גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו מוביל בשחמט. במרכז-שמאל עדיין משחקים דמקה

אחרי שראש הממשלה ואנשיו הופתעו מעוצמת התמיכה שקיבל מנסור עבאס, הגיע "נאום נצרת". תוך זמן קצר הגיעה גם ההתכחשות ליו"ר רע"ם ● בחברה הערבית הדעות חלוקות, אבל סער כבר מנסה להשיג קולות גם שם ● ומפלגת העבודה עדיין לא יודעת עם מי תלך

בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
בנימין נתניהו / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

נאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו השבוע בנצרת אולי לא היה "נאום בר אילן" כלפי החברה הערבית, אבל בהחלט לא רחוק מכך. הוא היה מנוגד באופן חד ובולט לאינספור אמירותיו הקודמות ששללו את ההנהגה הערבית, ובעיקר את הרשימה המשותפת. היו גם אמירות כאלה נגד הציבור הערבי כולו, בין אם ישירות כמו "הערבים נעים בכמויות לקלפיות", ועד אמירות בוטות יותר שפורסמו בקמפיין הליכוד - ובציבור הערבי לא ישכחו את זה. אבל יש מי שלא ישכח ולא יסלח, ויש מי שיתקדם הלאה וישתכנע גם אם לא להצביע ליכוד, לעבור למפלגה ציונית ולא למשותפת.

שני דברים עיקריים הביאו את נתניהו לשינוי הכיוון הזה. האחד, השיח עם מנסור עבאס ורע"מ גרם לעימות פנימי בחברה הערבית. ראש הממשלה ואנשיו הופתעו מעוצמת התמיכה שקיבל עבאס על הכיוון שבחר - לפעול עם השלטון, לא לפסול שיתופי פעולה פוליטיים עמו, למתן התבטאויות נגדו, ובתמורה לקבל את מה שהחברה הערבית זקוקה לו.

המגמה הזו בחברה הערבית החלה לפני זמן רב והתגברה מאוד בעשור האחרון, אבל לרשימה המשותפת לקח זמן רב להבין אותה. כאן בגלובס פרסמנו את שינוי הכיוון שהחל איימן עודה להוביל לפני בחירות אפריל 2019. עודה נבהל אז מהפרסום, אך הבין שהציבור דווקא מסכים לכך. עבאס, גם כן בראיון בגלובס, הצהיר מפורשות על מדיניותו כפי שהתבטאה בחודשים האחרונים, וכאמור קיבל לא מעט תמיכה.

מוקד השינוי השני היה הסכמי השלום עם בחריין והאמירויות. נתניהו, שתדמיתו בחברה הערבית הייתה של סרבן שלום, נתפס פתאום אחרת: לוחץ ידיים לבעלי כאפיות ולובשי גלביות. לפתיחה של המפרציות הללו לחברה הערבית הישראלית יש הד עצום. כך, למשל, שיעור התיירים הערבים מכלל הישראלים המגיעים לדובאי גדול בהרבה משיעורם באוכלוסייה. לא בכדי נתניהו אמר בנצרת כי הוא מכוון בשיחותיו עם עמיתיו במפרץ להשקעות בחברה הערבית.

הלם ותגובות סותרות

דבריו של נתניהו על גאוותו בחברה הערבית, בצוותים הרפואיים, באנשי העסקים וביזמים שבאים משם, ועל הצורך והחשיבות בשילוב בחברה הישראלית כולה, שונים מאוד מהדרך שבה הוא נתפס קודם לכן. למעשה, הם גורמים להלם ממש בחברה הערבית ולתגובות סותרות.

כך, למשל, ת', אדם בכיר ומוכר בחברה הערבית בצפון, שבעבר נשא במשרה גבוהה וכיום מעורה בהוויה הפוליטית, אומר כי נתניהו מזלזל באינטליגנציה של החברה הערבית. "זה מהלך מאוחר, למה הוא לא עשה את זה לפני כמה שנים? מה הפריע לו? הוא חושב שהציבור הערבי ישכח את כל מה שהיה קודם?

"הוא מתפאר בתחנות משטרה, מה עם מוסד חיובי לחברה הערבית? בית חולים, מכללה, שלא לומר יישוב ערבי". ועם זה, ת' מודה שהטקטיקה הזו תביא לנתניהו הרבה יותר קולות מבעבר, ואולי אפילו מנדט שלם.

הוא מוסיף כי מינוי של דמות ערבית לרשימת הליכוד או רשימות אחרות עשויה להתקבל כ"חזרה לתקופת המוכתרים", ולכן מציע במקום זאת למנות איש מקצוע לתפקיד ביצועי. למשל, מינוי מנהל בית החולים האנגלי בנצרת, פרופ' פאהד חכים מנצרת, לשר הבריאות. אגב, הוא מסכים כי הפלסטינים לא צריכים לעמוד במוקד ההחלטות של נציגי הציבור הערבים - "שיעשו קודם לביתנו, ואחר כך לבית הרשות הפלסטינים".

ע', ראש מועצה בולט בחברה הערבית, אומר דברים אחרים. "ברור שלא נשכח כלום ממה שנתניהו אמר על הערבים, אבל אלה שמדברים יפה כלפינו, בשמאל הישראלי, עשו משהו בשבילנו? או יכולים לעשות משהו כזה? תוכנית 922 (תוכנית החומש הכלכלית לחברה הערבית, שהיקפה יותר מ-10 מיליארד שקל, ד"ז), על אף מגרעותיה הרבות, רשומה על שם נתניהו. ההסכמים עם האמאראת (האמירויות) ובחריין מראים שהוא זה ש-Can deliver.

"אנחנו צריכים את מי שיכול להביא את התקציבים והתוכניות, לא את מי שרק מדבר על זה - ואפילו לא מגיע לביקור ביישוב ערבי אלא נואם מתל אביב".

בהיבט הרחב יותר, נתניהו שבר מוסכמות מול החברה היהודית: כעת הוא מציג את הערבים כלגיטימיים בפוליטיקה, וזה מחלחל גם למפלגות האחרות. למרצ זכות הראשונים עם שני מועמדים ערבים בחמישייה הראשונה - אחת מהם מוצנחת - אבל זה כמעט מובן מאליו. כעת כמעט כל מפלגה בסביבה מחפשת מועמד כזה, או שכבר מצאה.

בליכוד, אגב, יש כמה וכמה שמות שעלו, וההתלבטות היא גם על המיקום. נתניהו, כך אומרים בסביבתו, לא אמר את המילה האחרונה. בהמשך יהיו עוד הכרזות ומעשים, "שיוכיחו לציבור הערבי כי נתניהו טוב גם לערבים".

הדאגות של סער

בצד הימני של המפה, אצל "תקווה חדשה" של גדעון סער גם כן צפוי להיות מועמד ערבי. שם מסבירים כי מעולם לא פסלו את הערבים כציבור כפי שעשה נתניהו, אלא את מדיניות נציגיהם בכנסת, שיוצאים נגד מהות המדינה כיהודית ודמוקרטית.

האם זה פוסל שוב אפשרות של שת"פ פוליטי עם אחת מהמפלגות הערביות? יועז הנדל, מבכירי תקווה חדשה, שהתנגד גם בכחול לבן לשת"פ עם המשותפת, אומר לגלובס: "שותפות פוליטית אפשר לייצר רק עם מי שמכיר בהסדר המכונן של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. לא מצליח להבין איך נתניהו רואה בתנועה האסלאמית שותפה".

אבל לסער וחבריו יש דאגות אחרות, כמו איך להפוך למפלגה הגדולה ביותר אחרי הליכוד, ואיך לקבל תמיכה מקיר אל קיר במועמדותו להקמת הממשלה אחר כך. התחברות עם בנט ומפלגתו נשללת שם, ובמקום זה תולים תקווה כי כאשר לנתניהו לא יהיו מספיק קולות ממליצים, הפנייה תהיה לסער, שיכול לקבל המלצות גם משותפי נתניהו, בנט והחרדים.

בתקווה חדשה נתלים בהתבטאויות של חברי כנסת מיהדות התורה על אי שלילת מועמדותו של סער, ועל הקשרים הטובים שלו עם הרבנים והפוליטיקאים המובילים. אלא שבצד החרדי משתמשים בסער בעיקר כדי לוודא שנתניהו יקבל את דרישותיהם לקואליציה הבאה. בראשן: חוק גיוס, פסקת התגברות וגם שורה של דרישות כלכליות במהותן, לגבי תקצובי הישיבות ותכוניות דיור ייעודיות למגזר.

אם גם עם החרדים והציונות הדתית עדיין לא יהיה לנתניהו רוב, המשחק ולו חלקית ייפתח - וסער יצטרך לגלות את כל כישוריו הפוליטיים לגייסם לקואליציה בראשותו. מהלך לא פשוט, כששותפיו האחרים הם ליברמן ולפיד.

מי אוכל את מי

בית המשפט העליון דחה לקראת סוף השבוע את הערעור שהגישה הנהלת מפלגת העבודה על החלטת המחוזי, בדבר קיום בחירות פנימיות במפלגה. הערעור נמשך, והבחירות לראשות המפלגה יתקיימו בעוד עשרה ימים.

אם ח"כ מרב מיכאלי תנצח בפריימריז, היא תפעל להתחברות עם מפלגת הישראלים של רון חולדאי. אם ח"כ איציק שמולי יחליט לרוץ וינצח, הוא יבדוק חיבורים אחרים, כמו כחול לבן.

במבט כולל, בעוד נתניהו משחק שחמט בתפקיד המלך, ומנהל אסטרטגיה מורכבת למטרות ארוכות טווח, במרכז-שמאל הדמקה בעיצומה: כל אחד מנסה לאכול את השני. כך צפויה התחברות של הקטנות - בעיקר שלח, העבודה ואולי זליכה - עם הישראלים של חולדאי.

מרצ לא ששה להצטרף לאף אחת מהאחרות, והיא סומכת על עצמה בלבד. יעלון קרוב יותר ללפיד מאשר לחולדאי, והוא בונה על אנשי המחאה שצירף, הרחוקים ממנו אידאולוגית כרחוק מזרח ממערב.

וגנץ? ההתנגדות העזה להתחברות אליו בקרב כמה מדמויות המפתח ב"ישראלים" מקטינה אפשרות כזו. לפיד עשוי להסכים רק בתנאים משפילים, ורק העבודה - אם שמולי יהיה בראשה - תשקול ברצינות את האפשרות. 

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק