גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חותמים בפשרה: פועלים אי.בי.אי תשלם 7 מיליון שקל בגין השת"פ ההיסטורי עם ליפא ועמית

כך תסתיים תביעה מ-2017 של בעל מניות, שטען כי שיתוף הפעולה עם צמד יועצי ההנפקות "העמיד את החברה בסיכון" ● מי שצפויות לשאת בתשלום הן חברות הביטוח, וחלקה של פועלים אי.בי.אי יסתכם בכ-110 אלף דולר בלבד

רפי ליפא וגל עמית, יועצי ההנפקה של הרץ  / צילום: תמר מצפי
רפי ליפא וגל עמית, יועצי ההנפקה של הרץ / צילום: תמר מצפי

אחרי הנזק שנגרם לתוצאותיה הכספיות של חברת החיתום פועלים אי.בי.אי בשנים קודמות, בעקבות סיום שיתוף הפעולה עם צמד יועצי ההנפקות רפי ליפא וגל עמית, כעת היא נדרשת לשלם כ-7 מיליון שקל בקשר לשיתוף פעולה זה. זאת, במסגרת הסדר פשרה שגיבשה נוכח תביעה ייצוגית שביקש אחד מבעלי מניותיה להגיש נגדה.

לפי העדכון של פועלים אי.בי.אי בנושא, מי שצפויות לשאת בתשלום הן חברות הביטוח שלה, וחלקה של החברה יסתכם בכ-110 אלף דולר בלבד, ויכלול גם את חלקה בהשתתפות העצמית בגין פוליסות הביטוח.

פועלים אי.בי.אי, שבה מחזיקים בית ההשקעות אי.בי.אי ובנק הפועלים, עדכנה על הגשת הסדר הפשרה כעת לאישור ביהמ"ש המחוזי בתל אביב, שבמסגרתו ישולם הסכום האמור "כנגד מיצוי" כל הטענות שהועלו בכתב התביעה.

בפנייה לביהמ"ש מסבירים הצדדים, כי "תרומתו של הסדר הפשרה לחברי הקבוצה המיוצגת עולה לאין שיעור על המשך ניהולו של הליך משפטי ארוך ויקר, שתוצאתו אינה ידועה", וכן כי זהו הסדר "ראוי, הוגן וסביר בהתחשב בעניינם של חברי הקבוצה, ומשקף את הדרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת".

בין הנתבעים בפרשה - פועלים אי.בי.אי ובית ההשקעות אי.בי.אי, וכן רון ויסברג, יו"ר פועלים אי.בי.אי וממשפחות בעלי השליטה בבית ההשקעות; צבי לובצקי, גם הוא מבעלי השליטה באי.בי.אי; עומר קרייזלר, שכיהן כדירקטור בפועלים אי.בי.אי מטעם בנק הפועלים; ונוספים. אלו מיוצגים בידי עוה"ד ירון אלכאוי ואהוד כצנלסון ממשרד גורניצקי ושות'.

את התובע ייצגו עו"ד שלומי מושקוביץ ממשרד מושקוביץ סטיס ועו"ד נתי פולינגר.

הסדר הפשרה גובש כשלוש שנים לאחר שהוגשה הבקשה לתביעה, בסוף שנת 2017, עם דרישה לתשלום של 55 מיליון שקל לכל מי שהחזיק במניות פועלים אי.בי.אי מתחילת 2014 ועד אוגוסט 2017 - אז נודע על סיום שיתוף הפעולה של ליפא ועמית עם חברת החיתום.

הסכם הפשרה חושף בין היתר טענות של הצד התובע שלפיהן שיתוף הפעולה עם ליפא ועמית, שבו הייתה תלויה פועלים אי.בי.אי, "העמיד את החברה בסיכון", וכן כי החברה "לא גילתה לציבור המשקיעים על אודות שיתוף פעולה והתלות הנטענת ועל גורמי הסיכון המוטלים על החברה בגינו".

בהתאם, נטען כי מתחילת 2014 ועד אוגוסט 2017 "נסחרו מניות החברה בשער גבוה מהשער שבו היו נסחרות" אלמלא החברה הייתה מספקת דיווחים בנושא כנדרש, ולכן הגיעה הדרישה לפיצוי.

הנתבעים מצידם, טענו בין היתר, כי "לא התקיימה תלות של החברה ביועצים", וכי "מהות הקשר שבין החברה לבין היועצים הייתה מידע ציבורי ועל כן לא ניתן לטעון שהחוסר הנטען בדיווחי החברה גרם נזק לבעלי המניות".

היו אחראים למחצית מהכנסות אי.בי.אי

צמד היועצים ליפא ועמית, הנחשבים ל"מייבאי" גל הנפקות האג"ח של החברות האמריקאיות בבורסה בתל אביב, קיימו בעבר במשך כמה שנים שיתוף פעולה פורה עם פועלים אי.בי.אי, שעם הזמן הלך ותפס נפח משמעותי בפעילותה, עד שהיה אחראי ליותר ממחצית מהכנסותיה ורווחיה של החברה, בשנות השיא של פעילות גיוסי חוב אלה.

בקיץ 2017 החליטו השניים לסיים את שיתוף הפעולה ולהקים חברת חיתום מתחרה, יחד עם מי שהיה מנכ"ל פועלים אי.בי.אי, ארז גולדשמידט, וכן מי שכיהנו כסמנכ"לים תחתיו. כיום, כשלוש שנים וחצי לאחר מכן, חברה זו, אוריון, נחשבת לאחת החברות הבולטות בשוק החיתום המקומי.

בעקבות היוודע דבר סיום שיתוף הפעולה עם ליפא ועמית צנחה מניית פועלים אי.בי.אי ביותר מ-50% בתוך כמה ימים, ורק בחודש דצמבר האחרון, לפני כשלושה חודשים, הצליחה לחזור להיסחר באותן רמות שבהן נסחרה טרם העזיבה.

מאז היא המשיכה לטפס, כך שמאוגוסט 2017 ועד כה מציגה המניה טיפוס של כ-20% ומשקפת לפועלים אי.בי.אי שווי נוכחי המתקרב ל-400 מיליון שקל.

ברקע למגמה החיובית, נרשמת פעילות שיא של מרבית חברות החיתום בשוק המקומי, הנהנות מגל הנפקות אקוויטי ראשוניות (IPO) בהיקפים אינטנסיביים, שאם יימשכו כמתוכנן וללא שיבושים עד סיומה של 2021, הוא עשוי לשבור שיא של כל הזמנים במספר ההנפקות ובהיקף גיוסי ההון הראשוניים הנעשים בבורסה המקומית.

30 חברות, 20 מיליארד שקל

יותר מעשר שנים חלפו מאז הגיעה לשוק בתל אביב חלוצת מנפיקות האג"ח הזרות - חברת הנדל"ן המניב דה-לסר, שגם אותה הביאו ליפא ועמית, ומאז, תוך שנים ספורות הפכו גיוסי חוב אלה לשיטפון, ולאחד מאפיקי ההשקעה הפופולריים בקרב משקיעי האג"ח המקומיים.

מאז ועד לשנה שעברה הגיעו לשוק ההון המקומי כ-30 חברות זרות, רובן המוחלט פועלות בתחום הנדל"ן בארה"ב, אשר גייסו חוב מצרפי של יותר מ-20 מיליארד שקל.

הצלחת מרבית הנפקות אלה, רובן של חברות בבעלות יזמים יהודים-אמריקאים, נתמכה בתנאי שוק נוחים, שכללו ריביות גבוהות יחסית שהציעו החברות באותם גיוסים, זרימת כספים גוברת לשוק קרנות הנאמנות ומחסור באלטרנטיבות השקעה.

העובדה שמרבית החברות התאגדו באיי הבתולה הבריטיים (BVI) הגדילה את הסיכון למחזיקי האג"ח במקרה של קריסתן, וכך אכן קרה בארבעה מקרים עד היום, האחרון שבהם בחברת אול-יר של היזם יואל גולדמן, שהחליטה לעצור את התשלומים למחזיקי האג"ח וביקשה לדון עימם בהסדר חוב שהיקפו כ-2.3 מיליארד שקל.

קדמו לה שלוש קריסות של פעילות חברות מהתחום, שהביאו למחיקת מרבית החוב שהנפיקו - אורבנקורפ הקנדית, בבעלות אלן ססקין שגייסה כ-180 מיליון שקל, ברוקלנד אפריל של הישראלי לשעבר בועז גלעד (חוב של כ-150 מיליון שקל) וחברת הקניונים סטרווד ווסט, בבעלות חברות של הטייקון האמריקאי בארי שטרנליכט, עם חוב של כמעט מיליארד שקל.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל