גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני מרגישה שבמדינה מחכים שנפשוט את הרגל. לא מאפשרים לנו לפתוח את העסק ולהתפרנס"

יעל בר, בת 38, אם לשניים, בעלת בר-מסעדה "שלדון" ברמת גן ● גלובס שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז 

מסעדת שלדון ברמת גן / צילום: תמונה פרטית
מסעדת שלדון ברמת גן / צילום: תמונה פרטית

כשיעל בר, בעלת בר-מסעדה "שלדון" ברמת גן, קיבלה השבוע מרשות המסים אישור לבקשתה למענק עבור חודש נובמבר-דצמבר, היא לא הרגישה כל הקלה. הסכום שקיבלה - 9,380 שקל - היה הקש ששבר את גב הגמל, לאחר חודשים רבים שבה המסעדה שלה סגורה וצוברת חובות.

את התסכול היא הוציאה באמצעות המקלדת, כשפרסמה פוסט בעמוד הפייסבוק שלה, ובו כתבה: "אז מה אומרים? לא יודעת מה לעשות עם כל הטוב הזה. מה לשלם קודם? שכירות 20 אלף שקל לחודש? דמי ניהול 8,500 שקל לחודש? חשמל? ארנונה 10,000 שקל? ... אה, ואפשר להגיש השגה, יענו אולי תוך 120 יום. למי שלא הבין זה מענק לחודשיים עם ירידה בהכנסות של 85%".

יעל בר וילדיה במסעדה / צילום: תמונה פרטית

בר פתחה את העסק שלה בשנת 2018, שכרה 350 מטר מרובע והשקיעה כמיליון שקל בשיפוץ ועיצוב בר-מסעדה בסטנדרט גבוה. מטבע הדברים היא נטלה הלוואות בעת הקמתו, ואפילו אביה בן ה-70 נרתם לעזרה ונרשם כערב בחוזה השכירות של העסק.

זמן קצר לאחר ההקמה היא נקלעה לסכסוך משפטי-עסקי עם השותף שלה, ודרכיהם נפרדו. לקראת סוף 2019, לאחר הליך משפטי ממושך ולאחר שהיא ערכה הליך ייעול, התחילה הפעילות בעסק להתרומם.

"העסק התחיל לרוץ. אני ובן זוגי ניהלנו את העסק, עבדנו מבוקר עד לילה, שיווקנו אותו לאירועים קטנים, והוא התחיל לתפוש שם. בערב היה תוסס. היו לנו ליינים בתפוסה מלאה. אם היה לנו עוד 300 מטר מרובע היינו מצליחים למלא גם אותו. העסקנו 20 עובדים ואת בני המשפחה שלנו, והתחלנו לצמצם הלוואות. ממש לפני הקורונה הסתכלנו על המספרים ואמרנו שזו השנה שלנו, שאנחנו מתחילים לקטוף את הפירות".

אבל הפירות לא הגיעו. במקומם הגיעה הקורונה. "לפני הסגר הראשון שהיה במרץ כבר התחילו ביטולים של אירועים שהוזמנו ומקומות שנשמרו בליינים של שני וחמישי חודשיים מראש בוטלו. ואז במרץ מודיעים לנו שתוך יומיים אנחנו צריכים לסגור דלתות. שבועיים לפני הרגשנו ירידה משמעותית בעבודה, ואז התחיל הסגר וכולם אמרו לנו 'אל תדאגו. המדינה תדאג לכם היא לא תזרוק מאות אלפי עסקים להתמודד לבד, ולהתמוטט'. אז חיכינו לראות. לצערי אנחנו עדיין מחכים. המדינה הפקירה את העסקים, ובייחוד את ענף המסעדות שסגור ברצף כמעט לאורך כל חודשי המשבר".

אף שהמסעדה סגורה, בר עדיין נדרשת לשלם את כל ההוצאות הקבועות שלה, בהיקף של 100-150 אלף שקל בחודש. "אין לנו חסכונות ועדיין לא סיימנו את ההלוואות של העסק. היו לנו שקים ששילמנו לספקים מראש ונאלצתי לבטל הרבה מהם", מספר בר.

כדי להתמודד עם ההוצאות, ולאור הסכומים הנמוכים של המענקים שקיבלה, נאלצה בר לקחת הלוואות בערבות המדינה. "זה היה תהליך מפרך, וכל יום שעבר עד שאישרו את ההלוואה עיכב את הכספים ואת התשלומים שלי לכל מי שהייתי חייבת לו כסף. את הלוואה הראשונה קיבלנו רק ביוני, אף שהגשנו בראשית המשבר. קיבלנו הלוואה של 250 אלף שקל - חילקנו תשלומים לכל מי שנצברו החובות, בעל הנכס וספקים, והכסף נגמר בין רגע".

באותו זמן בר עדיין האמינה שהמדינה תעצור את הנפילה החופשית שלה ושל העסקים האחרים במדינה, שנקלעו למצב הזה ללא עוול בכפם.

"בהתחלה כולם מבינים את המכה שנפלה על העולם, ואומרים נחכה בשקט בצד, נראה איך המדינה עוזרת לנו ונעבור את התקופה. השלו אותנו גם כל פעם שתוך חודש-חודשים הכל יהיה בסדר. חודש חודשיים האמנו שנשרוד.

"כשהודיעו על פתיחת המסעדות מחדש ביוני, אחרי הסגר, הייתה היענות מאוד חזקה של הלקוחות שהזמינו אירועים והגיעו והכשרנו שוב צוותים חדשים, ברמנים וטבחים, בהשקעה גדולה, כי חלק מהעובדים לא חזרו. ואז התחילו ההגבלות המגוחכות של יולי אוגוסט - 10 אנשים בפנים ו-20 בחוץ. יש לי מקום של 350 מטר, אז מה הרלוונטיות למגבלה של 10 אנשים. שום הגיון. זה גרם נזק אדיר".

איזה סיוע קיבלת מהמדינה?
"הסיוע היה מאוד מינימלי. ביולי, כשהמסעדה פתוחה אבל יש מגבלות, הייתה לי ירידה של 53% במחזור, אבל לפי החוק כדי לקבל פטור מארנונה הייתי צריכה להראות ירידה של 60%. אז לא קיבלתי פטור. קיבלתי את המענקים הסוציאליים האישיים, 15 אלף שקל לחודשיים, ועם זה אני החזקתי את המשפחה ואת הבית. במקביל, במסעדה, כל מי שמגיע לו כסף מאתנו חזר לדרוש אותו. לא היה סגר וכולם חשבו שאם אתה עובד אז תתחיל לשלם. בעל הנכס רוצה את מלוא הסכומים למרות שמותר רק 10 אנשים בעסק, העירייה רוצה את הארנונה, הספקים את הכסף שלהם".

בלית ברירה נאלצה בר לקחת עוד הלוואה בערבות המדינה, ומצאה את עצמה בסחרור של הלוואות. "פניתי וקיבלתי עוד 100 אלף שקל בערבות המדינה, ועוד 110 אלף שקל הלוואה מהבנק בלי קשר להלוואות ערבות המדינה, ועוד 100 אלף שקל מהחשבון הפרטי שלי, על חשבון שיעבוד נוסף של הבית שלי".

בזמן שהיא נאבקת בחישובים של איך מחזיקים את העסק והבית בשעה שאין כמעט הכנסות בעסק, הגיע הסגר של ספטמבר.

"בספטמבר סגרו אותנו שוב, ופיטרנו את כל העובדים. נכנסנו הרבה פחות אופטימיים לסגר הזה, כי אנחנו ידענו כבר שהממשלה לא נותנת מספיק. מאז גם לא נפתחנו. אנחנו סגורים ברצף מאז הסגר השני. ההכנסות ירדו בין 85%-90%. אנחנו פתוחים כרגע רק כדי לשמור על השפיות, אבל החובות נערמים.

"אין לנו מאיפה לשלם דמי שכירות ואת כל שאר החובות. אנחנו לא מדפיסים כסף. אני מרוויחה 20 אלף שקל בחודש ממשלוחים, ומוציאה 50 אלף שקל רק על זה שהוא פתוח, בלי עובדים כמעט. אנחנו עושים את השליחויות בעצמנו, ולא משתמשים בשליחים של חברות השליחויות כי העמלה גבוה מדי עבורנו. אנחנו מצמצמים הוצאות, אבל עדיין לא מרוויחים מספיק אפילו לשלם את ההוצאות הקבועות".

"לכולם מוותרים, אבל על העצמאים מטילים את כל הנטל"

ככל שהזמן חולף בר חוששת יותר ויותר להישרדות של העסק שלה. "אנחנו מנסים להציל את הבתים והעסקים שהשקענו בהם את הנשמה ואת כל הכסף שלנו. יש תסכול מאוד גדול. אני חוששת מסגירה, כי אנחנו על סף פשיטת רגל. את ההלוואות שלקחנו אנחנו לא יודעים אם נצליח להחזיר.

"כשאת מגיעה לסך הלוואות של חצי מיליון שקל, ועוד חובות לבעל הנכס של 100 אלף שקל, ועוד 100 אלף שקל ארנונה כי לא נותנים לנו פטור או שהפטור ניתן בדיעבד רק אחרי שאתה משלם - אתה לא יודע מה יהיה מחר, האם תשרוד או לא. אני מרגישה שבמדינה מחכים שנפשוט את הרגל. לא מאפשרים לנו לפתוח את העסק ולהתפרנס".

ההצדקה לסגרים היא התחלואה העולה. את חושבת שהמסעדות צריכות להיפתח למרות זאת?
"בעקבות החלטות הזויות התחלואה לעולם לא תרד. אנחנו סגורים לשווא. זה סגר חרטא. אם לדובאי היה מותר לטוס עד לאחרונה ולחזור עם קורונה, ובין הסגרים יש מופעי רחוב של העיריות שרוצות לעודד את הציבור, ובסופרים יש צפיפות ועומס ולחרדים לא עושים אכיפה והם עושים אירועי ענק - אז איך תרד התחלואה? לכולם מוותרים, אבל על העצמאים מטילים את כל הנטל. הפכו את העצמאים לפראיירים של המדינה. רוכבים עלינו, סוגרים אותנו לגמרי אבל תשלמי רגיל על הכול.

"והטיפול במסעדנים נעשה בצורה הגרועה ביותר. המענקים לא מתאימים ולא מתחשבים במאפיינים של התחום שלנו שמתגלגל תזרימית חודש בחודשו וזה תחום שהכול אצלו יקר, וכל המגבלות הכלליות הרגו אותנו לגמרי בלי שום הגיון. לא מסתכלים עלינו".

 עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il 

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים