גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדירה החדשה גדולה ויקרה יותר? מי ישלם לוועד הבית

דיירים שעוברים מבנייני רכבת ישנים למגדלים גבוהים נדרשים לשלם פתאום סכומים גבוהים בהרבה לוועד הבית • יש מודלים שונים שנועדו לסבסד את העלות הזאת, למשל להשאיר בבניין חנות שמכניסה כסף משכירות, אבל אין עדיין פתרון מוסכם

לדיירים שגרו בבניין ישן, בלי מעלית ובלי חניון תת קרקעי, תהליך פינוי בינוי שבסיומו דירה חדשה מוסיף לעלויות לא רק תשלומי ארנונה גדולים יותר (כי שטח הדירה גדל), אלא גם עלויות ניהול הרבה יותר גבוהות. מי שהיה רגיל לשלם סכומים של 80-100 שקל לחודש, יצטרך להתרגל לסדרי גודל של 250 ואפילו 400 שקל. את הבניינים הגבוהים והחדשים מנהלת בדרך כלל חברת ניהול, ותחזוקת הבניין עצמו יקרה הרבה יותר מאשר בבניינים "רגילים".

 

"כבר לא מדובר בתשלום על ניקיון, גינון או החלפת נורה. יש מערכות שצריך לתחזק - גנרטורים, משאבות מים, מעליות, מערכות כיבוי אש, פירים לסילוק אשפה", אומרת דורית גרפונקל, עו"ד ומתכננת ערים. היא עורכת בימים אלה מחקר לתואר דוקטור בתחום של ניהול מגדלים בהנחייתה של פרופ' רחל אלתרמן מהטכניון. גרפונקל מזכירה שצריך להסתכל על העניין בראייה ארוכת טווח: "הדברים האלה יקרים ויש לכך גם משמעות להמשך משום שאחרי כעשר שנים, כשתקופת האחריות של הקבלן כבר תמה, המערכות האלה מתבלות וצריך להחליף אותן. זה אומר שבעלי הדירות ייאלצו לשלם סכומים גדולים במסגרת הבית המשותף.

"ההערכה היא שהבניינים שלא יהיו להם את המשאבים ילכו ויתדרדרו. דיירים שהפרוטה בכיסם יעברו לבניין הבא, ומי שייכנס במקומם יהיו יותר חלשים או שוכרי דירות".

גרפונקל מוסיפה: "אין כרגע בישראל פרקטיקה שמאפשרת לחזות כמה יעלה לתחזק בניין לתקופה של עשר שנים. הפתרונות שכרגע מוצעים מדברים על סכומים שלא בטוח מה יכסו, או על נכסים מניבים - חניה, שטחי מסחר או דירה, שמתבססים על שכר הדירה שלהם כדי שישמש את התחזוקה של הבניין. זה של בעלי הדירות והם מחליטים איך להשתמש בכסף.

 

"אספקט אחר הוא שינוי התודעה של מה זה אחזקה שוטפת. הכסף אולי מועבר לחברת ניהול, אבל אף אחד לא באמת יודע לאיפה הכסף הולך. בעולם מדברים כיום על חיסכון מהיום הראשון. מעין קרן פנסיה של הבניין. בכמה מקומות זה אפילו נכנס לחקיקה".
חגי טולדנו, מנהל אגף בכיר לקשרי קהילה ברשות להתחדשות עירונית, היה שותף בהכנת מסמך בשם "תחזוקת מבנים גבוהים בישראל", שיצא ביוזמת הרשות להתחדשות עירונית בשנת 2017.

טולדנו מבקש להדגיש שסוגיית תחזוקת המבנים אינה קשורה רק להתחדשות עירונית: "יש גם מגדלים גבוהים ויוקרתיים שבהם יש בלגן היסטרי בכל הקשור לאחזקה, למרות שהם לא נבנו בהתחדשות עירונית".

טולדנו מספר שמשרד המשפטים שוקל לחייב "מוצר פנסיוני למגדלים בהתחדשות עירונית". ואולם, גם בלי תיקון חוק יודעות הוועדות המחוזיות לייצר מצב שבו יש תנאי לקרן תחזוקה בעת קידום אישור התוכנית.

המנהלות להתחדשות עירונית, שקיימות בלא מעט ערים במרכז הארץ, אחראיות לקידום נושא הגברת המודעות לתחזוקה כבר בשלב התכנון המקדים: "באשדוד, למשל, התקשרו עם יועץ תחזוקה שעוזר לעירייה לבחון את היתרי הבנייה שמוגשים אליהם בראייה תחזוקתית. הקיום של פונקציה כזו הכרחי במקרים של עירוב שימושים, כשיש לך מסחר למטה, גן ילדים, בי"ס ומגורים למעלה".

שיחות עם יזמים ועם גורמים בתחום מעלות שיש כבר כמה שיטות להתמודדות עם האתגר, אולם הסדרת הנושא בישראל נמצאת אך בראשיתה.

סבסוד של הקבלן: "עשרות שקלים למשך עשר שנים"

חברת צברים בונה ברחוב הציונות בשכונת קריית יובל בירושלים פרויקט התחדשות עירונית במתכונת תמ"א 38/1, שיוסיף 70 יח"ד ל-80 קיימות בחמישה בניינים. דניאל אצ'רקן, מנהל השיווק של החברה, אינו יודע להעריך את עלות התחזוקה החודשית לדיירים, ואולם לדבריו חלק מהסכם ההתקשרות עם הדיירים הוותיקים כולל תשלום קבוע של החברה היזמית לוועד הבית: "השכלנו לשתף אותם בכל חלקי קידום הפרויקט מהאדריכלות ואפילו בשיווק ובחירת השכנים החדשים. כדי לעזור לדיירים הקיימים לאזן את עלויות התחזוקה התחייבנו בסבסוד של 15 אלף שקל בחודש לכל הדיירים הוותיקים לתקופה של עשר שנים. זה יוצא 22,500 שקל לדירה לעשר שנים, או 1,875 שקל לדירה לתקופה של שנה. זה אומר חניון תת-קרקעי, מעליות, מערכות סולאריות וכו'".

כבר לא רק ניקיון או החלפת נורה, אלא מערכות שצריך לתחזק / צילום: Shutterstock

להקצות שטח מסחרי מניב: "נכס שלא נגמר"

אור הרפז, מנהל פיתוח עסקי והתחדשות עירונית בחברת אאורה: "אנחנו רואים את הנושא של הקהילה כדבר חשוב כי אנחנו רוצים שהם יישארו שם. זאת התפיסה של החברה. אנחנו מבינים שצריך לייצר מנגנון שיניב הכנסה לבעלי הזכויות הוותיקים, כלומר לבעלי דירות שרוצים לחזור. אפשרות אחת היא קרן הונית שעומדת לתקופה מסוימת ומנוהלת על ידי נאמן. האפשרות האחרת, שהיא בעינינו יותר טובה, היא להקצות להם נכס מסחרי".

הרפז מספר על פרויקט ברמת חן, שבמסגרתו ייבנו 522 יח"ד בשלושה בניינים בני 30 קומות במקום 144 יח"ד קיימות, ועוד שתי חנויות. לדבריו מנגנון הסיוע לדיירים ברמת חן נוצר כשיתוף פעולה בין החברה לדיירים: "לקחנו 700 מ"ר מתוך ה-2,000 מ"ר של שטחי המסחר והקצינו אותם לקרן שהדיירים ינהלו, והכסף ממנה ישמש למימון שכר הדירה. מדובר פה בנכס מניב שלא נגמר".

סבסוד ארנונה: כי הדירה גדולה יותר

איתי סמדר, סמנכ"ל התחדשות עירונית בחברת רוטשטיין נדל"ן, מספר על פרויקט התחדשות עירונית ברחוב ז'בוטינסקי בבת ים, שהתחיל להתקדם לפני כ-10 שנים ועומד עכשיו בפני שלב הוצאת היתר. במקור היו בבניין היו 24 יח"ד ונוספו לו 37 יח"ד נוספות, כולל שטחי מסחר.

"אנחנו רואים את בעלי הדירות כשותפים. זה בא ממקום חברתי, ומהרצון שלנו לעזור לאוכלוסיות חלשות עם צרכים מיוחדים, שחוששים לחתום על החוזה ולהצטרף לפרויקט. מה שעשינו היה שסבסדנו לדיירים את תשלומי הארנונה לשלוש שנים אחרי מסירת דירות. זה אומר שאנחנו נשלם את הפרש הארנונה בין המצב הקיים והחדש". לסמדר חשוב להדגיש שהמהלך היה חדשני בזמנו וקדם לקרנות התחזוקה ושטחי הנדל"ן המניב.

 

קרן הונית לתחזוקה: "סיוע לחמש־עשר שנים"

בפרוייקט YARD ברחוב הצנחנים בנווה שרת בתל אביב הגדירה החברה לפיתוח והתחדשות עירונית את קרן התחזוקה כתנאי לבחירת יזם. החברה לפיתוח והתחדשות עירונית איננה חברה יזמית, אלא "מינהלת דיירים", שמלווה בעלי דירות שמעוניינים לבצע התחדשות עירונית במתכונת של פינוי בינוי.

ניר גולדנשטיין, משנה למנכ"ל החברה, מספר: "במכרזים שאנחנו מוציאים אנחנו מגדירים ליזמים שרוצים להתמודד, שהם מחויבים להעמיד קרן לטובת סבסוד העלויות העתידיות של דמי הניהול של בעלי הדירות. המשמעות היא שבתקופה הראשונה, של חמש-עשר שנים, בעלי הדירות יקבלו סיוע שינוע בין עלות הוועד הקודמת לדמי הניהול החדשים.

"כך אנו מרככים את המעבר שבין העלויות השונות ומאפשרים לדיירים החוזרים תקופת התארגנות. בעינינו זה משהו חיובי, שתורם לתהליך. אנחנו מקבלים רוח חיובית מהיזמים. שמבינים שעל מנת לקדם את הפרויקט הם חייבים להכניס יד לכיס".

בניין בהריסה בחולון. מ־100 שקל בחודש למאות שקלים על תחזוקה / צילום: Shutterstock

כדאי לדעת

המגמה של מוסדות התכנון בימים אלה היא למנוע את השימוש בנכסים מניבים לצורכי תחזוקת הבניין ולהתמקד אך ורק בקרן הונית. חגי טולדנו, הרשות להתחדשות עירונית: "עדיף למכור את הנכס המניב שהיזם השאיר לדיירים, לשים את הכסף בבנק ולהשתמש בריבית. אתה מגיע לאותן תשואות בלי בעיות רישומיות, בלי שהשכנים יריבו ובלי דיונים אם לשפץ את הדירה או למי להשכיר אותה. נכס הוא אסון. תחשוב שיש לי ולך ולעוד 80 דיירים בבניין חלק מתוך דירה".

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?