גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב: הבחירות הקרבות, השיקולים הפוליטיים והמאבק על כספי סיוע למובטלי הקורונה

דילמה אמריקאית: איך לנהל ארץ ענקית בעיצומו של משבר עצום ממדים שבועיים לפני בחירות דרמטיות ● שר אוצר ויושבת ראש בית נבחרים מנסים לחלץ כלכלה משרטון ● האם נשיא זועף ויושבת ראש כועסת יוכלו לעשות עסקים? בשלב הזה, קצת קשה להאמין

טפסי ההצבעה במשרדי הדואר של מדינת וושינגטון / צילום: Elaine Thompson, Associated Press
טפסי ההצבעה במשרדי הדואר של מדינת וושינגטון / צילום: Elaine Thompson, Associated Press

האם הממשל יכול למשול והקונגרס יכול לחוקק, כאשר המאבק על השלטון בארה"ב מגיע אל שיאו? זה תלוי כמובן בסדרי היום הפוליטיים והמפלגתיים של המושלים ושל המחוקקים.

שר האוצר של דונלד טראמפ והיושבת ראש הדמוקרטית של בית הנבחרים עושים עכשיו מאמץ של הרגע האחרון, אם לא של השניות האחרונות, לחלץ תוכנית הצלה כלכלית מן השרטון. כמעט הכול מסכימים שבלעדיה מזומן חורף קודר למשק האמריקאי.

הדמוקרטים, השולטים בבית הנבחרים, ניסו את כוחם בתוכנית הצלה עוד בחודש מאי. הם קיוו לשלושה טריליון (3,000 מיליארד) דולר, וירדו אחר כך ל־2.5 טריליון. לבסוף הם הציעו 2.2 טריליון. הרפובליקאים, השולטים בסנאט, לא היו מוכנים אפילו לדון בהצעת החוק הזו. חקיקה מחייבת את הסכמת שני הבתים.

הנשיא טראמפ פסח על שתי הסעיפים. הוא חתם על עסקת חבילה עצומת ממדים במרץ (2.2 טריליון), אבל השתמט מעסקה נוספת. תחילה הוא הביע נכונות לחתום על חקיקה, שתשקיע שני טריליון דולר בשיקום התשתית של ארה"ב: דרכים וגשרים, רשתות חשמל ומים, נמלי ים ואוויר.

הרפובליקאים בקונגרס עיקמו את חוטמם. הם נתנו את ידם לחבילה הראשונה בימי המשבר הראשונים, כאשר התקרה חישבה להתמוטט על ראשם. אבל בבוא הקיץ הם נזכרו באני־מאמין שלהם: הכנסת סדר בפיננסים של ארה"ב, זאת אומרת התנגדות להגדלת הגירעון בתקציב. הם היו מוכנים לחבילה של טריליון אחד ויחיד.

הוא גידף, היא קרעה

בהתקרב הבחירות, שיקולים זרים התחילו להתגנב. השאלה מי־ירוויח־פוליטית נשאלה תחילה מאחורי הקלעים, ואחר כך לפניהם. הטינה העמוקה בין יושבת ראש בית הנבחרים, ננסי פלוסי, לנשיא טראמפ העיקה על התהליך.

הם לא דיברו פנים אל פנים, או אפילו בטלפון, זה שנה. הנשיא מטיח בה עלבונות תקופתיים ("פוליטיקאית מדרגה שלישית") והיא מרעיפה עליו בוז (היא קרעה לגזרים את נוסח נאומו בקונגרס בחודש פברואר, מיד לאחר שנשא אותו).

כהונת יושב ראש בית הנבחרים רבת כוח לאין שיעור מזו של יושב ראש הכנסת. היא כוללת סמכות בלבדית לקבוע את סדר היום. ממילא, שום חקיקה לא תיתכן בלי הסכמת פלוסי, השייכת לאגף הליברלי של מפלגתה, זאת אומרת שמאלה מן המרכז (אם כי לא שמאל רדיקלי).

המרכיב החיוני ביותר בחבילת התמריצים הקודמת היה תשלום שבועי של 600 דולר למובטלים. עד אמצע יולי גדל מספרם של המוטבים ל־18 מיליון. אבל הכסף שהוקצה למענק אזל בסוף יולי. הרפובליקאים היו מוכנים לאשר הקצבה נוספת, אבל התנו שהמענק יופחת ל־200 דולר בשבוע. הם טענו, כי 600 דולר מעניקים לאנשים "סיבה שלא לחפש עבודה".

יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי. מתעקשת על חבילה גדולה  ולא "רזה" כפי שהרפובליקאים רוצים / צילום: J. Scott Applewhite, Associated Press

הנגיד הזהיר את הממשל

נגיד הבנק המרכזי הזהיר בחודש שעבר, כי בהיעדר חבילת המרצה חדשה, שתכלול עזרה מסיבית לעסקים קטנים ובינוניים, המשק יתקשה להתאושש ממשבר הקורונה. זו הייתה הצהרה לא שגרתית. נגידים בדרך כלל אינם משיאים עצות פומביות על ענייני חקיקה.

הנגיד חזר על עצתו, ביתר תוקף, לפני שבועיים. הסיכונים של עזרה נדיבה מדיי, הוא אמר, אינם גדולים, ובכל מקרה "היא לא תלך לאיבוד".

זה היה הזמן שבו הנשיא יצא מבית החולים לאחר טיפול הקוביד. הוא היה במצב רוח קרבי, שאחדים ייחסו לסטרואידים שלקח. תיכף לחזרתו לבית הלבן הוא הורה לשר האוצר סטיב מנוצ'ין לנתק מגע עם הדמוקרטים. תהיה חבילת המרצה, הוא הודיע, "רק לאחר שאנצח בבחירות".

לא יצאו אלא שעות אחדות, והוא שינה את דעתו. הוא יחתום על כל חבילה שתבוא מן הקונגרס, הוא אמר, גדולה ככול שתהיה.

שר האוצר סטיב מנוצ'ין. חזר לשולחן המשא ומתן / צילום: Manuel Balce Ceneta, Associated Press

את מי להאשים, זו השאלה

ננסי פלוסי והדמוקרטים שיחקו משחק מסובך. הם דחו הצעות רפובליקאיות להמרצה מוקטנת מחשש שהסכמה כזאת תגזול מהם את יכולת המיקוח בהמשך. אבל סירובם לקבל פחות, או אפילו הרבה פחות, פוגע בכיסיהם של מיליוני מצביעים. השאלה את־מי־להאשים היא תמיד הרת־סכנות בשביל פוליטיקאים, בייחוד ערב בחירות.

גם טראמפ, באמצעות שר האוצר שלו, וגם הדמוקרטים חזרו לבסוף אל שולחן המשא־ומתן. בסוף השבוע שעבר, פלוסי נתנה אולטימטום של 48 שעות להשלמת התהליך, שאם לא כן, היא אמרה, לא יישאר זמן להשלמת החקיקה עד הבחירות.

טון האולטימטום התרכך, והמו"מ נמשך. אבל עצם הרעיון שהדמוקרטים יעניקו לנשיא הזדמנות לחתום על צ'ק פופולרי להפליא לאומה ימים אחדים לפני הבחירות פשוט אינו מתיישב עם הרגלים פוליטיים. יהיה מעניין לראות אם תעתוע הדמיון הזה יתממש.

ה"דיפ סטייט" מפריע לממשל טראמפ?

זה אינו מהלך המשילות האקטיבי היחיד של השבוע. משרד המשפטים של ארה"ב הפתיע יומיים רצופים בהודעות דרמטיות על כתבי אישום עם משקל פוליטי כבד.

שלשום באה ההודעה על כתבי אישום נגד שישה סוכנים של ג.ר.או, המודיעין הצבאי הרוסי. הם מואשמים בפריצת מחשבים סדרתית, המתוארת כ"אחת הגדולות מאז ומעולם". הם ניסו לשבש את מהלך הבחירות בצרפת; הם ניסו לשבש את מהלך אולימפיאדת החורף ביפן; והם ניסו לשתק בתי חולים בצפון מזרח ארה"ב. כך טוען כתב האישום.

קטן עד גיחוך הסיכוי שארה"ב תניח אי פעם את ידיה על הסוכנים. אבל הסמליות של כתבי האישום אינה מוטלת בספק. היא מחזירה אל מרכז תשומת הלב את ההאשמות שהביון הצבאי הרוסי עזר לדונלד טראמפ לנצח בבחירות של 2016.

טראמפ מכנה את ההאשמות האלה "בדיה", ומאשים את מי שמשמיע אותן ב"פשע הגדול ביותר בתולדות ארצנו". מותר להניח שהוא חרק שיניים למשמע כתבי האישום החדשים. הם מאשרים אל נכון את תחושתו רבת הימים שהבירוקרטיה של "דיפ סטייט" חותרת תחתיו.

משרד המשפטים בעקבות ענקיות הרשת

אתמול הודיע משרד המשפטים, כי הוא תובע לדין את גוגל על יצירת מונופול־רשת לא חוקי של חיפוש ופרסום.

כתב האישום מכיל 57 עמוד, והוא הראשון מסוגו מאז שממשל קלינטון תבע לדין את מייקרוסופט, לפני 20 שנה. יש צדדי דמיון בין התביעות, כולל זה שהממשל המגיש אותן לא יהיה בהכרח הממשל שיגן עליהן בבית המשפט.

התביעה של אז הוגשה ערב סיום נשיאותו של ביל קלינטון. משרד המשפטים של ג'ורג' בוש הבן לא האמין בה, והיא הסתיימה בפשרה הרבה פחות מרחיקת לכת ממה שהתכוונו מגישיה.

הגשת התביעה נגד גוגל בסמיכות זמנים כזאת לבחירות כמובן אינה חופשית מפוליטיקה. הימין האמריקאי מאשים את ענקיות הרשת של עמק הסיליקון במשוא פנים לדמוקרטים, ורוצה להחליש את יכולתם של הענקים לקבוע את סדר היום הציבורי. אבל גם הדמוקרטים מבקרים את ריכוז הכוח הזה. ספק אם ממשל דמוקרטי יעניק פטור לגוגל.

36 מיליון כבר הצביעו

שבועיים לפני סוף עונת ההצבעה, 36 מיליון כבר הצביעו, בקלפיות מקדימות ובאמצעות הדואר, או 25% מסך כל מצביעי 2016. כל השיאים נשברים. הערכה אומרת, כי רוב המצביעים המקדימים הם דמוקרטים, אבל לא ברור אם יש לזה חשיבות מיוחדת.

הסקרים אתמול היו טיפה יותר נוחים לנשיא, במובן הזה שהיתרון הדו־ספרתי של ג'ו ביידן מצטמק. אבל 9% פיגור בסקר החשוב של ה'ניו יורק טיימס' אינם יכולים לנחם את טראמפ. לעומת זאת 2% פיגור בסקר של TIPP, שחזרנו וציטטנו כאן בימים האחרונים, הם עניין אחר. אם יש ממש בנתון הזה פירושו של דבר מירוץ צמוד עם תוצאות לא חזויות.

כך או כך, טראמפ מוסיף להיות סר וזעף. יום אחד לאחר שתקף בפומבי את מדעני הממשלה "האידיוטים" ואת "הממזרים מסי.אן.אן", הוא הסתלק בטריקת דלת מראיון עם לזלי סטול, הכתבת הוותיקה והמוערכת של התכנית "60 דקות" ברשת סי.בי.אס.

הוא הכריז שהראיון היה "מזויף" ו"מוטה". דקות אחדות אחרי כן, הבית הלבן הפיץ סרטון, המראה את סטול בבית הלבן ללא מסיכת קורונה, כשהיא משוחחת עם שני גברים לובשי מסיכות.

בשביל מה זה טוב? זה בעיקר מועיל לנשיא לפרוק את תסכולו. התקפה יומית על "פייק ניוז" היא חלק מן הרפרטואר. באיזו מידה היא עוזרת לו, זה עניין אחר. מומחה בחירות רפובליקאי ותיק, פרנק לאנץ, שעזר פעם לבנימין נתניהו, אמר אתמול, כי "מסע הבחירות של טראמפ הוא הגרוע והלא-ממוקד ביותר שראיתי אי פעם".

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● תשעה הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן