גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משריינים חיסונים: מנכ"ל אסטרהזנקה בישראל מגלה מה עמד מאחורי ההסכם עם המדינה

ישראל הייתה אמורה לקבל הקצאה של מנות חיסון דרך מנגנון חלוקה של ארגון הבריאות העולמי וקואליציית החיסונים ● מה גרם לה לבסוף לנהל מו"מ ישירות עם אסטרהזנקה העולמית?

יממה אחרי שאסטרהזנקה פרסמה את תוצאות הניסוי הראשונות בחיסון שלה לקורנה, מתברר בשיחה עם ראשי החברה בישראל מה הוביל להסכם לרכישת 10 מיליון מנות על ידי המדינה.

ישראל הייתה אמורה לקבל הקצאה של מנות חיסון דרך פרויקט החיסונים הרב-מדינתי המשולב של ארגון הבריאות העולמי וקואליציית החיסונים CEPI. שנועדה להבטיח חלוקה הוגנת של החיסון בכל העולם. מדובר במאות מיליוני חיסונים שיופצו ללא הסכם מיוחד בין המדינה לבין חברת התרופות. אלא שבשלב מסוים גילו מדינת ישראל ואסטרהזנקה שזה לא מספיק.

"אסטרהזנקה בנתה רשת של שותפים לייצור החיסונים בכל העולם, והעבירה להם ידע שיאפשר להם לייצר את החיסון, במקביל לייצור על ידי אסטרהזנקה עצמה", מסביר מנכ"ל אסטרהזנקה ישראל, אוהד גולדברג. "בשלב מסוים הבנו שהחיסונים המיועדים להגיע במסגרת תוכנית זו הם ממפעלים שותפים שלא עומדים בתקינה הישראלית. אז התחיל המרוץ לשריין לישראל מנות חיסון מהמפעלים של אסטרהזנקה שעומדים בתנאים, ואני הרגשתי שעבור החברה, ישראל נמצאת בקו אחד עם כל המדינות בעולם".

מה עזר לנו להתקדם בתור?
"המדינה הראתה רצינות. היא הזמינה כמות גדולה של חיסונים, שמעידה על אמונה בריאה בקונספט של חיסון. גם בשפעת, ישראל הזמינה השנה מאסטרהזנקה הרבה חיסוני פלומיסט. נוצר אצל אסטרהזנקה העולמית הרושם שישראל היא מדינה מתחסנת ותשים את מבצע ההתחסנות הזה בעדיפות ראשונה".

בישראל אכן נרשמים בדרך כלל אחוזי התחסנות גבוהים למחלות ילדות וגם לשפעת. כ"מדינת אי" מבחינת הגבולות, ישראל היא מקום נוח לחברת חיסונים להראות שחיסון יכול באמת להשפיע על התחלואה. 

"הצוות המקומי לא ויתר לשנייה וגם מדינת ישראל לא ויתרה", מוסיף גולדברג. "משרד הבריאות נפגש איתנו גם ב-12 בלילה שעון ישראל, עם צוותים גדולים ומקצועיים שהבינו בחומר. לכן התרשמנו שישראל יכולה לבצע מבצע חיסון מוצלח".

מי אחראי לשינוע של החיסון בתוך ישראל?
"אסטרהזנקה מחויבת להביא את החיסון עד נקודה אחת מסוימת במדינה, ומשם המעל מועבר למשרד הבריאות, אבל אנחנו מלווים אותם בתהליך הזה. עכשיו אנחנו מתחילים ללמוד איתם את האירוע".

אסטרהזנקה בחרה לא להרוויח מהחיסון בזמן המגפה. מה עומד מאחורי המדיניות הזו?
"המחיר הוא מחיר שוויוני בעולם, ללא רווח, אלא רק כיסוי של עלויות הייצור והשינוע. אסטרהזנקה היא חברה שמייצרת תרופות למחלות רבות: סרטן, סוכרת, מחלות המטולוגיות. פתאום ראינו את החולים באים פחות לאבחונים, הבנו את הנזק שהמגפה עושה לעולם בטווח הרחוק, והבנו שיכול להיות לנו תפקיד משמעותי במניעת הנזקים הללו. אסטרהזנקה תהיה בסדר גמור גם אם לא תרוויח מהחיסון בזמן המגפה".

המחיר המדויק של מנת חיסון לא פורסם, אך בכמה כלי תקשורת בריטיים נאמר שהוא יעמוד על דולרים ספורים למנה, לעומת כמה עשרות דולרים למנה אצל המתחרים.

הייתה מחשבה למצוא שותף ייצור גם בישראל?
"הייתה פנייה כזאת, אבל היא לא התאפשרה מסיבות אובייקטיביות. זה לא אומר שזה לא יתאפשר בעתיד".

החיסונים יגיעו לישראל ככל הנראה ברבעון השני של 2021, אחרי החיסונים של פייזר ומודרנה.

דבקים ב-90% יעילות

הפרטים שנחשפו עד כה הם שהחיסון היה יעיל ב-70% בכ-11 אלף מתנדבים. כ-2,800 מהנבדקים קיבלו מינון מעט שונה - חצי מנה בתחילת התהליך במקום מנה שלמה. בקבוצה הזו, היה לחיסון 90% יעילות, וזהו הנתון שהחברה בוחרת לדבוק בו. זה גם המינון שיקבלו המתחסנים בניסוי בעולם.

כמה חולים היו בקבוצת הניסוי וכמה בקבוצת הביקורת מבין אלה שקיבלו את המינון היעיל יותר?
אדוה ירדן, המנהלת הרפואית של אסטרהזנקה ישראל: "לא פרסמנו את הנתונים הללו אבל גם אם מדובר במספר קטן של חולים, התוצאה היא מאוד מובהקת ואם היו עושים את הניסוי רק בקבוצה הזאת, היא הייתה עומדת בפני עצמה".

ד"ר אנתוני פאוצ'י, היועץ הבכיר לתחום החיסונים לממשל ארה"ב, אמר אתמול לאתר הביומד STAT כי תוצאה שבה מינון נמוך יותר תחילה נותן דווקא את התוצאה הטובה יותר היא בעלת היגיון מדעי, אבל "נצטרך הרבה נפנופי ידיים כדי להסביר אותה". הוא אמר כי אם יתברר מהמידע המלא כי היעילות של החיסון היא אכן רק 70% (והתוצאות המלאות של הניסויים בחיסונים של פייזר ומודרנה ימשיכו להצביע על יעילות של 95%), עלולה לעלות השאלה "מה עושים עם החיסון של 70%".

אבל אפילו אם זו שאלה רלוונטית בארה"ב, ואולי גם בישראל, היא כנראה תשאיר עדיין לאסטרהזנקה שוק רחב מאוד, במדינות שלא שריינו את החיסון, שלא יכולות להרשות לעצמן את החיסונים היקרים יותר, או שלא יכולות לעמוד בשינוע המורכב של חיסוני ה-RNA, שדורשים הפצה בהקפאה ולא בקירור.

החיסון הוגש לאישור על בסיס המידע הקיים באירופה, בריטניה, קנדה וכמה מדינות נוספות. בישראל הוא ככל הנראה יאושר על בסיס אישור באירופה או בארה"ב, המוקדם מביניהם. כעת אסטרהזנקה נמצאת בשיחות עם ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, כדי לראות אם להמשיך את הניסוי בארה"ב כפי שהוא, או להוסיף לו זרוע נוספת במינון שהיה יותר יעיל.

האם החולים שהתגלו בניסוי היו רק חולים עם תסמינים או גם א-סימפטומטיים?
ירדן: "כל המתנדבים שנכנסו לניסוי היו ללא נוגדני קורונה, עם בדיקת קורונה שלילית. מי שהיו לו תסמינים כלשהם, נבדק שוב ורק אם אומת לקורונה עם תסמיני קורונה, הוא נספר כחולה. אנחנו, וגם שאר החברות, לא יודעים אם יש בקרב המתנדבים שלנו גם חולים א-סימפטומטיים בקורונה, ואיך הם נחלקים בין הקבוצות. תיאורטית יכול להיות מצב שבו החיסון לא מונע תחלואה א-סימפטומטית והמשך העברה של המחלה על ידי א-סימפטומטיים. בכל זאת, חיסון שמונע תחלואה קלה או חמורה הוא מאוד משמעותי. בחודשים הקרובים תצא לאור כמות אדירה של מידע שתלמד אותנו על החיסון ועל המחלה: על הקשר בין רמות נוגדנים לרמת חיסוניות, לרמת הדבקה, האם הנוגדנים שורדים לאורך זמן ומה המשמעות של הישרדותם לגבי ההדבקה והתחלואה". 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר