גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק בגלל הקורונה: הגברים בחברה הערבית במשבר תעסוקתי מתמשך

מחקר חדש ממכון אהרון מגלה שעוד לפני משבר הקורונה החלה מגמת ירידה בתעסוקת הגברים בחברה הערבית, הנובעת מפערי השכלה ופגיעות לתהליכי אוטומציה ● בין ההמלצות שלהן: לשנות את מדיניות דמי האבטלה ולאחד את הגופים העוסקים בתעסוקת החברה הערבית

אישי ציבור ערבים וראשי רשויות מפגינים מול משרד האוצר / צילום: דוברות הרשימה המשותפת
אישי ציבור ערבים וראשי רשויות מפגינים מול משרד האוצר / צילום: דוברות הרשימה המשותפת

ההערכות שהשכבות והמגזרים החלשים נפגעים מהקורונה מקבלות חיזוק רב בנתונים הזורמים מהפעילות הכלכלית של חודשי המגפה, ומתוצאותיה השליליות. הכלכלה בחברה הערבית, כך נראה, היא הנפגעת הגדולה ביותר. לפי נתוני כונס הנכסים, מתחילת השנה נרשם גידול חד במספר הפניות לחדלות פירעון, והעלייה הגדולה ביותר נרשמה בקרב עסקים בחברה הערבית.

נתוני התעסוקה מציגים תמונה קשה דומה. מחקר של ד"ר מריאן תחאוכו וד"ר טלי מרום ממכון אהרון, בית ספר טיומקין לכלכלה במרכז הבינתוחי בהרצליה, מראה שהתעסוקה בחברה הערבית נסוגה לפחות עשור לאחור. לפי המחקר, שיעור התעסוקה בקרב נשים ערביות צלל ל-21% לעומת 37% בינואר השנה, ובקרב הגברים הוא הידרדר ל-49% לעומת 70% בינואר. הפער מהחברה היהודית עצום, של עשרות אחוזים. הנתונים המקבילים בחברה היהודית הלא חרדית מראים שיעור תעסוקה של 64% בגברים, ו-52% בנשים.

אלא שהקורונה רק הקצינה את המשבר התעסוקתי של החברה הערבית, שהחל כבר קודם. תחאוכו אומרת ל"גלובס" שהקשיים של המועסקים בחברה הערבית החריפו בשנים האחרונות, רמת ואיכות התעסוקה יורדת והקורונה נתנה מכה אנושה נוספת.

הגברים נפגעים יותר מהנשים

לדברי תחאוכו, קבוצות הגיל הצעירות יותר הן הסובלות העיקריות מהירידה בתעסוקה. המובטלים עד גיל 44 מהווים 76% מכלל המובטלים בחברה הערבית נכון לנתוני יולי 2020. הבעיה חריפה במיוחד בתעשייה ובעבודות שאינן דורשות השכלה או מיומנויות מיוחדות. רוב הגברים בגיל העבודה, בהיפוך תמונה מהנשים הערביות, הם בעלי השכלה בסיסית בלבד. הנתון הזה מסביר את הירידה בתעסוקה בתעשייה, שבה האוטומציה מחליפה ידיים עובדות.

חתאוכו נותנת הסבר מעניין לפער ההשכלה הזה בין נשים לגברים: "בחברה הערבית הסיכוי הכמעט יחיד של נשים להגיע לעצמאות כלכלית הוא דרך השכלה. כך קובע המבנה החברתי. ההורים הם הדוחפים את הנשים להשכלה גבוהה ומשקיעים בהן הרבה יותר, שכן זו הדרך היחידה להתקדם. ומה עם הגברים/הבנים? אלה יוכלו להסתדר בתעסוקה כי הכול פתוח בפניהם".

ד"ר מריאן תחאוכו / צילום: אורן שלו

הוסיפו לכך את המיקוד של הממשלה בעשור האחרון בהעלאת רמת התעסוקה בקרב הנשים הערביות, שהיה נמוך במיוחד - וכך הגברים באותה חברה נותרו מאחור.

"העולם זז קדימה והגברים בחברה הערבית עומדים במקום", אומרת תחאוכו. "כבר 20 שנה אין שינוי של ממש בשיעור הסטודנטים הערבים הגברים, בניגוד למה שטוענים במל"ג. הם לא הולכים לאקדמיה, אין להם מיומנויות ולכן יכולתם להתפתח ולזוז עם השינויים בשוק העבודה, ולכן הם נפגעים יותר". והנתונים לשנת 2019 מראים זאת באופן מובהק. ירידה של 20%-30% בשיעור התעסוקה של גברים ערבים במקצועות השירותים, המכירות והבלתי מקצועיים ככלל.

משבר הקורונה הכה עוד. שני שלישים מהמובטלים בחברה הערבית לרבות, היוצאים לחל"ת ביולי 2020, היו בעלי השכלה תיכונית לכל היותר, לעומת מחצית המובטלים בחברה היהודית.

גם ההתאוששות היחסית של הקיץ דילגה על רוב החברה הערבית, ושוב בעיקר על הלא משכילים ומיומנים. בעוד שבחברה היהודית בין יולי לאוגוסט שיעור האבטלה ירד ב-5%, בחברה הערבית הוא עלה ב-6% ובקרב בעלי ההשכלה התיכונית ומטה ב-23%.

דרושה תוכנית חירום מיידית

אופי התעסוקה הזה של החברה הערבית משפיע גם על פערי השכר. נכון לנתוני 2018, הפער בין גברים בחברה הערבית לגברים בחברה היהודית עמדו על 70%.

לדברי תחאוכו, תמונת המצב מחייבת תכנית חירום מיידית לטיפול בקטסטרופה התעסוקתית. המלצה ראשונה שלה היא לשנות את מדיניות דמי האבטלה והחל"ת שלדבריה כיום מתמרצים אלפי עובדים להישאר בבית במקום לחזור לעבודה. מי שיוצא מהשוק למשך שנה ויותר, סיכוייו לחזור אליו קטנים בהרבה.

המלצה מרכזית ואסטרטגית היא שיפור מצב מערכת החינוך של החברה הערבית, שלא מכינה מספיק את בוגריה להשתלבות תעסוקתית וכלכלית. עוד בהמלצות, לאחד את הפעילות המפוזרת היום בין כמה וכמה גורמים, שירות התעסוקה שבמשרד הכלכלה, אגף הכשרות וזרוע העבודה שבמשרד העבודה, מערכי סיוע והכשרה המפוזרים במשרדים אחרים כמו המשרד לשוויון חברתי, הביטוח הלאומי ועוד.

לדברי ד"ר טלי מרום, "חייבת להיות כתובת אחת שמרכזת את כל המידע על המובטלים והמועמדים לעבודה. אין מאגר מידע אחד שבו יכול מעסיק למצוא את העובדים הנדרשים לו, והמדינה לא יודעת את תמונת המצב לאשורה. הגוף המאוחד צריך לקבוע ולנהל את ההכשרות; לאתר ולזהות את ביקושי מעסיקים, לזהות צווארי בקבוק וחסמים ולטפל בהם, וכל זה תוך איגום משאבים ומניעת כפילות במערכת".

ד"ר טלי מרום / צילום: אורן שלו

תחאוכו מדגישה את הצורך באבחון תעסוקתי מתקדם משמעותי יותר בחברה הערבית, מאחר שהצעירים בה לא עוברים בדרך כלל את האבחון וההכוונה שעוברים צעירים בחברה היהודית לקראת ובמהלך השירות הצבאי. 

לדבריה, הצעיר הערבי לא יודע מספיק עברית -  כישור בסיסי לשוק העבודה. לפי נתוני המחקר, בן החברה הזאת ששולט בעברית מרוויח 33% יותר מזה שאינו שולט בה. כמו כן, הוא נדרש להכשרה בסיסית משמעותית כדי להתקרב לרמת האוריינות הדיגיטלית בחברה היהודית. היא מציינת מכשול נוסף - צעירי החברה הערבית לא ממש מכירים את שוק התעסוקה הישראלי, את האפשרויות הגלומות בו ואת היכולת שלהם להשתלב. לכן צריך גוף מרכזי שיידע לעשות את ההכוונה הזאת. 

אין הכשרות בערבית

רמי גראור, מנכ"ל שירות התעסוקה, מאשר את תמונת המצב הבעייתית בטיפול המדינה בבעיה. לדבריו, אין גבולות ברורים בין הגופים השונים המטפלים בתעסוקת ערבים. לדבריו, יש מדיניות - גם אם לא אחידה - ביחס לחברה הערבית, אך הזרועות השונות הפועלות בתחום אינן מתואמות ביניהן. הוא הציע להקים ועדת מומחים שתבחן את הסוגיה ותקבע את המהלכים לאיחוד כוחות ואולי אף לגוף אחד שיפעל בתחום הזה, כפי שקורה בעולם המערבי.

גראור מוסיף את בעיית התשתיות הרעועות לרשימת החסמים התעסוקתיים. "בתקופת הקורונה, למשל, ניסינו לקיים קורסים והכשרות בלימוד עברית, אבל בשל התשתיות הרעועות זה לא מצליח - איך אפשר ללמוד עברית דרך הסמארטפון בקליטה סלולרית בלבד", הוא אומר. הוא מקווה כי ניתן יהיה להתחיל בקרוב בקורסים פרונטליים בקבוצות קטנות.

משבר-תעסוקת-הגברים-בחברה-הערבית

בעיה אחרת שהוא עומד עליה היא היעדר מרכזי תעסוקה קרובים ליישובים הערביים. הדבר מוביל להישענות משמעותית על תחבורה, ומאחר שהתחבורה הציבורית אינה מספקת, הקושי התעסוקתי גדל, בעיקר לנשים ערביות. 

בשיחה איתו מתברר שבישראל אין הכשרות מקצועיות ממשלתיות בשפה הערבית. רק כעת מתכננים הכשרות כאלה. הוא מסביר שידיעת השפה העברית הכרחית לשוק העבודה ולכן גם ההכשרות מתבצעות בשפה זו. 

"חייבים איחוד כוחות כרגע - תכלול הפעילות שכן הפיצול פוגע בטיפול אמיתי, ויש צורך בגידול של ממש בתקציבים המיועדים לכך", הוא מסכם. 

מחכים לתוכנית חומש חדשה

לראש הממשלה נתניהו מיוחסת האמירה שמצבנו (הכלכלי) מעולה בניכוי חרדים וערבים, אבל דווקא בגלל האמירה הזו אין כנתניהו להבין שכדי להשתפר במדדים הבינלאומיים ישראל חייבת לקדם את האוכלוסיות האלה. והצעד הכי משמעותי שעשתה ממשלה בישראל בסוגיה הזו היה תוכנית החומש המכונה 922 - לקידום החברה הערבית, שהיקפה 12-15 מיליארד שקל, תלוי איך סופרים, והיא אמורה להסתיים השנה.

נאומו של חבר הכנסת מנסור עבאס יו"ר רע"מ (הרשימה המשותפת) בדיון השבוע הופנה לכן ישירות לראש הממשלה נתניהו: "ראש ממשלה שמסוגל כל יום שני וחמישי להביא תוכנית שלום עם מדינה ערבית, אז הוא כן מסוגל להביא 4 תוכניות מקיפות רציניות ולפתור את הבעיות הקרדינליות של החברה הערבית". והוא מנה אותן - תוכנית מקיפה למיגור הפשע, הנשען על המצוקה הכלכלית, הארכת תוכנית 922 האמורה להסתיים בדצמבר, פתרון למשבר הדיור והכרה ביישובים הבלתי מוכרים שבהם העוני והמצוקה החריפים ביותר. בתום הדיון, ביקש נתניהו פירוט של הבקשות. 

אחד מקשיי מימוש התוכנית הוא אי מינוי מחליף לראש הרשות לקידום כלכלי של החברה הערבית מאז סיום תפקידו של איימן סיף לפני שנתיים. התפקיד לא אויש זמן רב, ובסוף השנה שעברה מונתה ממלאת מקום, ליאור הנץ, שהניחה את היסודות לתוכנית החומש החדשה, אבל מינוי של קבע בושש להגיע, בין השאר בשל המשבר הפוליטי המתמשך. השבוע התקיים עוד שלב בוועדת האיתור לתפקיד, וההערכה היא שאם לא תיפול הממשלה יהיה מינוי עד סוף השנה.

משרדה של שרת הפריפריה מירב כהן כבר פנה להארכת תוכנית 922 כדי שניתן יהיה לממש את הכספים שטרם מומשו, ובינתיים מכינים שם גם את תוכנית ההמשך.

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35