גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביידן או טראמפ? המשקיעים בוחרים אסיה

בזמן שהבחירות לנשיאות בארה"ב מתקרבות, כלכלנים רבים סבורים כי השווקים באסיה מגלמים פוטנציאל השקעה מעניין ● הערכות אלה באות בעיקר על רקע ההתאוששות הכלכלית שמפגינה סין, והרגיעה הצפויה במלחמת הסחר במקרה שג'ו ביידן ינצח בבחירות

דונלד טראמפ נגד ג'ו ביידן / צילום: Associated Press
דונלד טראמפ נגד ג'ו ביידן / צילום: Associated Press

שבועות ספורים נותרו עד הבחירות לנשיאות ארה"ב, ורמת הדריכות בשווקים הפיננסיים נמצאת בשיאה. "משחק הניחושים" של וול סטריט על זהות המנצח, שבאופן מסורתי מעלה הילוך ככל שמתקרבים לנובמבר, תמיד נתפס בעיני המשקיעים כאירוע מהנה. לא יהיה מוגזם לטעון כי השנה הוא הפך למהנה אף יותר, לאור העובדה שתהליך ההצבעה מתנהל באופן מאוד לא שגרתי - תוך כדי "שגרת הקורונה".

שוק ההון מציע דרכים שונות ומגוונות "להמר" על תוצאות הבחירות. אחת מהן היא התאמת תיק המניות לתוצאות הצפויות. כמדי ארבע שנים, גם ב-2020 המשקיעים ניתחו את התוכניות הכלכליות של שני המועמדים כדי למצוא בהן "מטמונים" - ניירות ערך או מכשירים פיננסיים שייהנו משינוי מדיניות, שאותה תכתיב וושינגטון בארבע השנים הקרובות.

הסקרים והשווקים, נכון לאמצע אוקטובר, נותנים למועמד הדמוקרטים, ג'ו ביידן, סיכוי רב יותר להיכנס לבית הלבן, מאשר ליריבו הפוליטי והנשיא המכהן דונלד טראמפ. למשקיע שמוכן לאמץ את הסקרים, נותר רק "לתרגם" את השקפותיו הכלכליות של ביידן לשפת ההשקעות.

כשמדובר בבחירות אמריקאיות, אולי טבעי יותר לחפש הזדמנויות השקעה בתוך ארה"ב, אך לא מעטים מוכנים להעז ולהתרחק גם אל מחוזות רחוקים יותר, למשל לאסיה. בין אלה שבחרו לציין את השווקים האסייתיים, ניתן למצוא את BNP Paribas, קרדיט סוויס, ג'יי.פי מורגן ואחרים. הם זיהו במניות האזור פוטנציאל השקעה מעניין, שככל הנראה יבוא על חשבון איגרות החוב של אותן מדינות.

מדד_MSCI_Asia_ex_Japan

השפעה חיובית של הרחבה פיסקאלית

המשקיעים סבורים כי Blue Wave, רוב דמוקרטי בבית העליון ובבית התחתון, יסלול דרך מהירה לחבילת תמריצים מספר 2, אשר לה מחכים בקוצר רוח עסקים ואזרחים אמריקאיים. נציין כי סוגיית היקף החבילה הגיעה למבוי סתום בקונגרס הנוכחי, וחקיקתה נדחתה עד לאחרי הבחירות.

לפי הערכות של ג'יי.פי מורגן, אם לא תהיה הרחבה פיסקאלית נוספת ב-2021, ארה"ב עלולה למצוא עצמה עם "משקולת פיסקאלית" בסך של כ-4% תוצר, זאת אחרי שב-2020 היא נהנתה מ"זריקת עידוד פיסקאלית" של כ-4.8% תוצר.

בג'יי.פי מורגן מעריכים גם כי בטווח של 12 החודשים הקרובים, השפעה חיובית של הרחבה פיסקאלית תהיה גדולה יותר מהשפעה שלילית של העלאת שיעורי המס (שבאים לממן את המדיניות) ואם כן, צמיחת ארה"ב צפויה להאיץ.

כך או כך, ניתן לצפות כי ארה"ב תגרור אחריה כלכלות אחרות, למעלה או למטה. בתרחיש חיובי, התעוררות בפעילות העסקית צפויה "לשמן" את גלגלי הסחר הבינלאומי, שעליו נשענות מרבית הכלכלות האסייתיות.

במאמר מוסגר נציין, כי בהסתכלות קדימה, לטווח של עשר השנים הבאות, מתכנן ביידן הוצאה ממשלתית מסיבית, שתסתכם בכ-7 טריליון דולר. חלקים ממנה יופנו לשיפור תשתיות פיזיות, עם דגש על "כלכלה ירוקה", חלקים ילכו לשדרוג בתי ספר ומבנים ציבוריים, לשיפור מערכת הבריאות ולסעיפי רווחה שונים. השקעה בתשתיות, בין שאר הדברים, תייצר ביקוש למוצרי השקעה, לחומרי גלם ולסחורות, ואלה הן בשורות טובות לשווקים מתעוררים שמתמחים בכך.

צמיחת-התמג-במדינות-אסיה

 

ביידן ירגיע את מלחמת הסחר?

בשווקים מאמינים כי הניצחון של ביידן "ירגיע את הרוחות" בזירת סחר-החוץ ובעיקר יחליש את "גובה הלהבות" שפתח טראמפ מול בייג'ין. נדגיש כי לא בהכרח מדובר בשינוי קיצוני במדיניות. גם ביידן, בדומה לטראמפ, דוגל בגישת "Made in America" - כלומר, יפעל מתוך רצון להחזיר את הייצור האמריקאי הביתה.

ללא קשר לזהות הנשיא האמריקאי, שתי המעצמות ימשיכו להיות חלוקות בסוגיות של הפרת זכויות אדם, ריגול, מטבע חוץ וסחר בינלאומי, אבל ההערכה היא כי לפחות הרטוריקה תשתנה. המשקיעים מאמינים כי ביידן יפעל באופן ממלכתי יותר, צפוי יותר מראש ואולי זהיר יותר, ולו רק מתוך רצון לשיתוף פעולה בנושאים הקשורים לשינוי האקלים.

חשוב להזכיר כי Corporate America לא בהכרח שבעת רצון ממלחמת הסחר. באחרונה, כ-3,500 חברות אמריקאיות הגישו תביעה נגד הממשל האמריקאי, בטענה כי הטלת מכסים על יבוא מסין פגעה בפעילותן. בין החברות ניתן למצוא שמות כמו קוקה קולה, דיסני, פורד, Abott Laboratories ומאות עסקים קטנים.

התפתחות-צמיחת-התמג-והגידול-בנטל-החוב-בארהב

התאוששות של סין ושל אסיה כולה

הכלכלנים סבורים כי כלכלות אסיה, ובפרט סין, יובילו את ההתאוששות הגלובלית אחרי שיחלוף משבר הקורונה. שיפור במצב התחלואה של סין, לצד נתוני התוצר, הייצור התעשייתי, פעילות הצרכנים ומאזן סחר-החוץ שלה, כבר מעידים על יציאה נמרצת מהמשבר.

בקרן המטבע הבינלאומית (IMF) מעריכים כי סין תהיה הכלכלה היחידה בעולם שתצמח ב-2020 בכ-1.9%, וב-2021 כבר תאיץ לכ-8.5%. ללא קשר למלחמת הסחר ולתוצאות הבחירות בארה"ב, המשקיעים מזהים בסין ובאסיה כולה מעין קטר צמיחה עולמי. ללא קשר לקורונה, הישענותה של אסיה על ענף הטכנולוגיה מקנה לה פוטנציאל צמיחה לטווח הארוך.

ניתן להיחשף לשווקים האסייתיים דרך המדד MSCI Asia ex Japan. המדד מחושב בשיטת שווי שוק יחסי, והוא כולל 1,090 חברות (נכון לספטמבר 2020). סין היא המדינה הגדולה ביותר, בעלת משקל של כ-46.5%, טייוואן נמצאת במשקל של כ-14.2% וקוריאה הדרומית עם כ-13.4%.

ענפי הצריכה המחזורית והטכנולוגיה הם הענפים הגדולים ביותר, כל אחד במשקל של כ-20%. עם החברות הבולטות במדד נמנות ענקיות הטכנולוגיה, האינטרנט והטלקום, כמו עליבאבא, טנסנט, TAIWAN SEMICONDUCTOR MANUFACTURING, סמסונג, MEITUAN DIANPING ו-JD.

להלן כמה נקודות כלכליות וטכניות שפועלות כיום לטובתו של MSCI Asia ex Japan. 

■ האנליסטים צופים התאוששות מהירה יותר ברווחי החברות באסיה, לעומת ארה"ב.

■ המדד נסחר בפער מכפילים (עתידיים) של 6-7 נקודות בהשוואה ל-S&P 500.

■ המשקיעים מעריכים כי מערכת הבחירות בארה"ב צפויה להוביל להיחלשות הדולר מול שאר המטבעות בעולם; בדרך כלל דולר חלש מיטיב עם השווקים המתעוררים.

■ באחרונה המשקיעים מצאו את עצמם עמוק ב"פוזיציות יתר" על ארה"ב וב"פוזיציות חסר" על המדדים באסיה. נראה כי התקופה הקרובה יכולה להיחשב כהזדמנות לבצע איזון מסוים.

■ התאוששות בצמיחה מייצרת יתרון לענפים מחזוריים, שלהם משקל גבוה יחסית במדד האסייתי.

לסיכום, על רקע האי-ודאות הפוליטית סביב הבחירות בארה"ב, המשקיעים מביעים עניין במדדים של אזורים גיאוגרפיים אחרים. רבים סבורים כי השווקים באסיה מגלמים פוטנציאל השקעה מעניין נוכח התמודדות מוצלחת יחסית עם נגיף הקורונה, צפי לרגיעה בזירת הסחר, וכן לאור מגמת ההתאוששות הכלכלית שמפגינה סין.

עם זאת, לא מן הנמנע כי גם השווקים האלה לא יצליחו להישאר חסינים לטלטלות פוליטיות שמגיעות מוושינגטון. לפיכך, כמו תמיד, מומלץ להמשיך ולשלב שיקולים גיאופוליטיים יחד עם שיקולים כלכליים בבחירת אפיקי ההשקעות. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם מדדים מקבוצת אקסלנס. לחברות מקבוצת אקסלנס ולמחזיקיהן יש עניין אישי בנושאים המוצגים לעיל. המידע האמור הוא למטרות מידע בלבד, ואין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. אין לראות באמור ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות