גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמנות ההליכה בין הטיפות: הנאום האחרון של נגיד בנק ישראל מדאיג מבחינה כלכלית

בשבוע שעבר נשא נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון נאום על מצב המשק ● בשפתו הדיפלומטית הוא לא חסך ביקורת מהממשלה והפוליטיקאים שלנו, והציע לקדם מהלכים כלכליים - לפני שיהיה מאוחר מדי ● הנגיד התהלך על החבל הדק שבין קריאה לפעולה לבין פגיעה בדירוג האשראי של ישראל

ד"ר אמיר ירון / צילום: יונתן בלום
ד"ר אמיר ירון / צילום: יונתן בלום

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון הציג ביום חמישי האחרון נאום, שכולו הליכה בין הטיפות ודילוג מעל מוקשים. ירון דיבר במסיבת העיתונאים שבנק ישראל מכנס אחת לרבעון, לרגל פרסום הודעת הריבית ותחזית מעודכנת של חטיבת המחקר של הבנק.

ההודעה של יום חמישי האחרון עוררה עניין מיוחד: החלטת הריבית הראשונה של בנק ישראל לאחר היציאה מהסגר השני. על רקע התממשות התרחיש הפסימי יותר של הבנק, של גלי תחלואה וסגרים, החליטה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל להותיר ללא שינוי את שער הריבית. כפי שצפו אנליסטים, העדיפה הוועדה בראשות הנגיד הגדלת מסגרת תכנית רכישות האג"ח הממשלתיות ב-35 מיליארד שקל נוספים (ל-85 מיליארד) ועל אשראי בריבית שלילית לבנקים, שיתחייבו להעמיד אותו לרשות עסקים קטנים בריבית מקסימום של פריים פלוס 1.3%.

על-רקע המציאות הכלכלית העגומה הזו, ושיתוק פוליטי שמאיים להותיר את ישראל ללא תקציב שנה שנייה ברציפות, הציג ירון גרסה שנועדה גם להלחיץ את הממשלה לפעול סופסוף, גם להרגיע את חברות דירוג האשראי, גם ה בכלל ושר האוצר ישראל כ"ץ בפרט.

על הסיכון להורדת דירוג אשראי

"האלמנטים הבסיסיים של הכלכלה מאוד טובים וחברות דירוג האשראי מבינות את זה. יחד עם זה, כמובן שהם היו רוצים לראות שהמשילות התקציבית באה לידי ביצוע וזה כמובן אספקט שהם יעקבו אחריו"

"כמובן שחברות הדירוג ירצו לראות, וכולנו רוצים לראות, תקציב 2021 בהקדם האפשרי. מתווה מסודר, שלא ישאיר אותנו עם תקציב המשכי לתוך 2021. עוד לא דיברתי איתם, אבל אני מניח שזה משהו שהם בוחנים ומסתכלים עליו - שלפחות יהיה מתווה מוסדר ליצירת תקציב ל-2021"

מטבע הלשון החדש שטבע נגיד בנק ישראל הוא הכותרת של השיחה שלו. למה מתכוון ירון כשהוא מדבר על "משילות תקציבית"? השימוש במילה "משילות", הלקוחה מהז'רגון החביב כל-כך על ראש הממשלה בנימין נתניהו, מקבל כאן פתאום טוויסט מפתיע: נתניהו (לצד מנהיגים נוספים בימין) הוא הרי זה שהתלונן על עוצמתם המופרזת של הפקידים שמונעים ומסכלים את ביצוע מדיניותו של הדרג הנבחר. אלא שבמקרה של התקציב אף אחד לא בא בטענות לדרג המקצועי, שדווקא תמך בהתחלה בדחיית התקציב ל-2021. המחדל הוא כל-כולו של הדרג הפוליטי.

מרבית האנליסטים בבתי ההשקעות ובבנקים סבורים, כי התרחיש של הורדת דירוג האשראי יהפוך ממשי אם ממשלת ישראל לא תשכיל לאשר תקציב מדינה אחראי ורציני לשנת 2021, לאחר יותר משנה של התנהלות ללא תקציב. על הרקע הזה, דבריו של הנגיד נשמעים כמו האנדרסטייטמנט של המאה.

הסיבה לכך היא שהנגיד מנסה לעשות כאן איזון עדין בין מספר שיקולים כבדי משקל. מצד אחד הנגיד מודאג מהאפשרות שלא יאושר תקציב מדינה ל-2021 והמדינה תיגרר לשנה נוספת של תקציב המשכי. הוא גם יודע שיש מעט מאוד סנקציות שיכולות להרתיע את הפוליטיקאים הישראלים מלמתוח את החבל עוד ועוד.  אחד האיומים הבודדים שעדיין זוכים לאוזן קשבת בממשלה הוא הורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל. לכן חשוב לנגיד להעביר מסר שהמצב אכן רציני.

אבל, מצד שני הנגיד אינו רוצה להיתפס כחסר אחריות ואין לו אינטרס ליצור דאגה גדולה מדי אצל חברות דירוג האשראי - כך שבסופו של דבר יואשם כמי שתרם בעצמו להורדת הדירוג בהבל פיו. במבחן התוצאה נראה שהנגיד הרחיק לכת לטובת הזהירות, והאיום המרומז שלו, ככל שהיה כזה, לא נקלט כלל באוזניים הישראליות הלא-רגישות.

