גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כאוס של בחירות: יריבים מתחברים, אחים תוקפים והבוחרים הערבים מחוזרים

שום דבר לא סופי בכנסת הזאת. גם לא ההחלטה ללכת לבחירות ● לנתניהו יש את הקלף הביטחוני שמדביק קואליציות ולגנץ לא כדאי בחירות עכשיו ● פוליטיקאים בדימוס שוקלים לחזור, רמטכ"לים בדימוס רוצים להיכנס והח”כים הנוכחיים לא רוצים להיפרד מהכיסא

בנימין נתניהו / צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת
בנימין נתניהו / צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת

כשראינו את מליאת הכנסת מאשרת את פיזורה בקריאה טרומית, לא נותר לנו אלא להיזכר בדבריו של ח"כ אורי אורבך ז"ל מ-2014, שדייק כאילו תיאר את המחזה שנגלה לעינינו השבוע בכנסת: "כש-84 חברי כנסת הצביעו הרגע בד פיזור הכנסת, פרצו חלק מחברי האופוזיציה במחיאות כפיים. רבים מהם לא יהיו כאן אחרי הבחירות. באביב הם לא ישובו חזרה. אבל הם שמחים, כי הכנסת היא אולם תיאטרון ייחודי: כשהשחקנים זורקים את עצמם מהבמה הם גם מוחאים כפיים לאות הוקרה. רק הקהל בבית עצוב. אולי כי הוא שילם על הכרטיסים".

סקרי עומק שנערכים במפלגות בשבועות האחרונים משקפים את המיאוס של הציבור הישראלי מממשלת האחדות. 60%-65% משיבים לסוקרים שלממשלת נתניהו-גנץ אין עוד זכות קיום, למרות משבר הקורונה הבריאותי והכלכלי. זה הרקע למהלך של יו"ר כחול לבן בני גנץ ללכת כל הדרך - עד לביצוע האיום הראשון בחייו כפוליטיקאי, ולתמוך בפיזור הכנסת בקריאה טרומית.

ועדיין מוקדם לנבא את התפרקות ממשלת האחדות מסיבה אחת פשוטה, השניים שנמצאים מרחק לחיצה על כסא המפלט, ראש הממשלה בנימין נתניהו וגנץ, כלל לא מעוניינים בבחירות בזמן הקרוב. גנץ היה רוצה להגיע קרוב ככל הניתן למימוש הרוטציה ולא לצאת למאבק פוליטי, שצפוי לקזז את כוחו המנדטורי לפחות בחצי, ונתניהו כבר לא מסתיר את זה שהוא רוצה חיסונים לפני בחירות. עובדה שהוא חזר עליה בשתי ההצהרות שנתן לתקשורת לפני ואחרי האיום של גנץ.

ההיסטוריה מלמדת שבין הצבעה על פיזור הכנסת בקריאה טרומית או ראשונה לבין הצבעה על החוק בקריאה שנייה ושלישית יכולים להתהפך עולמות. ב-2012 זה קרה בן לילה. הכנסת עמדה להעביר את הצעת החוק לפיזורה בקריאה ראשונה, על רקע זה ששאול מופז כינה את נתניהו "שקרן". בבוקר קמו אזרחי ישראל לבשורת אחדות. זה החזיק רק 70 ימים. אז, וגם היום - אם נתניהו או גנץ יחליטו ללחוץ על הבלמים, לא בטוח שיישמטו כאן לסתות.

לנתניהו יש בשרוול קלף בדוק, שאפשר לכנות אותו "סגולה" למשיכה באף של פוליטיקאים מיומנים יותר ופחות - הקלף הביטחוני. הוא שלף אותו אז מול מופז עם האיום האיראני, ובהיסטוריה הקרובה יותר השתמש בו כדי להחזיק את נפתלי בנט בממשלה. איומים מצפון ומדרום כבר הוזכרו השבוע בנאום נתניהו, וגנץ כשר ביטחון לא יוכל להתעלם מהם.

למעשה, לוח הזמנים הפוליטי חזר להיות תלוי בקלף של נתניהו. מה שעבד בעבר צפוי לעבוד שוב, ובטח מול מפלגת הרמטכ"לים הממלכתית. רק צריך שיהיה מי שמאמין לו בקצה השני.

מי יחזור לפוליטיקה ומי יהיה נשיא?

עם התחממות מערכת הבחירות על אש קטנה-גדולה צפים ועולים שוב שמות חדשים וישנים שמבקשים לנסות את מזלם בזירה כפוית הטובה. ציפי לבני מתלבטת אם לחזור למערכת הבחירות לכנסת ה-24 בסיועו של יואל חסון. גם חברי כולנו לשעבר (וגם בהווה - יפעת שאשא ביטון), שלנוכח המצב הכלכלי החמור, חושבים על אקזיט חדש-ישן בתקן מפלגה "חברתית" במרכז. הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט, שקיבל בבחירות הקודמות הצעה לראשות מפלגת העבודה מעמיר פרץ, מחשב גם הוא את דרכו לפוליטיקה וכך גם האלוף במיל' גיורא איילנד.

בינתיים כולם על הגדר. מחכים שהבחירות ממש יגיעו. יש הזדמנות אחת לפרוץ במערכת בחירות ומומנטום הוא שם המשחק. יספרו על זה מנסיונם אורלי לוי אבוקסיס ויפעת שאשא ביטון, שבסקרים שנערכו לפני הזמן הצליחו לספק מספר יפה של מנדטים, שלא תאם את המציאות.

יו"ר העבודה עמיר פרץ מכין את הקרקע למכירת שלד המפלגה לכל המרבה במחיר או בתנאים. השבוע הכשיר את העובדה שוועידת המפלגה תבחר את הרשימה וכן תאשר את הסכמי החיבור העתידיים, ובן רגע מחק עשרות אלפי מתפקדים שנותרו חסרי כוח והשפעה.

בשלב הבא יתחיל המשא ומתן. בכחול לבן לא ממהרים לתת לפרץ שני מקומות בעשירייה, כפי שהיה רוצה, בטח כאשר מצב המנדטים בסקרים רחוק מלהשביע את רצונם של החברים הנוכחיים, או לספק להם מקום עבודה בכנסת הבאה. אם המו"מ לא ימריא, אולי איזנקוט יקבל את השלד לטובת הקמת מפלגת המרכז הנרקמת מאחורי הקלעים. פרץ בעצמו צריך לפעול בשני מגרשים בו-זמנית: מצד אחד להכין את עצמו לבחירות לנשיאות בכנסת הבאה ולא להסתכסך בדרך עם 120 בוחריו העתידיים, ומצד שני להישאר על הגלגל.

הבחירות לנשיאות הן אירוע עם יותר מדי נעלמים עכשיו ולכן תופעת הסלבס שרצים למשכן, כמו יהורם גאון, היא בעיקר אתנחתא תרבותית מנאומי הבחירות שמצפים לנו מעכשיו ועד להקמת הממשלה הבאה.

בפועל, מי שמנצח מאחורי הפרגוד בדרך כלל הם פוליטיקאים לשעבר או מכהנים ולא חביבי הקהל, חביבים ככל שיהיו. זאת כנראה הסיבה שיו"ר הסוכנות היהודית בוז'י הרצוג (המועמד שטרם הציג מועמדותו) לא יוצא עדיין בהצהרות גדולות.

כשבנט פתאום תוקף את האח לפיד

ימינה שומרת על יציבות מפתיעה בסקרים, למרות שבשבוע האחרון עברה טלטלות מימין ומשמאל. מצד אחד יו"ר האיחוד הלאומי בצלאל סמוטריץ' שהכריז שאביגדור ליברמן הוא לא פרטנר לממשלה, מצד שני ח"כ מתן כהנא שהכריז שכולם שותפים, גם מרצ.

עד עכשיו העמימות עליה שמרו בנט ואנשי מפלגתו הצליחה לשמר את המפלגה במקום השני בסקרים. אבל ככל שהבחירות יתקרבו - זו בדיוק התדמית שינסו בליכוד לקלף ממנה ומנסים כבר היום - דחיפה לימין העמוק או לשמאל.

מקורבים ובעלי עניין טוענים שההכרזות על ריצה משותפת עם סמוטריץ' צפויות להחזיק עד לרגע לפני הגשת הרשימות. שם ייעשה חישוב מסלול מחדש ובסופו עשוי השותף למצוא את עצמו בחוץ, נאבק חזרה להקים מפלגה מימין לימינה. בנט במקרה הזה אולי ישמור את המנדטים מהמרכז, אבל באחת יכול לאבד את הבייס הדתי-שמרני. מי שיתגייס קרוב לודאי לטובת הקמפיין של מפלגת הציונות הדתית המחודשת יהיה נתניהו שישמח לראות את ריסוק ימינה.

השבוע במליאה ניסה בנט לעשות ליאיר לפיד את מה שנתניהו עושה לו מאז 2013 - הצמד שם ליריב והברח את הבוחרים. בנט האשים: "יש מכנה משותף בין לפיד ונתניהו. שניהם עוסקים בפוליטיקה יומם וליל. שניהם עוסקים בהפצת שנאה". לפיד חבש מסכה ופניו לא נראו, אך ניתן רק לשער שהוא הופתע. לפיד ובנט לא אויבים ומאחורי הקלעים יש מגעים כל הזמן. לא בטוח שהיכולת של נתניהו לעלוב בפרטנר פוליטי אפשרי ואחר כך לבקש לחבק אותו, תעבוד גם על לפיד.

היהודים נזכרו במצביעים הערבים

המאבקים הפנימיים בתוך הרשימה המשותפת בין יו"ר הרשימה איימן עודה וח"כ אחמד טיבי לבין יו"ר רע"ם מנסור עבאס, עושים טוב למגזר הערבי והופכים אותו למחוזר.

לראשונה הסוגיות שמעסיקות את המגזר עולות לסדר היום של כל המפלגות - האלימות, הסדרת הבנייה והחינוך. זה התחיל בהחלטה של נתניהו להגיע לוועדה למיגור הפשיעה במגזר של ח"כ עבאס, שגרמה למנהיגי מפלגות נוספות להתעניין. גם אלו בשמאל, שזנחו את הפנייה למגזר והותירו את השטח כולו לטיפול המשותפת.

בזמן שבמרצ תקועים בשלב עריכת הסקרים אם לשלב נציגים ערבים ברשימה, יו"ר ימינה איילת שקד הקימה השבוע את מטה הערבים של המפלגה בכפר ברא. אחרי שפנו אליה נציגים בכירים במגזר מכפר קאסם, באקה אל גרביה וטייבה וביקשו ממנה הבטחות לטיפול בסוגיות הבוערות ובראשן הפשיעה. הסוגייה הפלסטינית לא עלתה על השולחן.

לא סתם עבאס לא מסתיר את יכולתו ורצונו לשתף פעולה עם כל מפלגה על המפה הפוליטית, ככל שהיא תסייע לו בטיפול בבעיות המגזר ולא משנה מה היחס של אותה מפלגה לסוגיית שתי המדינות.

בימיה הטובים של המפד"ל היו לה לא מעט מצביעים ערבים (ימי זבולון המר ויוסף בורג). מפלגת העבודה שלטה בחברה הערבי ביד רמה בימיה הטובים וגם מרצ יכולה להיזכר בערגה במנדט או שניים שהגיעו אליה מקרב המצביעים דוברי הערבית.

המשחק נפתח מחדש, והרשימה המשותפת מודאגת ובצדק מזליגת המנדטים למפלגות היהודיות, ששוב ישימו את המגזר איפשהו בסדר העדיפויות שלהן.

שקד שניסתה לטפל באלימות במגזר הערבי כשהייתה שרת משפטים יחד עם השר לביטחון פנים אז, גלעד ארדן, אך לא זכתה אז לשיתוף פעולה של בכירי המגזר. היום נראה שהדרישה לאכיפה באה מהשטח ולכן אולי אפשר רק לקוות שהדרך לטיפול ומיגור תהיה אפקטיבית יותר. 

עוד כתבות

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מתווה הפיצויים לעסקים מוכן, אבל האוצר לא ממהר להכריז עליו

מתווה הפיצויים לעסקים ולעובדים היה מוכן עוד לפני המלחמה, אך במשרד האוצר מתכוונים להמתין כשבוע, לפני שיוצאים בבשורה למשק ● במגזר העסקי קצת פחות סבלניים, ויו"ר נשיאות המגזר מוכן להמתין לכל היותר יומיים-שלושה

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן ההפצצות: מתקפת הסייבר באפליקציית התפילות הפופולרית באיראן

במקביל לגל התקיפות, מיליוני איראנים קיבלו דרך אפליקציית תפילות מסרים המבטיחים חנינה לחיילים שיניחו את נשקם ● בישראל שומרים על עמימות, אך ההערכה היא כי מדובר במבצע מתוכנן היטב

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור, ונתב"ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, בארה"ב ובאסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך ייראה מבצע החילוץ, ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

זירת הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: Reuters, Ammar Awad

9 הרוגים בפגיעה ישירה בבית שמש; טראמפ: המנהיגים החדשים של איראן רוצים לדבר - והסכמתי

עשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" מסינוואר, דרך נסראללה ועד חמינאי: צה"ל הודיע - השלמנו את חיסול צמרת בכירי ציר הטרור האיראני במזרח התיכון ● צבא ארה"ב: 3 חיילים נהרגו ו-5 נפצעו קשה במבצע באיראן ● עדכונים שוטפים