גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק נגד חיזבאללה: ישראל והאמירויות משלבות ידיים

השגריר לשעבר רון פרושאור והחוקרת האמירתית אבתיסם אל קטבי קוראים לצרפת להחמיר את ההגבלות על הפעילות האזרחית של הארגון, שמשמשת כיסוי לפעילות טרור ● המשבר הכלכלי באיראן ובלבנון הגדיל את התלות של חיזבאללה בפעילות של ייצור והברחה של סמים

מפעל לייצור חשיש בבקעה, בלבנון. ההברחות הפכו לחלק מהתזרים של הארגון / צילום: Reuters, Mohamed Azakir
מפעל לייצור חשיש בבקעה, בלבנון. ההברחות הפכו לחלק מהתזרים של הארגון / צילום: Reuters, Mohamed Azakir

בינואר 2016 נחת בשדה התעופה אורלי בפריס איש העסקים הלבנוני מוחמד נור א-דין. לאחר שעבר את ביקורת הדרכונים, קפצו עליו חמישה בלשי אינטרפול ולקחו אותו לחקירה. ממש באותם רגעים נעצרו עוד 14 בני אדם, חברי רשת הברחות הסמים והלבנת הכספים של חיזבאללה. ברשותו של נור א-דין נמצאו לא פחות מ-9 מיליון אירו, ובחיפושים במקומות הקשורים אליו, בהם מסגדים ומשרדי אגודות צדקה איסלמיות, נמצא כסף רב נוסף, מטילי זהב ותכשיטים.

ליל המעצרים הגיע לאחר חקירה מאומצת של האינטרפול, שהסתייע במידע שהגיע מהסוכנות האמריקאית למלחמה בסמים DEA, וגם מארגוני מודיעין, כמו המוסד. החקירות העלו רשת מסועפת של הברחת סמים מדרום אמריקה לבנין שבאפריקה, שם הם הוסלקו במכוניות פאר שנרכשו מאירופה, וחזרו ליבשת, למגרשי מכוניות שהיו שייכים לאנשי חיזבאללה בעלי אזרחות גרמנית בלגית או צרפתית. משם הופצו הסמים ברחובות.

הרווחים מהמהלך המורכב הזה הולבנו באמצעות רכש של מכוניות, תכשיטים, זהב ויהלומים, שנמכרו אחר כך בעיקר למפרץ. הרווחים הגיעו לכיסיהם של ברוני הסמים באמריקה הדרומית, לבלדרים ולאנשי התיווך, אבל הנתח החשוב מבחינתנו - כרבע מההכנסות - עבר לארגון שמתפעל את כל הרשת הזו, חיזבאללה.

פעילות ענפה בתחום הסמים 

לפי מידע שריכזו מומחי המכון הבינלאומי למאבק בטרור (ICT), שפועל יחד עם מכון אבא אבן לדיפלומטיה במרכז הבינתחומי, חיזבאללה מתפעל את רשתות הפצת הסמים כחלק מהזרוע הכלכלית שלו, המספקת חלק ניכר מהכנסותיו. בין היתאר מדובר במכירת חשיש שמגדלים חקלאים בבקעה הלבנונית, וקוקאין המגודל ומיוצר באמריקה הדרומית ובעיקר בקולומביה.

לפי המכון, באמצעות מהגרים לבנונים שיעים, חיזבאללה הקים במדינות המעורבות ארגונים שמשמשים לצדקה לכאורה, אך הם הבסיסים של רשת ההברחות והלבנת הכספים וגם הבסיסים לפעילות טרור.

לפי המכון, בקולומביה, למשל, פועל קרטל סמים ענקי לבנוני, בראשותו של ברון סמים שיעי בשם אימאן ג'ומעה. לפי מידע של ה-DEA האמריקאי, היקף הסחר שלו הוא כ-200 מיליון דולר בחודש, וכרבע מזה מגיע לחיזבאללה.

תקציבו השנתי של הארגון הלבנוני מגיע לכמיליארד דולר. חלק ניכר מהסכום מגיע מאיראן. בשנתיים האחרונות, בשל העיצומים האמריקאים, החלק הזה קטן. בשל העיצומים ויכולת המעקב הבינלאומית, קשה מאוד להעביר כספים לארגון באמצעים בנקאיים רגילים, ולכן יש עדיפות להעברות במזומן. בלדרים מגיעים מטהראן לביירות, ובמזוודות הם נושאים מליוני דולרים לחיזבאללה.

דניאל כהן, עמית מחקר ב-ICT, מעריך כי הכנסות הארגון מהפעילות של רשתות הברחות הסמים ומעסקאות נשק מגיעות ל-300-400 מיליון דולר בשנה. לדבריו, הכסף הזה נחוץ יותר מתמיד, בשל העלות הכבדה של המלחמה בסוריה, שם ספג הארגון יותר מ-2,000 הרוגים וכמעט עשרת אלפים פצועים. משפחות המתים והפצועים זוכות לקצבאות חודשיות, שבשנה האחרונה קוצצו ביחד עם משכורות אנשי הארגון. סיבה נוספת לתלות בכספים אלה לכך היא המשבר הכלכלי ופוליטי בלבנון.

מקור הכנסה נוסף של הארגון הוא רשת אגודות צדקה "דאעווה", שמגייסות כספי תרומות, לכאורה עבור נזקקים בלבנון או למטרות כמו הקמת גני ילדים ומוסדות חינוך. בפועל הרוב עובר למימון פעולותיו של חיזבאללה. חקירות בגרמניה ביחד עם האינטרפול, למשל, גילו שכספים אלו עברו למימון המעורבות בסוריה.

פעילות אזרחית ככסות לטרור

לדברי כהן, כאן נעוץ הצורך הקריטי לפעול להוצאת כל החלקים של חיזבאללה מחוץ לחוק באירופה ולהגדירם כארגון טרור. רוב אנשי השטח של חיזבאללה באירופה שייכים לארגוני צדקה, שמסונפים לזרוע הפוליטית-אזרחית של הארגון, זו שברוב מדינות אירופה עדיין לגיטימית. לכן, גם כשהם נתפסים, האישומים והעונשים הם על סחר בסמים ועבירות כלכליות, ולכן הענישה קלה יחסית.

צירוף של הזרוע הפוליטית של חיזבאללה להגדרת ארגון טרור, תגדיל את הענישה, ותפנה כוחות ותקציבים למאבק נגדם ונגד הטרור הבינלאומי.

רון פרושאור, שהיה שגריר ישראל באו"ם ובבריטניה ומנכ"ל משרד החוץ וכיום עומד בראש מכון אבא אבן, כתב בשבוע שעבר מאמר עם מומחית עמיתה מהאמירויות ד"ר אבתיסאם אל קטבי, שקורא לנשיא צרפת מקרון להכריז על מאבק חורמה בארגון, לרבות הכרה בכל פעילותו כפעילות טרור.

אבתיסם אל קטבי. המכון האמירתי למדיניות / צילום: Emirates Policy Center

השניים מפרטים במאמר את הקשר בין זרוע הטרור הבינלאומית של חיזבאללה לאיראן, ואת מסוכנותה לאירופה ולעולם כולו. הם מבהירים, כי כל עוד חיזבאללה נותר במעמדו החזק בלבנון, אין לארץ הארזים שום סיכוי להשתקם. הם מזהירים כי חיזבאללה ואיראן מתמידות במאמצים לחדור ולהשתלט על עוד מדינות במרחב, בהן סוריה ועיראק, ומהוות איום לכל המדינות האחרות.

לדברי פרושאור, העמדה הזו משותפת לישראל ולאמירויות, שעמה נבנתה תשתית אינטרסים ושת"פ חזקה כבר בעשור הקודם, לפני הסכמי השלום. "בניתוח המקרו, המפרציות רואות כיום בישראל חלק מהפיתרון ולא חלק מהבעיות של המזה"ת. הקשר עם ישראל יאפשר להן להשפיע על המדיניות של ירושלים, אבל עיקר החשיבות שלהן בשתוף פעולה בסוגיות של ביטחון לאומי, וביצירת ציר נגד יריבותיהן, איראן וחיזבאללה, טורקיה והאחים המוסלמים".

"בחרנו לפנות לצרפת", הוא אומר, "כי היא האם הרוחנית של לבנון, הפטרונית שלה". לדבריו, יש בממשל הצרפתי, בעיקר במשרד החוץ, גישה של הידברות עם חיזבאללה, בשל השפעתו בלבנון. לדבריו "הם לא התפכחו גם לאחר אסון הפיצוץ בנמל ביירות, שחשף את מצבורי החומרים המסוכנים שמחזיק חיזבאללה בערי לבנון. מצבורים כאלה בהיקף קטן בהרבה נמצאו גם במחסנים של הארגון באירופה".

המאמר מראה לצרפתים כי זו לא רק ישראל שיוצאת נגד חיזבאללה אלא גם מדינות ערביות. לאל-קטבי קשר ישיר עם יורש העצר של האמירויות מוחמד בן זאייד, ועמדותיה משפיעות על המדיניות של אבו-דאבי וגם משקפות אותה.

"אנחנו לא צריכים לספר לאירופאים כמה חיזבאללה מסוכן לישראל, זה לא מעניין אותם ולכן הם לא הגדירו את כל שלוחותיו כארגון טרור. המטרה כאן היא לראות כי הם פוגעים באירופה עצמה. כספית, בהפצת סמים, בטרור וכו'".

לדברי פרושאור מאמציו מול בריטניה וגרמניה נושאים פרי, ושתי המדינות נמצאות בתהליכי הכרזה על חיזבאללה כולו כארגון טרור. 

פרושאור מסביר כי אחת מהטענות של האירופים, היא כי אם נחרים את הזרוע המדינית של חיזבאללה לא יהיה עם מי לדבר, אבל לדבריו המחקרים והמידע הרב שהראו למנהיגים האירופים הפריכו את הטענה. 

עוד כתבות

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

זירת הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: Reuters, Ammar Awad

9 הרוגים בפגיעה ישירה בבית שמש; טראמפ: המנהיגים החדשים של איראן רוצים לדבר - והסכמתי

עשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" מסינוואר, דרך נסראללה ועד חמינאי: צה"ל הודיע - השלמנו את חיסול צמרת בכירי ציר הטרור האיראני במזרח התיכון ● צבא ארה"ב: 3 חיילים נהרגו ו-5 נפצעו קשה במבצע באיראן ● עדכונים שוטפים

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכר דירה כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: חמינאי חוסל

באיראן הודיעו רשמית כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה