גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עניים ומאושרים: כיצד תושבי בני ברק מאושרים על אף העוני

לתושבי בני ברק אין את ההכנסה הגבוהה במדינה, וגם לא את העיר הכי מרווחת ● אבל יש להם דבר אחד ששווה הרבה יותר: משמעות 

 

 

מתפללים מחוץ לבית כנסת בבני ברק / צילום: Oded Balilty, AP
מתפללים מחוץ לבית כנסת בבני ברק / צילום: Oded Balilty, AP

מי שסבור כי מדינת ישראל אינה דתית, טועה. בשלושת העשורים האחרונים מדינת ישראל היא אורתודוקסית אדוקה של דת הקפיטליזם. בעיניה של דת זו, תפקידו של האזרח עלי אדמות הוא לעבוד, לרכוש מקצוע ולהיות יצרני.

צורת הפנייה-כפייה של הקפיטליזם לרוב המגזרים היא זהה: המקל והגזר. על-פי דוקטרינה זו, אם תעבוד קשה, יהיו לך חיים מפנקים. אם לא תעבוד, תחיה בשולי החברה. אם יש לך כסף, יהיה לך יכולת לרכוש השכלה ומקצוע ולאגור כסף, שבתורו יביא עוד כסף, שיצמיח את הכלכלה שתניב עוד כסף, וכך עוד אנשים יוכלו לעשות עוד כסף, ואז יהיה עוד הרבה כסף, שגם אותו כמובן נתרגם לכסף. ובא לציון כסף.

הקמפיין הזה עובד על כולם, חוץ מאלה שקוראים עליו תיגר וחושבים לעצמם: רגע, הרי כל הכסף הזה אמור להיות מתורגם בסוף לאושר, רמת חיים גבוהה וסתם ככה ליהנות מהחיים.

מבין אלה שמצליחים להתנער מהיכולת לראות את העולם דרך חור שבגרוש, נמנים אלה שיש להם ערכים. סוציאליסטיים, אינטלקטואלים וגם רוחניים. עם הקבוצה האחרונה נמנים תושבי בני ברק, שזה מכבר מהווים בפרדוקס בלתי פתור עבור כלכלנים.

בעוד שרוב הערים הגדולות בישראל מיישרות קו עם הסנכרון בין רמת הכנסה ורמת חיים לרמת שביעות-הרצון מן החיים, בני ברק שוברת אותה. על -פי הלמ"ס, בני ברק היא הענייה בין ערי ישראל מבחינת הכנסה לנפש, 2,771 שקל לחודש, לעומת 8,256 בשכנתה תל אביב.

בני ברק היא גם הצפופה בישראל, עם 27,000 נפש לקמ"ר, ומהצפופות בעולם, יותר מעזה, הונג-קונג או יוניון סיטי. כדי למצוא עיר ברמת צפיפות כשזו, תיאלצו להרחיק עד מנילה (כך שלא מפתיע שהיא עיר מוכת קורונה, שכבר היה מי שהגדיר אותה "מחלה של עניים").

מה שמפתיע שוב במדד איכות החיים שפרסמה הלמ"ס, כמו בכל סקר מהסוג הזה, הוא ש"תושבי העיר בני ברק מובילים בין 16 הערים הגדולות בישראל בשביעו-הרצון מהעבודה, בשביעות-הרצון מהחיים, בציפיות ביחס לעתיד, בשביעות-הרצון מהאיזון בין עבודה לתחומים אחרים". 

הכהנים של הקפיטליזם לא יבינו זאת. אבל הסוד הבני-ברקי הוא פשוט: השאלה האמיתית שצריכה להישאל היא לא כמה כסף יש לך, אלא כמה כסף חסר לך. לא כמה הרווח הפנוי לנפש, אלא מהי הצריכה האמיתית לנפש. האם אדם מסוגל לוותר על חיי נוחיות ומותרות ולחיות ברמת חיים נמוכה מבחינה חומרית, אך לנצל את הזמן הפנוי עבור הנפש.

לא צריך להיות חרדי כדי להבין שלא כל אדם מעוניין לתרום 10 ו-12 שעות מהיממה למשך 42 שנה לעבודה. לרוב האנשים האלה אין זמן לחיים עצמם. לכן יש שיעדיפו משרה חלקית או "כלכלת חלטורה" (כינוי לאורח חיים המתבסס על עבודות מזדמנות ובלתי קבועות). יש שיעדיפו להשקיע באקדמיה ובמחקר, על אף הצעות נוצצות במשק.

עלינו להעריץ אנשים אלה, הבזים לקמפיין הקפיטליסטי הרואה את העולם באור חד-ממדי, ולהבין שמה שצריך להניע את האנושות הם ערכים רוחניים ולא מטרות חומרניות.

אינני מזלזל בתרומה לחברה, לא מבחינה כלכלית, אקדמית או חברתית. אך מעבר לכל אלה - אני מעריץ אנשים שהקדישו את חייהם למה שבעיניהם הוא הערך החשוב ביותר: יצירת עתודה אינטלקטואלית שתפתח ותשמר את חכמת היהדות בת אלפי השנים. הם רואים בתפקידם ערך לאומי והיסטורי, והם יודעים היטב שאם יהיו בעוד מאה שנה יהודים שיעסקו באותה חכמה רוחנית ועתיקה - יהיה להם חלק קריטי בתהליך הזה. הם יבטיחו לעצמם שמה שקרה בגרמניה במאה ה-19, בברית-המועצות במאה ה-20 ובארה"ב במאה ה-21, לא יתרחש במדינת היהודים.

עבורם - העיר בני ברק אכן מורכבת מרחובות אפורים, אך בין הבניינים שלה תמצאו כמות בלתי נתפסת של מוסדות גמ"ח (גמילות חסדים), ובבתי המדרש שלה שוקקים ומפכים חיי רוח, תרבות, יצירה ויהדות.

לאנשים אלה יש משהו אחד מעל לרווחה חומרית. יש להם משמעות. 

הכותב הוא אברך כולל ותושב בני ברק

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת