גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלומות טכנולוגיים: "לעבוד מהבית", ב"אוטו", הכלב שיוציא אתכם לדייט, ולהיות חקלאי בשלט רחוק

פרויקטי הגמר של הסטודנטים במחלקות עיצוב תעשייתי והנדסת תוכנה במכללת "שנקר" מציגים עתיד שבו הגבולות בין הבית לעבודה ולמרחב הציבורי מיטשטשים, הכלבים מוציאים את הבעלים לדייטים ולהפך, ואפשר לגדל עציצים דרך הנייד ולקבל אותם עד הבית

מפתחי אפליקציית Dog's Life / צילום: אחיקם בן יוסף
מפתחי אפליקציית Dog's Life / צילום: אחיקם בן יוסף

אחד הדברים המשמעותיים שלימד אותנו משבר הקורונה הוא שהעתיד הטכנולוגי הרבה יותר קרוב ממה שיכולנו לדמיין. הכורח אילץ אותנו לאמץ טכנולוגיות חדשות שהיו שם כל הזמן ורק חיכו ליום שנתחיל לנצל אותן. פרויקטי הגמר של הסטודנטים במחלקות העיצוב והנדסת התוכנה מאפשרים הצצה אל העולם שמחכה לנו מעבר לפינה. עולם שבו שלל יישומים טכנולוגיים יבשילו ויתמזגו זה עם זה לכדי קונספטים חדשים. קונספטים שהיום מסעירים את הדמיון, ובשנים הקרובות יהפכו, אולי, למציאות.

מרחב פרטי אורבני נייד

יותר ויותר מתחוור שעולם העבודה כפי שאנו מכירים אותו עובר טלטלה וייתכן שלעולם לא ישוב להיות כשהיה. כבר היום ברור ש"עבודה מהבית" היא לא תענוג גדול ולא פתרון קבע. בכלל, "קבע" יצא לחופשת קורונה וכמר אין כמעט ספק שלעולם לא נחזור למציאות שבה כמעט כולם עובדים במקום העבודה.

העולם הזה עמד בבסיס עבודתו של הסטודנט יניב בליקוף - עולם שבו רכב אוטונומי מדרגה חמש, הגבוהה ביותר, היא כבר מציאות, ומטשטש את הגבולות ביניהם. לפרויקט שלו קרא בליקוף "Urban Transportable Personal Space" - חלל אורבני אישי סופר נייד.

חלל אורבני אישי סופר נייד / עיצוב: יניב בליקוף

רציתי שמי שרואה את הפרויקט יבין שמדובר ברכב אך באחד לא שגרתי, אחד שמבשר על עתיד אחר. היה לי חשוב להתייחס לעומק ולמשמעות הכוללת של הפרויקט על הסביבה שלו ועל האדם שמשתמש בו", הסביר בליקוף את מטרת הפרויקט.

"זה לא חדש שאנחנו על סף עידן חדש של נסיעה אוטונומית, אלא שהתא האישי יכול להיות מונע באמצעות יחידת הנעה אוטונומית נפרדת. פעולה זו של הפרדת תא נוסעים מיחידת ההנעה מאפשרת סטנדרטיזציה של ייצור יחידת ההנעה מצד אחד, ואפשרות יצירת סוגי תאים שונים מצד אחר. פרויקטים כאלה כבר קיימים. אבל אני בחרתי להתעמק באנשים החיים ועובדים בעיר, ובתרחיש שימוש יומיומי, שגרתי, של נסיעה לעבודה ויום העבודה במשרד", הסביר בליקוף.

"כך יצרתי מערכת ניהול תנועה עירונית דרך עיצוב תא אישי המתנייד באמצעות יחידות הנעה נפרדות, אוטונומיות ושיתופיות. יחידות ההנעה מוזמנות דרך אפליקציה בטלפון הסלולרי ואוספות את התא ביחד עם בעליו ליעד נבחר. יחידות ההנעה, בשל היותן אוטונומיות, מסונכרנות כולן למערכת בקרה היודעת לנתב את זרימת התנועה בעיר, בשאיפה לייעל את התחבורה וחיי היום יום בעיר, בעוד שהתאים מספקים מרחב אישי בסביבה ציבורית.

התאים משמשים כמרחב עבודה ומיועדים לשהייה ממושכת, גם בזמן עגינה, לסיפוק צרכיו היומיומיים של המשתמש בסביבת העבודה".

האתגר העיקרי בפרויקט, המשיך והסביר, "היה בחיבור יחידת ההנעה, התא הנראות החיצונית של התא ועיצוב הפנים שלו לכדי מוצר אחד. מה בן אדם צריך במרחב העבודה שלו? כמה מקום הוא צריך? לאן הוא צריך להגיע? לאן הוא היה רוצה להגיע? איך מתבצעת ההעמסה והפריקה של התאים מיחידות ההנעה שאוספות אותם? איך נראה מרחב עבודה משותף כשכל אחד מגיע עם המשרד שלו? אלו רק חלק מהשאלות שליוו אותי בפרויקט ויצרו אצלי את ההבנה והצורך לשלב בין עולמות שונים בעולם העיצוב: מתכנון אורבני דרך אדריכלות, עיצוב פנים, עיצוב רכב ועיצוב מוצר".

לגדל צמחים מרחוק, דרך האפליקציה

משבר הקורונה, השהייה הממושכת בבתים וטרנד הבישול הביתי העיר אצל אנשים רבים את החקלאי הרדום שבהם. אך מה עושים אם רוצים לגדל ואין מקום או זמן לשם כך? אז לא, הפעם אנחנו לא מדברים על משחקי מחשב כמו "פארמוויל" וממשיכי דרכו, אלא על מערכת פיזית לחלוטין שמאפשרת לגדל צמחים מרחוק.

מערכת Plant'y מאפשרת גידול צמחים מרחוק, בסביבה מושלמת, מבלי להשקיע מאמץ וזמן מיותר, דרך הסמארטפון ושליחתם עד בית הלקוח. המערכת כוללת מצב אוטומטי ומאפשרת תכנית גידול קבועה או מצב ידני שידרוש מהמשתמש להגדיר תנאי גידול. המערכת כוללת מצלמה שנותנת גישה תמידית לווידאו של הצמחים וגם זיהוי מחלות עלים עם בינה מלאכותית.

מיכאל רוקיטקו ויבגני אלטרמן, מפתחי Plant'y / צילום: אחיקם בן יוסף

מערכת שפיתחו הסטודנטים מיכאל רוקיטקו, יבגני אלטרמן ומנחה ד"ר עמית רש, שאפשרת גידול מרחוק של צמחים באדנית, על פי פרמטרים ראשוניים שנקבעים מראש ובעזרת אפליקציה שמאפשרת לשלוט על התהליך מרחוק - על כמות המים, התאורה וטמפרטורת האוויר. המערכת, שלדברי הבוגרים כבר נמצאת בשלב הוכחת התכנות ופועלת מזה כשלושה חודשים, כוללת מצלמה שניתן להזיז מצד לצד, לצלם את הצמחים, ולאתר מחלות באמצעות בינה מלאכותית. בסוף תהליך הגידול ניתן לבקש לשלוח את הצמחים עד הבית.

המערכת מורכבת מהתקן פיזי מתפרק בגודל 80X120 ס"מ, שכולל מצלמה שמשדרת וידאו בלייב, מערכת השקיה, מערכת שמירת טמפרטורה, מערכת תאורה מיוחדת לצמחים וחלק של תוכנה הכולל אפליקציית מובייל המותקנת על הסמארטפון ואתר ניהול.

הטינדר של הכלבים

גם מי שלא חובב כלבים יודע, ש"מפגש" לא מוצלח בין כלבים שמטיילים עם בעליהם ברחוב, יכולים להרים בנביכות את כל השכונה. עבור בעלי כלבים, מדובר ביקום מקביל של אינטראקציות חברתיות בין בעלי הכלבים לבין עצמם ובין בעלי החיות לבין עצמן - מי מסתדר עם מי, מי ומי לא, באיזו גינה הכי כדאי לטייל, מתי ועם מי.

אפליקציית "חיי כלב" Dog's Life - שפיתחו חן אהרון, מקס נביאנצב, ודניאל קובלבסקי ממחלקת הנדסה בשנקר, בהנחיית אליפז חבשוש, אסף אלגאווי - מנסה להעלות לרשת את היקום הזה ולשמש כלי שמחבר בין כלבים ובעליהם לבין אנשים חיות ומקומות שיעשירו את חיי החברה שלהם ויהפכו כהגדרתם, "כל טיול לחוויה חברתית מהנה".

"טיולים רבים הופכים למשעממים וחסרי אינטראקציה, הן מבחינת הבעלים שאיננו זוכה לחברה במהלך הטיול והן מבחינת הכלב שאיננו מוציא מספיק אנרגיה בעקבות מחסור של כלבים בגינה או אי התאמה ביניהם", כתבו הבוגרים שפיתחו את המערכת, שלדבריהם, "מלאה בפיצ'רים אשר מקלים על מציאת חברים חדשים לכלבים (ולכם), מציגה גינות כלבים, ובעלי כלבים באזור המגורים, ומאפשרת להכיר בין בעלי כלבים".

מפתחי אפליקציית Dog's Life / צילום: אחיקם בן יוסף

כדי לדעת לשדך בחכמה בין הכלבים, המערכת מדרגת אותם ומעניקה להם ציונים על פי פרמטרים שונים שמחושבים אוטומטית - כמו מרחק כתובת המגורים של בעלי הכלבים זה מזה. פרמטרים נוספים מוזנים ידנית על ידי בעלי הכלבים כמו מינו, מידת הידידותיות שלו, האם הוא ידידותי ואוהב לשחק, לאילו סוג מקומות הם אוהבים לצאת, לכמה טיולים הם יוצאים ביום, האם במהלך הטיול הם הולכים או רצים, או האם הם מסורסים או מעוקרים. קודם המערכת בודקת את מידת ההתאמה הבסיסית בין הכלבים כדי לוודא שאינם מסוכנים זה לזה (כלבים מסוימים מסתדרים פחות, למשל, עם כלבים גדולים או לא מסורסים) ולאחר מכן את שאר הפרמטרים. לאחר מציאת התאמה בין הכלבים נבדקת גם מידת ההתאמה בין הבעלים.

וזה לא הכל. נוסף לאפליקציה, הותקנו חיישני מרחק בקולרים של הכלבים ועל פי החזון חיישנים דומים יותקנו גם בגינות בשיתוף עם הרשויות המקומיות. חיישני הקולר יאפשרו למערכת להבין אילו מפגשים הוכתרו בהצלחה (הבוגרים ערכו מחקר שבו גילו ששלוש דקות הן פרק הזמן הממוצע למשחק בין כלבים שזה עתה נפגשו), כמו גם להתריע מלכתחילה לקראת מפגש מסוכן. חיישני הגינה יאפשרו בהמשך לעדכן ב"לייב" אילו כלבים נכנסו לגינה, כמה זמן הם שהו בה ומתי הם יצאו.

המערכת מסכנת את הציונים שניתנו גם מחישוב ההתאמה בין הכלבים וגם מחישוב ההתאמה בין הבעלים ומעניקים ציון סופי. ציון מתחת ל-60 לא מוצג למשתמשים.

עוד כתבות

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

משפחות החטופים / צילום: Paulina Patimer

משפחות החטופים בדרישה לפגישה דחופה עם רה"מ

מטה משפחות החטופים בדרישה לפגישה דחופה עם ראש הממשלה: "כבר מחר, על מנת לקבל עדכון על מצב העסקה הנידונה" ● מטולה: ארבע פגיעות ישירות בבית פרטי • טיל נ"ט נורה לעבר משאית עופות סמוך למושב רמות נפתלי בגליל העליון - ללא נפגעים • שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן נחת בישראל ● עדכונים שוטפים

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל