גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה לעשות כשמאבדים ארנק ביטקוין ששווה מאות מיליוני דולרים?

על פי חברת המחקר Chainalysis , מבין 18.6 מיליון מטבעות ביטקוין שנוצרו עד כה, בערך 20% נמצאים בארנקים דיגיטליים שנאבדו או שלא ניתן להשתמש בהם ● כשמחיר הביטקוין נע סביב 35 אלף דולר, שוויים המצטבר של הביטקוינים האבודים קרוב ל-130 מיליארד דולר

ארנק ביטקוין / שאטרסטוק
ארנק ביטקוין / שאטרסטוק

ג'יימס האוולס, מהנדס תוכנה בן 25 מוויילס, סיפר לעיתון "הטלגרף" הבריטי כי ב-2013 השליך בטעות לאשפה כונן קשיח של מחשב נייד, שבו שמר את המפתחות הפרטיים לארנק הביטקוין שלו. לדבריו, הוא החזיק באותו ארנק 7,500 ביטקוין, שערכם הנוכחי הוא יותר מ-260 מיליון דולר. בתחילת השבוע נאמד מחירו של ביטקוין בבורסות הקריפטו ב-35 אלף דולר, אחרי שלפני פחות משבועיים, ב-8 בינואר, הגיע עד לרמה של 41,941 דולר - שיא של כל הזמנים.

שמונה שנים לאחר שהשליך בטעות את אותו כונן קשיח לאשפה, האוולס עדיין בטוח כי יוכל להגיע אל אותם ביטקוינים וסבור כי אפשר "להציל" את אותו כונן קשיח. בראיון לחדשות CNBC בארה"ב, אמר האוולס כי לצורך זה עליו לקבל אישור מעיריית ניופורט לערוך חיפוש במזבלה המקומית, שבה הוא חושב שנמצא הכונן שזרק. הוא מציע לתרום 25% מהשלל (בשווי נוכחי של יותר מ-65 מיליון דולר) לקרן סיוע לנפגעי הקורונה בעיר מגוריו, ניופורט, אם יצליח למצוא את הכונן האבוד. הוא גם הציע לממן את עבודות החיפוש של הכונן באתר הטמנת האשפה באמצעות כספים מקרן גידור, שהוא לא נקב בשמה. עם זאת, עד כה מועצת העיר דחתה את הבקשות החוזרות ונשנות של האוולס לערוך חיפוש במקום מנימוקים כלכליים וסביבתיים.

רשת הביטקוין היא מערכת מבוזרת, שאינה נשלטת על ידי אף אדם או גוף יחיד, אלא על ידי רשת מחשבים. כל העברת ביטקוין נעשית באמצעות ארנק דיגיטלי, שיש לו "מפתח פרטי". המפתח הפרטי הוא חתימה דיגיטלית שמספקת הוכחה מתמטית למקור הארנק שממנו בוצעה העברת הביטקוין.

לא מעט מחזיקי ביטקוין התעשרו בשנים האחרונות בזכות עליית ערך הביטקוין. אבל מה קורה למי שלא יכול להשתמש בהון שהוא צבר, כי הוא איבד את הסיסמה או את הגישה לארנק הדיגיטלי שלו?

הנייר עם הסיסמה אבד לפני עשור

סטפן תומס, מתכנת גרמני שחי בסן פרנסיסקו, סיפר בשבוע שעבר ל"ניו יורק טיימס" כי נותרו לו רק שני ניחושים כדי למצוא סיסמה ששווה, נכון להיום, כ-245 מיליון דולר. הסיסמה הזאת תאפשר לתומס לפתוח את הנעילה של כונן קשיח קטן מתוצרת IronKey, שבו מוחזקים המפתחות הפרטיים של ארנק דיגיטלי, המכיל בתוכו 7,002 ביטקוין.

הבעיה של תומס היא שלפני כמעט 10 שנים הוא איבד את הנייר שעליו כתב את הסיסמה עבור אותו כונן קשיח, שבו ניתנים למשתמשים רק 10 ניסיונות להזנת הסיסמה האישית שלהם לפני שהכונן ננעל ומצפין לעד את המידע שנשמר בו. מאז כבר עשה המתכנת הגרמני שמונה ניסיונות להזין את הסיסמאות שהוא בדרך כלל משתמש בהן, אך ללא הועיל.

תומס סיפר כי קיבל את אותם 7,002 ביטקוינים ב-2011, כשחי בשווייץ, כתשלום על יצירת סרט אנימציה קצר שהסביר מה זה ביטקוין. בפברואר 2011 מחיר הביטקוין הגיע לראשונה לדולר אחד. כבר באותה שנה איבד תומס את המפתחות הפרטיים של ארנק הביטקוין שלו, ובעשר השנים שחלפו מאז לא היתה לא כל גישה להחזקה זו.

אבל לא תמיד שיחק המזל לרעתו של תומס. ב-2012 הוא הצטרף לסטארט-אפ הקריפטו האמריקאי Ripple, וקיבל מהחברה מטבעות שהנפיקה, המוכרים בשם XRP. מטבעות ריפל הניבו למשקיעים תשואות נאות בשמונה השנים האחרונות. עם זאת, בחודש שעבר, כפי שדיווחנו בגלובס, הוגשה נגד ריפל ונגד שניים ממנהליה הבכירים תביעה של רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), שבה נטען כי במכירת מטבעות XRP הפרו את חוקי ניירות ערך של ארה"ב.

אף חברה לא יכולה לספק את הסיסמה

אחרי הראלי של שמונה החודשים האחרונים במחיר הביטקוין, שמאופיין בתנודתיות רבה מאוד, רבים ממחזיקי הביטקוין התעשרו "על הנייר" בתוך פרק זמן קצר יחסית, ודווקא בשעה שמגפת הקורונה היכתה בכלכלה העולמית. אבל הזינוק של מחיר הביטקוין רק מגדיל את התסכול שחשים אנשים שאיבדו את המפתחות הפרטיים להחזקות הביטקוין שלהם. אלה נאלצים לראות את הביטקוין עולה בלי שהם יכולים להמיר את ההחזקות שלהם לדולרים או למטבע רגיל אחר.

מבין 18.6 מיליון מטבעות ביטקוין שנוצרו עד כה, בערך 20% (כלומר, ביטקונים ששוויים הנוכחי קרוב ל-130 מיליארד דולר) נמצאים בארנקים דיגיטליים שנאבדו או שלא ניתן להשתמש בהם, על פי מידע שאספה חברת המחקר Chainalysis. לדברי חברת Wallet Recovery Services, שמציעה ללקוחותיה עזרה במציאת מפתחות דיגיטליים אבודים, היא מקבלת 70 פניות ביום בממוצע מאנשים שמבקשים עזרה בשיחזור הארנק שלהם - פי שלושה ממספר הפונים לחברה לפני כחודש.

אנשים שארנקי הביטקוין שלהם ננעלו בפניהם מבלים לילות כימים בניסיון לקבל גישה אל ההון שלהם. הניסיונות האלה מלווים בתסכול רב, בעיקר אצל מי שקנה ביטקוין בשנים הראשונות שלו (מטבעות הביטקוין הראשונים נוצרו בינואר 2009, לפני 12 שנים), בתקופה שבה לא רבים האמינו כי המטבעות האלה יהיו שווים הרבה בעתיד.

התסכול על אותם ביטקוינים אבודים מלמד משהו על היסודות הבלתי רגילים של טכנולוגיית הביטקוין, שמבדילים את הביטקוין מכסף "רגיל" ומעניקים לו מאפיינים מיוחדים, אבל גם מסוכנים. בארנקים דיגיטליים "מסורתיים" כמו של פייפאל, למשל, וכך גם בחשבונות בנק, החברה שמספקת את הארנק או את החשבון, יכולה לספק ללקוח סיסמה אישית וגם אפשרות לשחזר סיסמה או להחליף אותה.

לביטקוין, לעומת זאת, אין כל חברה שיכולה לספק סיסמאות או לשמור עליהן. ממציא הביטקוין האלמוני, המוכר בשם סטושי נקמוטו, קבע כי הרעיון המרכזי של ביטקוין הוא לאפשר לכל אחד בעולם לפתוח "חשבון דיגיטלי" ולהחזיק בו כסף באופן שאף ממשלה לא תוכל למנוע את השימוש בו או לפקח עליו. יישום הרעיון הזה מתאפשר בזכות המבנה הטכנולוגי של ביטקוין, המנוהל על ידי רשת של מחשבים שמריצים את תוכנת הביטקוין על פי כל הכללים שנקבעו בה. התוכנה מאפשרת ליצור כתובת דיגיטלית ולשייך לה מפתח פרטי, שפרטיו ידועים אך ורק למי שיצר את ארנק הביטקוין. אותה תוכנה גם מאפשרת לרשת הביטקוין לאמת את הסיסמה כדי לאשר העברות ביטקוין, בלי שהרשת תראה את הסיסמה או תדע אותה. כלומר, המערכת מאפשרת לכל אחד לייצר ארנק ביטקוין בלי צורך להירשם במוסד פיננסי כלשהו או לעבור זיהוי כלשהו.

האפשרות הזאת הפכה את הביטקוין, בין השאר, לאמצעי תשלום פופולרי בקרב פושעים, שיכולים להשתמש בו ככסף בלי לחשוף את זהותם. אותה אפשרות גם משכה אנשים במדינות כמו סין או ונצואלה, שבהן הממשלות נוהגות לא פעם לפשוט על חשבונות בנק או לסגור אותם בהחלטה שרירותית. ואולם, המבנה של מערכת הביטקוין כנראה לא הביא בחשבון עד כמה אנשים הם גרועים בשמירה או באבטחה של הסיסמאות שלהם.

זאת הסיבה לכך שבשנים האחרונות קמו לא מעט סטארט-אפים וחברות שמציעים שירותי שמירה ואבטחה עבור מחזיקי מטבעות קריפטו. אבל גם חברות שפועלות בתחום, עשויות להיתקל בבעיות, כמו למשל פריצות סייבר, שבהן האקרים מנסים (ולעתים גם מצליחים) לפרוץ ארנקים דיגיטליים ולגנוב את מטבעות הקריפטו המוחזקים בהם. בורסות קריפטו רבות בעולם סבלו בשנים האחרונות מפריצות כאלה.

עוד כתבות

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני