גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם דיסקברי תסייע לרשת 13 להגדיל את ההכנסות מפרסום?

העסקה שבמסגרתה תחזיק דיסקברי 21% ממניות רשת 13 ותזרים 50 מיליון שקל, לצד הזרמה זהה של בעל השליטה, מעלה מספר שאלות ● מה מרוויח כל צד, ומה תיתן לרשת הפרידה מאנדמול?

ערוץ דיסקברי, אחד מתוך רבים המגיעים למיליוני בתי-אב בעולם / צילום: אתר החברה
ערוץ דיסקברי, אחד מתוך רבים המגיעים למיליוני בתי-אב בעולם / צילום: אתר החברה

בתחילת השבוע, לאחר שבועות של משא-ומתן חשאי, שכל המעורבים בו היו חתומים על הסכמי סודיות נוקשים, הודיעה רשת באופן רשמי כי קבוצת דיסקברי - אחת מחברות התוכן המשגשגות בעולם - נכנסת להשקעה ברשת 13. דיסקברי תחזיק ב-21% ממניות הערוץ ותזרים לו 50 מיליון שקל, במקביל להזרמה זהה של בעל השליטה לן בלווטניק.

עם הכניסה של דיסקברי לרשת 13 תצא ממנו חברות אנדמול שהחזיקה עד עתה ב-13%, ובמקביל ידוללו בעלי המניות הישראלים האחרים אודי אנג'ל ומשפחת שטראוס, שיחזיקו ביחד כ-14%.

המהלך להכנסת שותף לרשת 13 ארך חודשים רבים, והסיבות ברורות: אומנם כתוצאה מתהליכי התייעלות אגרסיביים ומקסום השימוש בתוכן רשת הפסיקה להפסיד כסף ועל-פי גורמים בערוץ אפילו עלתה על פסי רווחיות, אבל נדרשת עוד השקעה של מיליונים כדי להקפיץ אותה לשלב הבא.

האתגרים של הערוץ עצומים: רשת סובלת מנחיתות דיגיטלית מול מתחרותיה, וזה משפיע גם על היכולת להרוויח כסף מפרסום וגם על האפשרות למקסם ולקדם את התוכן השלה באמצעי הפצה רבים ככל שניתן. בערוץ פיצחו אולי את הדרך לשרוד על-ידי מקסום התוכן של הפריים-טיים (ארבע פעמים בשבוע "האח גדול" לדוגמה), אבל בפועל, פרט לתוכניות פריים, אין שם מגוון ורוחב.

פיתוח תוכן והפקתו, שיפור דרמטי בביצועי חברת החדשות, גיוס טאלנטים בולטים שרובם נמצאים כיום בקשת - כל אלה דורשים השקעות כספיות גדולות. אבל ברשת לא היה מי שישקיע, כי למעט בלווטניק, אף אחד מבעלי המניות האחרים לא רצה כבר להישאר בעל ערוץ טלוויזיה ובוודאי לא להכניס שוב את היד לכיס.

יכולות, ידע וקשרים

לן בלווטניק הוא מיליארדר בקנה-מידה עולמי, וסביר שאין לו בעיה כלכלית להזרים בעצמו את הכסף שנדרש לרש,ת כפי שכבר עשה בסיבובים קודמים. אבל החוק מגביל את אחוז המניות שיכול מי שאיננו אזרח ישראלי להחזיק בכלי תקשורת מקומי, ולכן, למרות הזרמות לא ניתן לדלל את בעלי המניות האחרים. כלומר, בהנחה שבלווטניק לא רצה להמשיך לממן את ההחזקות של אנדמול והאחרים ברשת, היה עליו להחליף אותם במישהו שיכול ורוצה להזרים. פרט לכסף, דיסקברי גם מביאים ידע, קשרים ויכולות מהעולם, כך שלערוץ יש רק מה להרוויח מהחיבור.

דיסקברי, שנסחרת בנאסד"ק, מחזיקה בבעלות על מספר רב של ערוצי טלוויזיה, ביניהם דיסקברי, אנימל פלנט, TLC (ערוץ למידה), ערוץ הטיולים, ערוץ ה-NSG ,BBC אמריקה, הערוץ הצבאי, ערוץ הבריאות ועוד. מדובר בחברה הנחשבת לרווחית מאוד, המגיעה למיליוני בתי-אב בעולם עם התמחות בייצור תוכן בתחומי התרבות, הלייף סטייל והמדע.

ישראל היא שוק קטן במונחים של הקבוצה, ורשת 13 איננה השחקן המוביל בה, לכן השאלה הגדולה היא דווקא מה הסיבה שדיסקברי רכשה מניות ברשת, ומדוע להיכנס בהחזקות מיעוט של 21%, שאינן מאפשרות דומיננטיות בקבלת החלטות.

הסיבה בוודאי איננה השאת תשואה מירבית לבעלי מניות, שכן לגופים בעלי איתנות פיננסית גם בתחום התוכן קיימים ערוצי השקעה משתלמים יותר מכלי תקשורת - בוודאי גוף כמו רשת הפועל בשוק קטן. רשת גם איננה מהווה עבור דיסקברי דלת כניסה כדי לשים יד על תוכן יוצא דופן, וממילא כדי לעשות זאת אין צורך לרכוש ערוץ אפשר לרכוש פורמטים. הסיבה גם אינה פלטפורמה ייחודית כלשהי שעשויה לסייע לדיסקברי להשיק שירותי סטרימינג.

אם כך, מדוע? מקורבים מעריכים כי ה"קסם" של רשת עבור דיסקברי מצוי בבעל השליטה שלה, בלווטניק, שפועל בעולם עם Access Industries, המחזיקה העיקרית בוורנר מיוזיק גרופ ובקבוצת שידורי הספורט הדיגיטלית DAZN. כדי לעשות עסקים איתו בשווקים אחרים, ההשקעה הנדרשת ברשת היא תשלום קטן.

גמישות וחיסכון בהוצאות

החיבור עם דיסקברי מזרים לרשת כסף חדש, אך הוצאת אנדמול החוצה גם מאפשרת לערוץ גמישות וחיסכון בהוצאות. כל עוד אנדמול הייתה בעלת מניות, רשת הייתה מחויבת להפיק באמצעותה ולאורך זמן רב את הפורמטים היקרים שלה, בעיקר "האח הגדול". כעת, רשת תהיה משוחררת מהמחויבות. אין זה אומר שרשת בהכרח תוותר על הפורמט שכוחו בכל העולם הולך ונשחק, אבל תהיה לה גמישות להחליט מול נתוני הרייטינג וההכנסות.

נדב טופולסקי, יו"ר רשת 13 / צילום: פזית עוז

כאמור, כמו אנדמו,ל גם בעלי המניות האחרים מסרבים להשקיע כסף בערוץ והיו מעדיפים לצאת ממנו לחלוטין. אבל כל עוד המשקיעים האחרים אינם ישראלים, האופציה לצאת לחלוטין איננה אפשרית, כי הערבויות לערוץ, שנמצאות בידי הרשות השנייה, יכולות להינתן רק על-ידי גורם ישראלי.

הכניסה של דיסקברי היא בשורה טובה לרשת ואמורה לתת רוח גבית לבצע את השינויים ואת ההשקעות שיהפכו את הערוץ מגוף טלוויזיה לבית תוכן עם עוגנים חדשים להתפתח ולהרוויח. מעתה לא יהיו יותר תירוצים, וחובת ההוכחה עוברת למנהלים ולאנשי התוכן.

עוד כתבות

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

אזור נפילת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, Oded Balilty

רשות המסים פתחה מחדש את "המסלול המהיר" להגשת תביעות לנזק ישיר עד 30 אלף שקל

במסגרת מסלול זה ניתן לקבל אישור על תביעה ללא המתנה לשמאי, עד 7 ימים מהשלמת התביעה על כל פרטיה ● המסלול מיועד להגשת תביעות בגין נזק למבנה ותכולה בלבד בסכום שאינו עולה על 30 אלף שקל לניזוקים פרטיים או עסקיים

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה