גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צעירים כבר לא מתלהבים מיהלומים. ותודה לליאונרדו דיקפריו ומייגן מרקל

המילניאלז כבר לא מתלהבים מיהלומים: זה יקר, לא אקולוגי ולא תמיד ברור מאין הגיעו וכיצד נכרו ● הפתרון הזול והמוסרי: יהלומי מעבדה ● כך נאלצה תעשיית היהלומים להשתנות מהיסוד - ותודה לליאונרדו די קפריו ומייגן מרקל

יהלום מעבדה / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
יהלום מעבדה / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

כשקאמיל מרטין-תומסן התחילה לחפש טבעת אירוסין עם מי שעתיד היה להפוך לבעלה, היא גילתה שהתהליך אינו פשוט כפי שקיוותה. עבור מרטין-תומס בת ה-45, אדריכלית ועוזרת דיקאן, העיצוב היה חשוב, אבל גם העניין המוסרי שמאחורי הטבעת. "הייתי ממש מתוסכלת מהערפול של תהליך קניית יהלום", היא אומרת. "לא יכולתי לחיות עם הידיעה שכדי שיהיה לי חפץ יפה, אני עלולה לפגוע באנשים או בכדור הארץ".

בני הזוג, שמתגוררים לסירוגין בברוקלין ובקופנהגן, ראו טבעות בחנויות יוקרה בארה"ב ובדנמרק, ובהמשך החלו לחפש יהלומי מעבדה. הם למדו שיהלומים שמיוצרים במעבדה זהים מבחינה כימית ליהלומים שנכרים מהאדמה: לשניהם יש כימיה פחמנית ומבנה קריסטל (והם גם מקבלים את אותם הדירוגים של קראט, חיתוך, בהירות וצבע). כשהשניים ראו שמחיר יהלומי המעבדה זול משמעותית מיהלומי הטבע, הבחירה הפכה פשוטה עבורם.

טבעות עם יהלומי מעבדה ברשת פרנק דרלינג הניו יורקית מתחילות ב-690 דולר, ובעיצוב מותאם אישית מחירן מתחיל בכ-1,500 דולר. בני הזוג כל-כך אהבו את מה שראו שם עד שקנו בה שתי טבעות אירוסין.

לאחרונה צץ זן חדש של מותגי יהלומים מקוונים שמציעים טבעות אירוסין עם יהלומי מעבדה - עניין שמאתגר את התפיסה המסורתית שהתכשיטים הנחשקים ביותר צריכים להיות מבוססים על יהלומים מהאדמה. ולא מדובר רק ביהלומי מעבדה, יש גם מותגים שמשתמשים ביהלומים ממוחזרים, ביהלומים עתיקים וגם בכאלה שנחתכים לצורות מודרניות. אומנם, שלא כמו יהלומי מעבדה, כאן העלויות דומות לאלה של יהלומים רגילים, אך הלקוחות אוהבים אותם בגלל שהם מזיקים פחות לסביבה.

מלבד "פרנק דרלינג" שהוזכרה, מותגים בולטים אחרים בשוק כוללים את C1V1L בניו יורק, סרמוני בלוס אנג'לס ו-Kimaï הלונדונית, שמיגן מרקל, רעייתו של הנסיך הארי, היא לקוחה שלו. חברות השקעות פרטיות מהמרות גם הן על הטרנד הזה, וכך גם כמה ידוענים. ביניהם, ליאונרדו דיקפריו שהשקיע ב-Diamond Foundry מסן פרנסיסקו, כשזו גייסה מעל 100 מיליון דולר ב-2015.

תהליך ההפקה במעבדה מתחיל ביהלום זעיר שנקרא גרעין יהלום (שלעיתים הוא ממכרה ולעיתים מופק בעצמו במעבדה). יש שתי טכניקות ליצירת יהלום חדש, שתיהן - שימוש בטמפרטורה גבוהה בלחץ או ציפוי באידוי כימי - מחקות את התנאים שיוצרים יהלומים במעבה האדמה, רק בקצב מהיר בהרבה. יצירת יהלום של קראט אחד (חמישית גרם או 200 מיליגרם) במעבדה נמשכת שבעה עד עשרה ימים. יהלום של שלושה קראט מצריך כחודש עבודה. אחר כך הם נחתכים לצורות המסורתיות.

כדי להרגיע את החששות האתיים מכך שיהלומים שנכרו מהאדמה עלולים לממן טרור ואלימות של ארגוני מורדים, רוב חברות הכרייה מעניקות כיום ליהלומים שלהן אישור שנקרא "תהליך קימברלי", שמקורו בהחלטה של עצרת האו"ם משנת 2000 שיצרה סטנדרט בינלאומי שאמור להבטיח שהם לא מגיעים מאזורי עימות.

מבקרי האישור הזה טוענים שההתמקדות ב"יהלומי דמים" משכיחה צורות אחרות של ניצול עובדים, כולל עבודת ילדים ושכר לא הוגן, ושהמעקב אחרי התהליך נפסק אחרי החיתוך והליטוש של היהלום. יש חברות תכשיטים שהוסיפו סטנדרטים משלהן מעבר ל"תהליך קימברלי", כמו קבוצת דה בירס, שיצרה סטנדרט שכולל הקפדה נוספת על זכויות אדם ועל חוקי עבודה. בנוסף, החברה משתמשת בתוכנית מעקב עצמאית אחרי היהלומים עד שהם מגיעים לחנויות.

טסלה של יהלומי היוקרה

בלייקלי תורנטון, 34, השיק את חברת התכשיטים שלו שנקראת C1V1L ב-2019 והיא התמקדה בשרשראות וצמידים מתערובת של זהב וכסף. כדי להתרחב לטבעות אירוסין ועוד תכשיטי יוקרה הוא החל לשתף פעולה עם ספק יהלומי מעבדה, ומעיד שהכול משתנה "ברגע שהלקוחות מבינים שיהלומי מעבדה אינם דמויי יהלום. אני רואה ביהלומי מעבדה את טסלה של יהלומי היוקרה", הוא אומר, "אנשים שאולי חשבו לקנות מרצדס אבל אומרים לעצמם: ‘אני לא רוצה לקנות מנוע 12 בוכנות שיזהם את הסביבה של הילדים שלי'".

יחד עם זאת, ההשלכה הסביבתית המדויקת של ייצור יהלומי מעבדה בהשוואה לכריית יהלומים טבעיים אינה ברורה לגמרי. דוח "עתיד כדור הארץ" של ה-BBC ניסה בתחילת השנה להעריך אם תהליכי הייצור במעבדה נקיים יותר מכרייה, ולא הגיע למסקנה חותכת. הטענה הייתה שהעדר שקיפות מקשה על קבלת נתונים מדויקים בכל הנוגע לפליטת הפחמן בתהליך. אבל ניתוח מ-2014 של חברת הייעוץ פרוסט אנד סליבאן, לדוגמה, כן מצא שהפקת יהלומים טבעיים דורשת יותר מפי 2 אנרגיה בהשוואה לייצור במעבדה.

אי הוודאות הזו היא חלק מהסיבה לכך שג'ס האנה, 29, וצ'לסי ניקולסון, 31, הקימו את חברת הטבעות שלהן, Ceremony, שמשתמשת רק ביהלומים וזהב ממוחזרים (הן לא משתמשות במונח "טבעת אירוסין" כי מבחינת חלק מהלקוחות שלהן זו תפיסה מיושנת). העיצובים שלהן נקיים ומודרניים ורבים מהם מיועדים לשני המינים. "כל יהלום שאנחנו משתמשות בו הוא כבר בשרשרת האספקה", אומרת ניקולסון, "ולכן זה משהו שיש לנו שליטה עליו".

לשבת בבית ולבחור טבעת

יהלומים הפכו לשם נרדף לטבעות אירוסין מאז שנות ה-30, אז השיקה חברת היהלומים דה בירס קמפיין שיווקי מוצלח. היא העניקה יהלומים לכוכבי קולנוע עבור הצעות הנישואים שלהם, ואפילו הביאה מרצים לתיכונים להרצאות על יהלומים. בשנות ה-40 היא השיקה את קמפיין "יהלומים לנצח" שהפך למפורסם.

דה בירס משקיעה בטכנולוגיית יהלומי מעבדה בעיקר מפני שהיא רוצה להפוך אותם לרכיבים של תכשיטים לשימוש יומיומי, שלא בהכרח נחשבים להשקעה. קבוצת הייצור שלה, אלמנט סיקס, מתמקדת ביהלומי מעבדה כבר מסוף שנות ה-50, והחברה לצרכנים, לייטבוקס ג'ולרי, הושקה ב-2018 ומוכרת תכשיטים עם יהלומי מעבדה כחולים ו-ורודים בנוסף ללבנים. סגן נשיא קבוצת דה בירס, סטפן לוסייה, אומר שהקבוצה חששה ששיווק יהלומי מעבדה יבלבל את הצרכנים שרגילים ליהלומים טבעיים, ולכן היא הקימה את לייטבוקס (כחברה נפרדת).

יהלומי המעבדה זולים בהרבה מהמקור

ג'סיקה וורץ', 27, ודיסני ניוהאוס, 27, גדלו במשפחות יהלומנים בתעשיית היהלומים באנטוורפן. ב-2018 הן השיקו את חברת יהלומי המעבדה שלהן, Kimaï, עם תכשיטי אופנה: עגילים, מחרוזות ועגילים מטפסים, שאחד מהם ענדה כאמור מיגן מרקל בשנה שעברה.

אך יותר ויותר לקוחות מגיעים אליהן בגלל טבעות האירוסין. "לדור שלנו חשוב יותר המקור של הדברים הללו, מהיכן אנחנו קונים אותם", כתבו המייסדות באי-מייל. "הן רוצות אפשרות מעקב, אריזות מתכלות ולדעת שהאנשים שמעורבים בהכנת התכשיטים שלהן זוכים לשכר ותנאי עבודה הוגנים".

יש גם קונות צעירות שאינן מעוניינות במה שכרוך בדרך כלל בקניית טבעת אירוסין. עבורן התהליך הזה הוא מפחיד ולא מותאם אישית. האתר של פרנק דרלינג - המותג שבו מצאה האדריכלית מרטין-תומסן את הטבעת שלה - כולל אלמנטים של אמנות משעשעת ופונטים כחולים, שהופכים את רכישת הטבעת לאירוע פחות מונומנטלי.

הלקוחות בוחרות במחשב את העיצוב שלהן, את החומרים - 18 קראט צהוב, לבן, ורוד או פלטינה - את גודל הטבעת ואם הן מעדיפות יהלום מעבדה או ממוחזר. אם הן בוחרות לקנות טבעת אחידה, הן יכולות לחפש אפשרויות במאגר היהלומים הממוחשב.

הלקוחות יכולות גם לבחור טבעת מותאמת, ולשחק בערכת התנסות בבית שכוללת ארבעה סגנונות של טבעות חיקוי. "זו אופציה שבה רוב האנשים מעולם לא קנו בעבר, וכניסה לחנות תכשיטים היא דבר מפחיד", אומרת המייסדת המשותפת והמנכ"ל קיגן פישר, שהשיקה את החברה עם בעלה ג'ף סמית ב-2019. "בבית שלך, היכן שנוח לך, אף אחד לא מסתכל עליך ואתה יכול לעשות כמה צילומים שאתה רוצה. ככה יש הרבה פחות לחץ".

עבור דור המילניום, שידוע בהעדפת חוויות על פני חפצים, תג המחיר עשוי להיות הנקודה המשכנעת ביותר. "אתה יכול להוציא סכום כפול תמורת יהלום שנכרה מהאדמה, או לא לעשות את זה, ולצאת לירח דבש יפה יותר", אומרת פישר.

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר