גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שחקן חדש בעיתונות העצמאית: זצ שואפת להיות "בית לאקטיביזם"

לגלובס נודע כי אל העיתונות החברתית האקטיביסטית עומדת להצטרף בשבועות הקרובים קבוצת תקשורת חדשה תחת השם "זצ" ● לצורך הפעלת המיזם גויסו מיליון שקל מגורמים פרטיים וכן צוות אנשי תוכן ועיתונאים ● גם המודל הכלכלי של המיזם יהיה יוצא דופן

אל העיתונות החברתית האקטיביסטית שתופסת בשנים האחרונות חלק הולך וגדל בתוך השיח התקשורתי, עומדת להצטרף בשבועות הקרובים קבוצת תקשורת חדשה, שמתעתדת לא רק לסקר את השיח החברתי אלא גם לקחת חלק בהובלת קמפיינים חברתיים ומהלכים אקטיביסטיים.

לגלובס נודע כי מדובר בקבוצה הנושאת השם "זצ", שתפעיל אתר אינטרנט, ערוץ וידאו, רדיו, ובנוסף תפעיל פלטפורמת מימון המונים ושירותי לובינג, יח"צ ועזרה משפטית למטרות חברתיות. לצורך השלבים הראשונים של הפעלת המיזם גויסו מיליון שקל מגורמים פרטיים, וצוות אנשי תוכן שכולל את העיתונאים חיים הר-זהב, גדי שמשון וליאת ברטוב.

מאחורי הקמת המיזם עומדים שני שותפים המנוסים בתקשורת: מולי ארי, שעוסק בניהול משברים וליווה בשנים האחרונות בעיקר תיקים פליליים, ומפיקת הטלוויזיה המנוסה ליאת דנציגר שהפיקה תוכניות כגון "האח הגדול" בעונות הראשונות ו"המירוץ למיליון". ארי מסביר כי מקור השם זצ הוא: "מצב תודעתי שגורם לכולנו לזוע מעט באי נוחות. בכל פעם שנעלה כתבה מישהו או משהו יצטרך לזוז".

"לא נחסוך שבטנו מאף אחד"

בשונה מאתרי חדשות עצמאיים אחרים ששמים דגש על סוגיות חברתיות אך חיים בעיקר ממימון המונים, בזצ מתעתדים להישען על יחידת רווח עצמאית - מכירת שיווקי הפקה, שבאמצעותם תמומן הפעילות בנוסף לתרומות. נסביר כי כחלק מהכוונה לשדר וידאו הוקם עבור המיזם אולפן טלוויזיה מלא, לרבות צוות קבוע, וכן ניידת שידור.

לדברי ארי המטרה להפוך לגוף שמיצר ומעודד אקטיביזם, כי כיום לא מספיק לצעוק, צריך גם לעשות. "אנחנו לא מביאים שום דבר חדש" הוא אומר, "רק מציעים את המכלול של אקטיביזם בבית אחד. יש אתרי חדשות עצמאיים שעושים עבודה מדהימה, אבל הם לא מקבלים חשיפה מספיק גבוהה, לא מהודהדים ומגיעים לאותו קהל יעד קבוע.
"גייסנו צוות מוכשר של כותבים ויוצרי תוכן, חיים הר-זהב וגדי שמשון שיערכו את האתר, וכותבים כמו ליאת ברטוב. הקמנו גם אתר למימון המונים שלא יקרע את הכיס עם 15% עמלה, אלא רק 2%-3% שזאת למעשה התקורה. נבחר מטרות חברתיות ציבוריות, אנשים פרטיים יטופלו רק אם הם נפגעו ישירות, וננהל להם קמפיין למימון המונים.
"למשל, קורבן עבירה שרוצה לגייס כסף כדי לתבוע בשל העוול, או מישהו שצריך להגיש עתירה מנהלית נגד מדינת ישראל כי חוקקו חוק אנטי דמוקרטי - על אנשים כאלה אין סיבה שיגזרו קופון. זה ימומן גם באמצעות שירותי היח"צ שקיימים עם הפקת וידאו שלא תעלה כסף כי יש אולפנים. ניתן את כל הפתרון".

אתם הופכים להיות לוחמי צדק למטרות שבמתיישבות עם תפיסות עולמכם? זה עוד גוף שמאלני?
"התחלנו את התהליך בתור גוף שנוטה שמאלה. אבל גילינו שאלימות משטרתית יש גם נגד נוער הגבעות ומפגיני ימין. יוזמות אנטי דמוקרטיות של חקיקה פוגעות בכל מגזר. זה לא נוגע לתפיסת עולם פוליטית אלא חברתית. אם שוטר יפגע בנער גבעות או מפגין ליכוד, אגן עליו באותו חירוף נפש כמו שהייתי מגן על מישהו ממרצ או מהחולצות הוורודות. הבעיה נוגעת לכלל החברה הישראלית. קל להימשך למי שדומה לנו, אבל סביר שנמותג בסוף בתור מי שכולם שונאים אותם כי לא נחסוך את שבטנו מאף אחד. כולם יחטפו באותה מידה".

איך זה ינוהל?
"כל המערכות תומכת זו בזו אך לא מדברות אחת עם השנייה או מתערבות. כמו ערוץ טלוויזיה וחברות החדשות שלו - ניהול נפרד, אבל הדוברויות מהדהדות זו את זו. חיים הר-זהב וגדי שמשון עורכים את האתר, ואין לאף אחד מהגופים האחרים אפשרות להגיד משהו למעט הקו המנחה שאומר "תתעסקו במה שחברתי וקשור לעוולות שנוגעות לכולם. במקביל יהיה ערוץ טלוויזיה זצ - נגן שירוץ ביוטיוב ובפייסבוק, ואנחנו מתפללים שנצליח לגייס מספיק כסף כדי לקנות מספר נידח בממיר. כרגע זה חלום רחוק שנמצא בתוכנית העסקית רק ל-2022".

איך תממנו את כל זה?
"אנחנו מתחייבים שלעולם לא יהיו פרסומות או תוכן שיווקי באתר בשום צורה. נקיים את זה מתרומות אבל אי אפשר לסמוך רק על זה. עיקר המימון יבוא ממכירת שירותים. אולפן הטלוויזיה שלנו לא יעבוד לטובת המיזם 24/7 ולכן אפשר לייצר ממנו הכנסות שיממנו את פעילות התוכן. זה אולפן עם ארבע מצלמות, קונטרול מלא, סיב אופטי שמאפשר שידורים חיים, ניידת שידור, אולפן רדיו שיכול לצאת לשטח.
"בנינו את כל האופרציה עם הבנה מסחרית של מה אפשר למכור שיביא הכנסות כדי לתמוך במערכת שאיננה תלויה. אני נגיש לכולם - מסטנדאפיסט שרוצה לעשות מופע זום כי קורונה, ועד קוסמטיקאית שצריכה פרסום מקומי. מפרסמים גדולים בעלי כוח לא יבואו, הם לא צריכים אותנו ואין לנו כלים לתת להם שירותים.
"אני פונה לאדם הסביר שרוצה וידיאו. רק כך אוכל להפעיל את מה שאני רוצה בלי שמישהו יוכל להגיד 'פה יש ניגוד אינטרסים'. זה אמור להיות משק אוטרקי בכל הרמות. וכך אף אחד לא יוכל להגיד לנו מה לעשות בשום רמה. זו זרוע שתוכל למכור שירותי הפקה כי ממילא יש לנו במאים ועורכים ואולפן".

מי יופיע בערוץ הווידאו?
"טלנטים שיבואו לשאת דברים נמצא למכביר ובקלות. גם עיתונאים שעובדים בעיתונות ממוסדת וצריכים ורוצים להעביר את המסרים שלהם בצורה שונה, מבלי שזה יפגע במקום העבודה שלהם".

כמה כסף תצטרכו?
"אנחנו לא יודעים. אם היה לי כעת הון בלתי מוגבל הייתי פועל בפורמט של קמפיין בחירות, אבל בלי מפלגה. הדבר היחיד שאנחנו יכולים לספק החוצה זה סימני שאלה. לחלק מהאקטיביסטים שעוסקים בתוכן יש מחשבה לא נכונה שאפשר לעשות טלוויזיה באינטרנט. אבל אין דבר כזה.
"אף אחד לא צופה חצי שעה בחדשות באינטרנט. צופים במקטעים. צריך להבין את איכויות המדיום, ואי אפשר להסתמך על הרצון הטוב של אחרים כל הזמן. לכן חייבים לייצר מקורות הכנסה. אני לא יכול למכור את המערכת, את שירותי היח"צ, אבל כן את הברזלים".

מתי ההשקה?
"לא ברור סופית. מבחינת המתקנים הכל עובד, ומרגע שמחליטים - כל המערכות פועלות. השקנו בפוטנציה כבר כמה פעמים, אבל עד שלא נוציא מוצר שאנחנו שלמים איתו נחכה.

"יש לנו כרגע הרבה תוכן מצוין אבל אנחנו מחפשים את המקום שבו נניף דגל גדול עם סימן קריאה; ברור למה אנחנו כאן ומה זכות הקיום שלנו. אני מניח שבלית ברירה מי שיכתיב את תאריך העלייה לאוויר, יהיו נתניהו וגנץ עם הבחירות.

"אם הייתי יכול הייתי מצרף את כל האתרים של העיתונות העצמאית ומבקש שנקים יחד תאגיד. רציתי שזה יקרה, אבל לכל אחד יש אג'נדה ואופי ואגו.. וזה מקשה. העיתונות העצמאית מגלגלת הון מתרומות ומגיעה למעט חשיפות, כי כל גוף עסוק במיני קמפיין שהוא מייצר.

"אני אשמח בכל שעה לתרום מהשירותים שלנו לאתרי החדשות העצמאיים - האולפנים, שירותי היח"צ מימון ההמונים - הכול. כולנו פועלים לאותה מטרה. כל מי שעוסק בציבור הישראלי מהפן החברתי - אנחנו מוכנים להעניק לו כל אחד מהשירותים שלנו בחינם".

עוד כתבות

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה - וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים, הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת, והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין ושהפרמיה מוצדקת"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים: "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● עדכונים שוטפים

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי הדירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025, שהפכו את הקערה והצביעו על עליות גדולות שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, ובמקביל מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת"א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות