים בתקשורת נראה שלפחות חלקן התמשכו מעבר לשעה 21:30.

מעולם לא הייתה חובה, ולכן לא היה צורך לבטל אותה

אם לא הייתה הגבלה, מנין צמחה האמונה שבג"ץ ביטל גזרה כלשהי כדי לסייע למפגיני בלפור? נעשה סדר בבלבול.

בשעה שנתניהו הזכיר בכנסת את פסק הדין מ-1993, נידונה בבג"ץ עתירה חדשה שהגישו ב-21 ביולי 2020 כמה עשרות משכניו בשכונות רחביה וטלביה. אלה טענו שההפגנות במקום פוגעות באיכות חייהם, בחופש התנועה שלהם, ומסכנות את בריאותם בשל הקורונה. הם דרשו שבית המשפט יורה למשטרה להעתיק את ההפגנות למקום אחר, או יגביל אותן בזמן ובמספר המשתתפים.

ב-16 באוגוסט דחה בית המשפט את העתירה. השופטים פסקו שאין עילה להתערב בשיקול הדעת של המשטרה, וכתבו שההגבלות הקיימות מאזנות היטב בין זכות ההפגנה והמחאה ובין זכויות התושבים. הם אפילו הזכירו את פסק הדין מ-1993, שבו נקבע ש"מעון רה"מ הוא במהותו מבנה ציבורי'", ולכן אסור להגביל הפגנות מולו. "כאז גם היום", סיכמו השופטים, "מעונו הרשמי של רה"מ הוא סמל שלטוני והוא נבחר על ידי המפגינים לא בכדי". אף על פי שזכות ההפגנה לא מוחלטת, "הפגיעה בחירות ההפגנה ובחופש הביטוי של המפגינים כתוצאה משלילת אפשרותם להתכנס דווקא במקום זה - קשה וחריפה היא".

במילים אחרות, השופטים לא החליטו לבטל כללים שנוסחו בימי ההפגנות נגד אוסלו, אלא להיפך: לקיים את התקדים שנקבע אז נגד הגבלת הפגנות. הם חזרו על העמדה הזאת בתשובה לעתירה שהגיש רן כרמי בוזגלו עתירה לבג"ץ, שביקש מבית המשפט לנמק מדוע לא יחייבו את המפגינים נגד רה"מ להפגין "אך ורק עפ"י המגבלות שקבע בית משפט נכבד זה באותו עניין ממש" - כלומר בעתירה של "עם כלביא". בית המשפט דחה את העתירה על הסף.

נימוק אחד היה טכני. לכרמי בוזגלו אין זכות עמידה בסוגיה, שממילא הוכרעה באותו זמן באופן רחב ומנומק בעתירת התושבים. אבל היה גם נימוק מהותי: "המתווה הקונקרטי שאומץ בעניין עם כלביא הוא תולדת הסכם שאליו הגיעו הצדדים. אין מקום אפוא לטענת העותר כי מדובר במתווה מחייב המשליך גם על עניינו". בקיצור, מעולם לא הייתה חובה, ולכן לא היה צורך לבטל אותה.

סמוטריץ', בתגובה לפניית המשרוקית, אמר שדבריו על הגבלת הפגנות התייחסו בין השאר "לעצירת האוטובוסים בגירוש גוש קטיף בכפר מימון ולמעצרים המוניים בהתנתקות". הוא לא סיפק דוגמאות להגבלה של הפגנות מול מעון רה"מ.

 

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים