גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביידן חתם על צו "לקנות תוצרת אמריקה" לרכש ממשלתי

הצו מעדכן את ההגדרה של מוצרים תוצרת ארה"ב כחלק מהניסיון של הנשיא להגביר את הייצור המקומי

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Tom Brenner
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Reuters, Tom Brenner

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן חתם על צו נשיאותי ביום שני, שקבע כללים מחמירים יותר לגבי רכש ממשלתי. זאת על מנת להגביר קנייה של מוצרים תוצרת ארה"ב - צעד לכיוון קיום ההבטחה שלו "לקנות אמריקאי", על מנת לחזק את הייצור המקומי.

המדיניות החדשות תכלול החמרה של כללי הרכש לממשלה, על מנת שיהיה קשה יותר לסוכנויות פדרליות לרכוש מוצרים מיובאים; עדכון של ההגדרה מהם מוצרים תוצרת ארה"ב; והעלאת הדרישה לתוכן מקומי. הצו הנשיאותי גם מכוון לוודא שלחברות קטנות ובינוניות תהיה גישה טובה יותר למידע הנחוץ על מנת להשתתף במכרזים ממשלתיים.

"תחת תוכנית השיקום Build Back Better, נשקיע מאות מיליארדי דולרים ברכישת מוצרים וחומרים אמריקאים על מנת לבצע מודרניזציה בתשתיות שלנו והכוח התחרותי שלנו יגבר בעולם שהוא תחרותי", אמר ביידן במסיבת עיתונאים.

כמה כלכלנים ומומחי סחר הביעו ספק ביכולת של מדיניות כזו להשפיע, וציינו את הנפח הקטן של רכש ממשלתי בכלכלה הכללית. כמו כן הם הצביעו על סיכונים העשויים לכלול מחירים גבוהים יותר ומקרים של פעולות תגמול נגד יצוא אמריקאי.

בעוד השפעת ההחלטה אולי תהיה קטנה, הצו מרמז על הכיוון הכללי של מדיניות הסחר של ביידן וההתמקדות שלה בפועלים אמריקאים. בצו מצוין שביידן מחויב לעבוד עם שותפים ובני ברית על מנת לבצע מודרניזציה בכללי הסחר הבינלאומי, כולל אלה הקשורים ברכש ממשלתי, "על מנת לוודא שכל המדינות יכולות להשתמש בדולרים של משלמי המסים שלהן על מנת להגביר השקעה בארצות שלהם".

ג'יימס ויינר, מנכ"ל החברה לייצור טקסטיל מתקדם Shawmut Corp , שמקום מושבה בברידג'ווטר, מסצ'וסטס, אמר שהוא מקווה שההתמקדות החדשה בחוקי "לקנות אמריקאי" תעודד את הממשלה הפדרלית לרכוש עוד מהחלוקים הרפואיים שהחברה שלו החלה לייצר במהלך המגפה.

יותר מ-100 עובדים מייצרים חלוקים לסוכנות ללוגיסטיקה ביטחונית במסגרת חוזה שצפוי להסתיים בפברואר. ויינר אמר שפוליטיקאים והציבור הבינו את הסכנות הכרוכות בהסתמכות על ספקים זרים לסחורות חיוניות והוא רוצה שהקונגרס יאריך את כללי "לקנות אמריקאי" לסוגי מוצרים נוספים.

"גם מבחינה כלכלית וגם פוליטית זה יכול לעבוד", אמר.

יוזמת "לקנות אמריקאי" של ביידן דומה ליוזמה של הנשיא הקודם דונלד טראמפ, אשר הייתה חלק ממדיניות "אמריקה תחילה" שלו וכללה מלחמות מכס עם סין ועם שותפות סחר אחרות.

המדיניות תשפיע על חוזים בשווי של מאות מיליארדי דולרים

המדיניות החדשה של ביידן תשפיע על חוזי הרכישות הישירות של סוכנויות פדרליות לסחורות ושירותים, שהגיעו לסכום כולל של 586 מיליארד דולר בשנת הכספים 2019, כך לפי המשרד הממשלתי לאחריותיות. במשרד אמרו שמוצרים זרים היוו פחות מ־5% מהרכש הפדרלי הישיר אך הזהירו שהכמות בפועל עשויה להיות גדולה יותר בגלל טעויות מערכת ומגבלות מסוימות.

בעוד רכש ממשלתי ישיר מהווה רק שבריר מהכלכלה האמריקאית, ההשפעה של המדיניות החדשה על חברות מקומיות ומשרות עשויה להיות משמעותית אם סטנדרטים של "לקנות אמריקאי" ייושמו על תוכניות הוצאה מסיביות לגבי תשתיות ואנרגיה שהממשל החדש מבקש ליישם.

"הצו הנשיאותי הזה יסגור פרצות המאפשרות לסוכנויות לעקוף את דרישות 'לקנות אמריקאי' ויגביה את הרף לתוכן מקומי", אמר ריצ'רד טרומקה, נשיא AFL-CIO בהודעה לתקשורת. "הצו הוא הצעד ראשון מוצלח לחידוש הייצור באמריקה".

קבוצות המייצגות יצואנים גדולים הזהירו נגד מדיניות פרוטקשן, כגון החלשה של הסכמי הרכש הממשלתיים עליהם חתומה ארה"ב במסגרת ארגון הסחר העולמי, מפני שזה עשוי לגרום למדינות אחרות לסגור את הדלת בפני חברות אמריקאיות בתגובה.

"הדגשה של חוקי 'לקנות אמריקאי' שהם קשוחים כבר עכשיו עשויה להעלות את המחיר של פרויקטים ממשלתיים, ולחתור תחת הפוטנציאל שלהם ליצור משרות ולעודד את הצמיחה", אמר ג'ון מרפי, סגן נשיא בכיר למדיניות בינלאומית בלשכת המסחר של ארה"ב.

בעולם בוחנים את הצעדים הראשונים של ביידן

מדיניות "לקנות אמריקאי" של ביידן נצפית מקרוב על ידי בנות בריתה של ארה"ב, המקוות ליחסי מסחר ידידותיים יותר לעומת מה שהיה תחת ממשל טראמפ. ביידן אמר מספר פעמים שינסה לעבוד יותר מקרוב עם בנות בריתה של ארה"ב ובכפוף לכללי מסחר המחייבים את כל הצדדים.

שר החוץ של קנדה, מארק גרנו, אמר לתאגיד השידור הקנדי ביום ראשון שראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ביטא את חששות מדינתו לגבי תוכנית "לקנות אמריקאי" בשיחת טלפון עם ביידן ביום שישי.

אסוואר פראסאד, פרופסור למדיניות מסחר וכלכלה באוניברסיטת קורנל, אמר שהצו הנשיאותי מראה שמדיניות הסחר של ביידן צפויה להישאר ממוקדת בעדיפויות פוליטיות פנימיות של ארה"ב.

"שותפות סחר של ארה"ב, שאולי צפו גישה יותר משתפת פעולה ופחות תוקפנית מממשל זה, מקבלות אזהרה על כך שהשריף החדש בעיירה לא פחות קשוח מזה שהיה לפניו", אמר.

פקיד בכיר בממשל ביידן אמר שאחת המטרות של מדיניות "לקנות אמריקאי" היא לחזק את שרשרת האספקה האמריקאית אחרי שמגפת הקורונה חשפה חולשות במערכת להפצת ציוד רפואי חיוני וציוד בטיחות. הממשל, כך אמר, רוצה להבטיח ש"שלעולם לא נהיה במצב בו אנו צריכים להישען על מדינות שלא שותפות לאינטרסים שלנו לספק חומרים חיוניים בשרשרת האספקה".

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון