גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק ישראל העדיף את היצואנים על המשקיעים. האם זה יחזיק?

במשך כל סוף השבוע ניסו כלכלנים, אנליסטים וסוחרים להבין את ההודעה של בנק ישראל, לפיה ירכוש מט"ח ב-30 מיליארד דולר ב-2021 • הדעה הרווחת בשוק היא שזה לא יעבוד • עם זאת, לבנק יש שיקולים משלו - תעסוקה ומלחמה בספוקלנטים למשל

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: יונתן בלום
אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: יונתן בלום

האם המהלך החדש והדרמטי של בנק ישראל יצליח לבלום את התחזקות השקל? ההודעה שפרסם בנק ישראל ביום ה' האחרון כי בכוונתו לרכוש 30 מיליארד דולר ב-2021 תפסה את השווקים בהפתעה. התגובה המיידית להודעה הייתה היפוך מגמה וזינוק בשער הדולר: מהשפל של 3.13 שקלים לדולר ביום רביעי עד ל-3.26 שקלים לדולר בסוף יום המסחר בשישי. הזינוק החד היה מיוחס למשקיעים שמיהרו לסגור פוזיציות (באמצעות הוראות סטופ לוס). אבל ההערכות לגבי השבוע הקרוב, הן דווקא להתאוששות מסוימת בשער השקל ולחידוש הייסוף שלו.

 

הדעה הרווחת: ההתערבות לא תשפיע בטווח הארוך

את סוף השבוע עד לחידוש המסחר במט"ח ביום ב' העבירו הסוחרים, המשקיעים והאנליסטים בניסיון להעריך את סיכויי הצלחתו של המהלך, שטרם נוסה בהיקף כזה על-ידי בנק ישראל, במלחמתו בהתחזקות השקל, הנמשכת מאז 2008.  מאז הצטברו יתרות המט"ח שלו ל-173 מיליארד דולר (בנק ישראל משקיע את המט"ח שהוא מחזיק בו. ב-2019 הניב התיק של הבנק תשואה של 6.1%. התשואה השנתית הממוצעת בשלוש השנים האחרונות היא 3.1%).  

הדעה הרווחת בשווקים היא כי המהלך לא ישנה מהותית את מגמת ההתחזקות ארוכת הטווח של השקל. כלכלנים ואסטרטגים ראשיים בבנקים, כמו גיל בפמן מלאומי או מודי שפריר ממזרחי טפחות, סבורים היקף ההתערבות עשוי למתן את מגמת ההתחזקות בטווח הקצר, אך בגדול הכוחות הבסיסיים הדוחפים את שער השקל למעלה ינצחו.

אחרים, שהסתכלו על היקף הרכישות חסר התקדים של בנק ישראל ב-2020 הגיעו למסקנה שאם 21.2 מיליארד דולר לא הצליחו לעצור את השקל מול סל המטבעות - "אז במה יועילו עוד 8-9 מיליארד?".

בנק ישראל כבר נמצא היום קרוב מאוד לקצב של התוכנית החדשה. "בשלושת החודשים האחרונים של 2020 בנק ישראל רכש דולרים בקצב שנתי של 27 מיליארד דולרים והשקל המשיך להתחזק", אומר אורי גרינפלד כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות בית השקעות, "אז האם המהלך של בנק ישראל ישנה משהו? זה עשה קפיצה, אבל לא בטוח שמעבר לכך".

 

דעת המיעוט: 2020 הייתה קיצונית. 2021 תהיה אחרת

מנגד, דעת מיעוט בקרב האנליסטים והסוחרים בשוק גורסת כי המהלך עשוי להצליח. הדעה הזו מבוססת על שני טיעונים. הראשון הוא שהשילוב הנדיר של כוחות שדחפו את השקל למעלה ב-2020 לא יחזור על עצמו ב-2021.

"בשנת 2020 כל הכוכבים הסתדרו מבחינת השקל - והסיכוי שזה יקרה שוב ב-2021 אינו גבוה" אמרו ל"גלובס" פעילים בשוק המט"ח. ה'כוכב' הראשון הוא העודף בחשבון השוטף: הגידול בהשקעות הזרות, העמידות של יצוא ההייטק במשבר הקורונה מול הירידה החדה ביבוא, כניסת ישראל למדד איגרות החוב הממשלתיות הגלובלי - כל אלה צעדים שנחשבים רובם לבעלי אופי חד-פעמי, שסידרו לישראל עודף אדיר בחשבון השוטף. לפי הערכות, כמעט 20 מיליארד דולר יותר הומרו ממט"ח לשקלים מאשר כמות הכסף שהומרה בכיוון ההפוך (משקלים למט"ח). בשנים 'רגילות' הפער הזה עומד על 10-15 מיליארד דולר לכל היותר.

ה"כוכב" השני היה זינוק של 40% במדד הנאסד"ק ועליות חדות במדדים המובילים האחרים. העליות במדדי המניות ואיגרות החוב בחו"ל מאלצות את הגופים המוסדיים הישראליים להגדיל גידורים להחזקות במט"ח - מהלך ששקול למכירת דולרים בהיקפים אדירים. מה הסיכוי שהנאסד"ק יקפוץ גם ב-2021 ב-40%? לא גבוה. ה"כוכב" השלישי הייתה נפילה של 9% של הדולר מול האירו.

גרינפלד, לעומת זאת, סבור כי אין סיבה להעריך שהמגמות המקרו כלכליות ישתנו ב-2021. "יכול לראות שנראה התאוששות מסוימת ביבוא, שקצת תוריד את הלחץ על השקל, אבל בצד הפיננסי אני ממש לא בטוח שנראה ירידה של הלחץ ואולי אפילו עלייה. ישראל יוצאת כנראה מהר יותר מהמשבר ממדינות אחרות בגלל החיסונים.

התוצר יגדל ויחס החוב תוצר ישתפר - מה שישאיר את דירוג האשראי ברמתו. הכוחות הכלכליים עדיין תומכים בשקל חזק ועכשיו תוסיפו לזה את הדולר שיש לו כיוון ברור מול העולם ועוד הרבה לאן להיחלש. ביידן רוצה עכשיו עוד תוכנית גדול וה'פד' יצטרך להדפיס ב-2021 עוד הרבה מאוד דולרים.

האינטרס של בנק ישראל: סיוע לתעסוקה ומלחמה פסיכולוגית

הנימוק של עזרה ליצואנים הוא זה שעמד מאחורי המהלך האחרון של בנק ישראל. החשש שעומד לנגד עיני חברי הוועדה המוניטרית של הבנק המרכזי היה שהשער הגבוה יחולל גל נוסף של פיטורים במשק שנמצא כבר עכשיו בעיצומו של משבר אדיר. רכישות הדולרים אולי לא יהפכו את המגמה אבל "ייקנו זמן" למפעלים להתאים את עצמם לשער החליפין החדש. המשנה לנגיד אנדרו אביר אף אמר במפורש כי "אני מעדיף להיות בצד שרוכש יותר מדי דולרים מאשר בצד שרוכש פחות מדי וכתוצאה מכך אנשים יאבדו את עבודתם".

גרינפלד מזהיר דווקא מפני הצלחת מהלך כזה. "בנק ישראל בעצם עושה הנשמה מלאכותית לתעשייה וזה בסדר. אבל בסוף בנק ישראל מחזיק ליצואנים את היד מ-2008 ורכישות הדולרים הם לא פתרון שיכול להחליף צעדים מבניים שיעודדו, למשל, את היבוא, כמו פחות מכסים או יותר יבוא מקביל. חוץ מזה, נגיד שזה מצליח לו ושבנק ישראל באמת מחזק את היצוא - הרי בכך הוא עוזר לכוחות שמחזקים את השקל להישאר פה. ואז מה בנק ישראל יעשה ב-2022? יקנה 50 מיליארד? בסוף שער החליפין הוא ראי למה שקורה בכלכלה ולא להפך".

אם נחזור למיעוט שמאמין שהבנק יכול להצליח, אז השיקול השני שעשוי דווקא לסייע לו בכך פסיכולוגי. בסופו של דבר המשקיעים שנהרו לשקל עשויים לברוח ממנו אם הם יחששו שהסיכון גדול מדי, טוענים פעילים בשווקים.

אביר הדגיש את המסרים הפסיכולוגיים בתדרוך לעיתונאים שערך מיד לאחר פרסום ההחלטה, כשהבהיר כי הבנק המרכזי ימשיך לרכוש דולרים גם אם שער הדולר יעלה ל-3.4 או 3.5 . "אני מצטער אם מכרתם דולרים, Tough luck" הוסיף אביר. בראיון לבלומברג הוא חידד את המסר כשאמר כי הבנק ירכוש בוודאות 30 מיליארד דולר לפחות, תוך שהוא משאיר פתח להגדלה עתידית של היקף הרכישות.

"מבחינת המשקיעים יש כאן סיכון א-סימטרי", אומרים פעילים בשוק, "בנק ישראל נותן להם הגנה חלקית מירידה בשער הדולר אבל לתרחיש של פיחות חד בשקל הם חשופים לגמרי - וזה שיקול יותר משמעותי מכפי שחושבים".

עוד כתבות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?