על היחסים עם שר האוצר והלוז לאישור תקציב המדינה

"אני ושר האוצר נמצאים בקשר שוטף, קשר טוב. ברור לי שהוא מחויב לקדם את תקציב 2021 בהקדם האפשרי. וכמובן, זמן שעובר לא חוזר. אנחנו לא בזמנים רגילים, אלא בתקופה שבה נעשו כל מיני שינויים בחוקים אחרים וכל מיני לו"זים הוקדמו, ולכן פה צריך לעשות כמה שיותר כדי להגיע ולנסות לעשות את התקציב הזה בהקדם האפשרי. ומוטב אם אפשר, לא לעשות אותו כך שנצטרך להיכנס לשנת 2021 עם תקציב המשכי"

הנגיד ירון כבר הבין שלשר האוצר הנוכחי ישראל כ"ץ יש רגישות יתר לדעות שונות ולתוכניות כלכליות מתחרות. "רעשי רקע", למשל, הוא כינה את התוכנית הכלכלית שהנגיד הציג לראש הממשלה ביוני. ירון נשאל לגבי דברים שאמר בראיון לגלי צה"ל, שמהם עלה שאפשר להעביר בזמן תקציב ל-2021. כ"ץ הסביר, כידוע, שאין אפשרות להספיק ולאשר תקציב כזה בכנסת עד פברואר. כשנשאל ביום חמישי שעבר לגבי הסתירה לכאורה בין שתי הגרסאות, מיהר הנגיד לבצע חילוץ לאחור וסיפק גרסה מרוככת ומסוייגת, שאפילו שר האוצר כ"ץ היה יכול לחתום עליה בלב שלם.

על ההשפעה של אי הוודאות הפוליטית על הכלכלה

"אי-ודאות באופן כללי זה גורם שלילי לכלכלה עסקים רוצים ודאות, צרכנים צריכים ודאות וזה מצמצם את הפעילות הכלכלית... ובוודאי היינו רוצים לראות גם מאיצי צמיחה, פעילויות ששמות את תקציב הממשלה במאיצי צמיחה. יש משרדים שצריכים לפעול, יש גופים שעובדים מול המשרדים שרוצים לראות את זה. ככל שנקדים לעשות את זה - כך נוכל לצאת מהמשבר מהר יותר וטוב יותר"

גם כאן העדיף הנגיד לספק תשובה פתלתלה לשאלה ישירה ופשוטה שנשאל: האם אי-הוודאות הפוליטית בישראל אינה פוגעת בכלכלה? לצד האמירה הכללית שאי-ודאות זה דבר רע (תיראו מופתעים), מוסיף הנגיד גם הסבר חלקי ומשתמע על הנזק האדיר שנגרם כתוצאה מאי-אישור תקציב (מעבר לסיכון של הורדת דירוג האשראי): היעדר תוכניות לעידוד הצמיחה, היעדר תוכניות עבודה למשרדי הממשלה, או במלים אחרות העמקת המיתון והארכתו.

על תוכניות הצמיחה של בנק ישראל

"יש דברים תומכי פריון. היינו רוצים להשמיש כמה שיותר מהם ב-2021, כמו דיגיטציה, תשתיות מסוימות, שינוי ושיפור במערכות החינוך ממבנים ומלמידה מסוג אחר, וכוח אדם - אלה דברים שבאופן טבעי צריך לעשות אותם. הם צריכים להיות חלק של אותן תכנית ארוכות טווח. דיברנו על המטרו - יש דברים שאפשר לעשות מיד ויש דברים שצריך לתכנן עבורם וחלק מההשקעות בהם יגיעו ב-2022"

ההסתכלות לטווח ארוך היא נושא שנגיד בנק ישראל עודד במרץ בתחילת כהונתו, אך הלך ונזנח, לאחר שלא זכה לאוזן קשבת בדרג הפוליטי. באמירות האלה מעלה הנגיד את זכרה של התוכנית הכלכלית שבנק ישראל הכין, תוכנית שכוללת גם רגל של צמיחה ועידוד הפריון במשק.

על אפשרות הורדת הריבית לאפס

"הכלי של ההרחבה הכמותית הוא הכלי הנכון ביותר לעת הזו. זה לא אומר שלא נשתמש בכלי הריבית בעתיד. אם יתפתחו האירועים הנכונים עבורנו, נוכל להשתמש גם בכלי הזה. אם היינו חושבים שהריבית השלילית היא הכלי הנכון בעת הזו זה מה שהיינו עושים"

הנגיד מבהיר כאן שהאפשרות להוריד את שער ריבית משערה הנוכחי (0.1%) לאפס תעלה על הפרק רק במצב של החמרה משמעותית נוספת בתחלואה ובמצב המשק. מאחורי ההסבר הזה עומד שכנוע עמוק בוועדה המוניטרית של בנק ישראל, שהפחתת הריבית בעשירית האחוז לא תשיג הרבה במישור המעשי.

על אפשרות הגדלת ההתערבות בשוק המט"ח

"אנחנו רואים בהרבה תחומים דווקא יציבות מסוימת. בתחום הייצוא, שער החליפין נבדק על-ידינו כל הזמן ואם נראה שיש סטייה מהותית מאותו חלון משתנה - נתערב במידת הצורך"

העובדה שהשקל שוב נסחר ברמות שיא מול המטבעות הזרים, למרות כל הנתונים הכלכליים הקשים ואי הודאות הפוליטית - אינה מדאיגה במיוחד את הנגיד. כל עוד הייצוא הישראלי נמצא במצב נסבל אין מקום לצפות מבנק ישראל לשינוי דרמטי במדיניות ההתערבות בשערי המט"ח.

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו