גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצצה אל מאחורי הקלעים של עסקת טיפאני-LVMH: עלבונות, תביעות ואינטריגות פוליטיות

יו"ר LVMH ברנאר ארנו מתמודד עם האתגר של שיקום טיפאני בתקופה קשה לתעשיית מוצרי היוקרה

חנות הדגל של טיפאני בשדרה החמישית בניו יורק / צילום: רויטרס, Mike Segar
חנות הדגל של טיפאני בשדרה החמישית בניו יורק / צילום: רויטרס, Mike Segar

בעלי המניות השולטים בחברת טיפאני (Tiffany & Co) צפויים לאשר השבוע את מיזוגה עם קבוצת LVMH, מיזוג אשר ייתן לענקית מותגי היוקרה הצרפתית חלק ניכר משוק התכשיטים היקרים ויסיים דרמה שנמשכה על פני חודשים וכמעט הביאה לחיסול ההסכם, ששוויו 15.8 מיליארד דולר.

ההצבעה ביום רביעי צפויה גם לסגור עסקה שהאיש השולט בקבוצת LVMH, המיליארדר הצרפתי ברנאר ארנו, לא קיבל בה את מבוקשו.

ארנו נלחם חודשים רבים לפתוח את תנאי עסקת המיזוג, לאחר שמגפת הקורונה טלטלה את כל תעשיית מוצרי היוקרה. הוא ביקש סיוע מממשלת צרפת לצאת מהמחויבות למיזוג, ואחר כך גייס בנקאי מחברת רוטשילד על מנת לנהל שיחות בערוץ צדדי עם טיפאני, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. ארנו התרגז מהתעקשותה של טיפאני לחלק דיבידנד מלא לבעלי המניות לפני סגירת העסקה, ודרש שיצרנית התכשיטים תוריד את מחיר העסקה ב-11%, אמרו האנשים.

טיפאני סירבה, והמשיכה בהגשת תביעה, אשר הוגשה בבית דין בדלאוור, ארה"ב, על מנת להכריח את LVMH לעמוד בתנאי עסקת המיזוג כפי שנחתמו.

בסופו של דבר, הסכימה LVMH לרכוש את טיפאני במחיר נמוך ב-2.6% מהמחיר שסוכם עליו בתחילה. טיפאני חילקה דיבידנד בגובה 70 מיליון דולר בשבוע שעבר.

ארנו החליט שהוא מעדיף להיות בעלי טיפאני במחיר שקרוב למחיר ההסכם מלפני המגפה על פני המשך המאבק, אמר אדם המכיר את הדברים.

המגפה הותירה את טיפאני "בלי סוף נראה לעין לבעיות שלה"

כעת, עומד לפתחו האתגר של שיקום טיפאני, בעת שהמותג והתעשייה באופן נרחב יותר ספגו נזק ניכר. עורכי הדין של הקבוצה הגישו תביעה נגדית בספטמבר, בה טענו שהמגפה הותירה את טיפאני "בלי סוף נראה לעין לבעיות שלה".

בין בעיות אלה: תיירים עשירים המטיילים ברחבי העולם וקונים מוצרי יוקרה נשארו בבית בזמן המגפה, ולטיפאני חסר מקור הכנסה עיקרי. קמעונאית התכשיטים תלויה באופן משמעותי בחנויות בקניונים בארה"ב, ואלה מוקדי מסחר שנפגעו קשה השנה.

"הצניחה התלולה בתנועת קונים בקניונים, שהם בלב אסטרטגיית המכירות של טיפאני, תשפיע באופן שלילי משמעותי ולטווח ארוך על החברה", נכתב בתביעה הנגדית מטעם LVMH.

לטיפאני חולשות אחרות: מגוון המוצרים של החברה מוטה לכיוון תכשיטים לכלות, וכעת פחות זוגות מתחתנים בגלל המגפה, אומרים אנליסטים.

"טיפאני חזקה בתכשיטי כלולות, וזה לא העתיד", אמר ארוון רמבורג, אנליסט של מוצרי יוקרה בבנק HSBC. בתוך LVMH, אמר, "המוצרים יתפתחו באופן דרמטי. אני חושב גם שהחנויות ישתנו באופן דרמטי".

דובר של טיפאני סירב להגיב. לפני המגפה, החברה עבדה על שינוי התדמית שלה, בייחוד בקרב צרכניות צעירות.

טיפאני משמרת הרבה מהניצוץ שמשך את ארנו לכתחילה, בייחוד כשם מותג שהוא אחד המוכרים ביותר בתעשיית היוקרה.

ארנו עקב אחרי טיפאני שנים לפני שהציע לקנות את החברה באוקטובר 2019, תמורת 120 דולר למניה. לאחר כמה שבועות של משא ומתן, LVMH הסכימה לרכוש את טיפאני עבור 135 דולר למניה, סכום הקרוב לשיא כל הזמנים של מניות טיפאני.

כמה שבועות אחר כך, דווח על המקרים הראשונים של קורונה בווהאן, סין. עד מרץ, חנויות יוקרה ברחבי העולם נסגרו, כאשר כלכלות גדולות נכנסו לסגר.

במהלך הקיץ, נציגים מטעם LVMH ביקשו משר האוצר הצרפתי ברונו לה מר להנפיק להם מכתב שיכין את הקרקע למו"מ מחודש על רכישת טיפאני או לנסיגה מהעסקה לגמרי, אמרו בכירים בצרפת. השר סירב.

LVMH נסוגה מהעסקה, טיפאני תבעה

ב-8 לספטמבר, הודיעה LVMH לטיפאני שבידיה מכתב משר החוץ הצרפתי ז'אן-איב לה דריאן, המבקש מהחברה לעכב את רכישת טיפאני עד ה-6 לינואר, 2021, על מנת לעזור לצרפת בדיוני מסים ומכסים שהיא מנהלת מול ממשלת ארה"ב.

יום אחר כך, הודיעה LVMH שהיא נסוגה מהעסקה. טיפאני הגישה תביעה המבקשת להכריח את LVMH לרכוש אותה או לשלם לה פיצויים על פיצוץ העסקה. יושב ראש טיפאני רוג'ר פראח אמר בהודעה רשמית שידיה של LVMH "אינן נקיות", ורמז שהקבוצה הצרפתית ביקשה מהממשלה את המכתב. הביטוי שהשתמש בו הרתיח את ארנו ואת הנהלת LVMH, כך אמר אדם המכיר את הנושא.

"זה כבר היה יותר מדי", אמר אותו אדם.

ב-16 לספטמבר, היועץ של טיפאני לגבי העסקה, בליר אפרון מחברת Centerview Partners, קיבל שיחת טלפון מבנקאי צרפתי, גרגואר הוזה, שהיה באותה עת בבנק רוטשילד בפריז. אפרון הופתע לשמוע מהוזה ולא מבנקאים בסיטיגרופ (Citigroup), אשר עבדו עם LVMH על הכנת העסקה, אמרו חלק מהאנשים. הוזה בעבר סיפק לארנו שירותי ייעוץ בשנת 2017 כאשר המיליארדר מיזג את LVMH עם בית האפנה כריסטיאן דיור.

הוזה רמז בטלפון לאפרון ש-LVMH מעוניינת להגיע לפשרה. אפרון העביר את המסר לפראח, שענה: "לא תודה. אנחנו סומכים על הסיכויים שלנו לנצח בבית המשפט", אמרו אנשים המכירים את השיחה.

בתחילת אוקטובר, אמר הוזה לאפרון ש-LVMH תהיה מוכנה להתפשר על 120 דולר למניה, פחות מהמחיר המקורי שנקבע ל-135 דולר למניה. אפרון ענה שטיפאני לא צפויה להסכים להנחה כל כך גדולה, על פי דיווחים רגולטוריים.

ב-15 לאוקטובר, פרסמה טיפאני תוצאות ראשוניות לאוגוסט וספטמבר 2020 אשר הראו שהעסקים של החברה מתחילים להתייצב. מכירות ברחבי העולם ירדו מעט אך הרווחים התפעוליים עלו ב-25% לעומת השנה שלפני כן. כמו כן דיווחה החברה על מכירות חזקות באינטרנט וצמיחה בשוק הסיני.

ב-18 לאוקטובר העלה הוזה את המחיר ל-131 דולר למניה, כך לפי הדיווחים. אפרון אמר שטיפאני תרצה שהמחיר יגיע ל-132 דולר והוסיף שהחברה תרצה הפעם חוזה "סגור בואקום" ש-LVMH לא תוכל לסגת ממנו, כך על פי הדיווחים.

הוזה אמר ש-LVMH מוכנה להתפשר על 131.5 דולר למניה. פראח החליט שכדאי לו לספוג את ההנחה הקטנה תמורת הוודאות שהעסקה תצא לפועל, אמרו האנשים. שתי החברות הודיעו על הסכם בסוף אוקטובר, כאשר LVMH תשלם 131.5 דולר למניה של טיפאני. בנובמבר, הוזה עזב את בנק רוטשילד והצטרף למשרד של Centerview Partners בפריז.

ההנחה על המניות חסכה ל-LVMH 440 מיליון דולר, פחות מאחוז בודד מהכנסותיה לשנת 2019. מתוך סכום זה ירדו עוד 141 מיליון דולר שטיפאני שילמה בדיבידנדים באוגוסט ובדצמבר, סכום ש-LVMH יכלה להימנע ממנו לו הייתה משלימה את העסקה מהר יותר.

"זה נראה יותר כמו עניין של עיקרון", אמר רמבורג. "האם זה היה שווה את הזמן שבוזבז ואת העלות של הפעולה המשפטית? אינני יודע".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"