גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך היא עושה את זה? אסטרטגיית היציאה של סיאול ממשבר הקורונה

קוריאה הדרומית הפתיעה בשנה שעברה עם גידול ברווחי החברות, בזמן שרוב המדדים בעולם ספגו התכווצות ברווח ממוצע למניה ● במבט על 2021, סקר אנליסטים של בלומברג צופה למדד קוספי גידול של 45% ברווח למניה - כמעט כפול בהשוואה ל-S&P 500

חדר מסחר בבנק בסיאול, בירת קוריאה הדרומית / צילום: Reuters, Kim Hong־Ji
חדר מסחר בבנק בסיאול, בירת קוריאה הדרומית / צילום: Reuters, Kim Hong־Ji

המשקיעים מסתערים על שוקי המניות ואיגרות החוב של קוריאה הדרומית. לתפיסתם, אין הרבה מקומות בעולם שמתאימים יותר ממדינה זו לנרטיב של חזרה לשגרה, כמו שאין הרבה מקומות שכמוה, הצליחו למנף את משבר הקורונה כדי לקדם אג'נדות כלכליות ארוכות טווח.

זו לא הפעם הראשונה שהעולם הכלכלי נושא את עיניו אל "הפלא האסייתי". קוריאה נכנסה לתהליך התיעוש אי-שם בתחילת שנות ה-60 כמדינה קטנה, צפופה ונטולת משאבי טבע. מאז היא לא מפסיקה לקטוף מחמאות על הישגיה הרבים. זו הייתה התקדמות כלכלית חסרת תקדים - מהירה, עוצמתית ובעיקר מתוכננת היטב. כלכלנים טוענים כי סוד הצלחתה של קוריאה הדרומית טמון ביסודות. השקעה בחינוך, בחדשנות ובטכנולוגיה, סביבה עסקית ידידותית ופתיחות גלובלית הן אבני היסוד של החברה הקוריאנית. המודל שלה מוכיח את עצמו כל פעם מחדש, ומבחינה זו, שנת קורונה לא הייתה שונה.

קוריאה הדרומית הצליחה לצאת מהמיתון כבר ברבעון השלישי של 2020, ולפי הערכות OECD, היא כנראה נפגעה הרבה פחות מחברותיה ב"מועדון המדינות העשירות". לפי הערכות אלה, התוצר של המדינה התכווץ ב-2020 בכ-1% בלבד, והוא צפוי להתרחב השנה בכ-2.8% (ממשלת קוריאה צופה קצת יותר). זאת, בהשוואה להתכווצות של כ-5.5% ב-2020 וצמיחה של 3.3% ב-2021 בממוצע במדינות OECD.

העולם נפעם בשנה החולפת מהיכולת הניהולית של סיאול להשתלט על אירוע רב-מערכתי כמו משבר הקורונה, ואין ספק שהייתה לכך השפעה מרככת על הכלכלה. עם זאת, כמו במקרה של סין, סביר להניח שגם למבנה הכלכלי המיוחד של קוריאה היה תפקיד חשוב במהירות החזרה לשגרה.

קוריאה הדרומית נתפסת כ"נגזרת" על הכלכלה העולמית. המשקיעים מסבירים: "היא הראשונה להימכר מתיק המניות במצבי משבר עולמי, והיא הראשונה להיכנס אליו חזרה כשהעניינים מתחילים להסתדר". בד בבד עם אישור החיסונים לקורונה ועלייה תואמת במפלס האופטימיות סביב 2021, נגמרה גם התרדמת בסחר העולמי. הביקוש העולמי משך אחריו את פעילות היצוא של קוריאה הדרומית ואת הכלכלה כולה, שכן היצוא מהווה יותר ממחצית התוצר הקוריאני.

תעשייה שהתחזקה למרות הקורונה

מוליכים למחצה (semiconductors) היא אחת מתעשיות הדגל של קוריאה הדרומית. כדי לסבר את האוזן, שתי היצרניות הגדולות, סמסונג ו-SK Hynix, נכנסות למדד המניות הקוריאני KOSPI 200 במשקל של כ-40%. שתי החברות נמצאות בראש הטבלה העולמית במונחי נתח שוק המכירות, אחרי אינטל. התפרצות נגיף הקורונה אמנם השביתה תעשיות רבות, אבל לא את תעשיית המוליכים למחצה. היא נמנית בין ברות המזל המועטות, שאותן כלכלת stay-at-homeלא רק שלא ריסקה, אלא במידה מסוימת חיזקה.

לא סוד שהקורונה נתנה דחיפה לכלכלה הדיגיטלית: בשנת 2020 עלה הביקוש לשבבים ששימשו לחוות שרתים, שנזקקו לגידול משמעותי בהיקף הפעילות, על רקע עלייה בשימוש בענן ובגיימינג. מגמה זו צפויה להמשך גם השנה - ובמקביל, צפויה גם התאוששות בביקושים בתחומים שנפגעו מהמשבר, כמו רכב או רובוטיקה תעשייתית.

מנוע צמיחה חשוב נוסף הוא תחום ה-G5. סקטור השבבים מרוויח פעמיים מפריסת תשתיות הדור החמישי של התקשורת: בפעם הראשונה מכך שגם תשתיות התקשורת החדשות מכילות שבבים, ובפעם השנייה מכל אותן תעשיות טכנולוגיות שצפויות לקום בעקבות פריסת הרשתות, כמו הבית החכם, העיר החכמה, אינטרנט של הדברים, מחשוב לביש, מציאות מדומה ורבודה ועוד.

 

המלחמה הטכנולוגית בין ארה"ב לסין

מתיחות בזירות הסחר והטכנולוגיה בין ארה"ב לסין יצרה עבור קוריאה הדרומית מערך מעניין של הזדמנויות וסיכונים, כשהכף נוטה לטובת ההזדמנויות. סוגיות ביטחוניות והחשש לפרטיות הנתונים הובילו מדינות רבות, ובהן ארה"ב, בריטניה, יפן ואוסטרליה, להגביל או לאסור על מפעילות התקשורת המקומיות להתקין ציוד שמיוצר על ידי וואווי (Huawei) הסינית, בעיקר בכל הקשור לפריסת רשתות G5. ארה"ב חסמה בפני ענקית הטלקום את הגישה לחומרה (שבבים) ולתוכנה האמריקאיות, ובכך גזרה עליה ירידה בכושר הייצור - וכפועל יוצא, גם ירידה בנתח שוק של מכשירי צריכה אלקטרוניים. יצרניות סיניות אחרות ינסו כנראה לנגוס בחלק מהעוגה שהותירה וואווי, אבל ניתן להניח כי המוניטין השלילי שמזוהה כעת עם סין, יעיב גם עליהן.

קוריאה הדרומית יותר מתשמח למלא את החסר, הן בתחום הטלקום והן בתחום האלקטרוניקה. כך, סמסונג, הידועה כיצרנית הסמארטפונים הגדולה בעולם וגם כחברה ששואפת להרחיב את עסקי ה-G5 שלה, כבר התחילה במהלך: בספטמבר האחרון היא חתמה עם חברת הטלקום האמריקאית ורייזון על הסכם ל-5 שנים בתחום ה-G5.

 

בצד הסיכונים, ניתן לציין כי לסנקציות על וואווי עלולות להיות גם השלכות שליליות על פעילותן של סמסונג ו-SK Hynix, שכן עבור שתיהן, וואווי היא הלקוח הגדול ביותר. שתי החברות מיהרו לפנות לממשל האמריקאי עם בקשה לאישור מיוחד להמשיך ולספק שבבים לוואווי (ההערכות הן שהסיכוי לקבל אחד כזה מהנשיא ג'ו ביידן גבוהים יותר מאשר אצל הנשיא היוצא, דונלד טראמפ) - ובמקביל, הן גם מקוות שלקוחות חדשים בסין ובמדינות אחרות יפצו על אובדן הכנסות פוטנציאלי.

תוכנית צמיחה ו"גרין ניו דיל"

קוריאה הדרומית, בדומה למדינות רבות אחרות, השיקה ב-2020 שורה של יוזמות ממשלתיות שמטרתן לעודד צמיחה בפעילות ולשקם את שוק העבודה. בין הצעדים ניתן למצוא השקעה ממשלתית בתשתיות פיזיות כמו מבנים ציבוריים, ספריות ומרכזי ספורט; מתן הטבות מס לצרכנים וכן הקמת מיזמי ענק בשיתוף פעולה עם הסקטור הפרטי.

לצד כל המהלכים "הקלאסיים", מתעקש הנשיא מון ג'יאה-אין "להצעיד את הכלכלה הקוריאנית למאה ה-21". בקוריאה ממשיכים להאמין כי הדרך לצמיחה בת קיימא עוברת דרך יזמות וחדשנות. מון הציג באחרונה את K-New Deal, תוכנית צמיחה אסטרטגית שנשענת על שלושה תחומים עיקריים: AI (בינה מלאכותית), דאטה ו"כלכלה ירוקה", עם דגש על economy hydrogen. ענפים אלה יזכו למיטב משאבי המחקר והפיתוח בשנים הקרובות, ייהנו מתמריצים פיננסיים, ובעיקר אליהם ינותבו מיטב תלמידי קוריאה הדרומית כבר בבתי ספר יסודיים.

מעניין לציין כי הצלחת המדיניות תימדד דרך שיפור בחווית איכות החיים של אזרחים. כך למשל, לדברי הנשיא, "המטרה היא לא רק להפוך את קוריאה הדרומית למספר אחת ב-AI, אלא לגרום לאנשים להיות מרוצים מ-AI".

גל ביקושים בשוק ההון הקוריאני

במהלך רוב 2020 הכתיבו את המגמה בשוק המניות הקוריאני משקיעים קמעוניים שהתעקשו על הימור "שורי", גם על מניות "הצמיחה" וגם על מניות "הערך".

במהלך נובמבר ציבור המשקיעים החליט לחזור סוף-סוף לקוריאה הדרומית, ושוק המניות נהנה מגל חדש של ביקושים. חברות מענפי הטכנולוגיה, הרפואה והרכב, להם משקל גבוה יחסית במדד, הובילו את הראלי.

ב-2020 קוריאה הדרומית הפתיעה עם גידול ברווחי החברות, בזמן שרוב המדדים בעולם ספגו התכווצות ברווח ממוצע למניה. במבט על 2021, סקר אנליסטים של בלומברג חוזה למדדKOSPI 200 גידול של כ-45% ברווח למניה - כמעט כפול בהשוואה ל-S&P 500. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם קרנות ו-ETF. לחברות מקבוצת אקסלנס ולמחזיקיהן יש עניין אישי בנושאים המוצגים בטור. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך ו/או ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר