גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"ל שלא הבין שחברה משפחתית זו לא תחרות "איש הברזל"

אלון, מנכ"ל חברה משפחתית שנמכרה לתאגיד בינלאומי, האמין שהתחרות הפנימית בין חברי הצוות היא בריאה ● המוטו שלו היה "החזק מנצח" - אבל בפועל נוצרה בארגון אווירה רעילה. איפה הוא טעה ואיך יוצאים ממצב כזה?

שותפות  בערבון מוגבל / צילום: Shutterstock
שותפות בערבון מוגבל / צילום: Shutterstock

"העסקה נחתמה!". הקול מעברו השני של הקו היה נרגש. אלון (השם בדוי, הסיפור אמיתי), מנכ"ל חברה מצליחה ומשגשגת מימש מהלך אסטרטגי ארוך, של מכירת החברה המשפחתית לתאגיד בינלאומי גדול. את החברה הקימו אביו ודודו לפני 30 שנים. החברה התנהלה על פי ערכים שהביאו המייסדים מהבית: עבודה קשה, משפחתיות ואהבת אדם. כשמסרו את המושכות לדור ב', לאלון, הם נשארו פעילים במועצת המנהלים, והוא התחייב להמשיך את דרכם. תחת ניהולו החברה המשיכה לצמוח, וביססה לעצמה מקום משמעותי בשוק.

אלון יצר מבנה ארגוני בן חמש חטיבות עסקיות עצמאיות, כל אחת מובילה בנישה שלה. כמשתתף קבוע בתחרויות "איש הברזל" הוא הציב לאנשיו יעדים גבוהים ודחף אותם קדימה. המוטו שלו היה "החזק מנצח", ואת התחרותיות שלו תיעל לא רק אל מול המתחרים, אלא גם כגורם מניע בתוך החברה. את מנהלי החטיבות העסקיות ניהל כל אחד בנפרד, ודאג ליצור ביניהם מתח של תחרות על מקומם כ"בן המועדף". הוא האמין שתחרות בריאה ביניהם תדרבן אותם להישגים גדולים יותר.

מערכת היחסים בקרב חברי ההנהלה הייתה מתוחה ועכורה. לא רק שלא שיתפו ביניהם פעולה אלא הסתירו מידע ולעיתים חתרו זה תחת זה. התקשורת הייתה רעילה, כשבוז, ציניות והתנשאות משמשים בערבוביה. מערכי המייסדים נשארה רק העבודה הקשה. המשפחתיות ואהבת האדם נשחקו.

כשנפגשנו לראשונה, כשנה לפני ההודעה המשמחת, אלון שיתף במהלך האסטרטגי שהוא מתכנן. המייסדים החליטו לפרוש מהדירקטוריון, והוא הרגיש שמיצה את יכולת הצמיחה האורגנית. האפשרות היחידה שעמדה לנגד עיניו הייתה מיזוג עם חברה גדולה שתרחיב את פוטנציאל השוק ותספק משאבים לקפיצת המדרגה המשמעותית הבאה. "הבעיה", אמר, "שאני צריך מישהו לרוץ איתו. כל שותף שירצה להיכנס איתי לעסק ירצה לדעת שיש בחברה את יכולות הניהול ואת התשתית האנושית שתאפשר את הגדילה".

"אז מה הבעיה? שאלתי, "הרי אתם חברה מצליחה כל כך". "זה נכון", ענה, "אבל אנחנו יכולים להצליח הרבה יותר! כדי לעשות את זה, אני צריך הנהלה מובילה ולא מובלת.
"אני צריך שכל חברי ההנהלה ירגישו שהם שותפים באחריות על צמיחת החברה והצלחתה. שיסתכלו מעבר לשורת הרווח של היחידה העסקית שלהם, על הסינרגיות המתאפשרות משיתופי פעולה שחוצים את היחידות, כמו יציאה למכרזי ענק או פיתוחים חדשים. אני צריך אותם איתי כגוף אחד".

"מצוין" עניתי. "אז תתחיל לעבוד, כי זה יקרה רק אם תשנה את האופן שבו אתה מנהל אותם!".

השלם גדול מסך חלקיו

הגישה של אלון כי תחרות מקדמת תוצאות היא גישה רווחת במרבית הארגונים העסקיים. היא מחדדת חושים, מייצרת אנרגיה ותנועה ודוחפת לשיפור הביצועים, לחדשנות ולהשתנות. כשהיא מופנית החוצה, היא שומרת על היתרון ועל הצמיחה. אבל מה קורה כשהיא מופנית פנימה? כאשר מתפתחת תחרות פנימית בין היחידות הארגוניות השונות?

הקונפליקטים המובנים גורמים להיעדר שיתוף פעולה, אי-שיתוף בידע ולעיתים אף בחבלה מכוונת בפעילות. בעולם מורכב ומשתנה, התחרות הפנימית היא כמו מקל בגלגלים. כדי להצליח להתמודד עם המורכבות, נדרש שינוי תפיסתי עמוק שרואה בשותפות את מערכת ההפעלה ההכרחית.

שיתופיות לא קורית מעצמה. היא דורשת השקעה. זוהי פעולה ארגונית מכוונת ושיטתית המאפשרת השגת יעדים פורצי דרך. בציר היחסים זה אומר לבנות יחסי אמון, הערכה וכבוד הדדי. ליצור תחושת אחריות משותפת, שקיפות ורצון לשאת יחד בעול, למען השגת מטרת העל של הארגון כולו. לשם כך חייבים להשקיע באופן מכוון בבניית מערכות יחסים. זה מחייב קודם כול תקשורת טובה בין הנוגעים בדבר, חלוקה ושיתוף בידע, במשאבים ובמומחיות.

כל זה לא יתרחש בלי כללים ברורים המגדירים את חלוקת התפקידים, את תחומי האחריות והסמכות ואת התוצאות הרצויות. אך מעל הכול, נדרש שינוי מהותי בחשיבה. מכזו המושתתת על מושגים של כוח וסמכות לתפיסה המבוססת על אחריות אישית (Ownership) מצד אחד ועל תיאום (Alignment) מצד שני.

כדי שזה יקרה, חשוב לעורר באנשים רצון, נכונות ויכולת לעבוד יחד. צריך לאפיין הזדמנויות לשותפויות שקיימות לרוחב הארגון ותנאים לקיומן. למפות את התועלות והמחירים, לזהות את בעלי העניין, לחזק את האמון ואת רשתות התקשורת.

אלון לקח על עצמו את האתגר שבשינוי תפיסת הניהול שלו, כמו גם בזו שהשתרשה בצוות שלו. ביחד יצאנו לתהליך בניית צוות הנהלה, המושתת על שיתופיות ושותפות.
בציר היחסים, העמקנו את ההיכרות על ידי מיפוי החוזקות וגורמי ההנעה האישיים. חברי הצוות נדרשו לתת ולקבל משוב זה לזה, ולהתמודד גם עם היבטים לא נעימים ביחסים ביניהם.

הם למדו להכיר צדדים חדשים ולשוחח בכנות על הצרכים שלהם ועל הדרישות זה מזה. זיהינו את דפוסי התקשורת וביחד זיהינו את ה"רעלנים" שהעכירו את היחסים ביניהם, כמו הנטייה לזלזול בכל מה שמגיע מאחרים. עם העמקת ההיכרות נוצרה ההערכה הדדית, והצוות סיגל שפה חדשה, מקדמת ובונה.

בציר המשימות, מופו הזדמנויות חוצות חברה ופרויקטים רוחביים, ובהם שולבו צוותים מכל החטיבות העסקיות. כל אחד מחברי צוות ההנהלה לקח על עצמו תפקיד נוסף שיש בו אחריות על נושא מערכתי. אלון מצדו החל לנהל ישיבות הנהלה שאינן עוסקות בדיווח לקוני של התוצאות הכספיות, אלא דיונים משמעותיים העוסקים בנושאים האסטרטגיים.

אז מה נדרש כדי ליצר שיתופיות?

1. מנהיגות שיתופית

יצירת בהירות - גיבוש חזון וערכים משותפים ורתימת האנשיםבניית אמון - בניית מערכות יחסים המאפשרות סביבה בטוחה לעבודה משותפת.

שיתוף בשליטה - שיתוף בקבלת ההחלטות. בישיבות דנים בבעיות ולא רק מדווחים על תוצאות.

פיתוח חוכמת המערכת - אמון מלא שהתשובות נמצאות אצל האנשים בשטח. בניית צוותים חוצי חברה, הגדרת מדדים ויעדים לשיתופי פעולה בין יחידות, צוותי חדשנות ופיתוח רב-תחומיים.

ניהול קונפליקטים - ניהול מושכל ומתמיד של ניגודי האינטרסים המובנים במערכת השיתופית. זאת באמצעות טכניקות כמו תחקיר מוקיר, למידת עמיתים ומנגנוני גישור פנימיים.

2. תרבות שיתופית:

פתיחות לאחר ולשונה - קבלה של זוויות ראייה שונות, מגוון תפיסות, טיפוסים ואנשים כתפיסה מנחה בכל התהליכים מהגיוס ועד לניהול השוטף.

גמישות - בחירה מודעת לפעול ביותר מדרך קבועה אחת, נכונות לשנות ולהשתנות תדיר, יישום בפתרונות מעולמות תוכן שונים ולמידה מתמדת.

שקיפות - יצירת תהליכים מובנים של שיתוף ידע ומשאבים. צוותי למידה, צוותי פיתוח משותפים, הדרכות הדדיות, ביקורים משותפים אצל לקוחות, הגשות משותפות של מכרזים, ראיונות משותפים של נציגי יחידות שונות לתפקידי מפתח.

אחריות אישית לתוצאות - מדידה, תגמול והכרה בתוצאות המשותפות, עידוד וחיזוק האחריות האישית של כל עובד לתוצאות המשותפות.

מעורבות - שיתוף העובדים בתהליכי חשיבה אסטרטגיים או בתהליכי ליבה אחרים, יצירת פורומים, קהילות פנים ארגוניות וצוותי משימה.

כבוד והערכה הדדית - כבוד הדדי והערכת הזולת כבסיס להיווצרות יחסי אמון ושותפות. אלה יתבטאו בשיח, ביחס וביכולת לקבל גם דעות מנוגדות. זהו מהלך ניהולי שמוקיע כל חריגה ומוקיר כל ביטוי כזה.

אלון, לקח על עצמו לעשות שינוי עמוק קודם כול בינו לבין עצמו. הוא הבין את הערך המשותף וראה את פוטנציאל הסינרגיה. הוא סיגל לעצמו תפיסה ניהולית משתפת, ותוך חודשים ספורים של עבודה עמוקה ואינטנסיבית ההנהלה צמחה להיות גוף מוביל, משמעותי ובעל ערך.

הם יישמו את הפרקטיקות האלה גם בצוותי ההנהלה של היחידות העסקיות שאותם הובילו, ומהר מאוד השיח הארגוני קיבל תפנית. כשהגיע שלב "בדיקת הנאותות" בתהליך הרכישה זכה הצוות להערכה רבה. ואלון? הוא כבר לא הרגיש בודד.

סמדר תדמור היא יועצת ארגונית בכירה, מנכ"לית ConnAction HR, מומחית בפיתוח מנהיגים וארגונים

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות