גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכוכב החדש של שוק הגמל מגייס מנכ"ל חדש: אורי קיסוס ינהל את מור גמל

בית ההשקעות מור רכש פעילות גמל שולית בשלהי 2018 והפך אותה לגוף המנהל כיום  כ-10 מיליארד שקל, עם הצבירה השנייה בגודלה אשתקד לנוכח תשואות יוצאות דופן

מנכ"ל חדש לחברת הגמל וההשתלמות הצומחת של בית ההשקעות מור: אורי קיסוס, לשעבר מנכ"ל הפניקס אקסלנס פנסיה וגמל, ימונה לתפקיד - כך נודע לגלובס. ממור גמל נמסר כי המינוי כפוף לאישור רשות שוק ההון.

בכך מסמן בית ההשקעות את הרצון שלו להמשיך ולצמוח בשוק הגמל, כשהוא מביא מנהל שהיה בקבוצת ביטוח גדולה, ושיודע כיצד לעבוד עם סוכני ביטוח. קיסוס מחליף בתפקיד את אייל שלייפר, שעובר לתפקיד אחר בבית ההשקעות, ובמסגרתו הוא יהיה אחראי על בנייה והטמעה של מערכת קשרי לקוחות חדשה לכלל החברה, כך שכל הפעילויות השונות במור יפעלו במסגרתה. 

ברקע ההצלחה הניכרת של מור בפעילות הגמל וההשתלמות שלו, עד כה נסק השווי של בית ההשקעות בבורסה ליותר ממיליארד שקל (עלייה של יותר מ-70% במניה בשנה האחרונה). מור השקעות מנוהל על ידי יוסי לוי ובנו אלי לוי (מבעלי השליטה בחברה, לצד משפחת מאירוב), והיו"ר הוא מאיר גרידיש.

10 מיליארד שקל נכסים מנוהלים

מור גמל מנהלת כיום נכסים בהיקף שנאמד ב-10 מיליארד שקל (נתח שוק זניח), כשהיא רושמת גיוסים וביצועים בולטים ביחס לענף. החברה, שכיום נקראת מור גמל והשתלמות, הוקמה כבר ב-2013 על ידי דב סיני, ונקראה אינטרגמל. זמן קצר לאחר שמור השקעות הונפק בבורסה ונהפך לציבורי, הוא פעל ליצירת זרוע חיסכון לטווח ארוך, שתאזן את פעילות בית ההשקעות - שנסמך עד אז, ועדיין, בעיקר על פעילות ניהול קרנות נאמנות.

חלק חשוב מהמהלך היה כשמור רכש את אינטרגמל, בעסקה שהושלמה בסוף ספטמבר 2018. לצד זאת, מור נכנס לעוד תחומי פעילויות, ובהם שירותי ברוקראז' בניירות ערך זרים למוסדיים וניהול השקעות לגופים מוסדיים חיצוניים.

הגמל שמור רכש היה בעיקרו רישיון, כשהיקף הנכסים שהיה אז בקופות ובקרנות היה מהנמוכים בשוק. מאז, היקף הנכסים של מור גמל תפח - והוא נהפך לגוף הגמל ה-11 בגודלו בשוק, לאחר שכנראה עקף באחרונה את אנליסט.

אם וכאשר תושלם רכישת בית ההשקעות הלמן אלדובי על ידי קבוצת הפניקס, יהפוך מור לבית ההשקעות העשירי בגודלו בשוק הגמל וההשתלמות, במרחק די גדול מהבא בתור - קבוצת מגדל.

תשואות חזקות ביחס לשוק

בית ההשקעות מור מחזיק כיום ב-85% ממניות חברת הגמל שבשליטתו, לאחר שבסוף אפריל 2019 מכר 15% מהמניות לידי אורי קרן. קרן, עד אז מנהל משותף בילין לפידות קרנות נאמנות, הגיע למור ונהפך לשותף מיעוט בחברת הגמל, כשהוא מנהל ההשקעות הראשי בה. מאז הגיעו ועד היום, מור בית השקעות נמצא בצמרת טבלאות דירוגי התשואות בתחומי הגמל וההשתלמות - דבר שמתורגם מיידית להפקדות משמעותיות של לקוחות חדשים, שעוברים מהמתחרים.

התשואות של מור טובות משמעותית משל המתחרים, וזאת במידה רבה משום שהוא מנצל את היתרונות לקוטן שביכולתו להציג, כשהתשואה הגבוהה נרשמת בעסקאות שהן לעתים קטנות מאוד, שמאפשרות רישום רווח מיידי וגבוה בעסקאות שככלל לא נגישות למוסדיים גדולים. כלומר, סביר להניח שמור, גם אם ימשיך להצטיין באופן יחסי בניהול ההשקעות, לא יוכל לשחזר שנים של תשואות כה טובות, והרבה מעל לשאר השוק, משום שהוא כבר לא הגוף הקטן שהיה עד לפני רבעונים ספורים.

כך, ב-2020 הציג מור בית השקעות תשואות של 17.8%, 14.2%, 8.3% ו-33.5%  במסלולים של עד 50, גילאי 50 עד 60, 60 ומעלה (מסלול דפנסיבי וסולידי במיוחד) ובמסלול המניות בגמל, בהתאמה. בקרן ההשתלמות הכללית שלו רשם מור תשואה שנתית של 14.2%, בעוד שקרן ההשתלמות המנייתית שלו רשמה ב-2020 תשואה של 30.7%.

מדובר בתשואות חזקות מאוד ביחס לשוק, כאשר לפי הערכת ביצועי קופות הגמל לשנת 2020 של בית ההשקעות מיטב דש, הקופות הכלליות השיגו ב-2020 תשואה חיובית ממוצעת של כ-4.7% - כמעט זהה לתשואה השנתית הממוצעת בחמש השנים שקדמו לה, למרות הקורונה. זאת, כשהמסלולים המנייתיים רשמו, לפי מיטב דש, תשואה שנתית של כ-8.2%.

הפקדות גדולות לגמל, עוד לא בפנסיה

הצטיינות זו משפיעה ישירות על היקפי פעילות מור גמל, שבסוף ספטמבר היו לה 155 אלף עמיתים, מהם כ-75% עמיתים פעילים שמפקידים כספים. למעשה, מור הוא גוף הגמל השני בחוזקו בשוק הגמל וההשתלמות במונחי צבירה בשנה החולפת - שני רק לאלטשולר שחם, מוביל השוק.

על פי נתוני אתר גמל-נט של רשות שוק ההון ומשרד האוצר, נכון לסוף נובמבר היו רק שני גופי גמל שרשמו צבירה נטו (הפקדות בניכוי תשלומים ובשקלול העברות בין חברות מנהלות) בסכומים של יותר ממיליארד שקל. הראשון והגדול ביותר הוא אלטשולר שחם, שרשם ב-12 החודשים שהסתיימו בסוף נובמבר צבירה נטו של 30.7 מיליארד שקל, בעוד מור היה שני, עם 7.1 מיליארד שקל בצבירה נטו שלו. הבא בתור הוא אנליסט, שרשם בדצמבר 2019 עד נובמבר 2020 צבירה נטו של 693 מיליון שקל. רוב המתחרים, ובהם גם ילין לפידות, כלל ביטוח, הפניקס, הראל, מיטב דש ופסגות, רשמו צבירה נטו שלילית.

ההצטיינות של מור, כמו גם של אלטשולר שחם, בצבירה נטו נובעת הן מהפקדות ערות והן, בעיקר, מהעברות כספים מגופים מתחרים, לניהולם. ההצלחה של מור בתחום הגמל עשויה לבשר בעתיד על הצטרפותו לשוק נוסף - שוק הפנסיה החדשה, שנחשב לשוק חליפי ומתחרה לשוקי הגמל. מדובר בשווקים שנסמכים על רשיונות רגולטוריים דומים, שתלויים במידה רבה במערכי ניהול ההשקעות, הדומים מאוד במהותם.

שוק הפנסיה החדשה, בדגש על הקרנות המקיפות, הוא שוק צומח מאוד, והוא נחשב לתחום ליבה לקבוצות ביטוח ולבתי השקעות גדולים. לא מן הנמנע כי ההצלחה של מור בגמל ובהשתלמות תוביל גם לכניסה מוקדמת יחסית לשוק הפנסיה החדשה.

כל הדרך מהפניקס, דרך שו"ב, למור

מי שיהיה עתה אחראי על המשך הצמיחה במור גמל הוא אורי קיסוס. בדוחות האחרונים של מור השקעות צוין כי החברה צופה מעבר לרווחיות במגזר בשנת 2021. בתפקידו האחרון כיהן קיסוס כסמנכ"ל בשיכון ובינוי נדל"ן, שאליה הגיע בעקבות המנכ"ל הקודם שלה, אייל לפידות - שניהל את הפניקס במשך שנים רבות, ושקיסוס אף היה עוזרו האישי.

ואולם, זמן קצר לאחר הגעתו לשיכון ובינוי התגלע עימות בין לפידות לבין תמיר כהן, יו"ר שיכון ובינוי דאז (וכיום גם המנכ"ל), והוא פוטר מהקבוצה. קיסוס הגיע לשיכון ובינוי כדי להתחבר שוב ללפידות, ולטובת זאת עזב את תפקיד מנכ"ל הפניקס-אקסלנס פנסיה וגמל - תפקיד שאותו מילא כשלוש שנים. את דרכו בשוק ההון הוא התחיל בבית ההשקעות פסגות.   

מור גמל

חברת הגמל של מור בית השקעות מנהלת כ-10 מיליארד שקל ● החברה נרכשה במחצית השנייה של 2018, ועד אז נקראה אינטרגמל ● מור גמל מנוהלת על ידי אייל שלייפר, שאמור להיות מוחלף על ידי אורי קיסוס ● השקעות החברה מנוהלות על ידי אורי קרן, שמחזיק ב-15% ממניותיה ● החברה מציגה את הצבירה נטו השנייה בגובהה בשוק הגמל ב-2020

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?