גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלפי רפורמים נשמטים מהספירה של הדתומטר האורתודוקסי

בעוד פוליטיקאים דתיים מבטלים את התנועה הרפורמית כקומץ מעוט-חברים, סקרים מציגים יותר מחצי מיליון ישראלים שמזדהים עם הזרמים הליברליים ● אבל העובדה שרבים מהם לא מבקרים לעולם בבית כנסת ולא משתתפים בטקסים, מעוררת תהיות ● הרב גלעד קריב: אל תמדדו אותנו בדתומטר האורתודוקסי ● המשרוקית של "גלובס"

מיכאל מלכיאלי / צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת
מיכאל מלכיאלי / צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת

ברגעים שהמאבק הפנים-יהודי מתלהט, פוליטיקאים אורתודוקסים שולפים נגד הרפורמים את הקלף המספרי. זה זרם דתי? בקושי זרזיף. הקלף הזה שימש את ח"כ מיכאל מלכיאלי מש"ס בעימות שהתנהל לאחרונה סביב כהונת הרב הראשי הספרדי, יצחק יוסף, בבית הדין הרבני. המרכז הרפורמי לדת ומדינה הגיש לנציב תלונות הציבור על שופטים תלונה בשל התבטאויות של יוסף נגד מערכת המשפט. מלכיאלי, בראיון לרדיו צפון, הגיב בביטול. "הרפורמים הם אפילו לא שמינית אחוז כאן בארץ", הוא אמר. "הם עושים רעש כאילו יש להם פה מאות אלפי אנשים. יש להם איזשהו כותל שלפי הרשות הם יכולים להתפלל בו. מישהו ראה שם פעם רפורמים? הם באים לעשות רעש וללכת".

שמינית האחוז מהיהודים הם בערך 8,500 איש ואישה. בצלאל סמוטריץ', בהתבטאות שבדקנו לפני כמה שנים, היה נדיב עוד פחות. "אין היום בישראל 3,000 רפורמים", הוא אמר. "זה קומץ של פרובוקטורים". אבל אם יש למספרים האלה בסיס עובדתי, הנוכחות של התנועה בשיח הציבורי היא כמעט חידה.

סקרים, רבותיי, סקרים

כמה רפורמים באמת יש בישראל? זרמים דתיים לא מנפיקים דרכון רשמי. הדבר הקרוב ביותר לדרכון רפורמי הוא תשלום דמי חבר באחת מ-50 קהילות רפורמיות שפועלות בישראל. לפני נתוני התנועה עצמה, כ-5,000 משפחות ויחידים רשומים בקהילות האלה, שמהווים בערך 10,000 נפש - דומה למספר שמלכיאלי נקב בו. גם אם נוסיף לכאן את חברי הקהילות הקונסרבטיביות - שבשיח הישראלי מקובצים לפעמים עם הרפורמים - לא נגיע אלא לכמה רבבות. ב-80 הקהילות של התנועה המסורתית (שמם של הקונסרבטיבים בישראל) רשומים קצת יותר מ-10,000 חברים.

ליהדות הליברלית יש הרבה אוהדים מבחוץ

אלא שסקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות מספרים סיפור אחר לחלוטין, על מאות אלפי ישראלים שמשתייכים לשני הזרמים הלא-אורתודוקסיים. סקר של מכון PEW האמריקאי העלה ב-2016 ש-3% מיהודי ישראל משתייכים לזרם הרפורמי ועוד 3.2% לזרם הקונסרבטיבי. במספרים, זה אומר 322 אלף נפש בשתי התנועות, פי 15 ממצבת החברים הרשמית.

סקרים דומים העלו מספרים גבוהים יותר: 4% רפורמים ו-3.2% קונסרבטיבים בסקר של המכון הישראלי לדמוקרטיה מ-2013; 6% רפורמים ו-6% קונסברטיבים בסקר "פאנל פוליטיקס" מ-2015; 7% רפורמים ו-5% קונסרבטיבים בסקר של חדו"ש מ-2016; 7% רפורמים ו-4% קונסרבטיבים בסקר "דיאלוג" מ-2017, ובסקר מעודכן של חדו"ש שנעשה השנה. הגדיל מכולם דוח של המכון למדיניות העם היהודי מ-2018, שסיווג 8% מיהודי ישראל בזרם הרפורמי ו-5% בזרם הקונסרבטיבי: קרוב ל-900 אלף נפש בשני הזרמים.

מה קורה כאן? כל האומדנים האלה נשענים על שאלה דומה שהוצגה לנשאלים - "עם איזה זרם ביהדות אתה מזדהה" או "לאיזה זרם אתה משייך את עצמך". הם חושפים ציבור ישראלי גדול שמעדיף להגדיר את עצמו דרך אחד הזרמים הלא-אורתודוקסיים, אף שרובו לא מקבל ביטוי בפנקסי הקהילות. רוב הציבור הזה, באותם סקרים עצמם, מתאר את עצמו כחילוני או מסורתי.

מפלגה היא יותר מסך מתפקדיה

האם הרגשה אישית היא בסיס מספיק להגדרת השייכות לזרם דתי? דן פפרמן, עמית מחקר במכון למדיניות העם היהודי, טוען שזה לא מופרך. למעשה, הוא מסביר, גם אומדנים של מספר האורתודוקסים בישראל מבוססים בין השאר על הגדרה עצמית. השיוך לבתי כנסת ולמוסדות חינוך לא מספר הכול. זיהוי של זרם דתי עם מספר החברים המשלמים היא גישה שהולמת את יהדות ארצות הברית, מרכז התנועה הרפורמית, פפרמן מסביר במחקרו "זרמים בעלייה". שם בית הכנסת הוא לא רק מקום תפילה, אלא מרכז החיים היהודיים מבחינה חברתית וחינוכית. "תשלום דמי החבר משמש איתות להזדהות פעילה ומכוונת עם הקהילה היהודית", הוא כותב, ולכן בחו"ל יותר ממיליון יהודים הם חברים רשמיים בתנועה. בישראל, לעומת זאת, כל המדינה היא בלשונו "מרכז קהילתי גדול"; תנ"ך ועברית נלמדים בבתי הספר; החגים והשבת מתקיימים במרחב הציבורי.

זה מסביר לכאורה איך היהדות הליברלית "עושה כל כך הרבה רעש". אדם יכול להיות רפורמי או קונסרבטיבי גם בלי מסגרת ארגונית קשוחה. השפעה של זרם דתי, כמו ההשפעה של מפלגה, לא תלויה רק במספר המתפקדים הרשומים.

ובכל זאת, כמה נורות אזהרה מלמדות שהבעת הזדהות בסקר היא בסיס רופף מדי לשייכות משמעותית לתנועה. הנורה הראשונה היא עצם הפערים בין הסקרים. האומדנים על כוחם של הזרמים הליברליים נעים בין 5% ל-13%. נורה שנייה ואדומה היא עקביות נמוכה מאוד של התשובות לאורך זמן. השאלון של המכון למדיניות העם היהודי - זה שהניב את האומדן הגבוה ביותר - הוצג לאותם נשאלים ב-2018 וב-2019. התברר ש-87% מאלה שהזדהו כרפורמים בסקר הראשון נמלכו בדעתם כעבור שנה. 8% מהם הזדהו הפעם כקונסרבטיבים, 4% כאורתודוקסים, והשאר כחסרי זרם. אצל אלה שהזדהו בתור קונסרבטיבים ב-2018, שיעור הנשירה בסקר השני היה "רק" שני שלישים.

אם הסקר הזה מייצג את האוכלוסייה, יוצא ששלושה רבעים מ-800 אלף "חברים" בזרמים הליברליים מחליפים את נאמנותם מדי שנה. גם מחברי הסקר תהו על הממצא הזה.

הזדהות נזילה ורופפת

כיוון להסבר נמצא בסקר של "פאנל פוליטיקס". החוקרים הציגו לנשאלים שאלת המשך: האם ההזדהות עם הזרם שבחרת מתבטאת "ברמה הקהילתית", או רק "ברמה האישית"? רק 30% מאלה שהזדהו עם הרפורמים והקונסרבטיבים ענו שהם משתתפים בפעילות קהילתית. אצל מי שהזדהו כאורתודוקסים התמונה הייתה הפוכה. כמעט 75% מהם - שמייצגים כ-1.8 מיליון ישראלים - אמרו שהם משתתפים פעילים.

מידע שנאסף על שיעור ההשתתפות בטקסים וקבלת שירותי דת של הזרמים הליברליים מצביע על סדרי גודל דומים. פפרמן, במחקרו "זרמים בעלייה", מצטט הערכות פנימיות על מספר הישראלים שהשתתפו לפחות ארבע פעמים בשנה באירועי התנועה - תפילות, לימוד, וטקסי מעגל חיים כמו בר מצוות, חתונות ולוויות. בתנועה הרפורמית מדברים על 120 אלף איש ואישה. בתנועה המסורתית (קונסרבטיבית) - כ-200 אלף. הרבה פחות מחצי מיליון, הרבה יותר מגרעין החברים בקהילות.

חלק מהטקסים מתקיימים ברחבת התפילה המעורבת בכותל, "עזרת ישראל", שלדברי מלכיאלי עומדת ריקה. בתנועה המסורתית שמנהלת את הרחבה מדווחים שב-2019 התקיימו שם יותר מ-1,400 טקסים. בטקס ממוצע לקחו חלק כמה עשרות אנשים, והמספר לאורך השנה הגיע ל-100 אלף, אם כי לא ברור כמה מהם היו משתתפים חוזרים.

כדי להרגיז את החברה החרדית

"אם משתמשים ב'דתומטר אורתודוקסי', הרחבה ובתי הכנסת באמת ריקים יחסית", מודה מנכ"ל התנועה הרפורמית גלעד קריב. "אי אפשר להשוות את זה להיקף הפעילות האורתודוקסית, שבה הדת תופסת מקום מרכזי". אבל לטענתו ההשוואה לא הוגנת. לתנועות הליברליות יש דפוסים דתיים שונים מאוד, שמצריכים "דתומטר" אחר.

אם נניח שקצת יותר מ-200 אלף ישראלים נוהגים להתפלל, לחגוג בת מצווה או לשמוע הרצאות ברוח הזרמים הרפורמי והקונסרבטיבי - מנין מגיעים 400 ואפילו 800 האלפים שמזדהים עם התנועות בסקרים? פפרמן מסביר זאת בהתרחקות הגוברת מהאורותודוקסיה בקרב חילונים ומסורתיים. חילונים ומסורתיים רבים מעדיפים לקבל שירותי דת מהזרמים הלא-אורתודוקסיים. אבל אצל רבים נוספים, הבעת הזדהות עם הזרמים האלה היא בעיקר הבעת תמיכה, התרסה נגד הרבנות האורתודוקסית, ולא דיווח על שייכות דתית אישית.

אם שייכות לקהילה דתית נמדדת בעשייה, אזי הרבה אומדנים שמוצגים בתקשורת מופרזים. בישראל ישנם בין 200 ל-300 אלף רפורמים וקונסרבטיבים פעילים - רחוק מהקומץ שמתארים היריבים הפוליטיים, אבל גם פחות מהמספרים שבסקרים. בדת, כמו בפוליטיקה, אין טעם להתבשם מסקרים.

לקריאה נוספת:

"זרמים בעלייה: היהדות הרפורמית והקונסרביטיבית בישראל" - דן פפרמן, המכון למדיניות העם היהודי

הערכה שנתית תשע"ט, 2019 - המכון למדיניות העם היהודי

"יהודי אמריקה ויהודי ישראל: דיוקנאות תאומים לפי סקרי פיו - מכון פיו

"בתנועה מתמדת: האתגר הגדול של הרפורמים בישראל" - שמואל רוזנר, מעריב, 27.5.2015

בצלאל סמוטריץ' על מתווה הכותל ועל הרפורמים בארה"ב ובישראל - בדיקת המשרוקית

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור