גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפוליטיקאים מבטיחים הבטחות, אך האם הם יקיימו?

אי היציבות הממשלתית הבילה אותנו למצב שבו הבטחות הבחירות הפכו להיות הדבר הכי קרוב למדיניות ולמצע של המפלגות השונות ● אבל מה נעשה עם ההבטחות לאחר הבחירות?

קלפי בבחירות הקודמות. הנטייה היא למצוא צידוקים רציונליים לבחירה רנדומלית / צילום: Associated Press, Corinna Kern
קלפי בבחירות הקודמות. הנטייה היא למצוא צידוקים רציונליים לבחירה רנדומלית / צילום: Associated Press, Corinna Kern

זהו דבר ידוע לכל שקשה להאמין למה שמבטיחים הפוליטיקאים לפני הבחירות. יחד עם זאת בשנתיים האחרונות, הבחירות הן כל מה שיש לנו, וההבטחות שבאות לפניהן הן הדבר הכי קרוב למדיניות ממשלתית שניתן למצוא.

בשנתיים האלו, שבהן אנו הולכים ושקועים בתוך משבר משילותי חסר תקדים, במסגרתו חסרים המרכיבים הקריטיים הבאים למדינה דמוקרטית תקינה: ממשלה יציבה, תקציב מדינה, תהליכי חקיקה והחלטות ממשלה בכמות הגיונית ובהעדר מצעי מפלגות מסודרים מטעם מספר מפלגות, קשה שלא לראות בהבטחות בחירות כהזדמנות היחידה שיש לנו להבין למה מתחייבים נבחרי הציבור שלנו ועל סמך מה הם מצפים שנצביע להם.

מתוך מעקב של המרכז להעצמת האזרח, אחר הבטחות בחירות של כלל הקשת הפוליטית בארבעת הסבבים האחרונים, וניתוח שלהן על פי האישים והנושאים השונים ניתן לראות שמרבית המפלגות החליפו את ראשיהן במהלך ארבעת הסבבים, בנוסף לכך הנושאים המרכזיים משתנים מסיבוב לסיבוב אך ישנו רק נושא אחד שבאמת מעניין את המועמדים שלנו.

באופן מפתיע למדי, ובניגוד להבטחות הרגילות של חברי הכנסת והשרים, מעקב אחר הבטחות הבחירות לאורך ארבעת הסבבים איננו פשוט מהסיבה הפשוטה שמרבית המפלגות השתנו משמעותית מאז הסיבוב הראשון.

יש מי שהחליפו ראש (או ראשת) מספר פעמים כמו "העבודה", "יהדות התורה" ו"מרצ". יש מי שהתאחדו והתפצלו כמו "הצינות הדתית", "הרשימה המשותפת", "כחול לבן", "יש עתיד" "ימינה" (שגם התפצלו וגם החליפה ראש) ו"הליכוד" (אשר התאחדו עם "כולנו", למי ששכח שהייתה מפלגה כזאת לפני 4 סבבים). ויש מפלגות שנולדו או שנמחקו לגמרי מהמפה הפוליטית.

בעצם המפלגה היחידה שנשארה עם אותו ראש ולא התאחדה או התפצלה במהלך התקופה כולה היא "ש"ס" בראשות אריה דרעי, ונדמה שניתן לעקוב באופן המיטבי ביותר אחר הבטחותיה לאורך זמן. אך זה רק למראית העין, שהרי אין לש"ס מצע מסודר ואריה דרעי יו"ר ש"ס הוא אחרון המבטיחים עם הבטחת בחירות אחת בלבד עד כה.

ממבט קרוב על כ-237 הבטחות שנאספו עד לרגע זה ניתן לראות שיש נושא אחד שמעניין את נבחרי הציבור שלנו יותר מהכל והוא נושא "הכיסאולוגיה". 26% מההבטחות שנאספו בסבב הבחירות האחרון לעומת 7% מהבטחות שנאספו בשני סבבי הבחירות האחרונים עסקו ב"מי ישב עם מי" ובעיקר "מי לא ישב עם מי". דוגמה טובה לכך היא הבטחתו של יאיר לפיד כי "כחול לבן" לא תשב עם הליכוד בסבב ג' או הבטחתו האחרונה של אביגדור ליברמן, כי לא ישב עם הרשימה המשותפת בסבב הנוכחי.

בסבב הבחירות הזה גם עלו קרנם של הכלכלה עם 12% מההבטחות לעומת אחוזים בודדים בסבבים קודמים ו0 הבטחות בכלל בסבב ב' בנושא. מערכת המשפט גם היא מקבלת תשומת לב רבה עם 10% מההבטחות שנאספו בסבב זה לעומת אחוזים בודדים בשני הסבבים הקודמים ו13% מסבב א'. אחרונים בסבב זה הם שיטת הממשל והקורונה המקבלות 7% מההבטחות בתחומן, שלא היו או שכמעט ולא היו הבטחות בתחומן בסבבים קודמים.

נושאים אזרחים אחרים שמעניינים אותנו הציבור ודווקא עסקו בהם בסבב הבחירות הראשון ונדחקו לחלוטין לאחור בסבב בחירות זה. למשל תחום הבריאות, שניתנו בו 13% מסך כל ההבטחות בסבב א' זכה רק ל-3% מההבטחות בסבב בחירות זה. חינוך בסבב א' עמד על 9% ורווחה 13% קיבלו רק 2%-3% מההבטחות בסבב זה בהתאמה. נושא ההתיישבות שקיבל 13% מסך ההבטחות בעיקר לאור הסיפוח שתוכנן בסבב הבחירות הקודם מקבל כעת רק 3% בסבב הנוכחי.

חשוב להפריד בין מפלגות בעלות מצעים מסודרים הפורסים את הבטחותיהן, ובנוסף לכך נבחריהן גם נותנים הבטחות קונקרטיות לציבור ומאפשרים מעקב מסודר אחריהם. לעומת מפלגות ללא מצעים מסודרים, שלא מאפשרות מצד אחד מעקב סדור, אך עדיין ניתן לראות כי ראשיהן מבטיחים לציבור הבטחות בנושאים שונים כמו מפלגת העבודה (45 הבטחות), מפלגת הליכוד (34 הבטחות) והציניות הדתית (9 הבטחות).

לעומתן מפלגות שאין להן מצע, ובנוסף לכך ראשיהן לא טורחים גם להבטיח דבר לבוחרים, וכך הן משאירות אותנו הבוחרים וגופים שמבצעים מעקב אחריהם, בעלטה מוחלטת, כמו לדוגמה מפלגות ש"ס (0 הבטחות) ויהדות התורה (2 הבטחות).

יש לזכור כי בסופו של דבר נבחרי הציבור שלנו אמורים לעבוד עבורנו, הם אמורים להגיד לאן פנינו מועדות וכמובן גם להביא אותנו ליעד שהם עצמם הגדירו, תוך כדי עמידה בהתחייבויותיהם, לצד דאגה לנושאים שמדאיגים אותנו האזרחים. התפקיד שלנו, של האזרחים, לעומת זאת, הוא לעמוד על המשמר ולדרוש מהם את המחויבות להבטחות שלהם. במיוחד עכשיו כשבמקום פטריות אחרי הגשם, צצות להן ההבטחות שלפני הבחירות.

הכותבת היא מנכ"לית המרכז להעצמת האזרח

עוד כתבות

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי