גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתוסכלים מעובד שעושה לכם חיים קשים? כך תתמודדו איתו בחוכמה

איזה מנהל לא מכיר את העובדים שבודקים גבולות, לא ממלאים הוראות וגוזלים הרבה אנרגיה ניהולית? ● דוח שפרסמה התוכנית לניהול מו"מ בבית הספר למשפטים של הרווארד ומומחים להתנהגות ארגונית מציעים כלים להתמודדות ● ניהול וקריירה

כך תתמודדו עם עובדים קשים לניהול / צילום: Shutterstock
כך תתמודדו עם עובדים קשים לניהול / צילום: Shutterstock

תקופת הקורונה טרפה את הקלפים בשוק העבודה. מנהלים ועובדים כאחד נאלצים לעכל שינויים מהירים ולהסתגל אליהם תוך כדי תנועה. איך מנהלים ומתנהלים בעולם כזה? במדור החדש "ניהול וקריירה" נציג בפניכם את מיטב המומחים שיציעו דרכים להתמודד עם עולם העבודה המשתנה, או לכל הפחות ייתנו לנו כמה נקודות למחשבה 

אחרי תקופה ארוכה שבה חוותה הצלחה מקצועית, הייתה זו התמודדות עם עובדת אחת ששברה את נ', מנהלת בכירה בחברת תקשורת. "כשהתבקשתי מההנהלה להגיש דוח סטטוס, ביקשתי ממנה סיכום של החלק שהיא אמונה עליו", היא מספרת. "בשיחה היא הייתה קואופרטיבית מאוד, הסברתי למה אני מצפה, אבל לפגישת העבודה היא לא הביאה את הדוח. הצעתי שאשלח לה הסבר מפורט, ועשיתי את זה גם כדי שיהיה לי סימוכין, אבל גם זה לא עזר. במשך כמה ימים הדוח לא הגיע. היא תירצה זאת בכך שהיא לא מבינה מה אני רוצה ממנה, והעימות היה בלתי נמנע. כמנהלת עליי לספק את הסחורה, ואת המנכ"ל לא מעניין שיש עובד אחד שמעכב את התהליך. אני יכולה ללקט את המידע לבד, אבל מעבר לטרחה המיותרת, זו תהיה הבעת אי אמון בעובדת, מצב שממנו רציתי להימנע".

השלב הבא היה שיחה לא נעימה, אומרת נ', ואחריה הידרדרות מהירה של היחסים. "אחרי העימות היא טענה בצוות שאני רודפת אותה, דבר שהביא למרמור ולאווירה לא נעימה. ראו בי בוסית קשוחה, וטענו שזה רק משום שאני אישה שמנהלת אישה, עוד קושי שנאלצתי להתמודד איתו. את מוצאת את עצמך בסיטואציות שדומות לטיפול בילד קטן, ומעולם לא חשבתי שאצטרך להתמודד עם בדיקת הגבולות הזאת. הרי מה יגידו לי במשאבי אנוש אם אבוא אליהם? או שיגידו 'את מנהלת פחות טובה', או שישאלו אם אני רוצה לפטר אותה. בדידותו של המנהל היא קשה".

ק', מנהלת של מחלקת מכירות בארגון גדול, נכוותה דווקא כאשר ביקשה לתת הזדמנות לעובד עם תדמית של "בעייתי". "איך שצירפתי אותו לצוות, שאלו אותי 'מה את עושה לעצמך?' אבל החלטתי לצאת מנקודת הנחה שהם מגזימים. כאיש מכירות הוא היה מצוין, אבל מהר מאוד הבחנתי שהוא מתנהג באופן קורבני. הניהול שלו גזל ממני הרבה אנרגיות, וכששוחחתי על כך עם ההנהלה, הם הופתעו רק מזה שהתעקשתי לקחת אותו לצוות. בסופו של דבר הוא עבר לתפקיד אחר בארגון".

נ' וק' מעריכות שתיהן שמשבר הקורונה החריף את המצב משום הקושי לבצע בקרה מרחוק. "הניואנסים של התגובות לא עוברים בוואטסאפ, ובטח שלא במייל. ההתמודדות עם עובדים בעייתיים רק החמירה בחסות הקורונה", אומרת נ'.

איך מתמודדים עם אותם "עובדים בעייתיים"? דוח שפרסמה באחרונה התוכנית לניהול משא-ומתן בבית הספר למשפטים באוניברסיטת הרווארד, מציע למנהלות ולמנהלים, לפני שהם מחפשים עצות, קודם כול לשאול את עצמם שאלות.

 

לשנות את נקודת המבט

הדוח מזכיר למנהלים את קיומה של ההטיה הקוגניטיבית: מאחר שחסר לנו מידע על תהליך קבלת ההחלטות של האחר, אנחנו שופטים אותו באופן שונה מכפי שהיינו שופטים את עצמנו, ובעיקר מתייחסים אחרת לטעויותיו. דמיינו לדוגמה מסעדה שבשיא העומס נגמרת לה מנה מסוימת. המנהלים יאשימו את השף בכך שלא הזמין די חומרי גלם, ואילו הוא, כמי שמאמין שפעל כשורה, יאשים את האחראים על המשלוחים. האמת כנראה נמצאת באמצע, או אפילו במקום אחר. קרב ההאשמות הזה עשוי להוביל מנהלים להסיק שיש להם עובדים בעייתיים, ואילו העובדים יניחו שהמנהלים שלהם קשים מדי.

במקרה של קונפליקט עוצמתי במיוחד בעבודה, המאמר מציע להימנע ככל שניתן מחיפוש אשמים. "קודם כול תירגעו", הוא מבקש, כי רק כך אפשר להתחיל לפעול באופן רציונלי. אחר כך יש לבחון מחדש את העובדות ולדבר עם כמה עובדים שיוכלו להציג תמונה מלאה.

ד"ר גיא הוכמן, ראש התוכנית לתואר שני בכלכלה התנהגותית במרכז הבינתחומי בהרצליה, סבור שהדבר הראשון שמנהל צריך לעשות מול עובד מאתגר הוא לשאול מה מפריע לו. "יש לנו נטייה להתמקד יותר במה שלא בסדר, ולא תמיד יודעים ממה נובעת ההתנהגות. יכול להיות שהם מרגישים שנעשה להם עוול בארגון, או שהם שחוקים. לפעמים מגיע עובד צעיר והוא מקודם, ומי שעובדים זמן רב בארגון מרגישים לא נוח".

הוכמן ממליץ גם לערוך רישום - לציין מתי העובד היה לא בסדר ולמה, כדי שנוכל לתת דוגמאות לעובד כמו גם להנהלה הבכירה. "פעמים רבות אחרי שאנחנו מתעדים, אנחנו מבינים שהשד לא כל כך נורא. יש לנו נטייה להערכת יתר של בעיות. בנוסף, הרבה פעמים עובדים בוחנים גבולות, והם עושים זאת בדיוק כמו ילדים - מנסים למתוח את גבולות הגזרה. עקביות בתגובה עוזרת להתנהל בצורה נכונה. זה נקרא 'צדק תהליכי'. חוסר עקביות מביא לחוסר אונים נרכש אצל מקבל המסר, 'אני כבר לא יודע מה נכון ומה לא נכון, אז אני אעשה מה שנראה לי'".

להיות חכמים, לא צודקים

לדברי הוכמן, יש גם טיפוסים של עובדים שנמשכים לעימותים, ואיתם "לפעמים צריך לא להיות צודק אלא חכם", כלומר לתת לעובד תחושה שיש לו שליטה, אף שהיא מוגבלת. "אם הילדה שלי לא רוצה להתקלח, אני אומר לה 'בסדר, אז עוד 5 דקות', והיא מרגישה שניצחה. עם יצירתיות אפשר לפתור בעיות ולבחור קרבות. מעבר לכך, צריך לזכור שפשוט יש אנשים שלא מתאים שיעבדו עם מנהל מסוים. יש אנשים שאישיותית הם בעייתיים או שהמפגש עם אישיות של מנהל מסוים לא מתאימה, והפתרון יהיה להעביר אחד מהם מחלקה".

ד"ר אפרת סלטון מאיר, פסיכולוגית, מרצה בפסיכולוגיה ובכלכלה התנהגותית ויועצת ארגונית מהמרכז הבינתחומי, מתנגדת למונח "עובד בעייתי". "יש קונטקסט שאנשים יהיו בו קשים ויש אי התאמה בין מנהל לעובד", היא אומרת. "כשהמנהל מסתדר עם העובדים אבל עם עובד מסוים לא, זה בגלל צרכים אישיותיים שונים, ובעיניי זה חומר נפץ. לדוגמה, במפגש בין מנהל מסוג אישיותי של זאב בודד ועובד שזקוק כל הזמן לחיזוקים - תהיה מערכת יחסים שבה שני הצדדים יהיו לא מרוצים. לכן זה לא העובד שבעייתי, זו האינטראקציה".

אז מה עושים? כאן נכנסת לדברי סלטון מאיר, האחריות של הארגון לתת למנהל כלים, יכולות לתת משוב, להאציל סמכויות, לערוך בקרה ולגבות".

סלטון מאיר מציעה גם לבדוק את האקלים הארגוני. "יש אקלים אינסטרומנטלי שבו לארגון יש נורמות שמעודדות למשל קבלת החלטות ללא התחשבות בהשלכות על העובדים. יש אקלימים אתיים אכפתיים יותר שבהם ההחלטות מבוססות על שלום האנשים בארגון ומחוץ לו, ויש אקלים פורמלי שההתנהלות בו לפי קודים ונהלים. כל אחד מאלו הוא קונטקסט עם פוטנציאל לדינמיקה", היא אומרת.

הדוח של הרווארד גם מציע לארגונים ליצור סביבה שבה לגיטימי לשגות. אלו הטעויות שמאפשרות לעובדים להיות יותר יצירתיים, הם כותבים.

לתת הנחיות ברורות וחד משמעיות

ד"ר איתי שילוני, מנכ"ל S2R ומרצה עמית בבית הספר למינהל עסקים בבינתחומי הרצליה, מבהיר את כלל האצבע בניהול: "על המנהל לבחון את מדד התלות שלו בעובד. מרגע שמנהל סיכם עם עובד שהוא מגיש מסמך, המסמך חייב להיות או מוגש, או שהוא יערוך שיחת נזיפה". לדברי שילוני, אפשר לערוך אותה בפורום שגורם אי-נעימות לעובד. "סבב דיווחים בישיבות לא נועד רק כדי שהמנהל יקבל אינפורמציה. המטרה היא גם לומר בנוכחות כולם 'כל הכבוד, זה מה שהתכוונתי', או 'לא יעלה על הדעת שהטיפול לא הסתיים'. כשיש גרירת רגליים וסירוב, צריכה להיות תגובה במציאות".

עם זאת, הוא מזכיר שלפעמים מנהלים לא בהירים מספיק בהנחיות. "משימות מוגדרות לעתים במה שאני מכנה 'שפה ספרותית': 'תעשו מאמץ שזה יהיה מוכן עד מחר'. בכך לא נאמר שום דבר, כי אין פה משמעות אופרטיבית. זכותו של העובד לפרש זאת כאילו לא נאמר דבר קונקרטי".

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי