גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רוצה לישון על זה: הסינים דרשו מידע על תיירים, בכיר ב-Airbnb בחר להתפטר

בפלטפורמת שיתוף הבתים, שעומדת לפני הנפקה לפי שווי של 30 מיליארד דולר, טוענים כי הם שומרים על שקיפות מול המשתמשים ● אולם כשקצין FBI לשעבר פנה לאחד המייסדים בעניין הדרישה הסינית, התשובה הייתה: "אנחנו לא כאן כדי לקדם ערכים אמריקאים"

תן בלצ’רסיק, ממייסדי Airbnb. רוב הלקוחות לא מודעים לכמות המידע עליהם שמגיע לסינים / צילום: Reuters, ISSEI KATO
תן בלצ’רסיק, ממייסדי Airbnb. רוב הלקוחות לא מודעים לכמות המידע עליהם שמגיע לסינים / צילום: Reuters, ISSEI KATO

כש-Airbnb ביקשה להנפיק מניות, אמרו בחברה שהיכולת שלה להמשיך לעשות עסקים בסין היא גורם סיכון למותג ולרווחיות שלה. הכניסה לשוק הסיני הציתה ויכוחים בין בכירי החברה, העוסקת בשיתוף בתים ברחבי העולם, עד כדי כך שאחד המנהלים הבכירים עזב באופן פתאומי בשנה שעברה, כך על פי אנשים המכירים את Airbnb.

במאי 2019 שכרה החברה את שירותיו של שון ג'ויס, סגן מנהל מחלקה לשעבר בבולשת הפדרלית של ארה"ב, לתפקיד "קצין אמון ראשי", שמהותו הייתה לשמור על בטיחותם של המשתתפים בפלטפורמה. לדברי מקורבים לעניין, הוא התפטר בתוך שישה חודשים, על רקע חששותיו לגבי הדרך שבה החברה משתפת את הממשל הסיני במידע לגבי מיליוני המשתמשים שלה.

מינויו של ג'ויס לתפקיד עורר הדים בשעתו. הקצין הבכיר לשעבר ב-FBI החל לחשוש שהחברה אינה שקופה לגבי המידע שהיא חולקת עם הממשלה הקומוניסטית של סין, כולל על אזרחים אמריקאים השוהים במדינה, אומרים המקורבים. הוא גם הביע חשש ממה שהוא הגדיר כמוכנות של Airbnb לשקול בקשות מידע אפילו יותר מעמיקות מצד הסינים.

ממעקב אחר הודעות החברה עולה כי החל מ-2016 הודיעה החברה למשתמשים שהיא חולקת מידע עם המשטר הסיני. ובכל זאת, ג'ויס האמין שרוב האנשים המשתמשים ב־Airbnb אינם מודעים לכמות המידע שהחברה חולקת עליהם, שכלל מספרי טלפון, כתובות דואר אלקטרוני והודעות שנשלחו בין החברה למשתמשים, אמרו שניים מהמקורבים לנושא.

ניק פאפאס, דובר Airbnb, אמר שהחברה מצייתת לחוקים הרלבנטיים, להנחיות ולדרישות שמוצגות בפניה כאשר היא מקבלת בקשת מידע, בדומה לרשתות מלונאות מערביות אחרות הפועלות בסין. "אנו מחויבים להיות שקופים מול הקהילה שלנו, ולגלות את מדיניות המידע שלנו באופן ברור לכל המארחים והמתארחים, על ידי הצגת הודעה ברורה למשתמשים כאשר הם נמצאים בפלטפורמה ודרך התראות רבות אחרות", אמר פאפאס בהודעה. מדיניות מסירת המידע הייתה בתוקף לפני שהצטרף לחברה ג'ויס "והיא ממשיכה עד היום".

כשנשאל על ידי הוול סטריט ג'ורנל על העניין, אמר ג'ויס שלו ולחברה היו "חילוקי דעות לגבי ערכים", וסירב לפרט מעבר לכך.

סיכון למוניטין

בקיץ 2019 פנו פקידי ממשל סינים ל-Airbnb בבקשה לקבל יותר מידע על משתמשים, כולל יותר "מידע בזמן אמת", כגון מתי משתמש מבצע לראשונה הזמנה. ג'ויס חשש ששיתוף מידע כזה יאפשר לממשלה הסינית לעקוב אחרי משתמשים, ולסכן אוכלוסיות מיעוט כמו המוסלמים באויגור.

הוא השמיע את חששותיו באוזני מנהלים בכירים, כולל בפגישה בקיץ 2019 שהשתתפו בה המנהל הבכיר בריאן צ'סקי, והמייסד המשותף נתן בלצ'רסיק, שמוביל את החטיבה של החברה בסין. בעוד הבכירים היו קשובים לחששותיו של ג'ויס, אחד מהם אמר שהדיונים התקיימו בתקופה שהם חששו כי לא יוכלו להמשיך לנהל את עסקיה הנרחבים של החברה בסין.

"איננו כאן כדי לקדם ערכים אמריקאים", אמר בלצ'רסיק לג'ויס, על פי אנשים המקורבים לשיחה. ג'ויס התפטר אחרי כמה שבועות.

בלצ'רסיק וצ'סקי סירבו להגיב לכתבה. דובר של חברת Airbnb הודה בכך שסין העבירה בקשה כזו, אך אמר שבחברה לא משתפים מידע בזמן אמת.

בתוך חברות אמריקאיות רבות קיים ויכוח כיצד לעשות עסקים באופן אחראי בסין, שוק הצריכה הגדול ביותר בעולם. לדברי פקידים אמריקאים העוסקים בביטחון, מדובר בסיכון גדול בעיקר עבור חברות טכנולוגיה מעמק הסיליקון, מפני שהמידע שנמצא בידיהן ומעניין את הסינים, יכול לשמש למעקב אחריהן.

סוכנויות ממשלה סיניות יכולות לבקש ולנטר מידע מחברות בינלאומיות ומקומיות, כך אומרים יועצים ואקדמאים החוקרים את סין. חברות אירוח כמו Airbnb מוגבלות בתקנות ובחוקים נוספים החלים על תעשיית התיירות, ונדרש מהן לדווח לרשויות אכיפת החוק ורשויות מקומיות אחרות על נתונים כמו לוחות זמנים של נסיעות תיירים, אומרים מומחי מדיניות.

לקראת ההנפקה המתוכננת לחודש הבא, הודיעה Airbnb למועצת אגרות החוב והבורסה שהיא עלולה להפסיק לעבוד בסין, אם לא תעמוד בדרישות שיתוף המידע של הממשלה שם. בחברה הצביעו גם על סיכון למותג ולמוניטין שלה, אם לא תעמוד בדרישות הסיניות.

עבור חברות סיניות הפועלות בסין "שום דבר אינו שחור לבן, בייחוד כשזה מגיע לגישה של הממשלה למידע", אמר סאם סאקס מאוניברסיטת ייל בשימוע בסנאט שנערך השנה, ועסק בביטחון מידע בסין. הדיון על האופן שבו מידע של אזרחים אמריקאים משותף עם סין הגיע לקדמת הבמה בקיץ, כאשר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ דרש שאפליקציית שיתוף הוידיאו הפופולרית טיקטוק תימכר, מפני שחברת האם הסינית שלה, בייטדנס, עלולה לשתף מידע הקשור לאמריקאים עם הממשלה הסינית. טיקטוק אמרה בתגובה שלעולם לא תשתף מידע של אמריקאים עם הממשלה הסינית.

מידע על משתמשים "הוא משהו שחברות צריכות להגן עליו טוב יותר, מפני שהסינים צוברים עוד ועוד ממנו", אמר ג'ון דמרס, המשנה לתובע האמריקאי לענייני ביטחון לאומי, בדיון שנערך השנה. "יש לזה ערך מודיעיני אדיר לסינים בבואם לבנות את כלי האינטליגנציה המלאכותית שהם בונים". בשגרירות הסינית בוושינגטון סירבו להגיב על כך.

חשיבות השוק הסיני

Airbnb, שהיא הפלטפורמה הגדולה ביותר לשיתוף בתים בארה"ב, צפויה לצאת להנפקה בסוף השנה לפי שווי של כ־30 מיליארד דולר. עסקי החברה בסין גדלו בקצב אסטרונומי בשנים האחרונות, ועלו מכמה אלפי בתים רשומים בסוף שנת 2014 לכ-370 אלף נכסים רשומים בספטמבר האחרון, על פי מחקר של חברת AirDNA, החוקרת את שוק ההשכרה לטווח קצר.

הצמיחה של החברה בסין הייתה אחד משבעה מדדים שעל פיהם נקבעו בונוסים למנהלים הבכירים של Airbnb בסוף שנת 2019, על פי הדיווח האחרון של החברה לרשויות המס האמריקאיות. פרמטרים אחרים היו ביטחון בשימוש בפלטפורמה, וצמיחה בחטיבות "הבית" ו"חוויות" בחברה.

ג'ויס פרש מהבולשת הפדרלית בשנת 2013, אחרי שכיהן תחת מנהל הבולשת דאז רוברט מולר וניהל חברת אבטחת סייבר פרטית בשם PricewaterhouseCoopers, לפני שנכנס לתפקיד ב־Airbnb. אחרי שעזב את חברת שיתוף הבתים, חזר לחברת PwC.

אנשים שעבדו עמו בממשל מתארים אותו כאדם ישר, ולדבריהם הוא לא היסס לבטא את חששותיו בקול רם בפני המנהלים הבכירים, כאשר האמין שיש נהלים שאינם אתיים או שמסכנים את ביטחונה הלאומי של ארה"ב.

כשהיה בחברת Airbnb התנגד ג'ויס לבקשת הממשלה הסינית שהחברה תתחיל לספק מידע מרגע שמשתמש מבצע הזמנה ברשת, לעומת מתן המידע רק ברגע שלקוח נכנס פיזית לבית ששכר דרך Airbnb, אמר אחד האנשים המכירים את ג'ויס. הבקשה חרגה ממה שביקשו מ־Airbnb לפני שהצטרף ג'ויס לחברה וגם ממה שחברות אירוח אחרות עושות, אמרו יועצים ואנשים אחרים המצויים בדברים.

בחברה מודיעים לתיירים לסין ולמארחים סינים במהלך תהליך הרישום באתר ש־Airbnb משתפת מידע עם הממשלה הסינית, אך לא אומרים מתי מתחיל איסוף המידע, כך לפי בדיקה של ההודעות המופיעות באתר שלה ולפי ההתראות שהיא שולחת למשתמשים.

הקצין הבכיר לשעבר ב-FBI האמין שבסידור כזה, הסינים יכולים לנבא טוב יותר את תנועותיהם של תיירים במדינה ולוודא את מיקומם העתידי. את החששות האלה הציג ג'ויס לצ'סקי ולבכירים אחרים בחברה. הוא התפטר באמונה שב־Airbnb היו על סף קבלת החלטה להסכים לדרישה הסינית, אמר אדם המקורב לנושא. לא ניתן היה לבדוק אם בחברה שינו את השיקולים לגבי שיתוף מידע בעקבות התפטרותו.

דובר Airbnb פאפאס אמר בתגובה כי "זה שגוי לרמוז שאנחנו עומדים להסכים לדרישה. אנחנו לא משתפים מידע כאשר מתבצע רישום של חדר, ואין לנו כוונה לעשות זאת. זו מדיניות שאנו עקביים לגביה כבר שנים. כאשר אנו משתפים מידע, אנחנו לא משתפים את התאריך והשעה". 

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה