גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השותפות שנולדה ברבע שעה הניבה אחרי 15 שנה אקזיט של 300 מיליון דולר

מדיטייט, שפיתחה מוצר לטיפול בערמונית מוגדלת שפירה, נמכרה לאולימפוס לפי שווי של 300 מיליון דולר ● המנכ"ל עדו קילמניק מספר על הדרך הארוכה ועל המו"מ עם הענקית היפנית ● חברת קסניה, שהייתה מהמשקיעים הראשונים, תגרוף 34 מיליון דולר

עדו קילמניק, מדיטייט / צילום: תמונה פרטית
עדו קילמניק, מדיטייט / צילום: תמונה פרטית

חברת ההדמיה הרפואית היפנית אולימפוס הודיעה בסוף השבוע על רכישת חברת מדיטייט (MediTate) הישראלית, שפיתחה מוצר לטיפול בערמונית מוגדלת שפירה. אולימפוס, שנסחרת בבורסת טוקיו לפי שווי של כ-27 מיליארד דולר, השקיעה לראשונה במדיטייט ב-2018, אז הובילה סבב גיוס של 20 מיליון דולר בחברה. כבר אז נקבעה אופציה לרכישה, שאולימפוס בחרה לממש עכשיו. אולימפוס תשלם 250 מיליון דולר במזומן בעבור יתרת 83.3% מהחברה בהם היא עדיין אינה מחזיקה, כלומר העסקה נעשית לפי שווי של 300 מיליון דולר.

מדיטייט גייסה מהקמתה כ-37 מיליון דולר, כך שמדובר ברווח משמעותי לכל המשקיעים. אחת המשקיעות הראשונות הייתה חברת קסניה שנסחרת בבורסה בתל אביב, שהשקיעה כ-500 אלף דולר במדיטייט וצפויה לרשום הכנסה של כ-34 מיליון דולר. לפני ההודעה על העסקה נסחרה קסניה בשווי של 164 מיליון שקל. מלבדה, השקיעו בחברה משקיעים פרטיים ביניהם בנקאי השקעות מיקי ברונפלד, חברת LABORIE הקנדית וחברת P&T הסינית.

מדיטייט, שהוקמה ב-2007 על ידי המנכ"ל והיזם עדו קילמניק, מעסיקה 12 עובדים בלבד והמטה שלה נמצא בחדרה. בעקבות העסקה היא תהפוך למרכז פיתוח של אולימפוס בישראל.

כאמור, החברה פיתחה מכשיר לטיפול בערמונית מוגדלת שפירה, בעיה שכיחה מאוד אצל גברים מעל גיל 50 - כ־115 מיליון חולים סימפטומטיים בעולם, שוק של כ־10 מיליארד דולר בשנה. המוצר מאפשר הקטנה של הגידול באופן זעיר פולשני, ללא צורך בניתוח ונועד לבוא לאחר טיפול תרופתי כושל (כ-30% מנוטלי התרופות נושרים לאחר שישה חודשים ונשארים ללא טיפול).

המוצר מאושר לשיווק באירופה ובארה"ב, ובאוגוסט האחרון קיבל גם קוד שיפוי ביטוחי בארה"ב. זו הייתה ההתפתחות שהובילה להבשלת אופציית הרכישה ולאולימפוס ניתנו שישה חודשים לממש אותה. מדיטייט יוצגה מאז היווסדה וגם בעסקה הנוכחית באמצעות עו"ד עטיר יפה, שותף בכיר במשרד פרל כהן.

חממות הן לא רק לעולים חדשים

"מדיטייט היא החברה השמינית שאני מקים", מספר קילמניק. "כשסיימתי את הלימודים בהנדסת מכונות בטכניון, מיד הקמתי חברה לבניית מכונות. לאחר מכן שימשתי בתפקידים שונים, בעיקר סמנכ"ל מו"פ, בחברות מקבוצת מוטי ביאר ואורן גלוברמן, כמו ביי-פס ודיס-או-טק (שנמכרה לקייפון, היום חלק ממדטרוניק, ב-220 מיליון דולר, ג"ו), וגם בחברת ונטור (שנמכרה למדטרוניק במעל 320 מיליון דולר, ג"ו).

"הייתי גם ממייסדי חברת CIRC, שפיתחה פיתרון לא ניתוח לברית מילה בגיל מבוגר, למניעת איידס באפריקה שנסגרה לצערי, ממגוון סיבות פוליטיות, אבל לא לפני שעשינו 700 אלף פרוצדורות".

הרעיון למדיטייט נבט כשלאחת החברות בהן עבד קילמניק הגיע מהנדס מחברה בתחום הטיפול בערמונית המוגדלת. "שאלתי אותו איך הייתם עושים את זה? והוא אמר 'היינו קודחים בפרוסטטה, ובסוף התהליך במקום חדר ניתוח ירוק, היה לנו חדר ירוק עם נקודות אדומות'. אמרתי לו 'למה לא עשיתם נמק מבוקר, עם לחץ?'" מספר קילמניק. הטכנולוגיה דומה קצת לזו של CIRC, שפותחה אחר כך.

אחרי כמה חודשים פנה קילמניק לביאר, והציע לו את הרעיון. "הוא לא רצה לעסוק באורולוגיה כי כבר הייתה לו חברה בתחום הזה שפחות הצליחה ואז הוא עבר לקרדיולוגיה והצליח, אז הוא היה ממוקד בזה. שמתי את הרעיון בצד, אבל ב-2006 החלטתי להקים את החברה".

מדיטייט, שנקראה אז פרוטק, הוקמה בשותפות של קילמניק עם טובי סיוון, "אך לאחר אסון שהיה לו במשפחה הוא פרש לטובת ניהול העסק המשפחתי. הייתי שוב לבד ואמרו לי 'בוא תפגוש את ענת סגל מחממת קסניה'. ואני ידעתי שחממות הן גורם ממשלתי שאמור להשקיע ולקדם עולים חדשים. אמרתי - 'זה לא בשבילי. זה לא תקין לקחת לעולים את הפרנסה'. אז אמרו לי 'זה משהו אחר, זו חממה מופרטת'. טוב. באתי, פגשתי את ענת, תיארתי לה מה אני עושה ותוך רבע שעה החלטנו להיות שותפים".

הסכם השקעה עם אופציה לקנייה

את הניסוי הראשון ערכה החברה באיטליה: "30 חולים בשנתיים. על כל חולה נסענו לאיטליה לשבוע. אבל הנה ראינו שזה עובד. אז הלכנו לגייס כסף, מ'אנג'לים' בעיקר ולא מקרנות הון סיכון", מספר קילמניק. עד 2013 גייסה החברה כ-7 מיליון דולר, שהושקעו בניסויים הקליניים.

גם לאחר שקיבלה אישור למחקר בארה"ב ב-2015 הדברים לא הלכו בקלות. "מתחרה שלנו בשם יורוליפט (UroLift) בדיוק קיבלה שיפוי ביטוחי מדהים. הרופאים עשו כל כך הרבה כסף על הטיפול המאושר, שלא היה להם דחוף להצטרף למחקר. בכל זאת הצלחנו בסוף לגייס 18 מרכזים רפואיים בארה"ב וקנדה. תוך שלוש שנים גייסנו 200 חולים. הניסוי הסתיים ב-2018", הוא מסביר.

וכאן נראה היה שהעתיד מתחיל להיות ברור. "סגרנו הסכם שיווק עם חברה בשם Laborie. הם היו אמורים להשקיע בחברה, 8 מיליון דולר תמורת כ-16%, ואכן שמו מחצית מהסכום אבל אחרי כמה חודשים הם פתאום אמרו 'אנחנו צריכים לדבר'. מה קרה? מסתבר שלבורי עצמה נמכרה על ידי חברת ההחזקות שהשקיעה בה. והרוכשת החדשה לא התעניינה בתחום והתנערה מכל ההסכמים. במקרים האלה אתה יכול ללכת עם האגו או עם השכל, ואני מאוד שמח שלא הלכתי עם האגו ולא נכנסתי למאבק עם הרוכשים", אומר קילמניק.

במקום זאת יצאה החברה לסבב גיוס נוסף בו גייסה 10 מיליון דולר לפי שווי של 40 מיליון דולר. "אבל בסוף הסבב, ב-2017, אמרתי רגע, בואו ננצל את המומנטום, ויצאתי מיד לסבב חדש, כשהפעם היעד היה משקיע אסטרטגי".

זה היה הגיוס שנסגר ב-2018 בהובלת אולימפוס, בהיקף של 20 מיליון דולר ובשווי יותר מכפול מקודמו - 100 מיליון דולר, לפני הכסף. "בהתחלה הם רצו עבור 20 מיליון דולר כמעט לקנות את כל החברה. כך חברות גדולות מתנהלות. אנחנו לא התרגשנו, וניהלנו מו"מ במשך שבעה חודשים שבמהלכו הם הגיעו לארץ לא מעט פעמים, וכך הפכנו את ההסכם מהשקעה בלבד, להסכם השקעה עם שיווק ועם אופציה לקנייה על פי אבני דרך ברורות.

"יש לנו יחד המון עבודה"

קילמניק מסביר כי שוק הטיפול בערמונית שפירה נשלט על ידי הטיפול התרופתי: "97% מבעלי הערמונית המוגדלת שמטופלים, נוטלים תרופות. 3% הולכים לניתוח וזה תחום שאולימפוס מובילה בו. אנחנו לא רוצים לקחת נתח שוק מתחום הניתוחים אלא מתחום התרופות. הן עלולות לגרום לתופעות לוואי כמו ירידה בחשק המיני ועוד".

"כשבנינו את החברה לא הסתכלנו על השוק, באנו כמהנדסים תמימים ולפעמים אתה מגלה שאין לך שוק ולפעמים מגלים שיש שוק ענק ושהטיימינג מתאים זה מה שקרה לנו הפעם. אבל בלי לראות בעיניים שהמוצר שלך עוזר לבני אדם, בלתי אפשרי לדחוף חברה כזו קדימה 15 שנה. חשוב שיזם יהיה מרוכז במטרה ויבנה צוות שיכול לעבוד יחד כדי להשיג אותה. הצוות הוא הנכס הגדול ביותר של החברה בעזרתו תעבור כל מכשול, וכל כשלון יתברר כהזדמנות".

כעת תהפוך מדיטייט כאמור למרכז פיתוח של אולימפוס. "הם חברה מדהימה, אנשים טובים ומקצועיים ונחמדים מאוד. יש לנו יחד המון עבודה, ורשימה יפה של מוצרים חדשים שאנחנו מתכוונים לפתח".

אלי סורזון, מנכ"ל קסניה, אמר כי: "מדובר בהישג משמעותי בעל ערך רב לבעלי המניות של קסניה, שליוותה את מדיטייט משלב הרעיון ועד האקזיט. ההישג של מדיטייט מצטרף להצלחה של חברת פורטפוליו נוספת שלנו, פוליפיד, אשר השלימה בהצלחה IPO (הנפקה ראשונית לציבור) בנאסד"ק במהלך שנת 2020 (ונסחרת כעת לפי שווי של 202 מיליון דולר, לאחר שקיבלה גם השקעה מקרנות ARK, ג"ו). אנו מאמינים שחברות נוספות בפורטפוליו של קסניה ימשיכו להגיע להישגים טכנולוגיים ועסקיים משמעותיים״.

מדיטייט

פיתחה מכשיר לטיפול בערמונית מוגדלת שפירה ללא צורך בניתוח, שאושר לשיווק באירופה ובארה"ב • החברה, שהוקמה ב-2007 על ידי המנכ"ל והיזם עדו קילמניק, מעסיקה 12 עובדים בלבד והמטה שלה ממוקם בחדרה • גייסה מהקמתה כ-37 מיליון דולר כשבין המשקיעים חברת קסניה, בנקאי ההשקעות מיקי ברונפלד, חברת LABORIE הקנדית, חברת T&P הסינית וחברת אולימפוס שהשקיעה לראשונה במדיטייט ב-2018, ועתה מממשת את האופציה לרכישת החברה

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות