גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה היה שבוע מלא בקלוּת דעת, אבל לא במובן הטוב

אני הכי בעד לקחת את החיים בקלות דעת - כל אחד את החיים שלו ● קלות הדעת עוברת לצד האפל והופכת לזלזול בכל פעם שמישהו מפנה אותה כלפי חיי אדם אחר ולא כלפי חייו שלו

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. זה היה שבוע מלא בקלוּת דעת - אבל לא קלות דעת מהסוג האהוב, הטוב והמטיב; כזו שמרוקנת את הלב מדאגה, ממלאת את הפה בשחוק, מחליקה את הקמטים במצח, מרוממת את הרגע כשכולה שיר הלל לחולף, לשולי וגורמת לבנאדם להתחיל לזייף ככה סתם מנגינה עליזה תוך כדי שהוא מדמה עצמו מתגלגל כילד במורד גבעה מוריקה ולא יודע מה למטה מה למעלה. הו, קלות דעת אהובה! הו, מצב נפשי מועדף! את מטעינה את סוללות היומיום וממתיקה את החיים. בלעדייך אנא אנו באים? כבר מזמן היינו נמחצים תחת כובד משקלן של הרצינות והיומרנות והעולם היה חסר תכלית ותוחלת, כמו יועץ לניהול משברים שנתקע לבד במעלית.

אז לא, לא כזאת קלות דעת. לדאבון הלב, נתן השבוע האחרון ביטוי דווקא לצד האפל של קלות הדעת - והרי אין לך דבר בקיום וביקום שאין לו צד אפל, זה ידוע.

הצד האפל של קלות הדעת / איור: תמיר שפר

ב. יעקוב יוסובוב מבאר גנים, אריה שיף מערד, יובל כאהן מכפר אדומים ואביב ברדיצ'ב מצפריה התייצבו בימים האחרונים על הדוכן בבתי משפט שונים ושמעו כולם כי הם מואשמים באותו הסעיף: "המתה בקלות דעת"; יוסובוב מואשם בהמתה בקלות דעת של תינוקו בן הארבעה חודשים. שיף, שירה לעבר פורץ בן 36 שניסה לגנוב את רכבו והרגו, חשוד בהמתה בקלות דעת. כמה ימים קודם נפתח שלב ההוכחות במשפטם של כהאן, שעמד בראש המכינה הקדם צבאית "בני ציון" וברדיצ'ב, לשעבר מנהל התוכנית החינוכית של המכינה, והם מואשמים בהמתה בקלות דעת של 10 מתלמידי המכינה שטבעו באסון בנחל צפית לפני כשנתיים וחצי.

(אני זוכר את היום ההוא. מזג האוויר היה נקמני. הגשם ירד כבד וכועס, הרוח הצליפה בכוח ואני שטתי בקושי במכונית שכורה קטנה לבית העלמין הצבאי בהר הרצל להשתתף באזכרה לבן דוד אהוב. העדכונים הלכו ונהיו קודרים מדקה לדקה עד שהתמונה התבררה במלוא נוראותה. כולם חשבו ודברו על תלמידי המכינה בעוד המים שוצפים בין המצבות. המבול הרועם טשטש לגמרי את מילות ההספד שכתבתי על הדף ואף אחד לא הצליח לשמוע מילה שאמרתי או לשים לב לקולי שנשבר).

"המתה בקלות דעת" - די בהֶלְחֵם המילים המשפטי הזה כדי לזעזע את נפשו של אדם, לא? הדבר בלתי נסבל! והרי מה בין המוות הנורא, הסופי, הלא הפיך, הנצחי והמכוסה באבן כבדה, ובין אותה קלות דעת מבורכת שאת שבחיה כבר זימרנו ועוד נזמר, שכולה התרסה כלפי הנורא, הסופי, הנצחי, הלא הפיך? "המתה בקלות דעת", אפשר לחוש את התהום הנפערת מתחת לרגליים. "המתה בקלות דעת" - אפשר ממש לחוש את שני חלקי הביטוי נאבקים זה בזה בתוך זירת האִגרוף שבין המירכאות.
איך ילכו השניים יחדיו, והרי לא נועדו.

ג. הביטוי "המתה בקלות דעת" אומנם נשמע מפלצתי, אבל הכוונה טובה. אלה רק המילים שפוצעות. המונח נכנס לחיינו ביולי 2019 כחלק מהרפורמה בעבירות ההמתה שקבעה דרגות ביניים חדשות בעבירות רצח והמתה. במטרה לבטא טוב יותר את אשמתו של מי שנטל חיי אדם, ועדיין איננו רוצח מחושב וחסר לב. הדרגות שנוספו הן "המתה בנסיבות של אחריות מופחתת", שבה נעשה שימוש במקרים של נשים שהרגו בעלים מתעללים או שההורג סבל מהפרעה נפשית חמורה או ליקוי שכלי. העונש המרבי: עד 20 שנות מאסר. ו"המתה בקלות דעת", שבה נעשה שימוש במקרים שבהם הנאשם נטל סיכון בלתי סביר (שהתממש) לגרימת מוות, אף שקיווה לא לגרום לתוצאה הקטלנית. בדרגה הזו נכללים גרימת מוות בנהיגה מסוכנת, משחקים בנשק, בנייה מודעת מחומרים לא בטיחותיים וכו'. העונש המרבי: עד 12 שנות מאסר. הראשון שהואשם ב"המתה בקלות דעת" בישראל היה ויקטור קטן שירה למוות באופיר חסדאי במהלך ויכוח על מקום חניה בקניון ברמלה. מאז, הואשמו בסעיף השוטר שירה למוות באיאד אל-חלאק במזרח ירושלים, אמיר אבו לאבן שדרס למוות את איתי מרגי בן ה-8 כשרכב על אופניו ביום כיפור שעבר בתל אביב ועוד, עד למקבץ האישומים של השבוע.

בכתבה מאירת עיניים על הרפורמה, ציינה עמיתתי בגלובס אלה לוי-וינריב כי "התיקון לחוק יצר אבחנה בתוך מושג הפזיזות בין אדישות ובין קלות הדעת", וחשבתי לעצמי שזה אחד מהמשפטים הכי יפים שקראתי בעברית. מיד רצתי אל חוק העונשין (התשל"ז-1977), חלק א’ (כללי), פרק ד’ (העבירה הפלילית והאחריות לה), סימן ב’ (היסוד הנפשי שבעבירה): בסעיף 20, א’, 2 אכן מפריד המחוקק בתוך המחשבה הפלילית בין כוונה (לביצוע פשע) לפזיזות, ואת הפזיזות מחלק לשניים: אדישות ("שוויון נפש לאפשרות גרימת התוצאות") וקלות הדעת ("נטילת סיכון בלתי סביר לאפשרות גרימת התוצאות, מתוך תקווה להצליח למנען". האדישות, שמחתי לגלות, גרועה בעיני החוק הרבה יותר מקלות הדעת. עונשו של ההורג אדם באדישות הוא מאסר עולם. ללמדך אפשר למצוא טוב ויופי בכל מקום, אפילו בחוק העונשין.

העניין, כמו שכתבתי לעיל, הוא שיחד עם כל הטוב והיופי אין לך דבר בקיום וביקום שאין לו צד אפל, וזה כולל למרבה הצער את קלות הדעת.

אני הכי בעד לקחת את החיים בקלות הדעת - כל אחד את החיים שלו. קלות הדעת עוברת לצד האפל והופכת לזלזול בכל פעם שמישהו מפנה אותה כלפי חיי אדם אחר ולא כלפי חייו שלו. זה דבר נורא לעשות, אני יודע, כי גם אני עשיתי את זה. כשזה קורה, היא הופכת מתכונה מלבבת - לסעיף אישום בהמתה, משיר הלל לחיים - לרקוויאם. חשוב על האחר יותר ברצינות, את עצמך קח יותר בקלות: אני חושב שזה הדבר החשוב שאפשר ללמוד מהצטרפות המקרים המחרידה של השבוע.

ד. ואם כבר דרכנו בצד האפל; השבוע הלך לעולמו דיוויד פראוס, האיש ששיחק את דארת' ויידר בטרילוגיה המקורית של מלחמת הכוכבים, אולי הדמות הרעה האייקונית והאהובה ביותר בתולדות הקולנוע. הטרגדיה של פראוס הייתה שאיש כמעט לא הכיר אותו; פרצופו לא נראה בגלל המסכה, קולו דובב מחדש על-ידי ג'יימס ארל ג'ונס, ובסצנה היחידה (והמרגשת עד דמעות) שבה נראים סוף־סוף פניו של ויידר, העדיף הבמאי ג'ורג' לוקאס שהעולם יראה פנים של שחקן אחר. ועדיין, שפת הגוף המאיימת של ויידר/פראוס טבועה לנצח ב-DNA שלי ושל בני דורי, כמו גם המחשבה המעודדת שיש טוב בלב כל רע ושבסוף, איכשהו, הטוב מנצח.

מה נלמד מדארת' ויידר? שהצד האפל הוא רק בצד אחד. תמיד יש גם צד מואר. אנשים נוטים לשכוח את זה. מה נזכור מדארת' ויידר? אם שואלים את מאסטר יודה, מה שהעביר את ויידר לצד האפל היו הכעס, הפחד והשנאה. אבל לדעתי, זה רק מה שאפשר למצוא שם. מה שהוביל אותו לצד האפל היה חוסר היכולת לקחת את עצמו בקלות (הדעת). לפעמים, רצינות יתר היא המצע שעליו גדלים פרחי הרוע.

עוד כתבות

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

זום גלובלי/ צילומים: רויטרס

חזית חדשה מול אוקראינה? הונגריה שולחת חיילים לגבול

שעות לפני המו"מ בז'נבה: איראן בדרך לחתום על עסקת נשק ימי עם סין וארה"ב הטילה סנקציות על טהרן • הונגריה מאשימה את אוקראינה ושולחת חיילים לגבול • ובמקסיקו חוששים: חיסול מנהיג קרטל הסמים עשוי לפגוע באירועי המונדיאל במדינה • זום גלובלי, מדור חדש

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בשורה ליזמים הסולאריים: רשות החשמל יוצאת למבצע פינוי מקום ברשת

רשות החשמל מנסה "לנקות" את הרשת מפרויקטים שלא יוצאים לפועל, ומציעה ליזמים החזר של עד 50 מיליון שקל ● בכך, היא מנסה לפתור את העומס על רשת החשמל ולתת מקום לפרויקטים חדשים ● ואיך ימנעו בעיות כאלה בעתיד?

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה