גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות התחרות שמה את עסקת שופרסל-אמיגה על הכוונת

ברשות ביקשו מספקיות מזון גדולות במשק להעביר מידע על השפעות אפשריות של העסקה שבו תרכוש את ענקית הקמעונאות את ספקית המזון אמיגה

עו"ד מיכל הלפרין,הממונה על רשות התחרות / צילום: רמי זרנגר
עו"ד מיכל הלפרין,הממונה על רשות התחרות / צילום: רמי זרנגר

רשות התחרות מעלה שלב בבדיקה של רכישת שופרסל את חברת המזון אמיגה - כך נודע לגלובס. הרשות לתחרות החלה בפניות לספקיות גדולות בשוק המזון על מנת לקבל מהם מידע על השפעות אישור המיזוג עם חברת המזון לשוק המוסדי. ישנן ספקיות מזון רבות אשר מודאגות מהמהלך - האם הרשות לתחרות עשויה לסכל את המיזוג, או להציב תנאים שימנעו את כדאיותו?

ספקיות מזון גדולות אמרו בימים האחרונים לגלובס, כי הן חוששות מכך שרשות התחרות מאפשרת כוח רב מדי לשופרסל. "שופרסל בסוף הוא גוף שיש לו גם יכולת מיקוח יותר טובה כי הוא גדול, ובעצם עלויות הבאת המוצרים דרך שופרסל הן עלויות יותר גבוהות ליצרנים", טוען גורם באחת מחברות המזון הגדולות בישראל.

גורם בחברה גדולה אחרת אמר: "אני לא אוהב את המהלך הזה, ויש לי תחושה שהפעם המהלך הזה יהיה יותר קשה מבחינת הגבלים עסקיים עבורם. אם הם היו עושים את זה לפני ניו פארם, זה היה עובר בקלות, כי זה פחות מסוכן מבחינת הגבלים, אבל עכשיו נראה שיהיה להם מאוד קשה לעשות את זה".

עוד לדבריו: "אני חושב שמתחרות של אמיגה, כמו קרביץ, גרפיטי ודומותיהן, נמצאות עכשיו בסיכון גדול. שופרסל גוף גדול, חזק, עם רמת יכולת למנף הנחות יותר גבוהה. לא מן הנמנע שהם גם ייכנסו למכור ציוד משרדי, אם הם כבר מגיעים לשם - זה מתבקש".

לצד החששות, יש גם מי שלא ממש מתרגשים. בחברה אחרת בתחום המזון אמרו: "זה קשקוש. אין סיבה לעצור דבר כזה. זאת תחרות, ולא מדובר כאן בהשתלטות. זה בסך הכול ניצול יתרון לגודל, וזה דבר לגיטימי".

לחזק את העמדה בשוק המוסדי

לפני כחודש דיווחה שופרסל למשקיעים כי חתמה על עסקה לרכישת השליטה (75%) מסיטונאית המזון, שבבעלות משפחת אמיגה. חלקה של שופרסל בעסקה מסתכם בהלוואת בעלים בסך 17.6 מיליון שקל, שתוזרם לחברה החדשה. במסגרת ההסכם עומדת לשופרסל אופציה לרכוש את יתרת המניות לאחר שלוש שנים ממועד העסקה (ואף קודם לכן בהתאם לתנאים שהוגדרו בהסכם).

חברת אמיגה עוסקת במכירה והפצה של מוצרי מזון וניקיון לשוק המוסדי. בין לקוחותיה העיקריים של אמיגה נמנים עסקים שנפגעו קשות בתקופת הקורונה, בהם קייטרינג, בתי קפה, מסעדות, גני ילדים, בתי אבות ובתי חולים. החברה פועלת מהפארק הלוגיסטי בצריפין, ולה מרכז לוגיסטי בשטח של כ-4,000 מ"ר. ב-2018 עמד מחזור המכירות של החברה על מעל 100 מיליון שקל, לפי נתוני חברת הייעוץ והמחקר הכלכלי דן אנד ברדסטריט.

כבר מספר שנים שספקיות המזון הגדולות עוקבות בחשש אחר התבססות כוחה ומעמדה של קמעונאית המזון הגדולה בישראל, ואחר הניסיונות שלה למצוא פתרון עוקף למגבלות שהטילה עליה רשות התחרות, שמונעות ממנה התרחבות מואצת בשוק המזון.

אלא שבעוד ששופרסל כבולה, המתחרות שלה מתרחבות בקצב מואץ. ויקטורי, יוחננוף ופרשמרקט נהנו מהחולשה של המתחרה יינות ביתן, שהתכווצה ממחזור של כ-6 מיליארד שקל בעקבות רכישת מגה למחזור של כ-3 מיליארד שקל, והצליחו להציג צמיחה משמעותית בפעילות, הודות להתרחבות המסיבית הזו, ובין היתר לחזק את כוח הקנייה שלהן, לשפר את תנאי הסחר שלהן, וכך גם את שורת הרווח.

יתרון להחדרת המותג הפרטי

יתרון משמעותי נוסף שיכול להיות לשופרסל בחיבור עם אמיגה, הוא פוטנציאל להחדרת המותג הפרטי שלה. שופרסל מחזיקה היום גם במותג פרטי דומיננטי, עם קצב מכירות שנתי של כ-3.3 מיליארד שקל.

אלא ששופרסל והמנכ"ל שלה, איציק אברכהן, לא ויתרו בקלות על התרחבות. אם לא בתחום קמעונאות המזון, אז הם פנו לתחומים משיקים. שופרסל סימנה את תחום המכירה הסיטונאית כבר לפני שלוש שנים. אז השיקה את פורמט קאש אנד קארי, חנות סיטונאית המיועדת לבעלי עסקים בתחום המזון בהם מכולות, קיוסקים, קפיטריות, מזנונים, מסעדות ומזון מהיר. אחרי שהחלה בפיילוט של הפצה לבעלי מכולות באזור השרון, החברה החלה להקים חנויות ייעודיות למכירה סיטונאית המיועדת לבעלי עסקים.

ב-2017 הרשת פתחה את החנות הראשונה שלה לבעלי עסקים בבאר יעקב, והשנה פתחה חנות נוספת בחיפה. המהלך הזה עורר תרעומת מכיוון ספקים ומפיצים שזעמו על כך ששופרסל מתחרה בהם בתמחור למכולות וקיוסקים. הספקים עדיין מאויימים. בשיחות עם גלובס אומרים גם ספקים גדולים כי במסגרת אישור עסקה שהכניסה של שופרסל לתחומים הללו מקטינה התחרות מול מקומות העבודה והמשרדים (במקרה של אמיגה) והמכולות בפעילות הסיטונאית. לאורך זמן, מעריכים בענף, סיטונאים יסגרו את פעילותם, כשחלק ממערכי המכירות של היצרנים יסגרו גם בהם והתלות של העסקים בשופרסל תגדל.

פחות משנה לאחר הכניסה לתחום הסיטונאות, השלימה שופרסל רכישה של רשת הפארם ניו-פארם, ובהמשך הפכה אותה לרשת Be. הנימוק מאחורי אישור המיזוג היה אז החולשה של ניו-פארם, שהייתה בבעלות רמי שביט תחת המשביר לצרכן, והרצון של הרשות היה לייצר תחרות לשחקנית הגדולה בתחום הפארם - סופר-פארם.

אלא שגם היום בענף המזון והטואלטיקה יש מי שמבכים את המיזוג הזה בהיבטים של תחרות: "בסוף כשעושים זום אאוט, צריך להבין שאי אפשר להסתכל רק על שוק הפארם. הם קיבלו במתנה כמעט 70 נקודות מכירה, שבהגדרה בחוק המזון נאמר שאסור להם לפתוח עוד חנויות במקומות שקרובים לסניפים שלהם". 

שופרסל אגב, היא גם השחקנית הגדולה בישראל במכירות באונליין. קצב המכירות של החברה אמור להביא אותה למכירות שנתיות של כ-3 מיליארד שקל כשהיא שולטת בתחום ביד רמה, בעוד שהמתחרות שלה בתחום מציגות קצבים נמוכים בהרבה, ומכירות שנעות בין 200-500 מיליון שקל לכל אחת. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד