גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרכזי חיסון, עדיפות גילאית וללא כפייה: כך מתכוננת בריטניה להיות הראשונה שתחסן לקורונה

לאחר האישור המהיר, בריטניה צפויה לקבל בחודש הקרוב 10 מיליון מנות חיסון לקורונה של פייזר-ביונטק ● באירופה מתכוננים במקביל למבצעי חיסון, ומחכים לאישור רשות התרופות האירופית ● משרד הבריאות בישראל יכול להסתמך גם על האישור הבריטי ולא להמתין לאישור בארה"ב

מתנדבים מתאמנים לקראת מבצע החיסון, בדרבי. החיסונים יחלו בשבוע הבא / צילום: Reuters, Lee Smith
מתנדבים מתאמנים לקראת מבצע החיסון, בדרבי. החיסונים יחלו בשבוע הבא / צילום: Reuters, Lee Smith

בריטניה מתכוננת להפוך למדינה המערבית הראשונה להוציא לפועל מבצע חיסון רחב-היקף נגד נגיף הקורונה. זאת לאחר האישור שהעניקה הבוקר רשות התרופות שלה לחיסון שפותח על ידי שותפות פייזר־ביונטק. החברות כבר ייצרו עשרות מיליוני מנות במתקני הייצור שלהן בפורס שבבלגיה, בציפייה לאישור. כמיליון מהן יועברו ככל הנראה כבר בימים הקרובים לממלכה המאוחדת, בה נערך שירות הבריאות הלאומי (NHS) למבצע חיסון מסיבי שיימשך אל תוך השנה הבאה.

הממשלה הבריטית חתמה על כמה חוזים מקבילים לרכש חיסונים, והזמינה 40 מיליון מנות חיסון מפייזר־ביונטק. כמות זו מספיקה לחיסון 20 מיליון בני אדם, כשליש מאוכלוסיית המדינה. שר הבריאות הבריטי מאט הנקוק, פירסם בטוויטר הודעה שכותרתה "העזרה בדרך", והעריך כי 800 אלף מנות יועברו לבריטניה ויוצעו בה "החל מהשבוע הבא". בסך הכול, בחודש הקרוב צפויה בריטניה לקבל כעשר מיליון מנות.

מייסדי ביונטק הגרמנית ערכו מסיבת עיתונאים בה חשפו פרטים נוספים על החיסון ועל המאמץ הלוגיסטי לספק אותו כבר בשבועות הקרובים לממלכה המאוחדת. החברה מסרה כי אנשיה "עסוקים כעת מסביב לשעון" באריזה של חיסונים לבריטניה ממתקן ייצור בעיר פורס שבבלגיה. החיסונים דורשים הקפאה עמוקה של מינוס 70 מעלות. לכן הם יישלחו ב"מזוודות" מיוחדות המקוררות על ידי קרח יבש, שאותן ניתן להחזיק בטמפרטורה זו במשך 15 ימים על ידי אספקה מחודשת של קרח (ניתן להוציא חלק מהחיסונים במהלך התקופה). כל מזוודה מכילה עד 5,000 מנות חיסון. במקביל, ניתן לשמור את החיסונים במקרר רגיל במשך חמישה ימים, בטמפרטורה שבין 2 ל-8 מעלות. לא ניתן להקפיא מחדש את החיסון.

לגבי מבצע האספקה, החברה ציינה כי היא עוברת כעת לייצר בשישה מפעלים, שלה ושל חברת פייזר וכי הם מעריכים כי יוכלו לייצר 50 מיליון מנות בחודש הקרוב. בשנת 2021, מסרו המנהלים, מטרת החברה היא לייצר 1.3 מיליארד מנות. הם ציינו כי בשל האישור המהיר, כמות גדולה של מנות חיסון תועבר כעת לבריטניה, אך כי גם מדינות נוספות שכבר חתמו על הסכמים עם החברה יקבלו מנות חיסון לאחר ההחלטה לגבי האישור. החברה מסרה כי כ-800 בני אדם עובדים בה כעת על הייצור ואספקת החיסונים, וכי היא מעריכה שמספר דומה של אנשים עובדים בפייזר על המשימה. בסין, ציינה החברה, השותפה המקומית של ביונטק היא תאגיד פוסון.

30 אלף מתנדבים למבצע החיסון

לפי ההנחיות שאושרו בעבר על ידי הממשלה הבריטית, הראשונים להתחסן יהיו אנשי מערכת הבריאות או קשישים ואנשי צוות הנמצאים בבתי אבות ובמתחמי דיור מוגן. בתחילה הוערך כי יהיה קושי לוגיסטי לשנע את החיסונים לבתי האבות, בשל הצורך לשמור אותו בהקפאה עמוקה כאמור. לעומת זאת, בבתי החולים שבהם עובדים אנשי מערכת הבריאות יש כבר מקררים כאלו, מה שעשוי לגרום לכך שהם יהיו אלה שיתחסנו ראשונים, מסיבות לוגיסטיות. הסוגיה תוכרע בישיבה מיוחדת של הגוף המייעץ לממשלה הבריטית בנושא חיסונים. בכל מקרה, החיסון ייעשה בהתנדבות בלבד, ולא ייכפה על איש.

אחרי הקבוצות הללו יוזמנו להתחסן בהדרגה תושבי בריטניה מעל גיל 80, ולאחר מכן קבוצות גיל מבוגרות בסדר יורד (מעל גיל 75, מעל גיל 70 שסובלים ממחלות רקע, מעל גיל 65 וכן הלאה). הקבוצה האחרונה שתקבל עדיפות תכלול תושבים מעל גיל 50 ללא בעיות בריאות יוצאות דופן. שר הבריאות הנקוק אמר כי כ-50 בתי חולים "כבר ערוכים" לקבל ולספק את החיסון החדש בשבוע הבא. הוא גם ציין כי הממשלה מקימה "מרכזי חיסון" שבהם האוכלוסייה תוכל לקבל את מנות החיסון (דרושות שתי מנות במרווח של שלושה שבועות ביניהן) באופן מרוכז. כמו כן, החיסון יוצע במרפאות. ה-NHS מגייס כ-30 אלף מתנדבים לסייע במבצע החיסון הארצי.

בריטניה סיימה ביום רביעי תקופה נוספת של סגר חלקי, על רקע ירידה מתונה במספרי הנדבקים, וחנויות רבות במדינה נפתחו לראשונה לקניות חג המולד. תורי ענק נרשמו מול חנויות כמו פרימרק. במקביל, הממשלה השיקה בדיקות מהירות בבתי אבות שיאפשרו שיאפשרו ביקורים של בני משפחה - אם יימצאו שליליים לנגיף. מספר מקרי הקורונה היומי עדיין גבוה יחסית, ועמד על 13 אלף מקרים ביממה, ועל 600 מקרי מוות מקורונה ביממה. "החיסון יאפשר לנו לחזור לנורמליות", הכריז ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון.

ישראל יכולה להסתמך גם על האישור הבריטי

בריטניה צפויה להיות הראשונה להציע חיסון לקורונה משום שהרשות לאישור תרופות שלה (MHRA) פעלה במהירות רבה כדי לאשר את החיסון. רשות התרופות האירופית (EMA), מנגד, הודיעה כי תפרסם את ההחלטה בנוגע לאישור החיסון של פייזר־ביונטק "בשבועות הקרובים", ולכל המאוחר ב-29 בדצמבר. הרשות מסרה כי ההחלטה בנוגע לחיסון המתחרה של חברת מודרנה, המשתמש בטכנולוגיה דומה, יפורסם לכל המאוחר ב-12 בינואר. ייתכן כי מינהל המזון והתרופות של ארה"ב (FDA) יודיע עוד קודם לכן על החלטתו. האיחוד האירופי הזמין כ-400 מיליון מנות חיסון מפייזר־ביונטק, בעוד ארה"ב חתמה על הסכם לאספקה של 100 מיליון מנות מהשותפות במסיבת העיתונאים העריכו בביונטק כי רשות התרופות האירופית וה-FDA יפרסמו את החלטתם בנוגע לחיסון באמצע דצמבר.

גם במדינות אחרות באירופה מתכוננים במקביל למבצעי חיסון, ומחכים לאישור ה-EMA. בגרמניה יוקמו עד אמצע דצמבר מרכזי חיסון בערים גדולות, ובימים אלה מגייסים אלפי אחיות ועובדי צוות רפואי לצורך המבצע. שר הבריאות הגרמני יינס שפאן העריך בראיון כי החיסון יתחיל בימים האחרונים של 2020. גם ספרד הציגה תוכנית מקיפה לחיסון האוכלוסייה. 

משרד הבריאות הישראלי לרוב נתלה באילנות גדולים יותר בבואו לאשור מוצרים רפואיים לאוכלוסייה הישראלית, ונדיר מאוד שהוא עושה זאת בעצמו. לרוב משרד הבריאות מתבסס על ה-FDA, אך הוא יכול להתבסס גם על אישור רשות התרופות הבריטית, כך שבין אם ה-FDA יאשר את המוצר של פייזר-ביונטק בסוף השבוע ובין אם לא, משרד הבריאות הישראלי יכול לאשר אותו. רוב השוק ממילא מעריך כי ה-FDA צפוי לאשר את המוצר - שכן אין כרגע סיבה נראית לעין שלא לעשות זאת.

פרטים חדשים: עשרה חולים קשה בניסוי

במסיבת העיתונאים של ביונטק השתתפו מנכ"ל החברה פרופ' אוהור סאהין, המדענית הראשית של החברה (ואשתו של סהאין), ד"ר אוזלם טורצ'י וכן סמנכ"ל הלוגיסטיקה של החברה שון וייט. סאהין וטורצ'י הם בנים למשפחות מהגרים מטורקיה שעברו לגרמניה בשנות ה-60, שניהם למדו רפואה והקימו את ביונטק לפני יותר מעשור, במטרה להציע רפואה המבוססת על שימוש באר־אן־איי־שליח. החל מפרוץ מגפת הקורונה הם החליטו לרתום את הטכנולוגיה של החברה לפיתוח חיסון, וציינו בסיפוק את העובדה כי זוהי התרופה מבוססת אר־אן־איי־שליח הראשונה אשר מאושרת בעולם.

ד"ר טורצ'י מסרה כי יותר מ-40 אלף בני אדם השתתפו בניסוי שלב 3 שמתקיים במקביל באירופה, באסיה ובדרום אמריקה. עד כה, נרשמו 170 מקרי קורונה בקרב המשתתפים - 162 מקרים בקבוצת הפלסבו ושמונה בקבוצה שקיבלה את החיסון. הבדיקה לנוכחות הנגיף נעשתה החל משבוע לאחר קבלת המנה השנייה של החיסון, כלומר כחודש לאחר הזריקה הראשונה. 

מנהלי החברה חשפו לראשונה כי נרשמו עשרה חולים קשים בקרב קבוצת החולים - תשעה מהם בקבוצת הפלסבו ואחד בקבוצה שקיבלה את החיסון. ד"ר טורצ'י מסרה כי עד כ לא נמצאו הבדלים משמעותיים ביעילות החיסון במגדרים שונים, קבוצות גיל שונות או קבוצות אתניות שונות. היא אמרה כי הדבר ייבדק לאורך זמן.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?