גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ניתן יהיה לעצור את מהפכת הרכב החשמלי?

משרד האנרגיה פרסם המלצות לקידום רכב חשמלי, בשאיפה לקיים התחייבויות סביבתיות של ישראל ולהסיר מכשולים שעומדים בדרכה של המהפכה שכובשת את העולם ● אבל הדרך ליישום ארוכה ועוברת דרך מחסומי האוצר ובינתיים ציי הרכב קובעים עובדות בשטח

מכונית חשמלית של טסלה בארץ / צילום: בר לביא
מכונית חשמלית של טסלה בארץ / צילום: בר לביא

מסמכי רגולציה ממשלתיים שפורשים תוכניות ארוכות טווח דורשים מהקורא הרבה אופטימיות. לרוב, מדובר בהתחמקות מהצעות ביצועיות שאינן פופולריות, והתמקדות ביעדים בטווח זמן לא ריאלי. אבל למשרד האנרגיה מגיע צל"ש על מתווה הרגולציה האסטרטגי החדש להפחתת פליטות - "מפת הדרכים למשק דל פחמן עד 2050", שהוצג בשבוע שעבר. קשה לחזות איך יתנהג המשק עד 2050, אבל הפרק שעוסק בקידום תחבורה נקייה, ובעיקר בקידום החדרת רכב חשמלי, כולל הצעות רגולציה ומיסוי ממוקדות ובנות ביצוע בטווח הזמן המיידי.

תעשיית הרכב עוברת בשנתיים האחרונות שינוי מואץ שבמרכזו אימוץ נרחב של רכב חשמלי. הקורונה העניקה תנופה ובשנה החולפת נרשמה עלייה של עשרות עד מאות אחוזים במכירות כלי רכב חשמליים ו"מחושמלים" ברוב השווקים המפותחים.

הפריצה מעבר לפינה

בישראל המעבר לרכב חשמלי היה עד כה סמלי, פחות מ-1% מהמכירות, אבל פריצת הדרך מעבר לפינה. היא תתרחש כששוק הליסינג, שמונה כ-300 אלף כלי רכב ומהווה מוביל דעה של שוק הרכב כולו, יתחיל בהצטיידות מואצת ברכב חשמלי. התהליך כבר נמצא בשלבים ראשונים והוא סוחף ציים גדולים של חברות כמו אמדוקס, התעשייה האווירית, כי"ל ועוד. 

לשינוי יתרמו כמה גורמים, שיעצימו זה את זה. הראשון הוא גידול מואץ במבחר הדגמים שיוצעו בישראל ברבעונים הקרובים - בהם דגמים חדשים של מותגי המיינסטרים בשוק הציים. השני הוא זינוק שצפוי במחירי הנפט והבנזין בעולם. זוהי סוגיה קריטית לציי הרכב. אם מוסיפים לכך את הטבות המס המובנות, עדיין, ברכב חשמלי כמו אגרת רישוי נמוכה מאוד ושווי שימוש מופחת; ואת "האחריות התאגידית" והסביבתית, המובנה במדיניות חלק מהחברות הבינלאומיות, בעיקר בהייטק, נוצרת מוטיבציה למעבר מהיר של שוק הרכב המוסדי לחשמל.

הגורם האחרון הוא ירידה באטרקטיביות היחסית של המכוניות ההיברידיות, "ירוקות המחמד" של הציים, שתופסות כמעט 30% מרכישות חברות הליסינג. בתחילת 2022 יזנק מס הקנייה המוטל עליהן מ-50% ל-65% ומחירן צפוי להתקרב מאוד למחיר דגמי הבסיס החשמליים.

מה שמעכב את התהליך הוא היעדר זמינות של מלאים. בשורה התחתונה, כשהגורמים האמורים יתלכדו ברבעונים הקרובים ניתן להניח שנתח השוק של החשמליות בישראל עשוי להגיע לרף של 15%-20% מהמכירות. הרבה לפני התחזיות הראשוניות של הממשלה (2025) ורק בגלל כוחות השוק.

היעדר תשתיות

הערכה זו מחדדת את חשיבותן ודחיפותן של ההמלצות בתחום הרכב החשמלי, שכלולות בדוח החדש. ההמלצה הבוערת ביותר נוגעת לפרישת תשתית טעינה. לפי משרד האנרגיה, "עד 2030 תידרשנה בישראל כ-60 אלף נקודות טעינה איטיות ציבוריות וכ-1,000 נקודות טעינה מהירות בעלות של 1 מיליארד שקל. עד כה השקיעה הממשלה כ-30 מיליון שקל בהקמה של 2,500 נקודות טעינה איטיות ומהירות. נקודות אלו יספקו מענה לרכבים שיעלו על הכביש ב- 2-3 השנים הקרובות".

תקצוב של 2,500 עמדות ציבוריות נשמע מרשים אך בפועל רק כ-150 מתוכן הן עמדות טעינה מהירות, שיכולות להוסיף לרכב חשמלי טווח סביר תוך כמה עשרות דקות.

משרד האנרגיה מציין, שהדרך האופטימלית לבצע את הטעינה מבלי ליצור עומס יתר בשעות שיא הביקוש היא "טעינה מנוהלת", שתפוקח על ידי גורמים ממשלתיים.

עוד בהמלצות: להסדיר בתוך שנה חובה להקמת תשתית חשמל בבנייני מגורים חדשים לחיבור עמדות טעינה עתידיות; ולפעול בתוך שנה לתקן את חוק המקרקעין, כך שתתאפשר הקמת עמדות טעינה במבני מגורים משותפים ללא הצורך בהסכמת כלל הדיירים. שתי ההמלצות אינן חדשות אבל חשיבותן גדולה מתמיד. בלעדיהן השוק החשמלי ימשיך להיות מוגבל בעיקר ללקוחות עם בתים פרטיים, או שעיקר עומסי הטעינה יופנו לשעות היום - בעבודה או בעמדות מהירות - שבהן הביקוש לחשמל בשיא, ולא בטעינה לילית זולה.

הסרת מכשולי מיסוי

אם ההמלצות בתחום הטעינה מתבקשות ושמרניות, הרי שההמלצות הנוגעות למיסוי הן כבר אמיצות. המשרד ממליץ לבחון בשנה הבאה אפשרות לדחות את מתווה העלאת מס הקנייה על רכב חשמלי, שעומד על 10% ואמור לטפס עד 2024 ל-35%; וכן לבטל את המכס בגובה 7% שמוטל על כלי רכב חשמליים שמיובאים מסין או הכוללים חלקים מסין, בעיקר סוללות, לפחות עד 2026. בנוסף ממליץ משרד האנרגיה לפעול להארכת הטבת שווי השימוש (כ-1,000 שקל בחודש) עד 2026 ולהבטיח הנחה של לפחות 50% באגרת הרישוי של רכב חשמלי.

המטרה היא לשמר את המומנטום של מכירות הרכב החשמלי ולמנוע צעדים של האוצר לקירור השוק. המכס המוטל על סוללות המיוצרות בסין ובקוריאה, שתי הספקיות הגדולות, כבר מייקר משמעותית דגמים רבים, כולל כאלה שמיוצרים באירופה ובארה"ב. אם תוך שנתיים יזנק מס הקנייה על חשמליות ביותר מפי שלושה, סביר להניח שהדבר יקטע את צמיחת השוק באיבה. מנגד ההטבות בשווי השימוש ובאגרת הרישוי הן שתיים ממקדמות האימוץ המרכזיות של רכב חשמלי בציי רכב.

התעלמות אינה אופציה

הסיכויים שהאוצר יסכים להמלצות קלושים. בצל המשבר הכלכלי האוצר מגבש צעדים לשימור ההכנסות ממס קנייה, בלו דלק ואגרות, ולמנוע את הפגיעה כתוצאה ממעבר המוני לרכב חשמלי. כשבדקנו במשרד האנרגיה אכן קיבלנו תשובה, שההמלצות אינן מסונכרנות עם עמדת האוצר.

בשורה התחתונה, למרות שחלק מההמלצות לוקות באופטימיות יתרה ומנוגדות לדעת האוצר, שעל פיו ייפול דבר, מדובר בהמלצות חשובות, שעומדות בקנה אחד עם ההתחייבויות הבינלאומיות של ישראל בתחום הפחתת הפליטות ומיישרות קו עם המגמה העולמית. הרגולטורים בישראל יצטרכו להשלים עם כך ששוק הרכב משתנה במהירות, איתם או בלעדיהם, והם יצטרכו לבחור האם "לכבות שריפות" ולהיגרר אחרי ההתפתחויות או לגבש מדיניות סדורה לעידוד והסדרת חדירה מסיבית של רכב חשמלי לישראל.

מרשות המסים נמסר בתגובה: "רשות המסים בוחנת מעת לעת את מדיניות המס בהתייחס לרכב חשמלי בהתאם להתפתחויות בשוק, ובהתאם לכך ממליצה על השינויים הנדרשים". 

עיקרי ההמלצות בתחום הרכב החשמלי

● להקים 60 אלף נקודות טעינה איטיות ציבוריות וכ-1,000 נקודות מהירות עד 2030, בעלות של 1 מיליארד שקל

● להסדיר בתוך שנה חובה להקמת תשתית חשמל לעמדות טעינה בבנייני מגורים חדשים

● לאפשר הקמת עמדות טעינה במבני מגורים משותפים ללא צורך בהסכמת כלל הדיירים

● לקדם טעינה מנוהלת ("טעינה חכמה") לשם הסטת הטעינה לשעות השפל

● לבחון את דחיית מתווה העלאת מס הקנייה, שאמור לטפס עד 2024 ל - 35% (מ - 10% כיום)

● לבטל את המכס (7%) על כלי רכב שמיובאים מסין או כוללים חלקים מסין, בעיקר סוללות, לפחות עד 2026

● להאריך את הטבת שווי השימוש (1,000 שקל בחודש) עד 2026 ולהבטיח הנחה של לפחות 50% באגרת הרישוי

עוד כתבות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד