גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבקר המדינה התריע, ועדות קמו ופורקו וגם במשטרה צפו את האסון. מי בכל זאת נרדם בשמירה?

אסון דומה שהתרחש לפני 110 שנים בהר מירון, דוח חמור של המבקר ודיונים בכנסת לא הצליחו להביא שינוי לתשתיות הרעועות ● ובינתיים, מספר המבקרים בהר הלך וגדל במהירות מאלפים בודדים למאות אלפי אנשים ● ניתן היה למנוע את האסון, שבו נהרגו 45 בני אדם, אך הרשויות כשלו

כוחות ההצלה ומד"א לצד הרוגי האסון בהר מירון / צילום: Reuters, Ishay Yerushalmi/Behadrei Haredim
כוחות ההצלה ומד"א לצד הרוגי האסון בהר מירון / צילום: Reuters, Ishay Yerushalmi/Behadrei Haredim

זה היה עניין של זמן עד שההתקבצות המונית להילולות ל"ג בעומר במתחם הקבר של רבי שמעון בר יוחאי תיגמר באסון. למעשה, האזור הזה כבר ידע אסון גדול לפני 110 שנים, ועוד עשרות כמעט אסונות שאירעו בשנים האחרונות. גם פרסום חמור של דוח המבקר על המקום לצד לא מעט כתבות מתריעות בתקשורת לא עזרו ודבר לא הביא לצעדים שימנעו את האסון החמור שהתרחש הלילה בהר מירון, ובו נהרגו 45 בני אדם.

באסון שהתרחש בהר מירון ב-1911 נהרגו 23 בני אדם. עדות למה שהתרחש ניתן למצוא בביוגרפיה של ארתור רופין, ממנהיגי ההתיישבות הציונית בישראל: "לפתע נתמלטה צעקת חרדה מגרונות הרבה. מעקה האבן של גג (בית הכנסת) נתמוטט, אנשים הרבה נפלו ארצה על מרצפת האבן בחצר ורבים נפצעו ונהרגו אגב נפילה... קיפחו את חייהם עשרים ושלושים, ארבעים נפצעו". רופין תיאר אז שהמעקה של הגג נשבר מלחץ הקהל הרב שהיה על הגג.

מאז כמות המבקרים במקום רק הלכה וגדלה. מנהג ההילולות, הדלקת המדורות וה'חלקות' התספורות הראשונות של הילדים הרכים, תפס יותר ויותר קהל ממגוון הציבור. בראשם המגזר החרדי לגווניו, בעיקר החסידויות השונות, שאדמוריהן ביום הזה מופיעים בפני החסידות, מדליקים את המדורות ומשתתפים בהילולה. כך, בשלושת העשורים האחרונים גדל מספר המבקרים במירון בל"ג בעומר מאלפים לעשרות אלפים ולמאות אלפים. המקום עצמו השתנה אך במעט.

הגודל הפיזי של מתחם הר מירון לא מאפשר כניסה של מאות אלפים, ולאורך השנים ניסו למצוא פתרונות שונים: שדות ופרדסים מסביב הוסבו לחניונים, שבילים נסללו או נכבשו וגדרות הוצבו. אבל הכל היה ברמה של פתרונות קוסמטיים, שלא באמת פתרו את הבעיה.

המבקר התריע: "צורך מיידי בשינוי המצב הקיים"

ב-2008 כתב מבקר המדינה דוח חמור על ההתרחשויות במירון, ולפיו "מתחם רשב"י אינו ערוך כנדרש לקליטת אלפי האנשים שמגיעים אליו מדי יום ובמיוחד באירועים המוניים שאליהם באים עשרות ומאות אלפי מבקרים. יש צורך מיידי בשינוי המצב הקיים, בהפסקת ההזנחה ובהבטחת ביטחונם וחייהם של מאות אלפי המבקרים. יש לפתור את הבעיות באתר אחת ולתמיד כדי לשמור על שלום ציבור המבקרים בו".

הדוח הראה שהאתר נופל בין הכסאות ונתון למאבקים בין הרשויות המקומיות והממשלתיות השונות. כך, למשל, המועצה האזורית מרום הגליל, שהאתר בתחומה, לא ממלאת את תפקידה על פי חוק ונמנעת מהתערבות בו ולכן האתר הוזנח, נבנו בו מבנים לא חוקיים שלא עומדים בתקני הבטיחות, ואין תשתיות האמורות להבטיח את שלומם ובריאותם של המבקרים במקום.

מבקר המדינה הדגיש גם ליקויים במערך כיבוי האש, ובעיקר בסוגיית דרכי המילוט ששירותי הכבאות התריעו עליהם לאורך שנים, אך למרות ההתרעות נתנו בכל שנה אישורים זמניים לקיום אירועי ל"ג בעומר. "לא היה בדרכי הגישה לספק את צורכי כוחות ההצלה במקרה של אירוע רב נפגעים", ניבא המבקר והמליץ על העברת השליטה במקום לגורם מרכזי מטעם המדינה או בפיקוחה.

בדוח המשכי, שנכתב שלוש שנים לאחר מכן, ציון כי נעשה שיפור מסויים אך לא מספק: "בעקבות הביקורת הוקם מעבר תת-קרקעי להולכי רגל, והוא מקל במידה ניכרת את תנועת כלי הרכב לאתר. עם זאת טרם בוצעה תוכנית כוללת לשיפור מערך התנועה במירון, שבכללה הרחבת כבישי גישה צרים ושדרוג הדרכים הקיימות, כדי לאפשר תנועה חופשית של כלל כלי הרכב - ובייחוד רכב הצלה - באירועים רבי משתתפים".

הסמכויות עברו, אבל מעט נעשה

בעקבות הדוח מ-2008 הוקמה ועדת חקירה פרלמנטרית, שתוצאתה העיקרית הייתה הצעת חוק של חברי הכנסת מאיר פורוש ודוד אזולאי (ז"ל) להקים מנהלת לניהול האתר ושימורו, מנהלת הכפופה לרבני המועצה האזורית והשר לשירותי דת.

ב-2011 ההצעה הבשילה להחלטת ממשלה על הקמת החברה הממשלתית המדוברת ועל השקעה בתשתיות הנדרשות להסדרת האתר והתאמתו לאירועים המוניים. עם זאת, הקמת החברה התנהלה בעצלתיים, וגם לאחר שהוקמה היו מריבות על סמכויותיה. היא הצליחה בעיקר לצמצם את פעילות הסדרנים, להכשיר כמה חניוני אוטובוסים, לתקן מעט מהליקויים הבטיחותיים ולהקים גדרות בין המתחמים.

ב-2016 בג"ץ ביטל את סמכויותיה והחברה פורקה. את העתירה הגישו ארבעה הקדשים שהאתר היה בחזקתם עד הפקעתו מידיהם ב-2014 על ידי הממשלה, בחתימת שר האוצר דאז יאיר לפיד.

סמכויות החברה הועברו למרכז לפיתוח המקומות הקדושים, שתחת המשרד לשירותי דת. אלא שגם ההעברה הזו לא תרמה הרבה לבטיחות. המרכז עסק בעיקר בארגון ההסעות לאירוע בל"ג בעומר וניהול החניונים ודרכי הגישה, ופחות בסוגיות הבטיחותיות.

גם בכנסת ובמשטרה התריעו

בדיון ב-2015 בוועדה שעסקה בכך בכנסת, אמר ח"כ דוד צור כי לא ייתכן לנהל אירוע כל כך גדול מבלי לתכנן מראש את דרכי ההגעה והשהייה והפיזור של הציבור. "גם מי שאינו דתי חייב להודות כי רק בנס הסתיימו אירועי ל"ג בעומר בלי נפגעים בנפש ובצורה מופתית, אבל אין סומכין על הנס", אמר.

לדבריו, יש להוסיף חניונים ושערי כניסות ויציאות נוספים, ויש להקים מסופי אוטובוסים מסודרים. "את כל זה לא עושים ברגע האחרון, ולכן נקיים דיונים בכל הפרטים על העבר עוד הקיץ הזה, וכבר בתחילת מושב החורף לתכנן לפרטיו את כל ההרחבות וביצוע תשתיות הנדרשות לקליטת ההמונים בבטחה". למרות ההמלצות זה לא קרה.

באותו דיון, חבר הכנסת ישראל אייכלר מאגודת ישראל התרעם דווקא על כך שלא התאפשר לעוד עשרות אלפים להגיע: "כאשר המשטרה ומשרדי הממשלה מדברים על 'הצלחה', יש לזכור כי זה בא על חשבון רבבות יהודים שלא באו השנה בגלל גזירות התחבורה. הייתה ירידה של רבבות אנשים, שלא באו מחשש לבעיות התחבורה". אבל גם הוא עמד על הבעיה: "יש להכין מסופי תחבורה מסודרים כבתחנה מרכזית עם שילוט גדול ומאיר, כך יוכל כל אדם לדעת מאיזה שער לצאת ולאיזו תחנה להגיע ולא ייווצר צוואר בקבוק ההופך בני אדם לחיות בסוגר. אסור לחזור על האיוולת להזרים רבבות אנשים משער יציאה אחד או שניים ולנסות לבלום אותם על הכביש בגדרות ובסוסים ובאלימות".

המשטרה עצמה גם התריעה. בדוח פנימי מ-2016 של קצין משטרה בכיר, שהיה מעורב בטיפול באירועי ל"ג בעומר במירון, נכתב: חד משמעית אין מקום באתר למספרי המבקרים המגיעים אליו ובכל שנה יש "כמעט אסון" ובסוף זה יקרה. עוד נכתב במסמך כי חלק לא קטן בציבור המגיע אינו ממושמע, והוא גם התריע על כך שאין גוף אחד שמנהל את האירוע ההמוני.

עם זאת, גם המודעות של המשטרה לא מנעה את אישור האירוע. ההיבט של השבילים המעברים ונתיבי המילוט, ובעיקר אותו מקום שבו אירע האסון ליד המתחם של חסידות תולדות אהרון, אמור להיות תחת הפיקוח של מכבי האש והמשטרה. אלה כאמור נתנו את האישור מראש לאירוע, למרות הבעייתיות המוכרת, ובמהלך האירוע עצמו לא הוגבלו כלל מספרם של הנכנסים.

בכתבה קשה ב-2018 מתחה העיתונאית החרדית שרי רוט באתר "חרדים 10" ביקורת קשה על אי ההתאמה של המקום למאות אלפי המבקרים ביממה אחת, ועל האסון המתקרב. ושוב, דבר לא נעשה.

הפוליטיקאים לא חשבו על בטיחות

בשנים האחרונות, הפוליטיקאים החרדים לא נתנו את דעתם כמעט לסוגיה הבטיחותית ולסכנה הקרבה באירוע. המאבק העיקרי היה על מתן האפשרות לכמה שיותר מבקרים להגיע לאתר לאור הביקוש הגובר והולך. כך, למשל, בשיא שנת הקורונה בשנה שעברה התנהל מאבק חריף על הביקור במקום, ולבסוף נקבע כי רק מאות יורשו להגיע. בתוך המאות, היו כמובן בעיקר מקורבים.

גם השנה הדיון היחידי בנושא, שהתקיים ימים לפני האירוע, נגע בשאלה האם להגביל את מספר המגיעים בשל המגפה. משרד הבריאות הכין מתווה שלפיו בכל רגע נתון יהיו באתר רק עד 9,000 בני אדם. אך המתווה לא הגיע לדיון רציני בממשלה, ולבסוף סוכם בין השר לביטחון פנים אמיר אוחנה לשר אריה דרעי כי לא היו הגבלות קורונה כלל. קדמה לכך הופעה של ראש הממשלה בנימין נתניהו בסיעת יהדות התורה, שם הבטיח, לפי הדיווחים, כי ההילולה במירון תתקיים כסדרה. גם משרד התחבורה פעל לענות על הצורך ובמהלך הימים שלפני האירוע נמכרו 70 אלף כרטיסי נסיעה באוטובוסים וברכבות אל האירוע.

בעקבות האירוע נשמעה ביקורת קשה גם בציבור החרדי על מנהיגיהם. העיתונאי החרדי ישי כהן האשים היום את אישי הציבור החרדים בהיעדר התייחסות לכך שהאתר לא יכול להכיל כל כך הרבה מבקרים ואמר בין השאר: "פוליטיקאי חרדי שיתנגד לתקנות שיגבילו את מספר המשתתפים באירועי ל"ג בעומר במירון בשנים הקרבות - הוא פשוט בוגד, בוגד בקהל שאותו הוא מייצג".

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב־מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

בדרך לרבנות עוצרים ברשות המסים: הדרישה החדשה של היועמ"שית והמחלוקת

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חוות דעת שהגישה היועצת המשפטית לממשלה לבג"ץ מאיימת להפוך הליכי גירושים רבים לאירוע מס ● בלשכת עורכי הדין טוענים: "דרישה שגויה ומרחיקת לכת של היועמש"ית, שמבקשת להפוך את רשות המסים לחלק בלתי נפרד מהליכי הגירושים"

אילוסטרציה: Shutterstock

מרץ האדום בתשואות הפנסיה: אלו בתי ההשקעות שנפגעו הכי פחות

החוסכים סבלו מירידות חדות של 2.3% במסלולים הכלליים, ופי שניים מכך במסלולי המניות ובמסלולים מחקי מדד ה-S&P 500 ● הגופים שבלטו לטובה במסלולים הכלליים הם בית ההשקעות אנליסט, אחריו מור ובמקום השלישי נמצא אינפיניטי ● ומי בתחתית?

מנכ''ל בנק לאומי,  חנן פרידמן / צילום: אורן דאי

הבנקים שהובילו את רכישת אג"ח המדינה בהנפקות ברבעון הראשון

דירוג של האוצר מגלה: בתקופה שכוללת את מבצע "שאגת הארי" הבנקים הגדולים היו בצמרת הטבלה בשוק הראשוני, בכל הפרמטרים - לאומי היה במקום הראשון והפועלים שני ● רכישות החוב בוצעו גם ע"י בנקים זרים כגון בנק אוף אמריקה, ג'יי פי מורגן, סיטי בנק וגולדמן סאקס

משתתפים במיזם ''אמץ עסק'' שמחבר בין עסקים קטנים לגדולים / צילום: מירב אור לב

יין בין הדן לחרמון וכנאפה גלילי ליד הנחל: העסקים בצפון נפתחים מחדש

בירה על הגבול, יקב וגבינות, סטודיו שדומה ליער פיות וירקות אורגניים מהשדה ● העסקים בקו העימות חוזרים לפעילות, ואתם יכולים לבקר, להזמין ולתמוך

ביירות, ספטמבר 2024, מספר שעות לאחר פיצוץ הביפרים / צילום: ap, Hassan Ammar

בכיר המוסד שחשף את הסיפור מאחורי מבצע הביפרים: "אסור לספר לעצמנו שחיזבאללה תמיד יישאר מורתע"

בצהרי יום רגיל בדאחייה, אלפי זימוניות הפכו בבת אחת לכלי נשק שזעזע את חיזבאללה ● שנה וחצי לאחר מכן, כשהפסקת האש מול ארגון הטרור עשויה לקרוס בכל רגע, גוברות השאלות עד כמה באמת הוא נפגע ● "אדם פיין" (שם בדוי), בכיר לשעבר שהיה בלב המבצע הדרמטי וחיבר ספר שחושף את מאחורי הקלעים שלו, מדבר בראיון לגלובס על שנות התכנון הארוכות - ומזהיר מפני קונספציה חדשה

קאליבאף. השפעה רחבה על תהליכי קבלת ההחלטות / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

יו"ר הפרלמנט האיראני קליבאף התפטר מצוות המו"מ בעקבות ההתערבות של משמרות המהפכה

דיווחים על משבר בצמרת השלטון בטהרן ● שר הביטחון בתום הערכת מצב: "הפעם המתקפה תהיה שונה" ● בתקשורת שמזוהה עם המשטר האיראני עוקצים את טראמפ: "ההכרזה החד-צדדית על הארכת הפסקת האש היא כישלון אחרי שלא השיג תוצאה במלחמה" ● דיפלומט פקיסטני לערוץ הסעודי: יש קיפאון ממשי במו"מ ● דיווח: הקונגרס עודכן - ייקח כחצי שנה לנקות לחלוטין את הורמוז ממוקשים ● בזמן הפסקת האש: ארה"ב קוראת לאזרחיה בלבנון ובאיראן להתפנות ● עדכונים שוטפים

נושאת המטוסים הבריטית המלכה אליזבת' / צילום: ap, Ana Brigida

המדינה שיוצאת מובכת מההתמודדות מול הצבא האיראני

המלחמה עם איראן הביכה מאוד את בריטניה מבחינת יכולותיה הצבאיות ● המערכת של חברת סנטריקס הישראלית, שנרכשה ע"י אונדס האמריקאית, תאבטח את המונדיאל ● אוסטרליה מתכננת להגדיל באופן משמעותי את תקציבי הביטחון ● וחברת JISDA היפנית מציעה כטב"ם במחיר של 450 דולר בלבד ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בניין שנפגע מטיל איראני בערד. הפער הגבוה ביותר שנמצא בבדיקה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הדירות נהרסו מטיל איראני, וערכן יעלה במאות אלפי שקלים

חוק השיקום מעמיד את בעלי הדירות שנפגעו במלחמה בפני דילמה כלכלית: מכירה מיידית ליזם בתוספת "מענק יציאה" או המתנה לדירה חדשה במסלול מואץ ● ניתוח שמאות חושף פערים של מאות אלפי שקלים וזינוק של עד 50% בשווי הנכס באזורי הפריפריה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

CNN: הנשיא טראמפ שולח את וויטקוף וקושנר לשיחות עם עראקצ'י בפקיסטן

נקבע מותה של נסיה כראדי, בת 11, שנפצעה אנוש מפגיעת הטיל האיראני בערב חג הפסח ● סגן הנשיא ואנס יהיה בכוננות לצאת לאסלאמאבד אם תחול התקדמות בשיחות ● הנשיא האמריקאי הודיע על הארכת הפסקת האש בלבנון, לאחר שבמהלך הלילה נשמעו אזעקות בשתולה בעקבות ירי לגליל המערבי ●  צה"ל בתגובה תקף משגרים בדרום לבנון • צבא ארה"ב הודיע על כניסת נושאת מטוסים נוספת למזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית בגרמניה / צילום: ap, Michael Probst

מותג בסיכון גבוה: הכשל הניהולי שמאחורי ההסברה הישראלית

יהודים וישראלים כבר התרגלו לכך שעליהם להסתיר את זהותם בחו"ל - סימן לכישלון ההסברה של מדינת ישראל ● יש להתייחס למשבר האנטישמיות כמו למשבר תאגידי, לשנס מותניים ולהעביר את הניהול לגוף אחד מקצועי ויעיל

יאיר שניר, שותף מנהל בקרן ההון סיכון של מייקל דל Dell Technologies Capital / צילום: רמי זרנגר

"תגמול למי שנשאו בנטל": העובדים והמשקיעים ירוויחו הון מהחברה שגייסה לפי שווי דמיוני

ואסט דאטה, העוסקת באחסון ועיבוד מידע ל-AI, גייסה השבוע מיליארד דולר לפי שווי דמיוני של 30 מיליארד דולר - הגבוה בתולדות ההייטק הישראלי ● המשקיע יאיר שניר היה שם עוד לפני "בום" הבינה המלאכותית ● "הבנו שיש כאן משהו מעניין, אבל אלו לא סדרי גודל שדמיינו"

אדם סינגולדה (טאבולה), דניאל שרייבר (למונייד) ודורון בלשר(אורמת) / צילום: טאבולה, בן קלמר, ניר סלקמן

מייסד חברת הפרסום הישראלית שקיבל שכר של כ-8 מיליון דולר

אדם סינגולדה מטאבולה קיבל תגמולים בעלות של 8.1 מיליון דולר, ואילו דניאל שרייבר ושי וינינגר מלמונייד קיבלו כל אחד תגמולים בעלות של 6.1 מיליון דולר ● דורון בלשר, מנכ"ל אורמת הדואלית, משתלב בעשירייה השנייה של שיאני השכר בבורסה בת"א, עם תגמולים בעלות של 3.6 מיליון דולר

אוטובוסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

13 מיליארד שקל בשנה: למה מדינת ישראל מסבסדת אלפי אטובוסים שנוסעים ריקים

האוטובוסים הריקים עולים לנו 13 מיליארד שקל בשנה ● נתוני משרד התחבורה לרבעון הראשון של 2026 חושפים את "קווי הרפאים" בישראל ואת האבסורד שבסבסוד נסיעות בודדות במאות שקלים ● בבורסה המקומית, אגד ודן הופכות לסחורות הלוהטות של המשק

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, ChiangYing-ying

אינטל הציגה דוחות חזקים; המניה מזנקת בחדות במסחר המוקדם

הכנסות החברה עמדו על 13.6 מיליארד דולר לעומת צפי של 12.3, הרווח 29 סנט למניה, הרבה מעל הצפי ● המאמץ של ליפ-בו טאן בתחום חוות השרתים נושא פרי עם גידול חד של 22% בהכנסות ● לעומת זאת, פעילות הייצור עבור לקוחות חיצוניים נותרה הפסדית ● החברה מעלה תחזיות

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בגלל איחור של שבוע: פאלו אלטו לא תיכנס במאי למדדי בורסה

לפי רשימת השינויים במדדים שפורסמה הערב, מגה אור, קנון ומניית הבורסה עצמה מצטרפות למדד ת"א 35 ● פאלו אלטו נשארה מחוץ למדדים בגלל שהחלה להיסחר בת"א לפני פחות מ-60 יום ותיכנס כנראה בעדכון המדדים הבא

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

חברות התעופה יחזרו? הרגולטור האירופי יחליט בקרוב

הנחיות הרגולטור האירופי ממשיכות לעצב את מפת הטיסות לישראל, אך לא כל חברות התעופה פועלות לפיהן ● חברות עם זיקה לשוק המקומי כבר חידשו פעילות, בשעה שהרוב המוחלט בוחרות להמתין ● אילו חברות כבר חזרו למרות ההנחיה להימנע מטיסות לישראל, ואילו עדיין רחוקות?

המשקיעים נשבעו להישאר עשרות שנים - ונשברו מהר

המשקיעים לא דבקים באסטרטגיה ● עוד הונאת רשת, הפעם בכיכוב מנכ"ל הבורסה ● והוועדה שלא מוקמת ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

OMODA 7 פלאג–אין

ב-180 אלף שקל: הרכב שמנסה להתחרות בדגם הפופולרי בישראל

OMODA 7 פלאג–אין, האח התאום הלא-זהה של להיט המכירות ג'אקו 7, מציע עיצוב מלוטש ובוגר יותר, תא נוסעים מרווח איכותי ומאובזר יחסית למחירו, נוחות נסיעה טובה ופוטנציאל לחיסכון מרשים בדלק ● אבל נראה שאת עיקר המכירות הוא ייקח מאחיו

איתן זינגר, מנכ''ל סיבוס / צילום: רמי זרנגר

"ראינו גם מקרים של 2,500 שקל": מנכ"ל סיבוס חושף כמה מקבלים בכל ענף

כשאיתן זינגר נכנס לכיסא מנכ"ל חברת ההטבות לעובדים סיבוס, היא נחשבה לשחקן משני ולא מאוד רלוונטי. היום הוא חולש על 60% מהשוק, ולדבריו הקפיץ את ההכנסות פי שלושה ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לתחרות החדשה מכיוון וולט בנפיטס, הטלפון מרותי ברודו, מה הישראלים מזמינים הכי הרבה, ולמה המוסדיים פתאום משקיעים מאות מיליוני שקלים במסעדות

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

היממה המדהימה של אינטל עוד לא הסתיימה

לאחר שניפצה אמש את כל התחזיות, אינטל בדרך לפתוח את יום המסחר היום (שישי) בשווי של מעל ל-412 מיליארד דולר ● זו הייתה ללא ספק השנה של המנכ"ל ליפ-בו טאן, שהבין היטב את התפקיד שהחברה יכולה למלא בטרנספורמציה הדרמטית שעוברת כיום תעשיית הבינה המלאכותית ● עם צמיחה של 81% מאז תחילת השנה, וסך הכל 224% בשנה האחרונה