גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה טסלה לאחת החברות המוערכות ביותר במדד S&P

יצרנית כלי הרכב החשמליים היא אחת החברות המוערכות ביותר במדד S&P 500 כיום ● איך היא הגיעה לשם בדרך שונה מענקיות טכנולוגיה אחרות ומה ההבדל בין אופן הצמיחה שלה לשלהן ב-5 גרפים

אלון מאסק / צילום: Shutterstock, john smith williams
אלון מאסק / צילום: Shutterstock, john smith williams

התרועה שליוותה את כניסת טסלה לשוק המניות הפכה אותה לאחת החברות האמריקאיות בעלות הערך הרב ביותר. אבל בכמה דרכי מפתח, חברת המכוניות החשמליות מאוד שונה מחברות אחרות בגודל דומה.

מניות טסלה זינקו ביותר מ-300% בשנה האחרונה, והרימו את שווי השוק של החברה אל מעל 800 מיליארד דולר, לפני שירדו מעט. הערכת השווי של החברה גבוהה יותר מהערכת השווי של שבע חברות הרכב הגדולות גם יחד, מה ששם את החברה כתף לצד כתף עם חברות כמו אפל, מיקרוסופט, אמזון, אלפאבית ופייסבוק.

 

הנה כמה נקודות מבט על איך הגיעה טסלה לנקודה הזו ואיך הסיפור של עלייתה לפסגה נראה לעומת חברות מרכזיות אחרות במדד 500 S&P:

1. טסלה נעשתה בעלת ערך במהירות

244 ימים בלבד. זה פרק הזמן שלקח לשווי השוק של טסלה לגדול מ-100 מיליארד דולר ל-800 מיליארד דולר. מדובר בפרק זמן קצר בהרבה ממה שלקח לחברות אחרות. החברה בת 17 השנים הרוויחה הרבה מכך שהמשקיעים התחברו לחזון של המנכ"ל אלון מאסק לייצר מכונית חשמלית והתפיסה שלו, שטסלה אינה רק יצרנית כלי רכב, אלא חברת טכנולוגיה.

 

האופטימיות של השוק לגבי המעבר הכללי ממכוניות מבוססות דלק לכלי רכב חשמליים עמד בבסיס הרווחים הגדולים במניות של יצרניות כלי הרכב החשמליים ויצרניות הסוללות במהלך השנה האחרונה.

גם הפעולות של הפדרל רזרב עזרו לדחוף עוד משקיעים לרכישת מניות ולמדדים המובילים. הבנק המרכזי קיצץ בשיעור הריבית וקנה מיליארדי דולרים באגרות חוב, ושלח את התשואה על אג"ח לטווח ארוך לכמעט אפס, בעוד התשואה על נכסים בהחזר קבוע אחרים, חזרה לרמות שלפני המגפה. כשאג"ח טומנות בחובן החזר כל כך נמוך, משקיעים נוטים לפנות לנכסים בסיכון גבוה יותר, כמו מניות.

טסלה הרוויחה מתיאבון משקיעים למניות שלה בכך שמכרה בשנה שעברה מניות במיליארדי דולרים.

2. האופטימיות של המשקיעים באופן יוצא דופן

צורת מדידה אהובה בוול סטריט של חברות היא באמצעות מכפילי רווח עתידיים (Forward Price-to-Earnings ratio), שמודדת כמה המשקיעים משלמים עבור מניה בחברה בהשוואה לרווחים הצפויים שלה.

אופטימיות של משקיעים לגבי סיכוייהן של מניות טכנולוגיה גדולות רבות כמו אמזון, אפל וטסלה, עזרה להן לקדם את יחס המחיר לרווחים הצפויים. יחס P/E גבוה, כפי שהוא מכונה, מצביע על כך שבעלי המניות צופים שהחברה תציג צמיחה חזקה מעבר לתקופת התחזית המקובלת, לרוב שנה אחת.

מניות טסלה נסחרו במחיר השווה ליותר מפי 184 מהרווח הצפוי לגבי 12 החודשים הבאים, כך לפי נתונים של חברת FactSet. זה יחס P/E גבוה מהממוצע במדד 500 S&P נכון ליום רביעי האחרון, בערך פי 22 מהרווחים הצפויים.

 

מאסק אמר בשנה שעברה שהוא חושב שמחיר המניה של החברה גבוה מדי. לאחרונה, לעומת זאת, הוא הסביר את הערכת השווי בהתבסס על מאמצי החברה לפתח טכנולוגיית נהיגה אוטונומית, שינוי שאמר שיהפוך כלי רכב לשימושיים יותר ויגדיל את ההכנסות.

"אני חושב שיש מעין דרך להצדיק את הערכת השווי של החברה איפה שהיא נמצאת כרגע", הוא אמר בשיחת אנליסטים לאחר פרסום דוחות הרבעון הרביעי של החברה, בינואר.

3. החברה הפכה לרווחית, אך לא כמו האחרות

טסלה הפסידה כסף במשך שנים ארוכות, כאשר החברה השקיעה בפיתוח דגמים חדשים של כלי רכב וניסיונות להגדיל את הספק הייצור. לבסוף היא הצליחה להפוך לרווחית בשנת 2020, וסיימה את השנה עם רווח של 721 מיליון דולר - השנה הראשונה הרווחית של החברה.

 

בעוד שמדובר בציון דרך עבור טסלה, הרי שהרווח מחוויר לעומת עשרות מיליארדי הדולרים של חברות כמו אלפאבית, מיקרוסופט ואפל בשנים האחרונות.

טסלה הרוויחה ממכירת האשראי הרגולטורי (Regulatory Credits) למתחרות שלה שצריכות להתאים עצמן לחוקי פליטת גזים פחמניים - אשראי זה ניתן על ידי ממשלות שונות על פי תקנות סביבתיות שונות (למשל, כלי רכב ללא פליטה, גזי חממה ודלק נקי), והם מבוססים על מספר הרכבים החשמליים שהחברה מוכרת או על רמת הפליטה שלה. מכירות מסוג זה לחברות המתחרות הכניסו לחברה כ-1.6 מיליארד דולר בשנה שעברה, לעומת 594 מיליון דולר בשנת 2019.

למרות הרווחים הגבוהים כיום, מנהל הכספים בטסלה, זאק קירקהורן, אמר בשיחת האנליסטים האחרונה, שמכירת האשראי הרגולטורי לא הולכת להיות חלק משמעותי מהמודל העסקי של החברה בטווח הארוך.

4. התוכנית לעתיד הקרוב: התרחבות

הרבה מהביצועים העתידיים של טסלה יהיו תלויים ביכולתה של החברה לצמוח ולגדול. החברה מסרה כמעט חצי מיליון כלי רכב ללקוחות בכל העולם בשנה שעברה, ומתכננת להגדיל את הייצור בקרוב ל-50% בשנה, בממוצע, בשנים הקרובות.

אפילו עם עליות כאלה, טסלה עדיין תייצר במשך שנים רבות, הרבה פחות כלי רכב ממה שמייצרות ענקיות התעשייה. פולקסווגן, לשם ההשוואה, מסרה ללקוחותיה 9.3 מיליון כלי רכב ב-2020, וחברות רכב אחרות שופכות מיליארדי דולרים על יצירת קווי ייצור ודגמים לכלי רכב חשמליים משלהן. חברת ג'נרל מוטורס הודיעה בינואר שהיא מתכננת להפסיק לייצר לחלוטין כלי רכב, המונעים בדלק ובדיזל עד שנת 2035.

 

הביקוש למכוניות חשמליות גם עוזר להעלות את מחיר המניות של מתחרות כמו Nio, בין היתר. עליה בערך מניות Nio בבורסה בניו יורק של כ-1,330% בשנה האחרונה הפכה את החברה ליצרנית הרכב השישית בארה"ב מבחינת שווי. ואולם אם מסתכלים על הנתונים, בשנה שעברה מסרה Nio ללקוחות רק 43,728 כלי רכב.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן