גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסגרים, המוטציות ומיעוט החיסונים משרטטים מיתון בצורת W באיחוד האירופי

מדינות אירופה בדרך למיתון עמוק יותר: במקום צמיחה של 2% ברבעון הראשון, בנקי ההשקעות חוזים כעת צניחה בתמ"ג מדינות אירופה ● בתוך כך, איטליה, גרמניה, צ'כיה, הולנד ומדינות אחרות מתקנות למטה את התחזיות שלה ● "אלה ההגבלות על החיים הציבוריים שגורמות את הבעיות החמורות ביותר"

אדם סוגר את חנותו כמה דקות לפני העוצר, בסן ז'אן דה לוז בדרום מערב צרפת, לפני כשבועיים / צילום: Associated Press, Bob Edme
אדם סוגר את חנותו כמה דקות לפני העוצר, בסן ז'אן דה לוז בדרום מערב צרפת, לפני כשבועיים / צילום: Associated Press, Bob Edme

כבר קרוב לחודשיים שעשרות מיליוני תושבי גרמניה לא הסתפרו. כמו רוב בתי העסק הלא־חיוניים, המספרות וסלוני היופי סגורים מתחילת דצמבר. בצרפת ובאיטליה, מאות אלפי גולשי סקי נשארו בבתיהם השנה. אתרי הסקי סגורים והעיירות שמתעוררות לחיים בחג המולד ובחופשת השנה החדשה נשארו שוממות.

בדיקות קורונה ובידודים נדרשים במעבר בין מדינות, מגזר התיירות האירופי קורס, רוב פעילויות התרבות הופסקו ובתי הכלבו עם מכירות סוף העונה שלהם סגורים על מנעול. רוב מדינות אירופה נמצאות עמוק בתוך הסגר השני שלהן, או לפני הסגר השלישי, ואין סימנים להסרה קרובה של המגבלות.

ההשלכות הכלכליות של תמונת מצב זו ניכרות. בעוד מדינות כמו גרמניה ואיטליה הבטיחו לתושבים בקיץ האחרון כי "הרע מכל נמצא מאחוריהן", וכי מעתה הכלכלה תתחיל במגמת התאוששות, הדינמיקה של המגפה - ההתפרצות האלימה שלה בחורף והחשש ממוטציות מדבקות - ניפצה את ההבטחות.

מספר המקרים הגובר ושיעור הקורבנות הגבוה הביאו לאימוץ־מחדש של סגרים והגבלות, שצפויים כעת להשתקף בנתוני התמ"ג ולהציב את אירופה על מסלול של "מיתון כפול" (Double Dip). התסריט לפיו אחרי ההתאוששות הכלכלית של הקיץ תגיע צניחה נוספת בחורף, שישרטטו את מסלול התמ"ג כמו האות W, הולך ומתממש.

 

שר הכלכלה הגרמני, פיטר אלטמאייר, נאלץ להודות בכך בקולו בשבועות האחרונים. משרדו חתך בחדות את תחזית הצמיחה לרבעונים הקרובים. במקום עלייה של 6% שהיתה חזויה בקיץ, או העלייה המתוקנת ל־4.4% שחזה בסתיו, התסריט האופטימי כעת הוא צמיחה של 3% בלבד בכל 2021.

בשנה החולפת התכווצה הכלכלה הגרמנית, שדווקא נהנתה מתמיכה חסרת־תקדים מהממשלה, מתוכניות סיוע וגם מביקושים קיימים למגזר היצרני שלה (כלי רכב, בין השאר) ב־5%. כעת, המשרד חוזה התאוששות לרמות שלפני המשבר רק ב־2022.

בהתאם, אנליסטים בבנקי השקעות ברחבי אירופה הורידו בתחילת החודש את התחזיות שלהם להתאוששות כלכלית מהירה של רוב המדינות בגוש האירו.

 

עוד רחוקה הדרך

אם ההצלחה של החיסונים הפיחה תקווה לחזרה מהירה לנורמליות, הרי שמספר מנות החיסון הזעום שסופק לאיחוד האירופי עד כה ואטיות החלוקה שלהן, כישלון חלק מהחיסונים בפיתוח (חברת "מרק") או עיכוב בפיתוח חיסונים דומים (חברת CureVac) - מביא רבים מהם לחשוב כי אירופה רחוקה מלהתגבר על המשבר הכלכלי הנלווה למגפת הקורונה.

גם החשש ממוטציות בנגיף הקורונה שהתפתחו במהירות בחודשים האחרונים, ומאלה שעלולות להתפתח בעתיד הקרוב ואולי לפגוע ביעילות החיסונים או להגביר את התחלואה, תורם לאי־ודאות, שהופכת את היציאה מהסגרים באירופה לתרחיש שנמדד כעת בחודשים, לא בשבועות.

שקלול של נתוני הצמיחה והמיתון מהרבעונים האחרונים והתחזית לרבעונים הקרובים שביצעה סוכנות הידיעות "בלומברג" מראה, כי גוש האירו נמצא כעת במדרון המקטע השלישי של האות W. אחרי הצניחה חסרת התקדים שנרשמה ברבעונים הראשונים של 2020 הגיעה התאוששות משמעותיות ברבעון השלישי. אך ברוב המדינות, החל מהרבעון הרביעי של 2020 ועמוק לתוך הרבעון הנוכחי (וכנראה גם מעבר), האיחוד שוב נמצא בהתכווצות כלכלית משמעותית.

החלום על "סגר לייט" התבדה

מדינות האיחוד הגדולות אולי חשבו בסתיו כי הן יכולות להסתפק ב"סגר לייט", אך עד כה אף אחת מהן לא הצליחה לעשות זאת. בגרמניה, מה שהחל בנובמבר כהגבלות מינוריות על מגזר הבילויים והגסטרונומיה הפך בתחילת דצמבר לסגר הדוק יותר מזה שהיה במדינה באביב 2020.

"אלה ההגבלות על החיים הציבוריים, שדווקא התחילו במתכונת לייט, שגורמות את הבעיות החמורות ביותר", אמרה אנליסטית בחברת אליאנץ הגרמנית לסוכנות הידיעות "בלומברג". לכן, במקום צמיחה חזויה של 1.3% בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה בגוש המדינות המשתמשות במטבע האירו, הסוכנות חוזה כעת צניחה של 4%.

גם בנקי ההשקעות תמימי דעים בנוגע להרעת התמונה המסתמנת: בנק UBS החליף את התחזית לצמיחה של 2.4% בצניחה של 0.4%; ג'יפי־מורגן חוזה כעת ברבעון הראשון של 2021 צניחה של 1% במקום עלייה של 2%.

אם חומרת הסגר היא הפרמטר העיקרי לחזות את ההתכווצות הכלכלית, הרי ששתי כלכלות גדולות באירופה - צרפת וספרד - עדיין מצליחות לחמוק ממנו. צרפת השכילה ליישם כבר בנובמבר סגר הדוק יחסית, שכלל איסור על יציאה מהבתים, סגירה של חנויות לא־הכרחיות ועוד, מה שהוביל לדיכוי מוקדם של ההתפרצות וליציאה מהסגר כבר ב־15 בדצמבר. מאז, מוטל עוצר לילי על המדינה מדי ערב בשמונה, אך הלימודים והגנים פתוחים כרגיל.

תמונת המצב משתנה במהירות

עם זאת, כפי שהוכיחה מגפת הקורונה שוב ושוב, התמונה משתנה במהירות. מספר מקרי הקורונה בצרפת הולך ועולה בימים האחרונים, וכך גם מספר המאושפזים במחלקות טיפול נמרץ, מה שמוביל להערכות כי המדינה לא תצליח להימנע מהטלת סגר שלישי.

בינתיים, החליטה הממשלה להקדים את העוצר לשש בערב, והיא בוחנת את ההשפעה של צעד זה. אך כלי התקשורת דיווחו כי הנשיא עמנואל מקרון ינאם שוב השבוע וצפוי להודיע על סגר נוסף. ההשפעה של סגר זה על הכלכלה היא חלק מהדיון הציבורי, "נעשה הכל כדי לעמוד ביעד השנתי של 6% צמיחה", אמר שר האוצר הצרפתי, ברונו לה־מר, "אבל זה יהיה אתגר".

גם אינדיקטורים אחרים מצביעים על כך שהאיחוד האירופי כבר נמצא שוב במיתון. סקר מנהלי הרכש של IHS MARKIT רשם בינואר האחרון חודש שלישי רצוף של ערך מתחת ל־50, המשקף תחזית שלילית בנוגע להזמנות ולצמיחה בחודשים הבאים. "מיתון כפול (Double Dip) בגוש האירו נראה כמו תסריט ודאי כעת, על רקע ההגבלות החמורות יותר נגד הקורונה וההשלכות שלהן על עסקים", כתבה הסוכנות.

בינתיים, התארכות והעמקת המשבר כרוכים גם בהגברת המחויבות של הממשלות לסייע לכלכלות המקומיות. הבנק האירופי המרכזי כבר הבטיח להמשיך את תוכנית רכש האג"חים שלו עד אביב 2022 וממשלות היבשת משיקות עוד ועוד תוכניות סיוע.

בגרמניה מוצע כעת להשעות את החוקים המחייבים חברות להכריז על פשיטת רגל לכמה שנים, כדי לאפשר להן לצאת מהמשבר ברגע שיתאפשר. בצרפת הודיע שר האוצר לה־מר כי יגדיל את הסיוע לחברות גדולות - ממקסימום 200 אלף אירו כיום לעד שלושה מיליון אירו. "נמשיך בתמיכה ובסיוע כמה שיהיה דרוש", ניסה לה־מר להרגיע את השווקים והעסקים במדינה.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות