גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השותף שנעלם, הבנק שעיקל והברקזיט: כך קרסה ההשקעה ברחוב פולנד 19-20 בלונדון

עשרות משקיעים בחרו בשנת 2014 להשקיע בפרויקט של קרן הגשמה בלונדון • זה נגמר בהפסד של 100% מכספם • פודקאסט הנדל”ן של גלובס, "כסף בקיר", צלל להליכים המשפטיים שמלווים את הכישלון האנגלי ● פרק מיוחד ● האזינו

חנן שמש ואבי כ"ץ / צילום: תמר מצפי ואילן בשור
חנן שמש ואבי כ"ץ / צילום: תמר מצפי ואילן בשור

עקבו אחרינו בספוטיפיי, אפל פודקאסטס, גוגל פודקאסטס או באפליקציית הפודקאסטים האהובה עליכם בהעתקת כתובת ה-RSS 

אם הכול היה עובד לפי התוכנית, את ההשקעה בבניין ברחוב פולנד 19-20 בלונדון, שי גלבוע היה רוצה לשחזר. בחומר השיווקי שהוא קיבל בנובמבר 2014 מקרן ההשקעות הגשמה, בפרויקט ההשקעה היה צפי לרווח של יותר מ-22%, אלא שהעניינים לא התנהלו כמצופה. גלבוע הפסיד את כל כספי ההשקעה, ובניסיון להחזיר לעצמו חלק מהכסף שאבד נכנס לקרב משפטי מול הגשמה.

סיפורם של גלבוע, ושל שאר המשקיעים בפרויקט הלונדוני שאיבדו את כל כספם, עומד במרכזו של פרק של "כסף בקיר" - פודקאסט השקעות הנדל"ן של גלובס - שצלל לנבכי הפרשה. באמצעות ההליכים המשפטיים שאופפים את ההשקעה הכושלת, ביקשנו ללכת צעד צעד ולנסות לשרטט מה השתבש.

שמונה דירות היוקרה שנותרו על הנייר

בסוף 2014, בעקבות פגישה עם נציג מקרן הגשמה, קיבלו שי ואשתו הצעה להצטרף לפרויקט להשבחת הבניין שברחוב פולנד בלונדון, כך שייבנו בו שמונה דירות יוקרה שיימכרו ברווח גדול עבור המשקיעים. "התהליך צפוי להסתיים בתוך כ-18 חודשים", נאמר להם.

כפי שנכתב בהצעה השיווקית, עלות הפרויקט, כולל רכישת המגרש, בנייה והוצאות נוספות, עמדה על 18.746 מיליון פאונד. לפי התוכנית, קצת יותר מ-16 מיליון פאונד היו אמורים להילקח כהלוואה מבנק מקומי, ויתרת הכסף ממשקיעים בישראל שיחברו למשקיע אנגלי שאיתר את ההשקעה. גלבוע השקיע 152 אלף שקל, והעסקה נסגרה.
כעבור חודשים אחדים החלה הגשמה להעביר עדכונים רבעוניים למשקיעים. כבר בעדכון הראשון דובר על דחייה קצרה בשל סוגיות תכנוניות. בעדכונים הבאים התארך משך העיכוב, אבל היו גם חדשות טובות. למשל, באחד העדכונים נמסר שבעירייה הסכימו להוסיף דירה נוספת לפרויקט, דבר שעשוי להעלות את הרווחיות למשקיעים.

בדוח הרבעון השני ל-2016, הנורות האדומות כבר הבהבו. אמנם נכתב כי שש מתוך כל הדירות כבר מוכנות למסירה (אם כי טרם נמצא קונה), אלא שגם נכתב כי "בעקבות התארכות משך הפרויקט הגיע מועד פירעונה של הלוואת הבנייה מהבנק". עם זאת, בקרן הרגיעו כשציינו שחברה אחות שלהם באנגליה (קוגרס שמה, ג"ל) מנהלת משא ומתן מול הבנק המקומי להארכת מועד ההלוואה.

שלושה חודשים לאחר מכן הסתבך המצב. "כפי שדווח בעדכון הקודם, נוצרה בפרויקט חריגה משמעותית בלוחות הזמנים ובעלויות, והיזם לא עמד במחויבותו להשלים את המימון הדרוש לצורך כיסוי החריגה כפי שהיה מחויב לעשות לפי הסכם השותפות. במצב זה לקחה קוגרס על עצמה את ניהול הפרויקט", נכתב בדיווח למשקיעים. בין לבין דווח על מאות אלפי פאונד נוספים שהושקעו בפרויקט, ובהמשך דווח על סיום הארכת מועד פירעון ההלוואה שבסופו עיקל הבנק את הפרויקט. גלבוע ויתר המשקיעים איבדו את מלוא השקעתם.

פרויקט פולנד 19-20 בלונדון / צילום: באדיבות cbre

ביהמ"ש: "סיכון על גבול ההימור"

בפברואר הקודם התקבלה במשרדי הגשמה תביעה שהגיש גלבוע בבית משפט לתביעות קטנות ברמלה. לצד הקרן נתבעו גם שניים מבכירי הקרן ובהם מייסד קופיקס, אבי כ"ץ. סכום התביעה עמד על 34 אלף שקל, שהוא הסכום המקסימלי שניתן לתבוע בבתי משפט לתביעות קטנות. "אף שהנזק שנגרם לי עומד על כ-152 אלף שקל בתוספת ריבית והצמדה, אני נאלץ לתבוע בסכום קטן משמעותית, על מנת לקבל את מה שאני מסוגל, במסגרת המגבלות התקציביות העומדות לרשותי".

תחת הסעיף "עילות לתביעה", נכתב כך: "קרן הגשמה הציגה את עצמה כמומחית המארגנת קבוצות של משקיעים קטנים והמשקיעים שלה הם אנשים חסרי הבנה וניסיון בשוק הנדל"ן. קרן הגשמה הייתה חייבת לנהוג בזהירות מיוחדת בפירוט הסיכונים והתנאים בהבהרתם והפשטתם למושגים המובנים לאנשים חסרי ניסיון והבנה בתחום". כן נכתב בכתב התביעה כי "החוזה נכרת עקב מצג שווא והטעיה שיש ביטחונות לכספים שהשקעתי".

בכתב ההגנה כונתה התביעה של גלבוע "מופרכת", ונטען כי "השקעה בפרויקט יזמות כרוכה מטבע הדברים בסיכוי לרווחים נאים אך גם בסיכונים". כן נטען כי מה שתרם יותר מכול לכישלון היו שני צעדים שציננו את השוק - הברקזיט והעלאת מס הרכישה.
השופט מנחם מזרחי, שדן בתיק, קיבל את התביעה במלואה. הוא פסק בין היתר כי "בחינת ההצעה שאותה קיבל התובע מלמדת כי חסר בה יידוע של פרטים מהותיים... לא נמסר בהצעה מידע שלפיו הפרויקט מלווה באמצעות בנק, אשר העמיד הלוואה, שאחד מתנאיה הוא שאם תחלוף התקופה בת 18 חודשים והפרויקט לא יגיע לסיומו, אזי תמומש בטוחת הבנק על הנכס והוא יוכל לממשו... סיכון חריף שכזה, ממש על גבול ההימור, חייב את הנתבעת 1 להציפו בפני התובע ולציינו ברחל בתך הקטנה".

הגשמה ערערה לביהמ"ש המחוזי מרכז על פסק הדין, בטענה כי ההחלטה של השופט מזרחי רצופת טעויות. "במסגרת תביעה קטנה... לא ניתן היה לבחון את העובדות לגופן...וכך נותרנו עם פסק דין הנותן לתובע סעד קיצוני ויוצא דופן - ביטול חוזה השקעה שנעשה רק לאחר שהתברר שההשקעה לא צלחה".

השופט אברהם יעקב שדן בתיק דחה את הערעור והסכים עם דעתו של השופט מזרחי שעניין ההלוואה היה "אי גילוי של פרט מהותי".

כחודש לאחר מכן הגישו 50 משקיעים בפרויקט תביעה על סך 10 מיליון שקל נגד הקרן לבית המשפט המחוזי. התביעה מציינת בין היתר שללא קשר לתוצאת ההשקעה, בהגשמה גבו עמלה של 7% מכספי ההשקעה כבר במועד הצטרפותם לפרויקט. כתב ההגנה טרם הוגש.

תגובה: "אי-הצלחה אינה עילה לתביעה"

מקרן הגשמה נמסר בתגובה: "בכל השקעה, גם בהשקעות נדל"ן, קיימים מרכיבים של סיכון ואי-ודאות לגבי הצלחת ההשקעה. הגשמה מעסיקה מומחים אשר מנהלים ומפקחים על ההשקעות ועושים את כל המאמץ להביא לתוצאה הטובה ביותר עבור המשקיעים, ואכן ברוב המקרים גם מצליחים בכך. למרבה הצער בחרו חלק מהמשקיעים לנסות את מזלם בבית המשפט. הגשמה פועלת ותפעל בנחרצות להסיר את התביעות וטענות הסרק נגדה. אי-הצלחה עסקית בפרויקט אינה מהווה עילת תביעה".

שי גלבוע ביקש שלא להגיב לפרסום.

זוית אחרת / חן מענית

מול גופים חזקים, כדאי לקחת עורך דין

שי העדיף לפנות לבית משפט לתביעות קטנות. השיקולים שלו היו לחסוך שכר טרחה ואגרות, ואולי הוא גם ידע שיש מקרים שבהם גם אם יש פסק דין לטובתך, בחיים לא תראה את הכסף. אבל אני חושב שבאופן עקרוני כדאי לקחת ייצוג משפטי מול גופים חזקים, משוכללים ומתוחכמים. אם הוא היה עושה את זה מלכתחילה, אולי הוא בכלל היה נמנע מכל הבלגן הזה.

קרן הגשמה טענה שיכול להיווצר פה תקדים מסוכן משום שאחרי השקעה מישהו מבקש פיצוי, וזה יכול להיות פתח להרבה אנשים לבקש פיצוי על השקעה שנכשלה. זה טיעון שמנותק מהקביעות המשפטיות בפסק הדין, משום שהנימוק של בית המשפט פה היה שהייתה טעות בחוזה, וחלק מהפרטים המהותיים שהיו חייבים להופיע בחוזה וגם היו צריכים להסביר אותם לשי, לא הופיעו ולא הוסברו.

אנחנו כותבים הרבה על השקעות כושלות. לא מדובר פה על הונאות סטייל מיידוף או על מקרה שמכרו באוויר, אלא על חוזה מרושל, שעורך דין יכול היה לחסוך.

עוד כתבות

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק יורד ב-0.1% ● מורגן סטנלי עולה ב-5%, טראמפ מדיה צוללת ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

''מרמה במיליארדי אירו''. כרזת מבוקש של משטרת גרמניה בעניינו של יאן מרסלק / צילומים: (AP(Alexander Zemlianichenko, ויקיפדיה

האם האחראי לפשיטת הרגל הגדולה בתולדות גרמניה היה גם סוכן מודיעין רוסי?

התכתבויות שנחשפו בין יאן מרסלק, לשעבר סמנכ"ל חברת הפינטק הגרמנית וויירקארד שקרסה ואיבדה עשרות מיליארדים מכספי המשקיעים, לבין מרגלים רוסים, מראות כי פעל למען הקרמלין כבר מ־2014 ● מרסלק נמלט מהדין, אך עדויות חדשות מראות כי ארגן פריצות לבתי מתנגדי משטר, תיאם הברחת מחשבים מוצפנים לרוסיה וסייע לגנוב טלפונים של בכירים אוסטרים

האלוף במיל' ישראל זיו / צילום: גיא חמוי

"אני מודאג": ישראל זיו מנתח - מה יקרה עם רפיח והאם נתקוף באיראן?

האלוף במיל' ישראל זיו, שכיהן בעבר כראש אגף מבצעים בצה"ל, עוקב בדאגה אחרי מהלך העניינים לאחר המתקפה האיראנית נגד ישראל ● "מבחינת ישראל, יש לה את הלגיטימציה לתקוף, אבל אני חושש שזו החלטה קצת נמהרת. יש לנו שתי חזיתות פתוחות" ● ומה הוא חושב שצריך לעשות ברפיח?

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%