גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האמת הפשוטה" על מפיצי משככי הכאבים ש"ידעו אבל העלימו עין"

מחוז קאבל במערב וירג'יניה הוא אלוף אמריקה במוות כתוצאה ממשככי כאבים (אופיואידים) ● השבוע הוא תובע לדין את שלושת מפיצי התרופות הגדולים בארה"ב ומאשים אותם במכירת 81 מיליון מנות ל־91 אלף תושבים

הפגנה במסצ'וסטס נגד משפחת סאקלר, יצרנית ומפיצת משככי הכאבים שהביאו למותם של מיליונים בארה"ב ובעולם, 2020 / צילום: Associated Press, Charles Krupa
הפגנה במסצ'וסטס נגד משפחת סאקלר, יצרנית ומפיצת משככי הכאבים שהביאו למותם של מיליונים בארה"ב ובעולם, 2020 / צילום: Associated Press, Charles Krupa

זה שנה שהמלה "מגפה" מניבה אסוציאציה אחת ויחידה: קורונה. אבל בשורה של ערים קטנות, או קטנות יחסית, בארה"ב, מתחת למכ"ם, כמעט מבלי משים, מוסיפה להשתולל מגפה קטלנית לא פחות, אם גם נטולת־נגיפים: האופיואידים. משככי הכאבים תבעו את חייהם של חצי מיליון אמריקאים בעשר השנים האחרונות, 81 אלף בשנה שעברה בלבד, ועוד ידם נטויה.

בדיקה אקראית של עמודים ראשונים בעיתוני ארה"ב בין 24 באפריל ל־3 במאי (באמצעות הגלריה היומית המצוינת של newseum.org) מראה, כי דיווחים על רעת האופיואידים הופיעו בזמן הקצר הזה בערך על 30 עמודים ראשונים, לפעמים בהבלטה מיוחדת.

עיתון בקולורדו דיווח בכותרתו הראשית ב־1 במאי על "מצור של מוות ממנות־יתר" במדינה הזו, במערב ארה"ב. מספר המתים גדל ב־33% במהלך 2020. ב־26 באפריל דיווח אותו העיתון, כי בשנה שעברה הוכפל מספר מקרי המוות באחד ממחוזות קולורדו כתוצאה ממנות־יתר של פנטאניל, מן האופיואידים המסוכנים ביותר.

עיתון בקולורדו מודיע על הכפלת מספר המתים ממנות יתר של פנטאניל, 26 באפריל

יומיים קודם, עיתון בנבאדה דיווח על הכפלה דומה של מתים ממשתמשי פנטאניל במחוז שבו שוכנת העיר רינו, השנייה בגודלה במדינה הזו, בדרום מערב ארה"ב. ב־1 במאי, עיתון במדינת מינסוטה, במערב התיכון, דיווח על עלייה של 32% במספרם של מתי האופיואידים בין אוקטובר 2019 לספטמבר 2020. במדינת מרילנד, ליד וושינגטון, גדל ב־2020 כמעט ב־19% מספר המתים ממנות־יתר.

הפגיעות האנושות ביותר הן באזורים המתוארים כ"הינטרלנד" של אמריקה, האיזור הענקי שבין שני החופים, מחוץ להישג ידם של המרכזים העירוניים הגדולים. אין זה מקרה שהאזורים האלה הצביעו בדרך כלל לטובת דונלד טראמפ, הן ב־2016 והן ב־2020. הם הרגישו ש"האליטות הליברליות" אינן שמות לב למצוקתם.

פי שבעה יותר מקליפורניה

מיוחדת במינה היא מדינת מערב וירג׳יניה, דרום מערבה מוושינגטון. היא עומדת במקום ה־40 בגודל אוכלוסייתה, אבל במקום הראשון בהיקף הפגיעה היחסית של אופיואיד. ב־2018 נרשמו בה 42 מקרי מוות לכל 100 אלף תושבים. בניו יורק, למשל, היו רק 15 מקרים, ובקליפורניה היו פחות מששה (נתוני drugabuse.gov).

לפי ראש שירותי הבריאות של מערב וירג׳יניה, בשנה שעברה גדל מספר מתי האופיואידים לפחות ב־45%. אפשר שהמספר הממשי גדול אפילו יותר. ב־26 באפריל דיווח העיתון הגדול ביותר במדינה, ׳צ׳ארלסטון גאזט־מייל׳, כי בין 2019 ל־2020, מספר מנות־היתר הקטלניות הוכפל ב־15 מ־23 המחוזות של מערב וירג׳יניה. רוב מנות היתר היו של פנטאניל. בעיר הנטינגטון ובמחוז קאבל (Cabell) שסביבה מספר מקרי המוות עמד על 159 לכל 100 אלף - פי שמונה יותר מן הממוצע הארצי.

קיית' סאקלר, לשעבר סגנית נשיא בחברה / צילום: Associated Press

1,100 מקרי מוות במחוז אחד

זה אינו צירוף מקרים שבהנטינגטון נפתח השבוע משפט מיוחד במינו. שתי הרשויות המקומיות, זו של המחוז וזו של העיר, תובעות לדין את שלושת מפיצי התרופות הגדולים ביותר בארה"ב.

המפיצים מואשמים, בהעלמת עין לאורך שנים מן הראיות, שתרופות הנמכרות באמצעות מרשמים משמשות לצרכים לא־חוקיים. "אנחנו מתכוונים להוכיח את האמת הפשוטה שהנאשמים מכרו הררי גלולות אופיואיד לקהילותינו, וליבו בזה מגפת אופיואידים", אמר בא־כוחה של מחוז קאבל במעמד הפתיחה של המשפט, ביום ב׳ השבוע.

3,000 תביעות דומות תלויות ועומדות נגד מפיצי תרופות בכל רחבי ארה"ב, והדרישות לפיצויים מגיעות ל־26.4 מיליארד דולר. ביסוד התביעות עומדת הטענה, שהמפיצים יצרו "מטרד לציבור" - תפיסה השאולה מן המשפט הפלילי האנגלי - שהתאזרחה גם בדיני הנזיקין בישראל.

המכון למידע משפטי של אוניברסיטת קורנל בארה"ב מגדיר "מטרד לציבור" כ"פעילות או דבר המשפיעים על בריאות הקהילה, בטחונה או רוחה. הוא נבדל ממטרד של היחיד, המזיק רק לשכן או לקומץ אנשים. למשל, בית חרושת הפולט גזים רעילים הוא מטרד לציבור בשעה שהכאה על תופים בשלוש לפנות בוקר טורדת את מנוחתם של השכנים המיידיים".

פרקליטי הנתבעים משיבים, ששולחיהם נהגו כדת וכדין, ולא יכלו לדעת את תוצאות המכירה החוקית של התרופות. "אנחנו המראה של מה שמתרחש בענף הבריאות", אמר בא כוחו של אחד המפיצים. "אנחנו משקפים את זה, לא גורמים את זה".

כתב האישום מציג מספרים מסמרי שיער. בעשר השנים האחרונות נמכרו במחוז קאבל 81 מיליון אופיואידים על פי מרשם רופא לאוכלוסייה של 91 אלף בני אדם. בתקופה הזו נרשמו 7,000 מנות־יתר ו־1,100 מקרי מוות הקשורים בהן. מחוז קאבל מתואר כ"מוקד הרעש הגדול ביותר באמריקה".

 "אימפריית הכאב" לבית סאקלר

המשפט מתחיל בסמיכות זמנים לפרסום ספר חדש על משפחת סאקלר, החוזרת ומואשמת שהפיקה רווחים של מיליארדי דולרים משיווק אופיואידים, בייחוד אוקסיקונטין, המתואר כמשכך כאבים "חזק יותר ממורפין". הספר נקרא "אימפריית הכאב: ההיסטוריה החשאית של משפחת סאקלר". רשת הרדיו הציבורית NPR מתארת אותו כסיפור "הרעלתו של חלום אמריקאי".

הסאקלרים, ששמם ידוע יפה לישראלים, בייחוד אלה המשוטטים בקמפוסים של האוניברסיטאות, קנו לעצמם שם של נדבנים מופלגים. אקדמיה, אמנות ותרבות שגשגו בסימן עושרם המופלג. "ילדיהם ונכדיהם של חנוונים יהודיים מברוקלין מצאו את עצמם יוצקים מזומנים על מוסדות הנעים מן הלובר של פאריס אל אוניברסיטת טאפטס ליד בוסטון".

החברה בבעלות הסאקלרים, ׳פרדיו פארמה׳ (Purdue Pharma) התחילה לפלוט את האוקסיקונטין בערך לפני 25 שנה. הוא תואר כ"מסוכן פחות וממכר פחות". הספר החדש, מאת פטריק ראדן קיף, מתאר כיצד בני המשפחה ובנותיה עבדו ללא לאות "כדי למלא את ארונות התרופות של אמריקה". האופיואיד הזה שלשל רווחים של עשרה מיליארד דולר לכיסי הסאקלרים.

"הסאקלרים תמיד היטיבו להוליך שולל", כתב קיף. פרקליטיהם דוחים את גילוייו, ועומדים על ניקיון כפיהם של שולחיהם. קיף טוען, שהסאקלרים ידעו בדיוק מה מצפה להם, והקיפו את עצמם ב"צבא קטן של פרקליטים, רואי חשבון, בנקאים ושתדלנים, אשר יגנו עליהם ועל רווחי האוקסיקונטין כמיטב יכולתם".

"מפת דרכים לעבריינים רבי כוח"

הסאקלרים עתרו למעמד של פושטי רגל ב־2019. היא נועדה להגן עליהם מפני התוצאות הפליליות והכספיות של מעשיהם. הסדר פשיטת רגל של פרדיו פארמה, המתברר בפני שופט במדינת ניו יורק, עומד לחייב את המשפחה לוותר על שליטתה - ולשלם 4.2 מיליארד דולר פיצויים.

אבל בשבוע שעבר, 24 תובעים כלליים של מדינות בארה"ב עתרו לבית המשפט נגד ההסדר הזה, שהם מתארים כ"חסר תקדים", "בלתי צודק" ו"לא מתיישב עם החוק". תובעים כלליים בארה"ב הם שרי־משפטים־פלוס, בדרך כלל נבחרים בבחירות כלליות, עם השפעה פוליטית וציבורית ניכרת.

התובעת הכללית של מדינת מסצ׳וסטס מזהירה, כי השימוש המניפולטיבי שהסאקלרים עושים בהליכי פשיטת רגל "ישמש מפת־דרכים" לעבריינים רבי כוח בעתיד. "אם מערכת המשפט האמריקאית מוכנה לאכוף הסדרים, שיעניקו שלווה למיליארדרים רק מפני שזה מה שהם רוצים, או אז ברור שמיליארדרים יתבעו את זה", מזהירים התובעים הכלליים.

אשר לסאקלרים - עדיין יישארו להם כמה מיליארדים לשלם את המשכנתא, ולהוסיף ולהיחשב לאחת המשפחות העשירות בעולם.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny־globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון